Stockholm

Hand till hand, Sagoland och Stockholm – Möten på Fotografiska

Fotografiska museet i Stockholm besöker jag gärna och var där för någon vecka sedan. Här pågår flera utställningar samtidigt så det kan vara bra att ha gott om tid vid ett besök.  Att vila fötter och tankar i restaurangen eller caféet kan ge ny energi. Om utställningen “Smile”- “Möt världen med ett leende” skrev jag om den 10/12. En stark utställning som pågår till februari 2019 och som visar hur några barns framtid kan avgöras med hjälp av en ganska enkel operation i gommen. Och det finns hopp. Utställningen Hand till hand avslutades den 18/12 men både “Sagoland” och  “Stockholm for ever” finns kvar en bit in på 2019. Plus en del nya utställningar. (Fullt program för utställningar som pågår och kommande finns på Fotografiska museets hemsida.

Vatten är viktigt för alla oavsett var på jorden vi lever.

Hand till hand

en fotoutställning av  Paul Hansen och Åsa Sjöström. Här handlade det om vattnets betydelse runt om i världen och framförallt att ha tillgång till rent vatten. Man räknar med, enligt WHO/UNICEFs gemensamma program för vattenförsörjning och sanitet, så uppskattas åtminstone 1,8 miljarder människor världen över  dricka vatten som inte skyddas mot förorening från avföring. Bristen på rent vatten,  bra sanitet och hygien gör att sjukdomar och epidemier sprids över kontinenter och nationsgränser.

En hjälpande hand i fotoutställningen "Hand to hand"En hjälpande hand är viktig. Liksom rent vatten.

Sagoland – Wonderland

en utställning av fotografen m.m. Kirsty Mitchell. Ett projekt som är som en saga med många bottnar, på många olika sätt.Projektet med detta “Wonderland” inleddes 2009, strax efter det att hennes mamma avlidit i cancer. Skapandet blev hennes från en smärtsam verklighet och Kirsty Mitchell sökte sig till den sagovärld som hon delat med sin mammaunder sin uppväxte. Och i skogen och runt hemmet fick fantasins karaktärer ett liv framför kameran.

En fantasivärld som blev “en vandring genom helade sorg i sagornas rike.”

“När jag växte upp var blåklockornas plötsliga uppdykande något av det mest fascinerande jag visste. Jag kan inte koma på något annat naturfenomenjag har sett sedan dess som drabbat mig på samma sätt”.

“Stockholm for ever” – ett par exempel från utställningen

Stockholm, en stad i ständig rörelse. “Vi rör oss dagligen här och vi tror oss vara uppmärksamma på på det vi ser. Att se sin stads förändring kan vara lika svårt som att se sina barns utveckling. Plötsligt upptäcker man häpet hur mycket som har hänt”. De tidigaste bilderna som är från Stockholm är från 1800-talet men i utställningen finns fokus på foton från 1930 och fram tills idag.  Verkligen en stad i stor förvandling och på många olika sätt-

Innan Västerbron byggdes var man tvungen att passera Slussen för att ta sig landvägen från Södermalm och till Kungsholmen. Och sedan bron kom till tar man sig direkt från Södermalm till Kungsholmen. Bron invigdes 1935 och då trängdes närmare 20 000 stockholmare för att se den dåvarande kungen, Gustav V inviga bron. Västerbron är 602 meter lång och lär än idag vara Sveriges största bågbro-

 

Västerbron byggs . Foto av Emil Heilborn 1900-2003, ingenjör och fotograf.  (Jodå, han blev 103 år)

Bildserien om Frälsningsarméns arbete skulle bli ett vanligt reportage i tidningen Veckojournalen. Men det växte. Efter två månaders arbete och 2500 bilder blev det tre stora reportage och en bok. Senare kom det även att bli en utställning på Moderna Museet. Bilden här, från raggarnas möte på på Kungsgatan med frälsningssoldaten, kom att bli känd.

Foto av Lennart Nilsson 1922-2017 – Kungsgatan 1963.

 

28 svar på ”Hand till hand, Sagoland och Stockholm – Möten på Fotografiska”

 1. Jag måste verkligen besöka fotografiska museumet. Jag hade gått där i timmar och sugit i mig all info i både bilder och historia. Jag förstår att du är där ofta Ditte. Tack för att jag får så mycket information om min födelsestad?
  Kram och trevlig fredag

  1. Kommer du till Stockholm så rekommenderas ett besök här. Bra restaurang finns och trevligt café så man kan med fördel ta pauser mellan utställningarna. Hit går jag både ofta och gärna och det finns alltid mågot som fängar ens intresse. (Om man gillar foton förstås…)
   Önskar dig också en fin fredag.
   kram!

 2. Så fina beskrivande fotografier du delar med dig av. Jag tycker om dem alla men på olika sätt.
  Raggarbilen och frälsningssoldaten är så mitt i prick som livet ofta är, utan att jag tänker gå mera in på det i detalj.
  Tack igen Ditte för ett både intressant och särskilt inlägg!
  ha en skön fredag!

  1. Fotografiska besöker jag gärna och ofta finns utställningar av olika slag. Visst är Lennart Nilssons “Kungsgatan” speciell. Och många detaljer finns att se i den.
   Att sedan vatten är så viktigt kan ju inte nog poängteras. Och här är vi ju väldigt “bortskämda” som vrider på en kran och sedan är det bara att duscha/bada eller att dricka. Allt från samma ställe. Minns när vi bodde i Thailand, på landsbygden, och hade vatten för kroppstvätt i ett stort kar. Sedan öste man det över sig med hjälp av en skopa.
   Önskar dig också en trevlig och avkopplande fredag.

  1. Jag går gärna till Fotografiska och där finns alltid olika fotoutställningar. både om det mer allvarliga och det mer lättsamma. Härlig restaurang finns också och trevligt café om man vill ha en paus.
   kram!

 3. Berörande bilder ifrån Fotografiska muséet.
  Vatten ja, det är livsviktigt och det tänker vi sällan på här i vårt land där det finns i kranen.
  Västerbronbilen, bra information om den som jag inte har tänkt på.
  Frälsningsarmén, “Håll grytan kokande”. Förstår att det fanns mycket att skriva om dom. De har ju i många år gjort ett behjärtansvärt arbete för utsatta människor.
  Lennart Nilsson, erkänd duktig fotograf. Härlig bild.
  Varm kram till dig och trevlig helg.

  1. Visst är det och här finns alltid något intressant och givande att se. Och vatten! Så viktigt! Tänk här använder vi vattnet i kranarna både till dusch, bad och att dricka. Få förunnat. Jag fastnade länge på alla utställningarna och de var givande på så olika sätt.
   Frälsningsarmén gör ju ett fantastiskt jobb även idag. Lovvärt.
   Önskar dig också en trevlig helg och fin kväll.
   Varm kram!

 4. Vilka otroligt vackra och tänkvärda fotografier.
  Det är alltid lika intressanta utställningar här. Speciellt för oss som älskar foton, förstås.

  1. Här fanns en hel del och roligt att se foton i olika sammanhang. Hit till Fotografiska går jag gärna och helst vill jag ha god tid på mig. Font att slå sig ner i restaurangen/caféet ett tag mellan varven runt.

 5. Så fina bilder….en del obehagliga, men tyvärr sanna!
  Och visst är det vackert med det blå blomhavet!
  Stor kram och trevlig fredag!

  1. Fotografiska museet går jag gärna till och roligt med varierade utställningar. Och visst är en del bilder gripande men det är ju verkligheten också-
   Stor kram!
   Trevlig kväll önskar vi er alla.

 6. Visst är det fantastiskt på Fotografiska! Fina bilder, inte minst den med raggarbilen och frälsningssoldaten, inte visste jag att Lennart Nilsson tagit denna!
  Kram och trevlig kväll!

  1. Fotografiska gillar jag verkligen och fint att slå sig ner i caféet eller restaurangen för en paus. För man bör ha god tid på sig här. Jag visste inte heller att Lennart Nilsson tagit “raggarbilden” men jag har sett den flera gånger tidigare i andra sammanhang.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram!

 7. Sagoland – Wonderland är inte alls min grej, däremot är fotona från Hand to hand otroligt gripande och grymma. Ändå finns det en liten tjej med ett leende på läpparna som kikar ut genom hålet i skynket. mycket bra fotat. Här ser man att proffs har tagit bilderna.

  Stockholm forever är också helt i min smak, speciellt foton på gamla byggnader, broar med mera. Här minns jag att en kollega till mig hittade gamla foton från byggnationen av de två kungstornen på vinden i hennes pappas villa. Fotona och glasplattorna med massvis med andra konstruktioner togs emot av Arkitekturmuseet med glädje, såklart.

  1. “Wonderland” passerade jag och stannade bara till vid några målningar men både “Stockholm forever”, “Hand to Hand” samt “Smile” (om barnen som genom en operation kunde få ett bra liv) intresserade mig mest. Jag stannade vid många bilder och de flesta var väldigt detaljrika. Och med lite humor mitt uppe i allt. Nu tog jag bara med några smakprov från utställningarna. Men bilderna både det gamla och helt nya Stockholm fascinerade mig. Vad roligt att en kollega till dig hittade bilder av byggandet av Kungstornen och annat. Kan tänka mig att Arkitektmuseet blev glada. Tänk vilka skatter som kan finnas.

  1. Jag går gärna hit till fotografiska och det finns en hel del att se.Och utställningarna är ofta tämligen varierade. Just vatten som för oss är så självklart är ju inte det för så många. och här i Sverige dricker vi ju och duschar genom att bara öppna kranarna. Ingen skillnad på vattnet som det ju är i många länder med vattenbrist.
   Önskar er också en fin kväll.

 8. Nästa gång jag kommer till Stockholm så måste jag verkligen besöka Fotografiska, den saken är säker. Vilka fantastiska utställningar och intressanta samt gripande bilder!

  Kram och god kväll!

  1. Jag går gärna hit och det finns alltid någon utställning man fastnar mer för. Men med en bra restaurang här och likaså ett café kan man vara här länge och ta god tid på sig. Ett besök rekommenderas.
   Karm och trevlig kväll.

 9. Fotografiska står på min lista över sådant jag vill göra nästa gång jag kommer till Stockholm. Intressanta bilder. Jag har också hört att byggnaden är alldeles speciell så nu längtar jag bara mera 🙂

  Önskar dig fina juldagar <3
  Kram Christina

  1. Fotografiska har alltid mycket att bjuda på och utställningarna varierar ju och det är fler som samtidigt pågår. Jag kommer gärna hit och ganska ofta. Visst är även byggnaden speciell. Att det sedan finns en väldigt bra restaurang, utnämnd till världens bästa museierestaurang, gör det inte sämre. Även ett trevligt café finns och med utsikt över Stockholm. Kan vara skönt att vila fötterna mellan utställningarna.
   Jag önskar dig också fina juldagar.
   Kram!

 10. Bilden av Raggaren och Frälsningsarmédamen minns jag så väl. Så roligt när minnen väcks till liv efter många år. 1963 var för övrigt det år Lennart och jag träffades “på riktigt”
  Kram och God Jul till er båda!

  1. Jag mindes också denna bild, Kungsgatan med raggarna och Frälsningsarmén. Här fanns fler bilder från Stockholm,som jag sett förr i andra sammanhang, men glömt bort dem .Ett bra år alltså, 1963. Verkligen!
   Önskar er också en God Jul och ett riktigt gott nytt År. Och jag får minnas julen 2016 när vi var på plats i “Paradiset”.
   Kram från oss båda.

  1. Jag tror du skulle tycka om et besök här. Och vad gäller utställningar så är det fler som pågår så man kan se alla eller välja efter smak.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram!

 11. Underbara bilder, det tunga det svåra det näst intill omöjliga och så den fantastiska fantasin till hjälp och utveckling!
  All sköns o osköns blandning bjuder du och det är så bra, tusen tack Ditte <3
  Sor kram åt er båda!

  1. Tusen tack! Ja, bilder kan ge mycket både de en ser med ögat och själv upplever till det man ser på bild som andra upplevt, tänkt och fotograferat.
   Hoppas du har det bra kära “söstra” mi.
   Stor kram från oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *