Stockholm

Hallwylska museet i Stockholm – Ett palats och f.d. privathem

I början av veckan så blev det en heldag i Stockholm och där vi kom att tillbringa några timmar på Hallwylska museet. Via länken finns i stort sett alla info om museet;  hitta hit, öppettider, om familjen Hallwyl, guidade turer och en podcast  så jag kommer här mer att “skumma på ytan” och ge en överblick. Böckerna här nedan, har tillsammans med info.blad och personal på museet bidragit till att ge mig värdefull fakta

Hallwylska har jag besökt flera gånger och det är roligt att också kika på de parallella utställningar som kan pågå. Just nu är det utställningen “Bögar. Mötesplatser i en förbjuden stad”  som pågår och till den återkommer jag till i morgon.

Stockholm. Hallwylska museet. Privatbostad och kontor för företaget Ljusne Woxne AB.Hallwylska museet, palats och tillika privata hem byggdes som  vinterbostad till familjen.  Byggnaden skulle även inrymma huvudkontoret för familjeföretaget Ljusne Woxna AB med ursprung i Hälsingland.

Bakgrund

Hallwylska är ett tidigare privathem från sekelskiftet 1800-1900 och där Hälsinglands skogar utgjorde den förmögenhet som möjliggjorde palatsbygget. Här i palatset bodde Wather och Wilhelmina von Hallwyl. Och den förmögenhet som låg till grund för denna skapade Wilhelminas far, Wilhelm Kempe (1807-1883). En man som var väldigt framgångsrik inom 1800-talets framväxande industrinäring i Hälsingland, Ljusne Woxna AB med verksamhet inom sågverk, järnbruk, kättingsmide och mekanisk verkstad. Wilhelmina hade inga syskon och kom så småningom att ärva hela förmögenheten.

För några år sedan, var jag på  en jobbresa i Hälsingland och även i Woxnadalen och i samband med det skrev jag ett inlägg och berättade om familjen von Hallwyl och hur de kunde skapa sig denna stora förmögenhet.

Halwylska museet

ligger tämligen inklämt på Hamngatan i Stockholm, helt nära Norrmalmstorg, och det är lätta att missa att detta är ett museum. (Kan även vid varmare väderlek rekommendera att slå sig ner på den trevliga innergården men något drickbart eller en matbit.)

Stockholm. Hallwylska museet/palatset är den rosa byggnaden med gul flagga i mitten. Hallwylska museet/palatset är den rosa byggnaden i mitten med en gul flagga.

När huset skulle byggas fanns ingen övre gräns för kostnaden utan arkitekten Isak Gustaf Clason (1856-1930) hade fira händer. Förstklassigt material  och skickliga hantverkare bidrog till resultatet som blev ett hus på 2000m2  med 42 rum. Detta var på sin tid ett mycket modernt hus och med det senaste vad gällde det tekniska. Detta var det första huset i Sverige som hade elektriskt ljus i alla rum, även hos tjänstefolket. Även centralvärme fanns som cirkulerade genom självdrag i kanaler i väggarna. En sådan lyx som rinnande vatten blev installerade på samtliga våningsplan. För tjänstefolket fanns personhiss och mathiss. Telefon i ett hushåll var på denna tiden mycket ovanligt men här i huset fanns det. Dels en lokaltelefon inom huset och även en för utgående linjer; både Rikstelefon och en Stockholmstelefon.

En del av lokaltelefonen.

Ett av flera badrum. Marmor på golv och väggar. Både badkar och duschkabin fanns.

Vi ser oss omkring

I byggnaden finns en paradvåning och hit hör matsalen. Här åt Walther och Wilhelmina sina måltider till vardags och fest. Ofta var det bara de två men ibland var också  sällskapsdamen Ida Uhse med. I paradvåningen hade man valt att inreda i olika historiska stilar och dessa kunde variera beroende på vad rummen skulle användas till

Stockholm. Matsalen i Hallwylska museet/palatset. Här kunde man duka till 30 personer. Matsalen. En del av paradvåningen i Hallwylska museet/palatset. Till fest kunde man här dra ut bordet duka för omkring 30 sittande gäster.

Stora salongen tillhör också paradvåningen. Detta var ett rum för musik, dans och fest. Här i rummet har man valt en stil från sent 1600-tal, senbarock. Rikliga dekorationer var ett sätt att demonstrera makt och rikedom. Här i stora salongen finns sex olika tapeter på väggarna med motiv från Odysseus äventyr.

Del av stora salongen. Här skymtar en Steinway flygel men som när den kom 1896 var i svart. Men arkitekt Clason fick genast uppdraget att rita ett nytt “fordal” till flygeln och i barockstil.Flygeln har restaurerats och är i dag fullt användbar för konserter. 

Takmålningen i den stora salongen heter “Friluftskonsert”  och ska knyta an till den musikaliska funktion rummet hade.

Wilhelmina hade sedan hon var barn samlat olika saker. Hon började med snäckor och stenar och senare i livet blev det silver, kinesiskt porslin, smycken och tavlor. Och allas dessa samlar saker skulle i huset ha olika rum; silverrummet, kinesiska rummet, galleriet osv.

Tavelgalleriet. Här finns de flesta av Wilhelminas tavlor. Mest holländska och flamländska verk från 1500 och1600-talet. Och precis som var brukligt vid sekelskiftet hängde tavlorna tätt. Något som var tidstypiskt. Tidstypiskt var också dessa mörka tavlor

Men ett par mer färgglada tavlor finns också i samlingen.

Gymnastikrummet och kägelbanan

I den bortre delen av Galleriet finns en liten dörr som leder in till Wilhelminas gymnastikrum. Och här var det gymnastik varje morgon tillsammans med sällskapsdamen med Ida Uhse och en sjukgymnast. Gymnastik var en nymodighet vid sekelskiftet och det var ingen styrketräning som gällde utan mer att tänja.

Olika gymnastikredskap bl.a. en ribbstol och en trapets. 

Träning pågår.

Att spela kägel, kan påminna som en sorts bowling, var populärt runt sekelskiftet 1900. Man kunde göra det utomhus under den varma årstiden. Men en del av överklassen lät bygga kägelbanor i sina hem. Här i Hallwylska museet/palatset kunde man i golvet med breda ekplankor lyfta bort ett par av dem . Under dem fanns  diken för klot som kom ur kurs. Bakom den gröna panelen på bilden nedan löper en returtunnel så att kloten kan skickas tillbaka. (Detta gjorde en betjänt.)

Jodå, träkloten finns kvar men vi vågade inte testa att spela.

 

28 svar på ”Hallwylska museet i Stockholm – Ett palats och f.d. privathem”

  1. Vilket fantastiskt palats! Tänk att ha det som bostad. Ett eget gym dessutom vilket nog inte var helt vanligt på den tiden. Nu har jag ytterligare ett ställe att besöka vid nästa besök känner jag.

    Hoppas tandläkarbesöket gick bra och att måendet är bättre.

    Kram och god fredag!

    1. Helt otroligt! Men det var många skogsägare som varit med och betalat “kalaset” Men en fin gest att huset skänktes till staten. Å andra sidan är det ju inte så billigt i drift. Jag tar gärna en sväng här då och då. Om du kommer till huvudstaden i vår är ett stopp på innergården väldigt trevligt med något gott i glaset och kanske något att äta. Miljön är så fin.
      Tandis i dag blev inställt. Jag var inte i skick för att ge mig ut. Men jag mår absolut bättre.
      Kram och trevlig kväll.

    1. Absolut! Och här i huset var man framåt. Antar att du besökt museet. Kul att titta runt här-
      Önskar dig en trevlig kväll,

  2. Men ,-)) Hallwyiska musset imponerar verkligen, har aldrig hört talas om det ,-))) Så läckert och så intressant, nu kommer jag efter att ha kommenterat hos dig ropa på mannen ,-) Det gör jag allt som oftast ,-)
    Helt otroligt, jättekul att få följa med dig och se hur fantastiskt det är, men förstår att det här måste ses och njutas av i verkligheten också.
    Härlig bild på träningen, får mig att minnas, mannen och jag lovade något om träning Nyårsafton ,-))
    Så jättefina bilder, och dit ska vi!
    En trevlig Helg önskar jag dig och förstås att du mår så mycket bättre! Varm Kram Primrose ,-)

    1. Tittar in här då och då och det finns alltid något extra att fästa blicken på. Tänk, att det i Sverige vid sekelskiftet fanns de som hade så mycket pengar att man inte behövde bry sig om vad något kostade. Och visst är det så att många Hälsingebönder, skogsägare, betalat detta.
      Visst är det roligt med en liten gymnastiksal ach träning så här vid sekelskiftet 1800 till 1900. Nu har du ju varit hör. Roligt att du var med mig.
      Tack, för omtanken. Idag måg jag bättre och är feberfri. Börjar återvända till det mer vanliga.
      Kram

  3. Vilket palats! Tycker nog att paret var långt före sin tid vad gäller material och inredning, inkl. duschkabin. Trodde att det endast fanns badkar och knappt det vid den tiden. Konstsamlingen är verkligen omfattande. Där finns ju hur mycket som helst att se. Bra att du gör reklam för palatset, så att fler hittar dit. Så imponerande museet är.

    PS. Fick en Lidl-katalog i brevlådan ikväll. Där finns en pojke som gör reklam för Adidas som är mycket lik William, men jag är inte helt säker. Är det han? DS.

    1. Verkligen! Tänk telefoner, hissar, duschkabin och gymnastiksal vid sekelskiftet 1800-1900 talet.
      Är man i stan så är det absolut värt ett besök här på Hallwylska. Och jag är också fascinerad av hur förmögenheten uppstått.
      Måste ta en titt i Lidl-katalogen. Eller snarare höra med Liv om det är William. Tack för upplysningen. (Ser jag katalogen så vet jag ju…)

    1. Väldigt roligt att titta in här och historien bakom är också intressant. Roligt att ni varit här. TYcker också det är så roligt att se de praktiska lösningarna. Här var det modernt tänkande i mångt och mycket.
      Stor kram

    1. Fullt av målningar! Och de var påtagliga överallt. Intressant med denna bostad som var så modern vid sekleskiftet. Och intressnat också med historien historien bakom “palatset”.
      Bilden på Wilhelmina von Hallvyl i tröningstagen är rolig och även den bilden “modern”.
      Kram till dig också.

  4. Blir verkligen sugen att ta mej dit, i år får det bli av! Så häftigt det ser ut!
    Hoppas du haft en bra dag, jag är så upprymd över att ha blivit farmor!!!!
    Må så gott!
    Kram

    1. Jag gläds så med dig! Härligt! Och vilken lycka! Skynda dig nu på att bli frisk så du kan träffa ditt fina barnbarn.
      Njut och gläds. Jag gläds med dig.
      Varm kram

    1. Detta var ju en privatbostad, milt sagt en “rejäl”. Och det mesta är kvar och orört från familjen Hallwyls tid. Jag fastnade extra för hur det i Sverige var möjligt att skapa dig denna förmögenhet. Intressant med det historiska perspektivet från detta i Hälsingland. Tror du skulle gilla att titta in här och inte minst att sommartid sitta en stund på den vackra innergården. (Men det kan man ju förstås göra utan att besöka museet i sig)
      Kram

  5. Hallwylska palatset har jag bara besökt en gång för många år sen, men det är verkligen ett helt fantastiskt ställe!

    En sån där lokaltelefon inom huset till tjänstefolket fanns i huset som pappa hade i Ulriksdal. Den funkade dock inte, och inte fanns det nåt tjänstefolk heller 😀

    Ha en fortsatt lugn och fin helg!

    1. Vi tittar in här då och då och tycker det är intressant med de parallella utställningar som ofta finns. Sommartid har det ibland varit konserter på innergården som det varit trevligt att besöka.
      Min mormor hade också en liknande telefon i ett av husen där hon bodde i Norge. Men det var mest vi andra som svarade.
      Önskar dig också en skön lördag.

  6. Vilket mäktigt hus … pampigt utanpå och verkligen intressant inomhus! Fina bilder som verkligen väcker nyfikenhet och det känns som ett muséum som jag gärna vill besöka!
    Ha en fin lördag!
    Kram

    1. Det är verkligen ett speciellt hus/palats/museum väl värt ett besök. Jag är också fascinerad av bakgrunden till familjens förmögenhet som har sitt ursprung i Hälsinglands skogar och där många bönder kände sig utnyttjade.Museet har också en vacker innergård där det är fint att slå sig ner och tänka sig tillbaka till sekelskiftet 1800-1900 för en stund.
      Önskar dig också en bra lördag.
      Kram

  7. Riktigt fin byggnad det där, det där “gamla” tilltalar mig jättemycket och det är sådant som ger så mycket inombords på något vis.
    Historien är intressant och spännande.

    Tack Ditte för detta.

    Ha en fin lördag.

    1. Fantastiskt att tänka sig att detta vid sekelskiftet 1800-1900 var en privatbostad. Och med alla moderniteter. Just historien om hur förmögenheten kom till intresserat mig mycket och där Hälsingeskogarna och bönder i Hälsingland var rejält involverade.
      Alltid trevligt att titta in här. Och trevligt förstås att du gick med.
      Ha det gott och jag önskar dig en fin lördag.

  8. Jätteintressant museum.
    Jag har besökt det några gånger, men skulle gärna vilja komma tillbaka.
    Speciellt intressant för mig för att det är ganska lika tidsepok som Nääs slott där jag jobbat och ett inrett hem som Nääs också är. Nääs slott är inte inrett för att gå till eftervärlden, medan Hallwylska kanske mer är så med sina samlingar.
    Dessutom är denna era den mest intressanta för mig, historiskt sett, genom mitt jobb.
    Stort tack för att du tog mig dit nu när jag själv inte kan ta mig till Stockholm.
    Skön söndag!

    1. Hit till Hallwylska kan man gå ofta. Brukar titta in ett par gånger om året och är också förtjust i deras separatutställningar.
      Hallwylska intresserar mig dels för att det var så modernt när det byggdes men också historien bakom familjens förmögenhet tycker jag är spännande. Att hemmet också är tämligen intakt är också intressant. Nääs slott har jag besökt i ungdomen men skulle gärna göra det igen.
      Jätteroligt att du var med.

  9. Tack för rundturen! Jag hade glömt bort en del av rummen eftersom det är så många år sen jag var där. Ett nyttt besök skulle vara kul. Vilket överdåd och så många nymodigheter för den tiden. Ha en fin söndag

    1. Kommer du till Stockholm är det enkelt och trevligt att titta in här. Gratis är det dessutom om man inte vill se någon separatutställning som kan pågå- Jag tycker också att historien bakom familjen von Hallwyls förmögenhet är intressant och att Hälsingeskogarna, bönder och skogsägare betalat ett högt pris.
      Visst är det intressant med de moderniteter som kom in i huset och alla praktiska lösningar.
      Önskar dig en trevlig kväll.
      Kram

  10. Det var sannerligen överdådigt och lyxigt. Och inte så mycket hemtrevnad kanske…men som du skrev så skröt man gärna. Jag som plöjer igenom The Crown om kvällarna ser samma överdåd där, bara att salarna och rummen är betydligt större och ekar tomma. Men dessa museer och slott är så häftiga att besöka och viktiga att bevara till eftervärlden.
    Tusen tack för titten
    Kram

    1. Här i Hallwylska var jag redan när jag var på jobbresa till Voxnadalen i Hälsingland intresserad av bakgrunden till denna förmögenhet. Och där uppe fick vi en del svar. Många bönder och skogsägare har ju bidragit till denna förmögenhet och tämligen ofrivilligt i en del fall.
      Här i Hallwylska är det ju så spännande med allt modernt som kom och detta redan på sekelskiftet 1800-1900-. The Crown har jag dett många delar av och det är en av de få serier jag hängt med på. Bra att titta i kapp också om man missat avsnitt.
      Kul att du var med oss.
      kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *