Spanien

Guadalest – en spansk bergsbyby. Följ gärna med!

Del 1 av 2 om Guadalest

Vi lämnade vattenfallen i Algar (via länken här finns karta över denna del av Costa Blanca området) och fortsatte någon mil upp till den vackra lilla bergsbyn Guadalest eller som den egentligen heter – El Castel de Guadalest.   En resa på cirka 20 minuter längs smala, krokiga och vackra vägar. Grönskan var påtaglig och i dalgångarna odlas bl.a. nisperos, citrusfrukter och mandel.

Utsikt från Guadalest ner mot dalen.Utsikt från Guadalest ner i dalen

Slingriga och smala vägar så ett par trafikljus kändes behövliga. Inte mycket till mötesplatser här.

Guadalest den lilla bergsbyn

med dryga 250 invånare och på en höjd av 548 meter över havet ligger i provinsen Alicante och i Valencia distriktet. Byn är lätt att nå från kusten och det är bra vägar – om än smala och slingriga. Runt byn finns en del berg och känner man för att ta sig upp högre så är det högsta bergen i närheten 1300 meter och preparerade vandringsleder finns. Byn är uppdelad i två delar. Delen längst ner är El Arabal och en bit högre upp El Castell de Guadalest. I den nedre delen finns rejäla parkeringsplatser, en turistinfo, läkarstation, apotek, en skola, restauranger /barer, en hel del souvenirbutiker, hantverksbutiker. Några små museum finns också bl.a. ett salt&pepparmusem, ett museum med olika gamla tortyrredskap och ett miniatyrmuseum.

Mysiga restauranger finns även i nedre delen av byn.

På väg uppåt i byn mot den äldsta delen. Och helt bilfritt är det.

Här uppe på klippan i gamla delen av byn ligger “Campanario”, Klocktornet.

Gamla delen av byn

nås genom att man stretar uppför en bit till och passerar genom en portal och en kort tunnel. Just ovanför ingången såg vi en grön och en svart scarf som hängde ner och detta är en fprm av protest av byns invånare att man vill bevara friska träd i området. Dessa gröna och svarta scarfer hängde på i princip alla hus i båda delarna av byn.

Ingången till gamla delen och ovanför lampan syns den gröna och svarta scarfen.

Här har jag passerat den 10 meter långa tunneln uhuggen i berget och är i gamla delen .

Byn, El Castel de Guadalest, fanns redan under den moriska perioden och på 700-talet byggde morerna ett fort här på klippan, alldeles bredvid klocktornet.  På 1100-talet byggdes  ytterligare en fästning i andra delen av byn, Castillo de San José. Men på 1200-talet kom de kristna och tog sig genom befästningarna och förstärkte dessa och många morer försvann. Men en hel del av dem stannade också kvar här och fortsatte att bruka sin mark fram till 1600-talet

Fästningen San José

 

Fortsättningen kommer i morgon!

30 svar på ”Guadalest – en spansk bergsbyby. Följ gärna med!”

 1. Hög igenkänningsfaktor här:-) Spanien är ett så himla vackert land både på landsbygden och i städerna. Tack för inlägget som väckte fina minnen:-)

  1. Förstår det! Och visst finns mycket vackert att se runt om i Spanien och så både vad gäller städer, mundre byar och bergsområdena.
   Trevligt med fina minnen som återuppstår.

 2. Härliga Guadalest! Vi gjorde en dagstur, i slutet av oktober, för ett par år sedan både till Algar och Guadalest. Det blev inget dopp för oss i vattenfall heller. Men så grönt och vacker det var!

  1. Tänkte nog att ni varit här! Och nu och på hösten är det nog en bra tid att resa dit eftersom den stora turistinvasionen inte börjat. För omtyckta utflyktsmål är ju båda.

 3. Vilken mysig och fin liten by som ni besökte. Mitt enda aber gällande denna etapp är vägarna som jag tycker ser på tok för smala och slingriga ut!

  Kram och god torsdagskväll!

  1. Byn är utsedd till en av Spaniens vackraste. Men av vem vet jag inte….Troligen en omröstning.
   Vi åkte buss och det var inga problem, inte ens öfr mig som väldans lätt blir åksjuk. Chaufförerna för dessa utflyktsbolag är rutinerade och kör så lugnt och bra. Och det var inte så här slingrigt mer än i ett par 20 minuters etapper-
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram!

 4. Vackert ,-)
  Slingriga vägar fy tänkte jag men jag ser att det finns räcken, hoppas det fanns överallt ,-))
  Så mycket intressant du får uppleva.
  Plastbanden framför dörren får mig att minnas Italien jag var där när jag var 14, jag föll för plastbanden framför varje dörr, så nu har gubben och jag plastband framför balkongdörren varje sommar sen minst 40 år tillbaka ,-)
  Fina resor ni gör ,-)) Allt ser fortfarande så rent ut!
  Ha det fortsatt fint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Vackert var det och räcken fanns. Även en jättebra busschaufför. Jag blir ju nästan åksjuk när jag ser en buss men dessa bussar kan jag åka med öfr att både deras bussar och chaufförer är så bra.
   Vi försöker att vidga vyerna från Torrevieja och dte finns mycket fint i närheten och njutflykter gillar vi.
   Vad roligt med era plastband. Vi hade dem här i vårt lilla hus också, mest för myggen men nu har vi bytt ut dem mot “någor annat” som jag inte vet om det är bra eller inte. Får visa sig.
   Ha det bar du också.
   Många tankar.
   Kram!

  1. Så fint att dagen blev lyckad! Mina tankar var i Norge idag.
   Vad roligt at ud öfrsökt få till en veägg med pelargoner. Jag har sett detta på flera platser i Spanien och mest i små byar och det är så vackert. Ska se din länk om det inlägget. Tusen tack”

  1. Det var en jättetrevlig tur och att vidga vyerna är alltid trevligt. Roligt att du följde med.?

  1. Det blev en jättelyckad tur med en hel del spänningsförhöjande moment som piggade upp lite extra.

 5. Så vackert och spännande. Underbar liten by att utforska… undrar om jag hade klarat den där gången till gamla delen.
  Ha en fin helg!
  Kram!

  1. Ett väldigt fint besök på alla sätt- Jodå, du hade klarat att ta dig upp. Bänkar att vila på fanns längs vägen och räcken att hålla sig i. Och bråttom behöver man ju inte ha.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

 6. Det är fint där i Guadalest, fast sist vi passerade nöjde vi oss med att hålla till i nedre delen av byn och leta efter en cyklande råtta 🙂

  1. Och ni hittade ju er cyklande råtta. Bra så! Men övre delen av byn var jättefin dock såg vi inga cyklande råttor eller liknande.
   Trevlig fredag!

    1. Trist att råttan kom bort i cyklandet- Men kanske går den att hitta nästa gång.
     Blir också sugen på att skaffa en råtta med cykel… Vill då ha båda-

 7. Men, varför vill man hugga ner träden? Det är ju ingen riktig skog det är frågan om eller? Kanske borde vi i Dalarna också använda oss av scarves för att protestera mot skogavverkningen för den är verkligen hemsk. Man kallar det skogsvård men det växer ju ingen ny riktig skog upp utan bara trädplanteringar…
  Ler däremot när jag ser alla blomkrukor på de vitkalkade väggarna. Jag har sett såna bilder förut och nu liksom då undrar jag hur sjutton dom vattnas???

  1. Jag kan inte tillräckligt med spanska för att förstå varför skogen ska tas ner men jag jobbar på att få veta. Meddelar genast när jag vet. nej, här är det ingen direkt skog utan mest tallar och cypresser. Här hängde dessa scarfs utanför i princip alla fönster och balkonger och butiker och restauranger så protesterna var massiva.
   Kan tänka mig att skogsavverkningen även hos er är illa för det är ju tyvärr ingen ansning det är frågan om.
   Vad gäller blommorna, mest pelargoner men även andra så får de vatten men de har nog också tränats i att klara viss torka

  1. Visst är det! Och får du chansen vid tillfälle så är den helt klart värt ett besök- Men finaste upplevelsen tror jag är i lågsäsong. Nu var dte helt perfekt-
   Trelvigt att du ville följa med.

 8. Tack för intressant inlägg!

  En “snäll” och “tyst” demonstration med scarfarna! Där behövs inga väktare eller poliser för att hålla ordning på demonstranterna! 🙂

  1. En mycket tyst demomstration. Här var nästan alla fönster och balkonger i byn, både privat, vad gäller butiker och restauranger med på den tysta scarfdemonstrationen.
   Och med tanke på den obefintliga skogen så kunde ju de träd som finnns få vara kvar.

 9. Jag har haft lite dåligt med tid för bloggar några dagar – nu försöker jag läsa ifatt det jag missat.
  Intressant läsning – vilken spännande plats!

  1. Jag vet ju att ni varit i väg och jag ser fram emot att få läsa mer om den och njuta av dina vackra bilder.
   Här i Guadalest, tror jag, hade du tyckt om att göra ett besök. En väldigt vacker by.
   Kram och trevlig söndag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *