Spanien Utflykter

Grotthusen i den spanska byn Alcalá del Júcar

Efter en trevlig, väldigt god och utsiktsrik lunchpaus, högst upp på bergskammen, i den lilla byn Alcalá de Júcar var det dags att vandra neråt i dalen. Och förutom den vakcra utsikten som följde med oss var det dags att ta en närmare titt på grotthusen som klättrar uppför bergsväggarna.

Grotthusen i den spanska byn Alcalá del Júcar klättrar uppför bersväggarna.Grotthusen i byn klättrar uppför väggarna.

Brant var det på sina ställen –

– och det fanns små räcken för ”säkerhets” skull.

Grotthusen

Finns på många olika platser i Spanien och en del av dem har sitt utsprung från 1400- talet. Det var då de katolska monarkerna återvände till Spanien och drev ut morerna. Många morer fann då sin tillflykt  i grottor innan de senare fördrevs från Spanien.

Under 1800-talet blev det så att den fattigare delen av befolkningen på egen hand byggde sina bostäder i grottor.  Kalksten är den bergart som oftast förekommer när det gäller grotthusen. Kalksten är en mjuk bergart och i takt med att familjen växte kunde de hugga sig in i berget och få till en större bostad. Allt utbyggnadsjobb gjordes för hand och med hjälp av hackor. Ett hårt jobb. Och eftersom även djuren under natten bodde inne i grottorna skulle de också ha plats.

I områden där grotthusen finns är det ofta heta somrar med temperaturer upp till +40 grader och vintrarna kan vara svala. Grotthusen har då den fördelen att de har en konstant temperatur på +18 grader året runt så de är svala på somrarna och förhållandevis torra och varma på vintrarna.

Här håller man på att bygga ut sitt grotthus

Dags för utökande av sin grottbostad.

Idag har man hjälp av maskiner som gräver.

På väg in i ett grotthus. Tilläggas bör att all ”bekvämlighet” numer finns i många av grotthusen.

Lågt i tak

Matplats med mysig stämningsbelysning. Jodå, det är mörkt här inne. Inget dagsljus kommer ju in.

Grotthus till salu.

Numer köps många grotthus upp av både privatpersoner och för att användas som restauranger, vandrarhem, hotell, spa-anläggningar, museum och mycket annat. Piset beror på vilken standard som finns och kan vara alltifrån 25 000 euro för ett grotthus som renoveringsobjekt och till gigantiska summor. Jag läste även att et går att få tag på ekologiska grotthus…

Och visst finns det en gammal borg också. Men det räckte bra att titta på den och zooma in den. Tror inte den är till salu…

Grotthusen klättrar uppför bergssluttningarna och de går djupt in i berget. Och husen här på bergssluttningen går alltså inåt i berget.

Kanske kommer det ytterligare inlägg härifrån…

 

34 svar på ”Grotthusen i den spanska byn Alcalá del Júcar”

 1. Vilket spännande och annorlunda sätt att bo på. Men varför inte?. Kan tänka mig att det var intressant att besöka byn och framförallt att få besöka en bostad.

  Kram och god lördagskväll!

  1. Jag skulle nog gärna bo en natt i ett grotthus. Men de har nu blivit populära att köpa för att användas även privat. Grotthusen finns i olika delar av Spanien och jag har även sett dem på avstånd på Kreta. (Vet dock inte om några bor i dem)

   Byn kändes väldigt genuin och visst kommer turister även hit. Byn är också äldigt vacker och har fina omgivningar. Och en borg. Men den vägrar jag. Räcker med foton.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Kram!

 2. Otroligt med dessa grotthus. Jag skulle själv inte vilja bo i ett, men ett besök hade varit trevligt!
  Stor kram och trevlig kväll!

  1. Nja, bo i ett känns tveksamt. Men jag kunde nog tänka mig att övernatta i ett. Kul var det att se dem och de klättrade verkligen fint uppför berget.
   Trevlig kväll!
   Stor kram!

 3. Helt otroligt med dessa grotthus som ”vuxit till sig” från ”primitiva” bostäder till dagens hiskeliga summor. Jag menar de ligger ju dessutom i en liten by och inte precis nära en större stad.
  Ett mycket intressant reportage, som vanligt suveränt dokumenterat med fina bilder:-)

  1. Tack! Visst är det spännande med grotthusen och de finns ju även i närheten av Benidorm och i andra många delar av Spanien. Ett uppsving har det blivit när de köpts upp och rustats till restauranger, hotell m.m. Men även privatpersoner köper dem ju. Driftkostnaderna är ju låga. De flesta grotthusen ligger ju i små byar och inte direkt med havsutsikt heller.
   Praktiskt att de kan bli större efter behov.

  1. Jag vågra ju vägra borgar så jag zoomade in den. Tack för länken! Har läst på. Och kanske måste du träna mer på att våga vägra. Men egentligen tror jag inte du vill våga vägra. Vill man så går det…Oftast!

   Önskar dig också en fin Schlagerlväll. Mycket idag för sen kommer QX galan och den tror jag, i mitt tycke ,står för bättre underhållnig.

 4. Intressant! Har aldrig hört talas om något liknande. Vilket jobb att forma huset i den storlek man vill ha. Å andra sidan får de lön för mödan med tanke på att de får inga kostnader för uppvärmning! El finn det indraget? Jag tänker på kyl och frys? Har de möjlighet att ha det? Kanske saltar de och konserverar som husmödrarna gjorde här för inte alltför länge sedan. Tack för ännu ett intressant inlägg! Vad jag lär mig av att läsa din blogg 🙂

  1. Jag har sett grotthus på Kreta och några andra platser också. Men i Spanien finns det gott om grotthus och i olika delar av landet. Jag tror numer att det finns el indraget i de flesta. Men säkert finns det de som inte har det heller. Förr fick man klara sog ändå så att det då inte blev kallt på vintern var ju bra. En fördel med +18 inomhus i grotthuset året runt.
   Praktiskt också att lätt utöka bostaden efter behov. Bara att hugga sig vidare in i grottan.

   Och visst är det bar att vi lär oss av varandra. Blogglandia är verkligen bra.

 5. Det är fascinerande med de där grottbostäderna. Det är egentligen ett så naturligt sätt att bo på. Jag minns när vi flyttade ned så åkte vi genom Guadix, det var som att köra in i en bubbla med eget klimat, från det karga och sedan rakt in i lummigheten. Läste senare att de också har dessa grottbostäder. Det står på min önskelista att få åka dit och titta närmare.

  1. Dessa grotthus finns ju på många ställen i Spanien och jag har även sett dem på andra ställen i södra Europa, men i mer begränsad upplaga.
   Hoppas du snart får till en tur till Guadix och får se grottthusen där. Många privatpersoner köper också nu grotthus och har dessa som semesterbostäder- Skulle gärna bo över en natt i just ett grotthus.
   Här i Alcalá del Júcar var det roligt att besöka ett par grotthus och se dem både från utsidan och insidan där de så fint klättrade uppför bergsväggarna. Själva byn var också väldigt fin och mysigt att strosa runt på gatorna där.
   Det är så roligt att se sig om och upptäcka lite nytt.

 6. Väldigt intressant läsning om grotthus. Vi råkade några grotthus nedanför Tijarafe på lilla kanariska ön La Palma under en vandring förra året (Flera av våra vandringar är beskrivna på vår blogg). Men till skillnad från grotthusen i Alcalá del Júcar var dessa hus byggda under bergens överhäng, alldeles nära Atlantens skummande och öronbedövande vågor. Det hela gav ett mörkt och nästan betryckande intryck. Vi var lättade att komma därifrån. ”Dina” grottor verkar vara betydligt trevligare!

  1. Jag har för länge sedan besökt en grottby på Gran Canaria, men den avfolkades efter hand. Även på Kreta ich i Tunieien har jag stött på dem. Och den i tUnisien var då, för sådär en 30 år sedan ”levande.” HUr det är idag vet jag inte. Men det mesta öfrändras ju.

   Jag ska absolut läsa om er vandring/era vandringar och besöket på La Palma och grotthusen. Dessa har jag missat när jag var där.
   Grottorna här var en väldigt trevlig bekantskap och jag slulle gärna tillbringa en natt på ett grotthotell. (De är små och väldigt personliga)
   Hela byn här var en upplevelse i sig. Och fina vandringsleder fanns det.

    1. Tack, men ni har skrivit om så fina vandringar och jag hålle på att läsa i kapp.
     Och en natt på ett litet grotthotell skulle jag gärna prova vid tillfälle.

 7. Spännande med grotthusen men jag vill nog helst ha lite kontakt med yttervärlden genom åtminstone fönster ut. Me en natt eller två skulle det vara spännande.
  Kram

  1. Jag skulle gärna bo en natt eller två i ett grotthus. Men visst är det mörkt. Dagsljus finns ju inte. Roligt var det att se husen och de var verklogt stora och klättrade så fint uppför berget.
   Kram!

 8. Svar: Inte lagar jag misosoppa själv. Misopastan och tillbehören finns att köpa hos den lokala ICA. Det tar ungefär lika lång tid att göra en Misosoppa som att ”laga” Varma koppen;-)

  1. Jag förstod nästan det. Och att testa misopastan ska jag helt kart göra. Och så mycket godare är ju misosoppan än ”varma koppen”.

 9. Spännande med grotthusen! Lågt i tak – kanske så lågt att tom jag hade fått huka! Fiffigt med den jämna temperaturen inomhus. Jag som är djurvän tycker det var bra att djuren också fick bo inomhus. Att vakna upp och det står en get lutad över en. Hu så roligt! Det är väl inte aktuellt med nåt sånt i nysatsningarna på grotthusen. Allt gammalt går att återanvända! Helt klart mysigt för restaurang. Vilken trevlig utflykt ni gjorde! Kram!

  1. Det var en jättefin ”njutflykt” på alla sätt. Och att besöka både Almansa och byn Alcalá del Júcar var intressant och väldigt roligt. Lågt i tak var det i grotthusen och de gick verkligen långt in i berget.Vilket jobb att gräva sig in här.
   Jadå, förr bodde djuren inne nattetid och i sina utrymmen så de hade det bra.
   Numer är det nog inga djur annat än katter och hundar som bor i grotthusen med sina ägare.
   Finns många fina bussturer att göra. Några har det blivit och fer väntar.
   Kram!

 10. Så intressant med de här grotthusen, fast jag skulle ju inte gå in längre än några steg. Är det ingen rasrisk när man hugger i berget och gräver sig in? Fasaderna ser väldigt fina ut när de klättrar på bergväggen. Intressant utflykt, verkligen. 🙂
  Kram!

  1. Grotthusen har ju sin historia som är spännande. Jag kände mig inte instängd men visst var det lågt i tak. Vad gäller rasrisk har jag inte hört om den, men den kan säkert finnas. Kalksten är ju mjukt i sig. Men det var inget jag tänkte vidare på.
   Hela byn var väldigt mysig och roligt med de vita fasaderna som baar är ett ”skal” och hennet döljer sig in i berget.
   Väldigt roligt att se och uppleva.
   kram!

 11. Tack för ännu ett härligt resereportage! Verkligen intressant med dessa hus som vid behov kan växa inåt i berget. Skulle vara spännande att att bo där en natt 🙂
  Vi var i en grottstad i Tunisien för många år sedan, men de hade inte dessa husfasader utåt, utan var mer just grottor, där människorna delade husrum med getter och hundar 🙂
  Jag läser gärna mer om grotthusen!
  Ha en fin söndag!
  Kram

  1. Tack för fin kommentar! Då var vi nog till samma grottstad i Tunisien. Jag jobbade I Sousse ett halvår som reseledare och nästan var vecka gick det en tur till grottbyn. Spännande var det i alla fall. Och jag skulle här i Spanien eller någon annanstans gärna bo en natt i en grotta.
   (Har även sett grottbyar på Kreta och på Gran Canaria.)
   I veckan kommer lite mer från grotthusen.

   önskar dig också en fin söndag.
   kram!

 12. Vi har varit i en grottby på Gran Canaria. Guayadequedalen. Tyvärr så avfolkas den. De unga flyttar och de gamla dör ut. Jag undrar som det har ändrats sedan vi var där! Jag visste inte att det finns många grottbyar i Spanien
  Kramar

  1. Nu minns jag också grottbyn på Gran Canaria. Men det var nog 20 år sedan jag var där, om inte mer. Har ingen aning om grotthusen köpts upp även där. Här i byn var det en del som bodde kvar i grotthusen och de var nog tämligen moderniserade vad jag förstod.
   Spanien har ganska gott om grottbyar, men det vill till att veta var de finns…
   Kram!

 13. Härligt o väldigt intressant förstår jag, jag hade nog inte klarat av att bo där he he men väldigt kul att få se bilder hur det ser ut 🙂 önskar dig en skön söndag kram

  1. Jag kan absolut tänka mig att bo en natt i ett grotthus. De är verkligen fina även inuti och väldigt personliga. Finns en del grotthus som köpts upp och anväds just som ”boutique” hotel.
   Trevlig söndag!
   kram!

 14. Tack för fina bilder och berättelse. Ser väldigt mysigt ut, men skulle nog inte vilja bo permanent i ett sånt hus.
  Kram/A-K

  1. Det var väldigt roligt att komma hit till byn och att se grotthusen på nära håll. En natt kan jag helt klart tänka mig att sova på ett grotthotell bara för att ha gjort det.
   Men permanent boende här avstår jag också.
   Kram!

 15. Så intressant., verkligen.
  Tänk om man kunde bo där. Men så brant det är och att gå där kanske inte är riktigt min grej, men i sällskap med dig så går allt.
  Tack för ett intressant och lärorikt inlägg.
  Men du. Jag köper inget grotthus, pengarna räcker inte.
  Varm kram och trevlig söndag.

  1. Jadå, du hade klarat det. Och det var alls ingen brådska. Man kunde stanna längs vägen- Vackert var det så många stopp kändes behagliga att göra för att se på allt. Och hinna ta in det.
   Nej, jag köper heller inget grotthus. Räckte fint med att se dm och besöka dem. Men en natt här kan jag tänka mig.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *