Spanien Torrevieja

Hav, himmel och vin i blått.

Blå himmel och inte ett moln synligt, en njutbar dag på alla de sätt med långpromenad längs havet. En sen och lång tapaslunch med havet som närmaste granne, fortsatt utevistelse på terrassen hemma i sällskap med en deckare av Sofie Sarenbrant förgyllde dagen ytterligare. Passade också på att läsa några av de norska tidningar som här ges ut i gratisupplagor både i form av papperstidningar och nättidningar. Mycket reklam visserligen men också en del info om vad som händer här på Costa Blanca och en del roliga artiklar. Bra för mig dessutom att träna min norska som det blir alltför sällan blir tollfällen till att göra. (Min mamma var norska och jag har bott i Norge under min barndom och har också gått i skola och ”barnehage” där så språket kan jag både tala och förstå och även olika dialekter.  Däremot kan jag sedan lång tid tillbaka inte skriva/stava på norska.)

Inte ett moln synligt –

-och ett glittrande hav som skiftade i flera olika blå nyanser.

Här i Torrevieja har jag sedan en tid tillbaka sett ett blått vin stå på hylllorna, ett vin som heter ”Gik”. Jag har inte provat vinet men var gång jag sett det har jag ändå stannat till och funderat på att köpa en flaska.  Känns lite ovant med ett blått vin men egentligen är det inte så märkligt alls. Av en slump läste jag den norska tidningen ”Spanien idag” och hittade en artikel om just detta blå vin. Jag blev än mer nyfiken och började se vad jag kunde hitta på internet.

Vinet får inte längre marknasföras eller säljas som vin i Spanien utan som ”aromatisk dryck av vinkaraktär” och hamnar på hyllan för annan alkoholhaltig dryck. Men man arbetar för att få till en vinkaterori med blått vin.  (I Sverige finns vinet sedan augusti och säljs som vin på Systembolaget för drygt 100 kr/flaska)  Även när rosévinet introducerades stormade det också i vinglasen för det var ju också något helt nytt när det kom.

Vinet har fått sitt namn ”Gik” efter de bröder som under två års tid och med hjälp av tre vänner,  det spanska livsmedelsverket och universitetet i Baskien provat sig fram för att få till det blå vinet. Varför är då vinet blått? Vinet tillverkas av tre olika druvsorter som är både gröna/vita och blå och odlas i olika delar av Spanien. Den mer blå färgen tillsätts efter jäsningsprocessen och är i sig naturlig och kommer från druvornas skal och från två ämnen från växtriket indigo och antocyanin. Inget extra socker tillsätts.

Vad gäller rött vin får det sin färg genom druvornas skal, de pressas efter jäsningen. Det vita vinet har ingen eller mycket liten skalkontakt och jäses vid lägre temperatur än det röda vinet. Rosévin är gjort på både vita och blå druvor och skalen ligger med i urlakningen några timmar efter pressningenför att avge önskad färg.

Att det blå vinet  nu diskuteras i Spanien beror på att två personen anonymt anmälde detta till myndigheterna och sedan satte granskningen igång. Blått vin är inte som vin alltid varit men dessa unga entreprenörer som tillverkat det ville testa något nytt och mer modernt. Men nymodigheter är inte alltid anseddan som goda och så har det varit och är inom många sektorer.

Även på Mallorca tillverkas ett blått vin, ”Azul Mediterraneo”, (medelhavsblått) med druvor enbart från Mallorca och där är det en norrman som står bakom. Dessa både blå viner exporteras idag till ett 25-tal länder och säljer bra och däribland till Sverige. Förhoppningsvis bedarrar stormen i det blå vinglaset.

Vad tror ni om blått vin?

 

 

34 svar på ”Hav, himmel och vin i blått.”

 1. Jag har också sett det blå vinet, men aldrig kommit på idén att köpa och prova. Men varför inte! Antocyanin, låter litet giftigt bara……
  Tack för informationen, blev verkligen sugen att prova!

  1. Jga har sett det både hemma och här och nu måste jag förstås prova. Lite intressant läsning att få reda på bakgrunden.
   Kram!

 2. ja varför inte? blått vin i södra europa hade varit fint vid havet hi hi hi här har kommit en del snö nu mindre skoj kram å fin kväll

  1. Jag ska för skoj skull testa detta blå vin som här i Spanien nu inte får stå på vinhyllan. Återkommer med rapport.
   Läste att det kommit snö hemma, men jag saknar den inte.
   Kram och jag önskar dig också en fin kväll-

 3. Vad kul det är med språk! Skoj att du har norskan med dig från barndomen. Jag hade svårt att förlåta mina föräldrar för att ingen av dem kom från något annat land så att jag hade kunnat få växa upp tvåspråkig. Och nu har jag glömt de språk jag så mödosamt lärt mig en gång. Det är trist.
  Kram <3

  1. Språk tycker jag väldigt mycket om och det är synd att språket lätt glöms bort när det inte blir levade i ens tillvaro.
   Förstår att du tycker det är trist att du glömt dina.
   Kram!

 4. Då något nytt kommer på marknaden så blir det ofta en massa undringar och funderingar.
  Jag har inte hört talas om ett blått vin och hoppades att du skulle skriva att du hade smakat det och att det var hur gott som helst. Men å andra sidan, smaken är ju olika hos oss människor.
  Vitt vin och rött vin, kan jag dricka men jag tycker inte om rosévinter.
  Härliga bilder, som vanligt hos dig. Den blå färgen på himlen, den blå färgen på havet och den blåa vinflaskan med sitt vackra omhölje i blått, helt underbart.
  Fast flaskan, den är ju något alldeles speciellt.
  Varm kram till dig.

  1. Jag ska köpa en flaska i morgon och återkommer med mina synpunkter, men de är just mina.
   Vad gäller roséviner var det också diskussioner när det kom så kanske lägger sig dessa om det blå vinet. Rosévin dricker jag ibland och då sommartid och helst i Frankrike. Men det är ingen favorit. Blått är en favoritfärg hos mig men det årtersår att se om vinet blir det.Men en flaska kan vara fint att ha som prydnad – om inte annat så för färgens skull.
   Tack för fina ord!
   Stor kram i sena timmen.

 5. Jag tycker det verkar mysko med blått vin… Jag gillar ju färgen rött bäst, så även när det kommer till vin 🙂

  Jag tycker att det är jättejobbigt att läsa norska. Betydligt lättare att höra det pratas, faktiskt. Läsa – det hoppar jag helst över 🙂

  1. Jag är ju ganska blå av mig och ska testa att köpa en flaska i helgen. Lite ovant känns dte ju men det var ju även rosévinet. (Det dricker jag bara sommartid) Hitintills har jag nog också tyckt böst om rött vin.
   Jag både läser och pratar norska men kan förstå att det finns svårigheter. Men eftersom mamma var norska och jag delvis är uppvuxen i Norge så känns språket ganska hemtamt. Men att skriva det kan jag inte. Jo, skriva men – stavningen blir inte bra.

 6. Underbara bilder på palmen och havet. Gillas skarpt!
  Spontant tänkte jag på två saker när jag såg det blå vinet:
  1. Det spanska agua in gas ”Solan de Cabras” som säljs i blå flaskor som är så himla läckra.
  2. Om portugiserna kan göra och sälja grönt vin, så varför inte blått vin i Spanien. Kul tycker jag. Som ett minibryggeri av öl.

  Är förvånad att Gik säljs på Systembolaget. Jag blev definitivt nyfiken efter att ha läst ditt inlägg. Åsså bara älskar jag namnet ”Gik”.

  PS. Varför är så många alltid så emot ”nymodigheter”? Jag menar man kan ju åtminstone ge vinet en chans och testa det. Om jag sedan gillar det – perfekt! Om inte – so what, då har jag i alla fall gett det en chans. DS.

  1. Tack! Och det var berkligen en blå dag som även innefattade det blå vinet. Som jag förstått dte hela så var det äldre och mer traditionella vinproducenter som klagat. Och en del är ju emot nymodigheter vad det än gäller. Läste att dte var liknande med rosévinet när det kom. Jag ska i alla fall köpa en flaska och se vad jag tycker. Jag tycker helt klart att tanken med blåttt vin är kul. Och kan portugiserna ha grönt vin så borde spanjoererna kunna ha blått.
   Nymodigheter är nog skrämmande för en del. Du vet det slka vara som det alltid varit…Pust!

 7. Blev väldigt nyfiken och ska absolut testa det blåa vinet. Ännu ingen snö här i Stockholm men kallt är det. LÄngtar efter värme. Förhoppningsvis dröjer det inte länge tills vi får lite av den varan.
  Kram

  1. Jag har bara sett det i butikernas hyllor men ska prova för skoj skull.
   Skönt att Stockholm sluppit snön men jag vet att södra sverige fått en del.
   Ni har ju en fantastisk resa framför er och snö bör ni slippa men kanske ser ni den på några höga bergstoppar och det kan man ju leva med.
   Önskar er en underbar resa och vet ju att ni har mycket att se fram emot.
   Kram!

  1. Egentligen inte! Inte vad gäller färgen. Ska prova och återkommer med synpunkter Och jag är ju också blå.
   Kram!

  1. Jag är lite tveksam men ska köpa en flaska och återkommer i nästa vecka med mitt utlåtande. Men lite vattenfärgsvarning är det.
   Kram!

 8. Oj, blått vin. Har aldrig hört talas om det. Undrar hur det ser ut i glaset och hur det smakar.
  Jag har aldrig varit någon rosévinsälskare, knappt heller vitt vin. Bara ibland. Rött vin, däremot. Det är som balsam.

  Intressant med språk. Jag bodde ju nära norska gränsen i många år och i mitt jobb träffade jag många norrmän, som flyttat till Sverige eller var gränsgångare. Inga problem alls att förstå. Bara roligt. Men, språk är färskvara.

  Kvällskram ?

  1. Det blå vinet är blått även i glaset och jag ska prova att köpa en flaska till helgen och testa. Vad gäller rosévin är det ingen favorit annat än i Frankrike och då till en sallad. Rtt gott rött vin däremot tycker jag om och även ett vitt vin som är friskt. Norskan har jag med mig men den har ibland blivit dåligt underhållen och där har jag tappat att skriva/stava det. Men jag är glad för att jag fottfarande kan prata och förstå de flesta dialekter. Och i Värmland så är det ju många norrmän som passerar så jag förstår att du lärde dig en hel del.
   Men visst är språk en färskvara och måste underhållas och jag jobbar dagligen på att underhålla de språk jag kan. Men det är svårt med kinesiskan för den omges jag inte av men jag läser på.
   Sen kvällskram!

 9. Så roligt med blått vin! Väntar med spänning på ditt utlåtande, hoppas det smakar bra 🙂
  Kram och sov gott!
  Och tack för fina kommentarer i min blogg ♥

  1. Utlåtande kommer!Ja, det ska bli roligt att smaka det. Förgen är ju fin men smaken återstår . Såg det även hemma på systemet och nu i flera butiker här så provas ska det. Hemma var priset väldigt högt men jag vet att det här ligger betydligt lägre. Info kommer.
   Här blev det en sen kväll igår för vi var ute med vänner så det är tur att jag har hyfsad grundkondis och nu ska orken tränas ytterligare på marknaden.
   Tänker på er och stundande flytt och önskar er det bästa. Vet att det är så mycket jobb.
   Kram och trevlig fredag och hoppas du hinner andas lite ibland.

 10. Jag har aldrig sett blått vin… vin i blå flaskor dock. Smakar det gott är det väl ingenting att fundera över så länge färgen är naturlig.
  Underbara blå bilder i dag! Kram!

  1. Jag såg det hemma i december på systemet vid Skanstull och funderade. Sedan glömde jag bort det och hittade det här i en butik. Nu ska det också provas. Utlåtande kommer.
   Och det var en blå dag. Vrkligt fin!
   Kram!

 11. Det låter jättespänannde! jag är sådär att jag måste bara testa det som verkar lite kul, typ blått vin (och grön öl). Om det är så att det går att hitta på systemet i Sverige ska jag leta upp det när jag kommer hem. (Efter en tid i Singapore är ju 100 kronor flaskan helt överkomligt 😉

  1. Blått vin ska jag köpa hem och prova. Jag läste att både det blå vinet från Mallorca och det från Alicantetrekten ska finnas hemma på systembolagen och jag såg vinet ”Gik” hemma i december.
   Vin i Singapoer är dyrt vill jag minnas, här i Spanien får man ett bar vin för ca tre ruor och även billigare. Givetvis finns även betydligt dyrare.

 12. Vanans makt är stor och det gäller även färger på drycker som vin. Själv älskar jag blått och tycker det låter intressant med ett blått vin. Så pass att jag faktiskt ska se om det finns på vårt bolag!

  I år har jag fått en norsk kollega så nu snappar jag upp flera norska ord varje dag 😀 Jag har inga problem med att förstå henne eftersom hon pratar en blandning mellan svenska och norska men jag reagerar alltid när ett norskt ord kommer in.

  Önskar dig en härlig fredag!

  Kram

  1. Det var nog ovanan vid en annan färg på vinet som gjorde att en anonym anmälan lämnades in mot detta blå vin men å andra sidan stormade det även i glasen när rosévinet på sim tid dök upp.
   Jag ska köpa en flaska blått vin och återkomma med vad jag tycker.
   Kul att du fått en norsk kollega och just den norska satsmelodin brukar ju bryta igen om vilken språk norrmännen än talar. Kanske inet tyska, men i övrigt. Och du kommer att lära dig många nya ord, det är jag säker på. Trots att språken är så lika finns ju stora skillnader och sedan varieara ju de norska dialekterna precis som de svenska.
   Önskar dig också en fin fredag. Här blir det marknad med tillhörande efetrsittning med vännerna.
   Kram!

 13. Blått vin…hmm… smakar det bra? Är det inga konstiga tillsatser? Självklart ska jag smaka. Det kanske blir en favorit! Ha det jättebäst! Varm kram

  1. Jag vet ännu inget om smaken men om ett par dagar vet jag.Återkommer då.
   Ska köpa en flaska och testa, men inge konstiga tillsatser ska det vara.
   Färgen är ju fin!
   Kram!

 14. Blått vin har jag nog aldrig sett! Undrar hur det smakar!
  Norska är svårt att förstå, men det är väl en vanesak!
  Kram och trevlig kväll

  1. Jag skall prova det blå vinet i helgen och återkommer med rapport.
   Vad göller norska så kan det nog krävas träning för att förstå det till fullo.
   Tack för en trevlig marknadsdag! Och några inköp blev det ju.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *