Foto Resor i Sverige Resor utomlands

Gunga – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Gunga är veckans ord att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge.  Vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. Orden i årets tolkningar är verb och det är helt fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla som vill är välkomna att vara med. (På hemsidan, länk ovan, finns temaorden angivna veckovis för hela året.)

Anderna. Chile. När planet gick genom molnen kom det till att både gunga och skaka en del. Tidig morgon och vi flyger in över Anderna för att så småningom landa i Santiago de Chile. Och här uppe bland molnen  blev det till att få gunga en del när vi var på väg ner för landning.

Gunga på havet

Det var en kryssning i södra Sydamerika som väntade oss och vi hade extra sett fram emot att runda Kap Horn. Och stundtals kom det att gunga rejält.

Stilla Havet. Fartyget Star Princess har rejäla stabilisatorer som gör att det i hård vind ska gunga mindre. Fartyget, Star Princess, var rejält och hade också rejäla stabilisatorer ombord. (En  sorts “vingar” som fälls ut under vattnet när vågorna är höga  och dämpar då vågornas rullningar och får fartyget att gunga  betydligt mindre)

Stolla havet. På väg mot Kap Horn. Här kom det att gunga rejält i stormen- Stilla havet. På väg till Kap Horn, den sydligaste delen av Sydamerika där  vå världshav möts; Atlanten möter Stilla havet. Och gunga gjorde fartyget här för det blåste 30m/sek. alltså storm. Och mer skulle det komma att blåsa. 

Vi närmade oss Kap Horn och med hjälp av stabilisatorerna kunde vi ändå vara på fartygets däck trots att det blåste drygt 30 m/sekund.

Så här såg det ut i en av fartygets pooler vid ett tillfälle. Fartyget  krängde såpass att vattnet rann över kanten.

Gunga på land

London Themsen och London Eye. Båtarna ser inte ut att gunga men gungar gör pariserhjulet Londomn Eye. London. På Themsen ser inte båtarna ut att gunga alls. Men det gör gondolerna i London Eye. I mindre omfattning.

Åker man dubbeldäckare i London och sätter sig på ovanvåningen,helst längst fram, så ser man väldigt bra vad som händer. Och det svänger, gungar, också en del  när bussen rör sig. 

En sittlift kan också bjuda på viss gungning.

Men varför inte gunga i en gunga. Här gör jag det tillsammans med barnbarnen när vi sågs i påsk.

Titta gärna in här för att se fler av veckans tolkningar

30 svar på ”Gunga – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Ja, nog finns det många tillfällen när det kan gunga rejält! Sjögång är inget för mig och jag ogillar verkligen när större fartyg gungar. Konstigt nog stör det mig inte alls på samma vis när det är en mindre båt. Nu är det sällan jag åker båt så det är inget större problem men jag minns så väl hur mycket det gungade när vi åkte till Bornholm. En ganska kort tur men det var ingen rolig sådan.

  Kram och ha det gott i solen och värmen!

  1. Jadå! Jag har ju seglat en del men då gungar det oftast inte utan båten lutar mer. Fint med dessa stabilisatorer på stora fartyg och de hjälper mycket.
   Kan förstå att det var en hemsk överfart till Bornholm i ett gungande fartyg.
   På vår resa här längs södra Sydamerikas kuster så var det sammanlagt kanske ett par dagar/nätter det blåste rejält. (I mitt tycke) Men Atlanten och Stilla havet är ju inga innanhav direkt.
   Vi har det bra men jag tycker det är kämpigt att andas i munskyddet. Men man får gå långsamt-
   Kram och trevlig kväll.

 2. Tack för trevligt “gunga-inlägg” i olika variationer.
  Mitt bidrag.
  Tyckte mycket om att gunga som barn.
  En gång föll jag olyckligt från en gunga, asfalt under!
  Hur tänkte man där?
  Minns det var i Gävle där min mormor bodde.
  Fick ett rejält sår.

  1. Kul att du gungade med. Och ett verkligt gungminne har du med dig.
   Ja, förr var man inte så noga med underlaget när det gällde gungor och med skador som följd. Vet och minns att jag gungade så högt att jag “slog runt”, alltså kom över själva ställningen, och då var jag inte gammal. Älskade att gunga och även hoppa från gungan i hög fart.

  1. Tack! Fint att vara tillbaka i Torrevieja.För min del 15 månader sedan jag var här senast.
   Förstår att du känner igen dig i dessa farvatten. Och visst gungade det en hel del.

 3. Båtar och kryssningsfartyg var också det första jag tänkte på, men jag hade inga lämpliga bilder. Å dina bilder är både härliga och dramatiska samtidigt. Bra med att båten har stabilisatorer. Det borde färjorna som går över Nordsjön till England också ha…
  Sedan nåt roligt. Har varit i London hur många gånger som helst, men aldrig åkt buss, bara tunnelbana. Konstigt, eller hur!?
  Som vanligt ett toppen bidrag till temat:-)

  1. Tack! Lite av varje kom upp i mitt huvud vad gällde att gunga sp det fick bli så i inlägget också. Har åkt till och från England några gånger men det var i yngre år så då tänkte jag nog inte så mycket på det stabila. Kom att göra det en hel del efter det att Estonia sjönk-
   Vi passar alltid på att åka dessa dubbeldäckare i London och har nog gjort så sedan jag var liten. Länge sen alltså. Gillar dem.
   Och senast jag var i London med döttrarna och Max blev det en hel del dubbeldäckare. Men visst blir det tunnelbana också ibland om vi ska lite längre sträckor.

 4. Har bara varit på kryssning på Medrlhavet och på Östersjön. Där kände vi baracen svag gungning, då de stora fartygen tog sig fram.
  Låter spännande med Kap Horn!
  London Eye har vi aldrig varit uppe i. Vet att det går att boka hemifrån, men det har aldrig blivit av. Kollade kön en gång, men den kändes alldeles för lång.
  Räcker att åka Lisebergshjulet för att känna av gunget!
  Karl-Petter ville gunga mycket idag. Somnade t.o.m i gungan. Sov bara en kvart på förmiddagen och det var alldeles för lite.
  Gungstolar, det gillar jag. Vill ju också gunga. Kram!

  1. Medelhavet och Östersjön har vi tagit oss runt liksom runt Kanarieöarna, till norra Afrika och Madeira. Men detta var något annat. Maken är från Åland och därifrån var det många fartyg som förr seglade runt Kap Horn. Det räknade vi ju inte med men att runda Kap Horn hade vi hoppats på.Men de hårda vindarna gjorde att vi inte kom helt runt, men nästan. En fantastisk resa blev det.
   Tycker nog London Eye är överskattat.
   Barn verkar rent generellt tycka om att gunga och tänk att Karl -Petter somnade i gungan.
   Gungstolar tycker jag också om och en hängmatta.
   Kram

  1. Just så var det. Och roligt hade vi.
   Men att gunga på Atlanten och i Stilla havet är helt andra upplevelser som kompletterar.

 5. Jag hade ingen aning om att de har stabilisatorer på stora fartyg, så bra det låter! Nog kan det gunga på havet allt.
  Finaste bilden är dock på dej och barnbarnen!
  Ha det så fint i er sommar/vinterstuga!
  Kram!

  1. Bra att dessa stabilisatorer finns och de hjälper. Och här var det inga direkta små hav heller.
   Barnbarnen och jag hade så roligt här i gungan och de fick hjälpa mig upp och ur den.
   Vi sitter kvar på terrassen och det är i sen akvällen nu +25-
   kram

 6. Du fick till en massa gungningar häftig bild på fartyget och vågor i poolen måste vara en upplevelse. Härlig bild på Londonbussarna, det ser ut som Oxford Street och 98an går där.

  1. Här blev det en del gungningar. Och att se poolen på fartyget svämma över p.g.a. att det gungade var en upplevelse.
   Tror detta var Oxford Sreeet. Du kan ju London betydligt bättre men vi tar gärna en buss för att se mer. Och barnbarnet gillade verklige att åka buss och sitta längst fram.

 7. Fy för att gunga till havs! På land känns det bättre, speciellt om det är en marknära gunga som på din sista bild. Så mysigt det ser ut.
  Ha det gott!

  1. Här till havs var det ett stort fartyg och med bra stabilisatorer men det gungade rejält. Å andra sidan är både Atlanten och Stilla havet rejält tilltagna.Detta var första gången vi såg en swimmingpool svämma över.
   Mer jordnära gungning i sista bilden.Absolut.
   Ha det fint du också

 8. Massa av gungningar här, bra jobbat tycker jag, men du gör ju alltid bra ifrån dig här så jag är ju inte förvånad.
  Pooler som svämmar över på ett fartyg har jag aldrig sett i verkligheten, tur man inte ligger i där då 😉

  Gunga på havet kan jag vara utan, helst på flyget också, gillar inte landningarna så värst mycket men det är ju bara att bita ihop och meditera alá stig helmer 😉

  Ha en fin kväll Ditte.

  1. Tack! Jadå, det bleb ett gungande inlägg i variation. Jag hade heller aldrig sett en pool på ett fartyg som svämmade över. Men så var det. Jag ogilar gungningar på flyg och på ett fartyg här mitt ute på Stilla havet och Atlanten blir det en del hårda vindar och gungningar.
   Men stabilisatorerna gör sin nytta.
   Här har vi nu vid 19-tiden +27 grader i skuggan och lite svag vind och det känns bra-
   Önskar dig och frugan också en fin kväll.

 9. Så många fina bilder med känslan “gunga” ,-)))Gunga med barnbarn är mysigt. Läskigast är nog när det gungar i ett flygplan ,-.)))
  Fina bilder och att det gungar så mycket i poolen på fartyget!
  Ha det fint nu KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Ja, det blev ett gungande inlägg med lite olika varianter. Och detta med att poolen svämmar över av att det gungar hade jag inte sett tidigare.
   Ha det fint du också.

 10. Det är alltid lika roligt att se dina bilder från resor du gjort. Ja, nog gungade det rejält på havet. Hoppas du inte blev sjösjuk.
  Hälsningar
  Birgitta

  1. Tack! Den här resan är minnsevärd på många sätt och visst gungade det här ibland på de stora haven men sjösjuk blev jag inte. Fartyget hade bra stabilisatorer och kaptenen la ibland o kursen efter vindarna-
   Önskar dig en fin helg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *