Foto

Hårigt – veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge,

Hårigt är veckans ord att fritt tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig är att med bild /och/eller/ text – tolka ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med.

Ett hårogt får på Åland. Skördefest. Ett hårigt får. Dessa  fina får träffade jag på en skördfest på Åland.

Hårigt

– med synonymerna ludet och lurvigt gav mig en del tankebrydderi. Men efter att ha bläddrat i arkivet så hittade jag några håriga “vänner”. Jag var också inne på funderingar om händelser  som passerat, men där det var på håret att de gjorde det. Dock svåra att fånga på bild. Så det fick bli “hårigt” av det  mer jordnära slaget. Och får är jordnära-

Rara får på Åland.

Fårskinn är också håriga  och mjuka.

Curre,  Helenfamiljens fina och goa labrador är också  ett fin och “hårig” vän. Lite lurvig också- 

Under vår resa till Tibet för några år sedan träffade vi på mängder av jakar. Om jag tänker på ett hårigt djur så hamnar jaken på första plats.  Ett annat namn på jaken är grymtoxe och förutom här på Tibets högplatåer förekommer den i områden runt Himalaya, i delar av Mongoliet och i Ryssland. I Tibet används jakar ofta inom jordbruket och ofta för plöjning. Och för att se skillnad på sina jakar dekorerar familjerna dem på olika sätt. Jaken är viktig och hålls som boskap för mjölk och kött. Mjölken blir till smör och och kan jäsas och bli till yoghurt. Jakarna används också som drag och packdjur och för transporter och är viktig i så många sammanhang.

Jaken är ett verkligt hårigt djur. Här i Tibet. Jakar i Tibet på rad. Ståtliga djur. 

Jakarna har jag i färskt minne, liksom hela resan till Tibet . En fantastisk resa. En sådan man kanske får chansen att göra ne gång i livet. Vi fick möjligheten och tog den. Idag väntar en annan resa, en kortare resa, till Bohuslän. En resa jag verkligen ser fram emot och som är en av de jobbresor jag ska göra i sommar.

 

Titta gärna in här för att läsa och se fler av veckans “håriga” tolkningar

46 svar på ”Hårigt – veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge,”

 1. God morgon och lycka till med Bohuslän! I detta vackra väder blir det säkert en fin upplevelse!

  Får och lamm. Jag har ju varit med om att ha en fårskock där vi bodde på landet. Skickade också fårskinn för beredning och sålde lite grand. Verkligen härligt!
  Labradorer är härliga hundar, har också haft en sådan.

  Stor kram och ha en fin första arbetsdag.

  1. God sen kväll! Jam vi har haft en strålande dag med en verkligt fin resa genom Sverige. Tänkte på dig uppe på Kinnekulle och när vi passeradde Lidköping.
   Dessa får träffade jag på Åland, på en skördefest men mormor hade får så jag har umgåtts en del med dem. Och fårsinnen är ju så goa. Visst är labradorer fina och Curre är så godhjärtad. Kul att du också haft en labbe.
   Stor kram och natti. I morgon blir det Marstrand.

  1. God sen kväll! Jodå, jaken kan ha ett grymtande ljud. Vad gäller produkter från dem har jag testat jaksmör, jakost, köttet och mjölken. Jag har även en väska gjord av deras “hår” men som är vävd. Jaksmöret tyckte jag smakade lite härsket, men jag var ovan- Vad gäller köttet så smakade det som oxkött. Åt det i en stuvning. Jagmjölken använde jag i kaffet och det var helt ok.

  1. Tackar! Och hårigt blev det med viss variation.
   Rapporter kommer! En fin resa blev det från Stockholm till Bohuslän och Uddevalla och i strålande sol.

 2. Det var verkligen många håriga, ulliga och gulliga fyrbenta vänner där. Fast jakarna hamnade kanske i en annan kategori än vänner. Som vanligt en bra tolkning av veckans ord.

  Önskar dig en trevlig tisdag!

  1. Tack! Först kom jag inte på dessa håriga vänner. Men när jag funderade lite så gav det sig. Fåren och Curre är ju mer vanliga men jakarna är verkligen personliga. Tror dock inte de trivs i vårt varmare klimat. Mycket päls här.
   Tisdagen har varit väldigt givande, trevlig och omväxlande. Tur med vädret har vi också haft på resan till Bohuslän. Extra njutbart då.
   Kram

 3. Hej Ditte!
  Kul tema! Jag har tre håriga individer på min blogg i dag hahaha…Lustigt. Det är gulligt med lurviga individer 😀
  Det första man brukar få som nyfödd är ju ofta nallebjörnar 😛
  Ha en bra resa nu!!
  Kram P ♥♥

  1. God sen kväll. Bohuslän hälsar! Vi har haft en strålande vacker resdag och sett och upplevt så mycket. Måste titta på dina håriga individer. Och nallebjörnar gillas.
   Kram och natti.

  1. Tack! Ja, hårigt blev det med viss variation.
   Jag är på jobbresa hit till Bohuslän med en grupp gäster från en resebyrå och vi har fina och innehållsrika och trevliga dagar framför oss. Hoppas det vackra vädret fortsätter för då gör sig ju Bohuslän som så mycket annat extra bra.-

 4. Det är nåt visst med får, de är så fina 🙂
  Och Curre förstår jag är en trofast vän.
  Stor kram och trevlig tur till Bohuslän!

  1. Tack! Är i Uddevalla och tar del av vackra Bohuslän. Och visst är både Curre och fåren fina. Dessa jakar är också charmiga, men på sitt speciella sätt.
   Stor kram!

 5. Så många håriga kompisar du har! Kul att du visar några långväga vänner. för mig är jakar riktigt exotiska! Tråkigt npg har jag aldrig fått se någon på deras hemmaplan.
  Trevlig tolkning av veckans ord!

  1. Tack! Jadå, det blev några. Och jakarna är ju verkligt håriga. Jag tror inte jakar skulle trivas här för det är nog i varmaste laget och deras päls är tjock och tät. Men fåren och Curre är mer hanterbara här hos oss.

 6. Välkommen till Bohuslän. Inte så hårigt, men fint ändå!
  Jag förstår att det var mäktigt att se dessa jakar i Tibet. Vissa resor är bara både bättre och mer annorlunda än andra! Kram

  1. Stort tack! Nej, inte så hårigt direkt, men så fint. Njuter nu i sen akvällen av utsikten över Uddevallabron och Byfjörden från min balkong här på Bohusgården. Dock fjärran från jakar.
   Jakarna är väldigt användbara och man ser dem ju som verkliga husdjur här.
   Och visst är en del resor mer händelserika och bestående än andra.
   kram!
   PS I morgon Marstrand! Hoppas på bra väder denna gång. Senaste gången jag var där ösregnade det.

  1. Tack! Ja, visst är fåren fina! Och lamm tycker jag också om , men det såg jag inga när jag var på skördefesten på Åland. Men fåren fanns.
   Vad roligt med din bror som har lamm. Och visst kan de vara busiga.
   Kram!

 7. Mycket trevligt “hårigt” har du i inlägget. Får har jag haft och labradorer har jag också haft, alla tyckte jag så mycket om…jakar har jag inte haft däremot. Tack Ditte för ett fint inlägg igen.

  1. Dessa får träffade jag på just på Åland, på en skördefest. Jättefina! KUl att du både haft får och en labrador. Vad gäller jakarna tror jag inte de skulle trivas här hos oss. Det är alltför varmt för deras tjocka päls. Men de är användbara till det mesta. Roligt att du uppskattade “hårigheten”.

 8. Så himla kul med dina resor, hårigt värre o söta är dom 🙂 trevligt att se fram emot jobb resor i sommar 🙂 kram å trevlig kväll

  1. Resorna tycker jag om och är just nu i Uddevalla i Bohuslän. Så läckert. Tittar ut genom den öppna balkongdörren på havet och en vacker himmel. Nu blir det några dagar här och viska se oss omkring.
   Kram!

 9. Hårigt värre här hos dig, och då glömde du ändå din fina blonda kalufs i bild 2 och 3. Gillar alla dina foton såklart, men Curre tar priset här enligt mig, å då är jag ändå rädd för hundar. Du ser vad en så “god” bild kan göra:-)

  Toppen håriga bidrag här hos dig:-)

  1. Tack! nu har jag ganska tunt hår så jag tänkte inte ens på det som möjligt bidrag. Men det hade ju kunnat åf ingå,
   Curre är en snäll vän och jag tror att du skulle gilla honom vid ett möte. Han har sinne för det goda i livet och är väldigt godhjärtad. Och visst är det bra med “god” reklam.

 10. Många härliga håriga vänner här! Jakarna är verkligen speciella med sin långa päls och de långa svansarna. Klockrent inlägg till veckans tema!
  Kram

  1. Tack! Jadå, håriga vänner finns. En del närmare än andra. Och jakarna är verkligen speciella och användbara till det mesta.
   Kram!

 11. Fåren var riktigt söta, snälla djur också. Att fått se jakar i verklig miljö måste varit kul. Verkar vara ett allrounddjur dom har nytta av.

  1. Visst är fåren söta! Och jag närmade mig gärna. Jakarn är användbara till det mesta. Och det finns både jakost och jaksmör och köttet äts också. Pälsen användes till att väva tyger av. Dessutom är jaken väldigt tålig och nog ette av de få boskapsdjur som trivs på denna höga höjd.

  1. Tack! Asien är en världsdel vi tillbringat tid i och en av de bästa resor vi gjort var att resa med tåg från Peking till Lhasa i Tibet.
   Västkusten känns helt ljuvligt.

 12. Många håriga djur på din blogg, passar ju klockrent på “hårigt”…hm, har jag några håriga bilder tro? Måste leta! Såklart har vi vår Maja kom jag just på,hihi…!
  Ha en toppentrevlig njutfull jobbresa!
  Kram!

  1. Tack! Och visst är det fint med håriga vänner- Maja är ju en perfekt sådan.
   Jobbresan har börjat perfekt och det ser ut att bli en härlig dag idag också. Marstrand väntar.
   Kram!

 13. Så spännande att resa som ni gör och inte bara till typiska turistorter. Någon jak har jag aldrig sett i verkligheten, det måste ha varit en oförglömlig upplevelse att se dem i sin rätta miljö. Får har jag förstås sett, och jag tycker väldigt mycket om dem. När jag var i nedre tonåren blev jag påkörd och fick benet krossat. Det fanns inte så mycket annat att göra än att ligga i solstolen under sommarlovet. Mina föräldrar hade får och ett av lammen gick och betade runt mig. Hon blev så fäst vid mig att när hon rymde hämtade mina föräldrar mig, så fick jag åla in under staketet och lammet, som då blivit ett får, ålade efter. Hon var som en liten hund. Hoppas du mår bra!

  1. Under åren i Kina blev det många resor som vi ordnade själva och till platser dit inte drekt turisterna vallfärdar. Jakarna finns det gott om i bergstrakterna och de är ju deras boskap och allt på dem används.
   Får och klamma tycket jag också om och min mormor hade får-
   Tänk att lammet/fåret blev som en hund och troget följde dig.
   Just nu är jag på jobbresa till Bohuslän för en resebyrås räkning och det är verkligen jättetrevligt och roligt.

 14. Bäää bland alla dina fina håriga foton så gillar jag mest den exotiska jaken. Smakade du på mjölk eller andra produkter, som ost? Undrar om det smakar som vanlig komjölk, eller “vildare” som får- eller getmjölk…
  Tack för fint temainlägg, nu åker jag vidare mot nya resmål…med en utmärkt guide

  1. Jaken är spännande och används till mycket. Jag har smakat jaksmör (tyckte det smakade lite härsket men tibetanerna kan använda det i te- De äter ju inte smörgåsar. Jakmjölken tog jag i kaffet och det var helt ok. Testade även jakkött och det smakar lite som älgkött-
   Vad trevligt attdu åker med. Resan är både rolig och givande. Trevlig dessutom- Välkommen med!

 15. Hårigt ,-) Jättehärliga bilder.
  Djur av alla de sorter gillar jag.
  Curre är ju jättefin!
  Jakar var intressant att få se, fina.
  Ni har gjort många intressanta resor andra bara drömmer om, men Bohuslän blir också fint ,-)
  Själv längtar jag till Skåne nu! Men den som väntar på något gott…… ,-)
  Ha det jättefint
  STOR KRAM Primrose ,)

  1. Tack! Och visst är Curre fin. Han ska vara hos oss några dagar i början av juli och det ser jag fram emot. Jakarna är spännande och de används ju i dessa högländer till det mesta. Många och långa resor har vi gjort men jag tycker att sverige, framförallt sommartid, är så fint. Stannar gärna här då. Bohuslänsresan var så lyckad på alla sätt.
   Och fint för er med Skåne. Förstår att du längtar.
   Stor kram!

  1. Tack! Jaken är speciell och användbar till det mesta. Prövade jaksmör, jakmjölk och köttet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *