Stockholm

Händelser och detaljer från gårdagen

Dagarna går i rask takt och det trots en del helt nödvändiga begränsningar. Vi har det ganska bra men de  mer fysiska sociala kontakterna går helt klart på sparlåga. Men ibland träffar vi vänner utomhus och gärna då på promenader. Och att slå sig ner utomhus  för en fikapaus eller “pitstop” piggar absolut upp. Många steg blir det dagligen och ibland delar vi upp rundorna vi går så att det kan bli 5 km under förmiddagen och 5 km senare på eftermiddagen. Men eftersom vi gillar omväxling varvar vi med att också ta en mer rejäl promenad per dag. (Ofta blir den då på mellan 8 och 12 km.) Gårdagen bjöd på fint väder stora delar av dagen och vi satsade på att röra oss här på Södermalm. Så idag bjuder jag på några händelser från gårdagen.

En händlse bland andra händelser. Körsbärsträd i blom. Så vackert. En händelse bland övriga händelser. Japanska körsbärsträd i blomning här på Södermalm. Så vackra.

Gårdagens händelser under gång

Av helt naturliga själ börjar vi våra rundor på kajen där vi bor. Och ofta blir det vindriktningen som avgör om vi ska röra oss väster eller österut längs vattnet. Går vi västerut så blir det längs Årstavikens vatten och går vi österut blir det längs en vik av Saltsjön/Östersjön. Nej, vattnet är inte direkt salt men jämför man med Mälaren är det i alla fall en blandning av “sött och salt.” Nu började vi att gå österut och längs kajen var det som vanligt full aktivitet. På olika sätt.

En bit bort längs kajen liggerI Anna Lindhs park, tidigare Vintertullsparken. Och här spelade några boule. (Namnbytet skedde 2013) Parken har fått det nya namnet eftersom Anna Lindh, bodde i ett av husen vid parken.

Namnet Vintertullen kommer sig av att det här förr låg en av Sockholms tulla där man fick betala för att föra in varor i Stockholm. Och just här var det en sådan. Tull fick vintertid betalas för de varor man med släde förde över isarna frånde områden som idag är Nacka och Värmdö kommuner. Här låg också ett tullhus som man rev 1907.

Alldeles bredvid Anna Lindhs park och bredvid Barnängsbryggan ligger Kajsas kiosk/servering.  Och den är välbesökt även i dessa tider. Goda avstånd mellan borden och tydliga regler för vad som gäller om man står i kö bidrar förstås. Liksom trevlig personal.

Kajsas kiosk vid barnängsbryggan. Slå man sig ner här ser man händelser som avlöser varandra. Både längs kajen och i kanalenSlår man sig ner här vid Kajsas kiosk eller på någon av bänkarna bredvid  så finns det alltid något att titta på. Händelser avlöser varandra både på land och i vattnet.

Maken står i kö för att köpa lite “färdkost”. Och ett rött och vitt band visar tydligt var man ska stå.

Vi lämnar kajen

och går upp bland husen. Här är det kalas på gång.

 

Vi går vidare och kommer upp till Skanstull och Ringvägen. Här det full aktivitet utomhus hos Friskis & Svettis. En vanlig onsdag mitt på dagen

Fler händelser

Vi lämnar trrafiken uppe på Ringvägen och passerar Eriksdalsbadet och går ner mot Årstaviken/Mälaren.   Här har vi i olika omgångar sett herr och fru Svan tillsammans. Och det gjorde vi nu också. Men nytt var att det fanns ett bo och där befann sig fru Svan.

Pappa Svan har bra koll på händelser runt sig. Herr Svan ser eftertänksam ut. Och han har bra uppsikt över händelser runt omkring både på land och i vattnet.

Och fru Svan ligger alldeles stilla i sitt nybyggda bo. Kanske vilar hon sig i form. Ska bli roligt att följa herr och fru Svan och sedan deras ungar.

Energi hade jag fyllt på med under promenaden och stärkt av 6 km i rörelse så tog jag mig an ett tips jag för en tid sedan fick av bloggvännen Anki. Tipset var en “treveckors sallad” och här är receptet från Zenias Kitchen.  Vitkål, mörötter, purjolök eller rödlkök, röd och grön paprika. Men man kan helt klart utesluta något och lägga till annat.

Färgglatt!

Och här är det färdiga resultatet. Jodå, vi provsmakade salladen till kvällens middag – renskavsgryta med lök ,enbär, kantareller  och grädde. Och makens goda potatismos därtill. Perfekt!

Dagen har övergått i kväll och jag ser solen spegla sig både i kanalen och husen på andra sidan. En händelserik och trevlig dag i alla sin enkelhet.

40 svar på ”Händelser och detaljer från gårdagen”

 1. Tack för en fin rundtur och era vyer är så fina samt dessa körsbärsträden är såå underbara. Hoppas du mår bra önskar dig en fortsatt fin torsdag kram

  1. Tack, vi mår bra. Och vi tar gärna våra friskvårdspromenader. Finns inte direkt så mycket socialt att ägna sig åt just nu. Något vi ju varit väldigt vana vid. Men uteserveringarna är öppna och skönt är det.
   Hoppas du också mår bra.
   Kram

 2. När man blir begränsad när det gäller umgänget så är det viktigt att man aktiverar sig ändå. Det tycker jag att ni gör bra. Bra också att Friskis & Svettis flyttar utomhus så att träningen kan fortsätta. Jag uppskattar verkligen att komma ut så jag hoppas på fint väder under påsklovet.

  Kram och god torsdag!

  1. Visst är det så! Och eftersom vi båda är i riskgrupper så känns det extra trist att inte få/kunna träffa barnbarnen och döttrarna. Mnen jag tycker vi har det bra ändå. Här kan vi gå ut och röra oss fritt och det är en stor fördel. Har sett flera likande som F&S som har aktiviteter ute och är det ok ävder fungerar det ju bra.
   Visst hoppas vi på fint påskväder.
   Kram och trevlig torsdag.

 3. Körsbärsträd är så vackra.
  Bra att ta det lugnt med att träffas eller som ni gör ute ,-)
  Så mycket ni går, låter underbart, min man får ju nu vänta på operationen, det förstår vi ju. Personal är utlånade till där de behövs mest!.-)
  Vi brukade ju ta sånna långpromenader vi också.
  Bra med färdkost, så långt som ni går ,-)
  Kalas ut, kommer nog bli hågkommet ,-)
  Så mysigt det ser ut att träna tillsammans ute ,-)
  Härlig ser salladen ut.
  Ha det jättefint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Så fint nu att se dessa japanska körsbärsträd och även om det idag blåser och är kyligt så är vi inne i april- Ja, vi går mycket och det gör vi även i mer vanliga fall. Men än mer nu när vi inte åker kommunalt. (Vi har ingen bil)
   Trist med din makes rygg och att nu få vänta med operation. Men personalen behövs ju på andra håll där det kanske är än mer akut
   Vet ju att ni när ni varit både hemma och ute och rest också brukar gå mycket och den tiden kommer ju tillbaka.
   Kalaset ute var ju en god idé. Och trevligt såg det ut att vara. Är ju knepigt nu att ses inomhus m man är i olika åldrar dessutom.
   Salladen blev väldigt lyckad så det var tur jag gjorde en rejäl omgång.
   Ha det fint du också.
   Kram

 4. Jag tänker mig tillbaka till våra rundor i Funchal, vi gick lika mycket som ni går och tanken som slår mig är att det är lätt att gå många kilometer i en stad. Det känns inte ens långt.
  Tack igen Ditte för en härlig vårlig promenad i det fagra Stockholm.
  Ha det bäst!

  1. Visst är det skönt att röra sig och än slå länge har vi möjligheten till det. Kan tänka mig att ni fick mycket i Funchal med omnejder och ser farm emot att så småningom, via din blogg, få följa med på vandringarna. Vi kommer ju inte så långt men Stockholm med närområden har fortfarande mycket att bjuda på.
   Ha det fint ni också. Många tankar till er.

 5. Tack för rundturen så mysigt. Träden har nog kommit längre hos er, här är det lite knoppar bara. Så härligt ni bor. Ha det bra och kram på dig.

  1. Trevligt att du gick med och en del steg blir det varje dag. Körsbärsträden har varit i blom ett tag i Kungsträdgården men dessa var de första jag såg som var i blom här hemma på Söder. Visst bor vi bra här och har både staden och naturen när inpå.
   Ha det bra ni också.
   Kram!

 6. Åh så vackert med de blommande körsbärsträden!

  Den där treveckorssalladen har jag hört talas om tidigare. Det blir lite som pizzasallad, skulle jag tippa. Ja fast med en massa annat så det är ju inte det längre. Men principen är den samma, tror jag. Undrar vad herrarna här hemma skulle säga om jag ställde fram det där, antagligen undra vad 17 morötterna hade där i att göra. Och löken, så klart. 😀 Men kanske värt ett försök, annars har ju jag sallad i alla fall! Finns mycket intressant där på den hemsidan, förresten.

  1. Visst är de vackra! Jag har sett dem i Kungsan men detta var första gången nu i vår jag såg dem här hemma på Söder. Och det fanns bin i dem. Så det var än finare. T
   Treveckorssalladen blir lite som pizzasallad och vi tyckte den blev väldigt bra. Sedan kan man ju byta lite ingredienser efter tycke och smak. Kanske läge att testa och om du vet att morötter inte är så populärt så ta bort dem och ta mer av det andra. Eller andra rotsaker. Och att smaka på den kan ju vara en god början. Så gör vi med barnbarnen att man smakar på allt men måste inte just mer än smaka. Och de är verkligen allätare. Zenias kitchen gillar jag och recepten där fungerar alltid bra Och i stället för rödlök kan man ju ta purjo eller salladslök. Lycka till.

 7. För två år sen var jag i Kungsan och fick se dess körsbärsträd för första gången. Så ljuvligt!
  Nog har jag sett blomningar här, men Kungsan var nåt alldeles speciellt, tacksam för det.
  Ja, ni rör på er och har gott socialt umgänge med lagom avstånd. Jag klagar inte heller, även om jag tycker vissa saker.
  Tålamod och skeden i vacker hand.
  Tänker på er i huvudstan och skickar stor kram från lilla Lidköping

  1. Körsbärsblommorna i Kungsan har jag sett i år och de är jättefina. Fint att du upplevt dem också. Men dessa som vi såg nu var här hemma på Söder. Och lika fina men inte i så stor mängd. Ja, vi rör oss en hel del men det sociala umgänget är förstås mindre och sker numer utomhus. Och visst får man både tycka och klaga. Vad gäller klaga så är det ju bra om man inte direkt fastnar idet. Och det tror jag inte alls att du gör. Tycker du är bra på att se det positiva i tillvaron. Och tålamod är ju det som gäller.
   Vi har det bra här i huvudstaden och är fortsatt positiva.
   Varm kram och tankar

 8. Idag var vi aningen synkade, då jag också la upp blommande körsbärsträd. Fast mina finns i Kungsträdgården. Minns att min favo kollega Yvonne och jag åkte till dina trakter några gånger, just för att kolla körsbärsblomningen på söder. Där finns ju ett sushiställe, så vi hade en långlunch i solen där.
  Sedan har jag en gammal arbetskamrat som bor vid Vintertullstorget också.
  Den där “treveckorssalladen” har verkligen fått ett genombrott i Blogglandia. Har sett den på minst fem olika bloggar vid det här laget. Jättekul för Zenia att den slog igenom så stort. Jag väljer nog också bort morötterna;-) Å det roliga är att vi också åt renskavsgryta i förrgår, en rätt jag gillar skarpt.

  1. Har inte tittat in till dig ännu utan pratat med svenska vänner som är i Torrevieja. Men en titt kommer förstås. Kungsans träd har ju varit i blom ett tag men dessa var de första jag sett för i år här på Söder som blommat så vackert. Och sushiställen här på Söder finns det många och några är riktigt bra. Kul att du har en gammal arbetskamrat som bor vid Vintertullstorget. Där går vi ofta förbi. Ja, mest närmare vattnet förstås. Jag såg receptet på salladen hos Anki och sedan följde jag länken till “Zenia”. Men salladen är riktigt god. Och morötterna kan man ju ta bort och välja något annat eller ta mer av något. Här har den haft strykande åtgång.
   Ännu en likhet. Renskavsgrytan. Gillas skarpt här också.

 9. Tack för turen, återigen! Jag avundas dig faktiskt just nu, längtar lite tillbaka till Sthlm och det snöfria livet. Här går man på promenader på egen risk efter en vinter med slask-fruset-slask-fruset osv. På vissa håll är det bart och sen en meter fram är det tre decimeter hårt packad is…vi är tacksamma för de Icebugs som vi skaffade första vintern här uppe.
  Annars ägnar jag mig åt tapetsering med allt vad det innebär…före och efterjobb, men det är roligt som alltid och skingrar tankarna.
  Dina sallader ser smaskiga ut, känns väldigt fräscha och jag förstår, precis som du säger att de kan varieras efter dagshumör och tillgång på grönt.
  Du håller fanan och humöret högt, det gläder mig och du smittar av dig i din positivism…tack för det Ditte och en stor, varm helgkram skickar jag till dig!

  1. Tack för dina fina ord. Vi kan ju inte göra så mycket annat än att just promenera. Och isfritt är det. Vi åker ju nu inte kommunalt så det är apostlahästarna som gäller. Snart ska cyklarna tas ut och då kan vi trampa på en bit till- Förstår att ni har snö och is kvar och att det är knepigt att ta sig ut. Bra med ice-bugs. Har också men i år har de inte alls kommit fram.
   Kan tänka mig att du har fullt upp med tapetseringen och att jobba med händerna och vara kreativ skingrar ju en hel del tankar.
   Fick tips om denna sallad och tänkte jag skulle testa. Och den har haft strykande åtgång. Fint att kunna variera den efter tycke och smak.
   Vi mår bra och både jag och maken försöker tänka positivt och hitta glädjeämnen i den vardag vi har. Är så tacksam att vi ändå kan röra oss ute. Det gör vi, men med avstånd. Men jag saknar att träffa döttrar och barnbarn. Tur att Skype och annat finns.
   Tänker mycket på er och skickar en stor kram.

  1. Tack! Jätteroligt att du går med. Ja, Zeniaz recept här är verkligen bra och jag lagar ofta från hennes recept som jag tycker fungerar så bra.
   Ha det så bra du kan.

 10. Så glad ni startar hemmavid kajen 🙂
  Underbara turer och tänk så långt en kan i en stad – till och med här i mindre Karlstad. Mäter inte km eller steg, men i tid och när jag kommer hem har jag vissa dagar varit ute i nära 4 timmar.
  Jag stannar för att fota lite och se mig om och så blir det några små pratstunder på avstånd. Så himla skönt är det och vad jag ser allt på ett härligt sätt trots allt mörkt omkring.
  Vi har ju gemensamt att gilla Lars Lerin. I går stängdes musett tills vidare. Jag läste i Nya Wärmlansdtidningen att hans familj är i Brasilien.
  Stor kram!

  1. Ja, kajen här hemma är en bra start och målgångspunkt. Nej, stegen och den sträcka man går är egentligen helt ovidkommande. Finns det som man ser och möter under vägs som är det viktiga. Och så även tiden man är ute. Så sant. För frisk luft mår vi bra av. Här är den ju inte alltid så frisk, men luft är det förvisso.
   Aj, då att Sandgrund är stängt. Men kanske inte så konstigt. Museet är ju stort men det kan ju vara svårt med avstånden där inne.
   Skulle så önskat att jag var med dig i Karlstad men den tiden kommer. För visst gör den det. Saknar dig och alla fina samtal. Men telefonen finns så jag ringer i morgon.
   Stor kram från oss till dig.

  1. Tack! Trevligt att du tittar in! Och visst är svanar fina. Men jag har stor respekt för den för halsarna kan bli så långa och de kan bitas rejält. Håller mig lite på avstånd.
   Kram

 11. Som jag sa tidigare skönt att folk är ute och rör på sig , trots Coronan. Rätt ofarligt utomhus om man håller avstånden. Kände inte till Anna Lindhs park.

  1. Visst är det så! Och att röra på sig är ju ren friskvård-Givetvis med avstånd.
   Anna Lindh bodde i ett av husen här vid parken och den hette då Vintertullsparken men det blev ju ett bra namnbyte när det väl blev så. En fin park är det här längs kajen.

 12. Jag hoppas helgen bjuder på varmare och mindre blåsigt väder igen. Nu vill man se naturen vakna med grönska och fägring.
  Zeina är en favorit hos oss också. Det är kul att testa recept från olika delar av världen.
  Trevlig helg 😊

  1. Det hoppas jag också. Igår höll vi på att blåsa bort med försökte se titta på vindriktningen och rätta promenaden efter den. Sent i går eftermiddag kom regnet och i natt blev det någon minusgrad och det kom lite snö.
   Kul att du också testar recept från Zenia. Jag är också förtjust i dem och resultatet brukar bli bra.
   Önskar dig också en fin helg.

 13. Så härlig promenad … och så mycket som händer där i storstaden … trots allt!
  Underbara bilder som man blir glad av! Roligt att du gillade salladen – tack för länken! Zenia har många härliga recept som jag gärna testar då och då 🙂
  Ha en bra dag!
  Kram

  1. Tack! Ja, lite trevligheter och det som är glatt och positivt behöver vi i dessa tider. Vi försöker variera rundorna men ut några timmar varje dag vill vi. Bra sätt att få energi på och god friskvård. Salladen blev riktigt bra och har strykande åtgång. Jag gillar också Zenias recept då och då och de fungerar alltid. Vackra bilder är det också.
   Önskar dig också en bra fredag.
   Kram

 14. Vad mycket vackert ni ser på era promenader! Som körsbärsträden och svanarna 🙂

  Den där salladen får vara för min del – för mycket orange i – men renskavsgryta lät väldigt smarrigt! Länge sen jag åt det nu… Får kolla på Scandigo ifall dom har renskav i frysen 🙂

  Ha en härlig fredagspromenad! 🙂

  1. Eftersom mycket av det “sociala” ligger nere så blir det en del extra promenader. Mycket finns att se. Körsbärsträden har jag sett nu i vår i Kungsan men dessa var de första i blom jag såg hemma på Söder. Svanparet har vi sett i flera år här vi vattnet och om ett tag blir det nog ungar. Fru Svan ligger bra här i boet.Renskavsgrytan med kantareller, krossade enbär och rårörda lingon var supergod.
   Kanske kan Scandigo ha renskav. Hoppas.
   I går eftermiddag kom ett rejält oväder över Stockholm med vindstyrkor på upp till 15m/sek och i natt övergick regnet till snö- Sol nu på förmiddagen men vara + 0.7. Men bättre ska det väl bli.
   Och visst blir det promenad så småningom.
   Ha det så bra ni kan.

 15. Visst är det skönt att vi än så länge kan röra oss fritt utomhus!
  Den salladen ska jag prova, tack för tipset!
  Stor kram

  1. Jag är så tacksam för det! Ger energi som vi så väl behöver.
   Vad gäller salladen så är det riktigt god och man kan ju ta bort eller lägga till allt efter tycke och smak.
   Ha det så bra ni kan.
   Stor kram

 16. Det där inledningsfotot tar mig med storm. Det inger hopp. Härligt att kunna anpassa rutterna efter vindförhållanden. En passande tid att skifta namn officiellt. I folkmun kan gamla namn leva vidare. Helst på småorter. Boule och Friskis & Svettis är två hälsosamma aktiviteter att syssla med i dessa tider.
  Ingen dum vy att ha på hemmaplan. Ni tycks använda tidsläget på allra bästa sätt när förutsättningarna har förändrats. Är det Anki som står för maten idag med tro. Oddset på att det just nu pågår en ny bloggpromenad är lågt. Om mindre än tre timmar får jag hem min promenadkompis som har tio dagar påsklov.
  Sköt om dig

  1. Jag blev också så glad när jag såg att Söder också hade körsbärsträd i blom. Har sett dem innan i Kungsträdgården men nu var det liksom på hemmaplan.Och visst känns det hoppfullt. Här i våra trakter är det många ute och, vilket det alltid är. Men nu fler än det brukar. Vattnet lockar och likaså de fina områdena här omkring. Kul med F&S ute och boulespel Social samvaro men utomhus.
   Jo, visst är det Anki som tipsade om salladen. Och jag var inte sen att hänga på.
   Vad fint att du får hem din promenadkompis på påsklov. Önskar er verkligt sköna dagar. Och att läget är som det är får vi ju bara förhålla oss till-
   Ha det så bra ni kan.
   kram

 17. Ännu en vacker promenad att följa med på. Ser att folk ändå vågar sig ut i solen och att allt inte är öde. Treveckorssallad är nåt som vi ofta gör här i huset, men jag gör visst alltid för lite, den räcker ju aldrig i tre veckor 😉 Hoppas din fredag blir fin, Ditte <3

  1. Vi gillar ju att röra på oss och nu när mycket av det sociala livet ligger i träda så är det extra fint att de sig ut. Bra energi ger det också.
   För mig var det första gången jag gjorde salladen men absolut inte den sista. Strykande åtgång är det.
   Här har det varit minusgrader i natt och en rejält blåsig och kall morgon. Men en vända ut blir det senare.
   Önskar dig en fin fredag.

 18. Härligt med en tur med dig igen. Jag får lära mig så mycket och se så många vackra vyer.
  Jag förstår att det är begränsningar för dig också, men fint att se att ni kommer ut på promenader och får luft och träffa vänner ibland.
  Vi håller oss inne mycket, försöker att gå ut ibland och är jag frisk så är det jätteroligt att komma ut och se något annat.
  Salladen ser riktigt god ut och ska försöka fixa till den någon gång.
  Sköt om dig.
  Varm kram!

  1. Vi går på och det är skönt både för kropp och knopp nu när vi kan. Lika trevligt som vanligt att du går med här via bloggen. Och du måste ju i dessa tider vara extra försiktig så det är bra att du är det-
   Salladen är riktigt god och har här strykande åtgång. Det var första gången jag gjorde den men inte den sista.
   Var försiktig och ta hand om er-
   Stor kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *