Resor i Sverige Trevligheter

“Guldstaden”

Jag visst inte tidigare att Skellefteå kallades “Guldstaden” men nu vet jag och smeknamnet har kommit till bl.a. genom Bolidens AB – ett metallföretag med rötter i Bolidengruvan i norra Västerbotten, ca fem mil nordväst om Skellefteå, där koppar, zink och bly bryts även idag.  Även Skelleftefältet, ett av de mineralrikaste fälten i världen, har bidragit till namnet.  Skellefteå är en ganska ung stad och gundades i mitten av 1800- talet, men man vet att det redan 6000 f Kr. har funnits bosättningar i området. Så gamla anor finns. Själva socknen har funnits sedan 1300- talet-. Många svenska, mindre, städer drabbas ganska hårt av utflyttning med i Skellefteå har befolkningsutvecklingen varit god. 1966 bodde ca 18000 invånare i stan och 1980 fanns det 30 000 och sedan har invånarantalet ökat men i mindre omfattning och 2015 fanns ca 36 000 invånare här. Skellefteås läge mellan Luleå och Umeå  och förhållandevis goda arbetsmöjligheter i området har givetvis påverkat och där skogsindustrin och vattenkraften sysselsätter många.  Goda kommunikationer bidrar förstås också till en levande trakt. Sedan måste det kanske också nämnas att Skellefteå har ett hockeylag som tillhör stadens stoltheter.

Igår kväll lämnade vi den trevliga “Guldstaden” för att ta flyget tillbaka till Stockholm. Smidigt och bekvämt att förflytta sig  drygt 77 mil på en timme. Både Norwegian och SAS flyger och på ungefär liknande tider, men ibland skiljer priset en del.

Vi har haft verkligt fina dagar här uppe i norr och jag har med mig hem mängder av nya upplevelser, erfarenheter och möten av skilda slag. Och visst är andan här uppe annorlunda mot den i Stockholm. Jäktet är fjärran och jag möttes flera gånger av vänliga ord både på bussar och på stan.

När vi stod  i regnet och väntade på flygbussen (avgår 75 minuter innan flygets avgång, så det är glest mellan dem) kom bil från Skellefteå och taxi stannade och frågade om vi ville åka med honom ut till flygplatsen för samma pris som bussen skulle kostat. Vi tittade på varandra, tvekade lite men hoppade in. Chauffören hade en hämtning vid flygplatsen och skulle ändå ut så varför köra tom. Men detta var alltså inte i Stockholm. Här skulle jag helt klart tvekat och varit på min vakt…

De fyra dagarna i Skellefteå gick fort och det var tavlor, konst, möten och vernissage som var i fokus men vi hann med en del annat också, t.ex. en uppiggande skogspromenad i vackra omgivningar.

Här passerar vi utkanten av en kyrkogård. Kunde konstatera att det är gott om kyrkor i stan.

Blåbär på gång.

När jag nu varit omgiven av konstnärer/esteter så vill det till att ha ögonen med sig och se vad som kan finnas och hur man kan se det och vad något kan användas till. Vissa saker var lättare att se och dit hörde denna stubbe.

En rolig tanke att göra en pall av den. Tove skrev ett inlägg på sin blogg igår, den 5/6, där hon i ord och bild visade hur Elaine och jag utforskade en liten del av skogen. 

Två konstnärer, Tove till vänster och Elaine till höger, tittar på datorn och på de bilder jag tagit under dessa dagar. Skratten har avlöst varandra och många komiska händelser har uppstått av små saker.

Toves hem sprakar av färg och en hel del tavlor är hennes egna men just den stora gula tavlan i mitten är målad av Elaine.

“I betraktarens ögon” är namnet på Toves utställning och det är ett begrepp vi andra också tagit till oss. Och visst är det roligt hur man kan se saker på olika sätt. Jag har verkligen tränat på det nu när det gäller tavlor och även annat. Jag har ju inte så mycket konstnärlig talang i mig, men konst har alltid roat mig och sent på vernissagekvällen orsakade jag viss munterhet. Elaine hade ställt fram några av de vackra blommorna Tove fått på matbordet. Jag röjde i köket och planerade middagen till dagen därpå. Vid en snabb titt i kylskåpet såg jag fem stycken sockerärter snyggt placerade av Elaine, som är estet,  i en äggkopp. Jag tyckte det var genialt, men hade för egen del inte alls kommit på detta utan möjligen lagt in dem i lite plastfolie, om jag ens sparat dem. Så sockerärterna fick förevigas tillsammans med några av blommorna.

Jodå, till frukost åt vi upp de resterande sockerärterna och de blev en fin färgkombo på en smörgås med tomater och ost och lite annat från Toves fina kryddodling på terrassen.

Blommorna och den fem sockerärtorna i enäggkopp, något som jag gärna ville föreviga.

Vackra, ljusa, sommarkvällar och nätter vill man gärna ta till vara och det var något vi verkligen gjorde och på bästa sätt-

Strax efter midnatt i lördags och ett vackert ljus är det.

 

Idag är det Sveriges nationaldag och jag önskar alla en trevlig dag! Detta om nationaldagen och dess bakgrund har jag skrivit om här, Klart- oklart, ett inlägg från 6/6-2015, om någon vill ha en repetition.

 

 

 

24 svar på ”“Guldstaden””

  1. Här i skogarna fanns det mycket roligt att se och av skilda slag. Och pallen hade vi mycket roligt åt.

 1. Så fint om “min stad” – och mitt hem dessutom.
  Sockerärtorna i äggkoppen kommer jag aldrig att glömma, ej heller den härliga tillvaron vi fick tillsammans!
  Pärlgänget 🙂
  Stort tack för din medverkan Ditte och för den goda maten! Vi lär oss!
  Stor kram!

  1. Tusen tack Tove för allt! Fantastiska dagar och på så många olika sätt. Tänk vad jag lärt mig mycket.
   Sockerärterna och plasten på min mobil och din bildserie på oss i skogen gör att jag fnittrar bara jag tänker på detta.
   Visst lär vi oss!
   Stpr kram!

 2. Nu högg det till i svenskhjärtat! Underbar utsikt, men vad som verkligen
  får mej att längta, är bilden av den ljuvliga skogen och den gamla gärsgårn (gärdesgården).
  Ser ut som där jag växte upp. – Midnattsljuset; finns ingenting liknande. Fick iaf uppleva
  det den sommarn vi bodde i Anchorage.
  Så glad å dina vägnar, att du fick uppleva 4 så fina dagar med intressanta människor
  och upplevelser.

  (6 juni 1944/D-Day in Normandie)

  1. Väldigt roligt att du blir glad av att följa med norrut och denna gång till Västerbotten-
   Vad spännande att du bott i Anchorange och jag är säker på att dina uppkevelser därifrån är minnsevärda.
   Jag är så glad för fina upplevelser, möten och nya erfarenheter hos Tove i Skellefteå och kommer att ha med mig detta vidare i livet.

   Just nu ser jag på svenska tv om Dagen D och tänker extra på min pappa som var med här för britterna och överlevde och han var senare med och befriade den första byn från tyskarna vid Pegasus Bridge.

 3. Vackra bilder från norr igen… 🙂 Flygbussarna går sällan, ja… En gång när vi åkte upp så visade sig att den inte gick överhuvudtaget på lördagar… Snopet må jag säga! Hoppas det inte är så nuförtiden i alla fall.

  Välkommen tillbaka till Stockholm! Det är inte så ovackert där heller 😉

  1. Idag, dagen tllära, är Stockholm extra vackert och helt molnfritt!
   Vad gäller flygbussarna i Skellefteå lär de nu avgå från torget 75 minuter före ett flygs avgång. Hoppas det gäller alla dagar.
   Vi hade tur med vädret till 75% där uppe och är nöjda med det. Vackert med de ljusa nätterna.
   Nu får jag sova ikapp.

 4. Guldstaden. Det namnet kände jag inte till. Intressant att läsa om Skellefteå, men framför allt extra kul att läsa om Tove och se dina vackra foton. Tänk vad långt man hinner på en timme med flyg.
  Kram från studentstädBosse som snor åt sig en paus då och då.

  1. Jag kände inte heller till det namnet men nu vet jag att det är så och varför.
   Roligt att du följde med på resan till Tove via mina inlägg och vi har verkligen haft fina dagar.
   Och visst hinner man lång på en timmes flygresa.
   Klart att studentstädarBosse måste ha lagstadgade raster. Lycka till och jag önskar er en fin kväll.

 5. Så många olika upplevelser du har fått vara med om!!
  Inte minst att vad jag kom att tänka på att norrlänningar är ett sådant vänligt folk. Det märkte jag i Luleå. Alla pratade med en precis som man hade känt varandra hur länge som helst.
  Skellefteå har inte gått förbi mig iaf när jag har en svärmor som hejar på ishockeylaget??
  Trevlig national dag!!!

  1. Verkligen! Och jag tar dem med mig vidare i livet. Dessa dagar har berikat mig på många olika sätt.
   Roligt att du kan känna igen det här med att bli pratad med och attt tid finns öfr det.
   Här hos mig har jag haft en bra dag och “smakat på Stockholm” i Kungsträdgården och strosat i Gamla stan. Och dte har varit en skön sommardag. Nog så bra.
   Kram!

 6. Har en känsla av att du är kär – i Skellefteå alltså och konst:-)

  Härlig läsning att du var så nöjd och det var ju dina kompisar också:-)

  1. Skelletfeå blev en kär beantskap men mycket beroende på allt runt om förstås. Och jag har verkligen fått uppleva mycket och fått många nya erfarenheter tll min samling. Gillas verkligen!
   Men jag förblir Stockholm trogen. Lite utsvävningar är trevligt och särskilt om de är så positiv asom Skellefteå var. (Men det är en lång, seg, vinter där uppe….)

 7. Alltså detta ljus! Tänk att jobba natt där uppe…på sommaren alltså…inte många timmar mörker där inte, men nej, som du säger…en lång vinter har de istället, med många mörka timmar.
  Fotona du lägger ut är desto ljusare, helt underbara! Å visst märker man att “stressen” inte finns lika klart högre upp i landet, jag märker skillnad redan i Falun!
  Välkommen hem, och jag anar att du haft en toppendag i Kungsan!

  1. Tack! Ljuset är fantastiskt och man vill inte gå till sängs utan njuta av detta. Men vintern är lååång och mörk.
   Och jag tänkte verkligen på att det var en lugn takt. Lite ovant mot Stockholm.
   Jag har haft jättefina dagar norröver och även igår i Kungsan blev det en fin dag. Men ostronen var slut….Tyvärr.

 8. Skellefteå är en fin stad. Jag har oftast farit igenom på väg norrut, men ett par gånger har jag varit på kurs där och övernattat. Vackra bilder från skogen. Så mycket grönt…
  Kram!

  1. Skellefteå äe ju en fin “småstad” och mycket finns här så det känns som en levande småstad.
   Det var väldigt grönt överallt och det trots att vädret varit ganska kyligt. Lite märkligt att grönskan komer trots kylan.
   Tove bor med skogen som granne och vackra promenadstigar/vägar finns inpå husknuten. Så mysigt!
   Kram!

 9. Underbara minnesbilder från dina dagar uppe hos Tove! Midnattssolen är fantastisk – vilket ljus! Trevlig sittplats där i skogen – jag har en liknande, men inte med så fin ryggstöd i “min” skog också 🙂
  Ha det gott och njut av sköna dagar hemma i Stockholm!
  Kram

  1. Det blev verkligen så lyckade dagar på alla sätt och jag har mycket med hem i bagaget, mest mentalt.
   Kul att du också har en stubbstol i din skog. Roligt att någon friserat den stubbstol jag provat och fått till ryggstödet.
   Idag vilar jag mig i form. Ösregn ute.
   Kram och trevlig onsdag.

 10. Så bra att ni kunde åka taxi för samma pris som bussen!
  Toves hem ser varmt och ombonat ut med alla glada färger!
  Stor kram och trevlig onsdag!

  1. Hos Tove omges man med konst av skilda slag och det är verkligen inspirerande.
   Vi blev glatt överraskade när taxin erbjöd oss transport. Här i Stockholm är jag mer på min vakt mot liknande erbjudande.
   Regn i huvudstaden idag men jag vilar mig i form.
   Stor kram!

  1. Hos Tove är konsten alltid närvarande på ett eller annat sätt och det är en ynnest att få ta del av detta.
   Särskilt för mig som inte har “målandet” i mina händer.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *