Stockholm Utflykter

Grönskande promenad – Från en park till en annan

Vi har varit en runda  i Hagaparken där vi startade i den norra delen. Här tittade vi först runt bland några av de gamla byggnaderna från 1700-talet och kung Gustav den III:s tid. Och vi roade oss också ett kort tag med att tankemässigt förflytta oss tillbaka dit i tiden. Vi fortsatte söderut i Hagaparken och det blev en grönskande promenad in mot stan. Vi gick söderut och in mot stan och följde Brunnsvikens strandlinje, 

Stockholm. Brunnsviken. Det blev en grönskande promenad läng med vattnet från Hagaparken till Bellevueparken. Det blev en grönskande promenad i Hagaparken och vi höll oss längs vattnet. Här har vi  lämnat Hagaparken och kommit till Brunnsvikens södra strand. 

En grönskande promenad

blev det verkligen och så vackert med alla olika nyanser av grönt som nu visar sig i naturen. En skön försommarkänsla infinner sig lätt.

Översiktskarta. Hagaparken, där vi började på promenad längst norrut. Sedan följde vi parken och Brunnsviken till  nästa park, Bellevueparken men lunchpaus på Bellevue café.

Strax utanför Hagaparkens södra del ligger det gamla, anrika värdshuset Stallmästaregården vars historia går tillbaka till 1600-talet. Kung Karl IX  hade en “illegitim son,Karl Karlsson Gyllenhielm, som kom att bli riksamiralen. Han hade på olika sätt blivit ägare till tre olika byar inom Solna socken. (Idag grannstad till Stockholm norrut) Till sig själv byggde han Karlberg slott och till sin trotjänare, stallmästaren Ebbe Håkansson,donerade han på livstid mark och en byggnad här vid Brunnsviken.

Hit kom senare då och då drottning Kristina på besök när hon var ute på sina jaktritter i området och hade vänner med sig som blev bjudna på mat. Och Ebbe Håkansson kom i samband med detta på tanken om att här öppna ett värdshus. Mycket historia finns i väggarna här och idag är Stallmästaregården fortsatt värdshus och ett mindre hotell. Många olika ägarbyten har det varit under åren och en av krökarna här på 1950-talet var den svenska stjärnkocken Tore Wretman.

En av Stallmästaregårdens byggnader. Vi hade tänkt oss äta lunch här i trädgården men var lite för sena för lunchsittningen. 

Stockholm. Brunnsviken. Bellevueparken. Vår grönskande promenad fortsätter. Här skymtar Stallmästaregården mellan träden. Vår grönskande promenad fortsätter och här skymtar Stallmästaregården från den södra spetsen av Brunnsviken.

Bellevueparken med Carl Eldhs ateljé

Från Hagaparken och  Stallmästaregården går vi vidare en liten bit och hamnar snart i Bellevueparken. Här var vi för ett par veckor sedan men då i en annan del av parken. Här passerar vi en del gamla byggnader som ligger samlade som i en liten by.  Ändå är vi bara några hundratal meter från Stockholms innerstad. Här stannar vi till vid skulptören Carl Eldhs Ateljé.

Carl Eldh  levde under åren 1873 – 1954 och var en av sin tids ledande skulptörer. Han har bl.a. gjort Brantingmonumentet som finns på Norra Bantorget  i Stockholm (LO- Borgen ligger här bredvid) och en ståtlig staty av August Strindberg som finns i Tegnerlunden i Stockholm-

Inbäddad i grönska ligger Carl Eldhs  ateljé. Ateljén byggdes 1918 och är ritad av Ragnar Östberg arkitekt som var en av landets främsta arkitekter på sin tid. (Han har bl.a. tittat Stockholms stadshus)

Byggnaden är enkel och “nordisk ” i sitt utförande och smälter fint in i den gamla 1700-tals bebyggelse som finns här i området i Bellevueparken.

På berget utanför tomten till ateljén finns en skulptur av Strindberg gjord av Carl Eldh som blev rest här 1968.

“Den unge Strindberg i Skärgården” men statyn finns på en av höjderna  i Bellevueparken. Här blickar han ut över Brunnsviken och inte Stockholms skärgård. 

Bellevue café

Alldeles i närheten av “Strindberg”  och Carl Eldhs ateljé ligger trevliga Bellevue café, vackert inbäddad i grönska. Lätt att missa caféet men griffeltavlan utanför talar om att det finns.

Dags för en sittande paus och en sen lunch.

Så var det detta med att välja bord. Men vi bestämde oss ganska snart. Trädgården är stor och fler bord och olika sittgrupper finns på andra sidan. Caféet ligger i den vänstra byggnaden.

Man går in och beställer och tar med sig en bricka ut. Jodå, man kan även sitta inomhus. (Bara en kund i taget i själva caféet)

Väninnan Agneta gick in och beställde och eftersom det bara fanns en räksmörgås kvar så fick den följa med ut till mig. Riktigt god denna också och kvalar in på 7/10 i min bedömning. Men pluspoäng ger jag gärna för den fina miljön. 

Vi är ju bara några hundar meter från huvudstadens” hank och stör” men av det märks väldigt lite här i parken. Men så plötsligt ser vi de höga Norra Tornen i Hagastaden (Två bostadshus som är 120 m och har 35 våningar ,respektive  104 meter med 30 våningar)

Stockholm. Vasastan. Bellevueparken. Vår grönskande promenad är slut för denna gång. Vår grönskande promenad är över för den här gången. Vi lämnar Bellevueparken och byter grönska här mot den huvudstaden ger. Vacker den också.

24 svar på ”Grönskande promenad – Från en park till en annan”

 1. Räkmacka, igen😊!
  Jag köpte frusna skalade räkor sist jag handlade, vet att det inte smakar som de svenska, men kunde inte vänta längre. Så det ska faktiskt bli en landgång med bl a räkor till middag ikväll.
  Stallmästargården är så välbekant namn och nu förstår jag var jag känner igen det från, Tore Wretman.
  Mycket intressant om Carl Eldh.
  Trevlig pingst!

  1. Jadå! Har nu blivit lite av en tradition. Och detta var den sista så jag var glad att Agneta tänkte på mig och köpte den. Miljön här är i Bellevueparken är så fin och ger extra pluspoäng. Frusna skalade räkor kan ju vara både si och så. Men hoppas nu på så och att dte blir en riktigt god landgång. Man tager givetvis det man haver.
   Stallmästaregården har varit mycket i ropet under olika perioder och jag har varit här mycket under 70-90 talet. Och någon gång ätit här även på 2000-talet. Men några år sedan.
   Carl Eldhs ateljé är nu stängd men jag har varit här förr på besök och guidad visning och det var verkligen trevligt.
   Önskar dig också en fin helg.

 2. Vilken härlig fortsättning på promenaden och dessutom hanns en god räkmacka med. Inte toppbetyg men miljön gör självklart mycket. Nu bär det snart iväg norrut.

  Kram och trevlig pingst!

  1. Det blev lyckat med ett stopp här och miljön var så fin. Och bara några hundra meter från Sveaplan och Sveavägen med all sin trafik.
   Önskar Mitt T det bästa.
   Önskar er en trevlig pingstafton.
   Kram

 3. Bästa tiden nu. Grönskan är så skir och tulpanernas tid är snart över. Här kommer syrenerna fler och fler.
  Ser att ni hade en fin blå himmel med några vita molntussar. Det gör sig på bild.
  Och du fick din räkmacka igen! Jag har min innestående, men den kommer.
  Glad pingst!
  Stor kram!

  1. Visst är det. Denna tid med både hägg och syren är nog min bästa.
   Så fint nu att ge sig ut och här omges vi av den skira grönskan. Bara att njuta.
   För mig har det nu nästan blivit tradition med räkmackor och roligt att testa olika varianter på olika serveringar. Mne när vi äter lunch ute andra dagar blir det ofta annat. Gärna asiatiskt. Å andra sidan lagar jag en hel del asiatiskt hemma också och är förtjust i den maten.
   Önskar dig också en trevlig pingst.
   Stor kram

 4. Trevligt café, bra du var nöjd med räksmörgåsen.
  Jag är hopplös med att välja bord på restaurant, kan ändra mig fler gånger!
  Fortsatt trevlig lördag.
  Ikväll blir det Eurovision.

  1. Både miljön här och caféet är så trevligt och även räksmörgåsen var bra. Här valde vi ett bord där jag kunde vara i skuggan så det valet gjorde det lättare.
   Önskar dig också en fin kväll-
   Visst tittar jag med ena ögat på ESC men tycker inte det är “något att hänga i julgranen” längre. Men visst hejar jag på Sverige. Minns inte en endaste låt från uttagningen men hoppas de länder som var klara har bättre bidrag.

 5. Nu måste jag kolla upp var Bellevueparken ligger, inte så långt från mej förstår jag nu.
  HA en fin fortsättning på helgen!
  Kram

  1. Bara att gå söderut i Hagaparken, passera Stallmästaregården och efter ett par hundra meter kommer en båtklubb och där går du upp till höger. sedan upp i parken till höger.
   Önskar dig också en glad pingst.
   Antar att du laddar inför ESC. Jag har inte börjat ännu men visst ska jag titta.
   Kram!

 6. Känner ju igen namnen på såväl restaurang som café. Har dock aldrig funderat på var i Stockholm de skulle finnas. Tur att du lär mig en massa om vår huvudstad. Extra bra med karta, så att man kan orientera sig.
  Vackert är det överallt, men ni som bor nära parker, grönområde och lövskog har det extra fint, med alla blommor och alla grönska.
  Förstår att du har en viss fäbless för räkmackor. Det ska bli en sådan här i kväll, med handskalade räkor på alldeles färskt surdegsbröd. En lyx för oss på landet.
  Tack för promenaden! Kram!

  1. Stallmästaregården var ju tillsammans med Riche och Operakällaren Tore Wretmans kända restauranger här i Stockholm.
   Och visst är det en vacker tid. Bara att njuta så mycket det går- Tänk att det kan finnas så många olika nyanser av grönt.
   Låter väldigt gott med en räksmörgås till kvällen. Jag är ju överlag väldigt förtjust i skaldjur och nu har det nästan blivit en sport att testa räksmörgåsar på stan. Men gör dem även hemma någon gång i veckan på färskt surdegsbröd och handskalade räkor. (Går ju bra när man bara är ett par stycken som ska äta. Knepigare att skala till många. Ja, det tar tid.)
   Önskar dig en fin pingstafton.
   Kram

 7. Synd att ni missade lunchsittningen i en av stallmästargårdens byggnader, vackert hus, jag gillar gula hus ,-)
  Fin byggnad Carl Eldhs atelje ligger`, ska kolla mer på den konstnären.
  Otrolig skulptur av den unge Strindberg!
  Härligt ställe ni du köpte en räksmörgås. ser så inbjudande ut!
  Det är otroligt vackert i Stockholm och runt om.
  Ha det gott KRAM Primrose ,-)

  1. Ja, lite synd men det blev väldigt bra ändå att ta lunchpaus på Bellevue Café. Jättetrevlig miljö och hundar var välkomna. (I koppel)
   Carl Eldh har gjort mycket och jag tror du skulle gilla att de mer av honom.
   Stockholm med omgivningar är verkligen fint.
   Ha det fint du också.
   Kram

 8. Japp, snart är det Norra Tornen lika kända som Globen. För tornen syns ju från alla håll och kanter. Bra eller dåligt vill jag låta vara osagt faktiskt. Carl Eldhs ateljé har jag alltid gillat och Bellevueparken med sitt café är härliga under sommartid. Nästan lika bra att ni missade lunchen på Stallmästargården. Har hört att den anrika restaurangens rykte har blivit aningen skamfilad med både undermålig kvalitet på rätterna samt service. Å den där räksmörgåsen såg absolut inte helt fel ut;-)

  1. Jadå! Vi skrattade när vi nu såg dem igen. Tornen har varit med på många bilder från våra promenader. I alla fall de norr om stan.
   Carl Eldhs ateljé har jag besökt några gånger och med tillhörande guidning. Jättetrebligt. Och miljön här runt är verkligen trevlig. Har varit en del förr på “Stallis” och ätit men det är länge sen nu. Billigt är det ju inte här så man förväntar sig ju bra mat med god kvalité. Vi var väldigt nöjda med caféet och inte minst den avspända miljön. Ingen av oss hade varit här på caféet tidigare.
   Räksmörgåsen var riktigt god denna gång också. Har testat många av dem runt o i stan så jag får nog göra en sammanställning vid tillfälle.

 9. Haha! Snart kan du ge ut en bok – “Stockholms räkmackor”. Eller varför begränsa sig? “Världens räkmackor” kan nog också sälja bra 🙂

  Härliga bilder igen!

  Ha en skön söndag 🙂

  1. Har funderat lite på det- Och kul att testa räksmörgåsarna är det. Goda har de dessutom varit. Inga maskinskalade räkor här inte.
   Världens räkmackor låter väl knepigt. Har testat runt om i världen men måste nog stanna vid att de varit bäst i de nordiska länderna. I övrigt äter jag gärna räkor i olika maträtter världen över men det är det här med surdegsbrödet eller grovt bröd som inte brukar att finnas.
   Här är det verkligen nu olika nyanser av grönt och bara att njuta. Även doften av både hägg och syrén finns med.
   Önskar dig också en fin söndag.

  1. Tack! Roligt att du är med. Och jag känner det som om jag är en del på Gotland- Bra byten!
   Kram

 10. Räkmackor i fin miljö är toppen. Stallmästaregården känner man väl till, tack vara Thore Wretman. Mabel bor ute på Dosnö utanför Göteborg och där kan man äta 5-stjärniga räkmackor på Isbolaget! Det är inte många ställen som kan slå dom. Skriv upp det på din måstegöralista!
  Kramar

  1. Tack, har antecknat! Hoppas på ett besök på Västkusten i sommar och givet blir då ett besök på Donsö. Tyvärr blev min jobbresa till Bohuslän inställd i juni, men inget att göra åt. Men “Bästkusten” drar. Och givetvis är räkmackorna bäst där. Utan tvivel. Men tills dess så äter jag mig genom de jag hittar här.
   Kram

 11. Jag börjar tro att du glider genom livet på en räkmacka Ditte! Skämtar förstås, men nog ser den oförskämt god ut. En annan (inga namn nämnda) köpte en påse frysta skalade räkor, slängde i ett par fullkornsbröd i rosten och smetade på lite yoghurtsås med vitlök, sen ett skivat ägg, räkorna , tångkaviar, och till sist ruccola på toppen. Helt okej, men inget finlir direkt. Men nog är det vackert i Stockholm , nu i försommartid speciellt då allt är ljusgrönt och fräscht. Toppen!
  Kram

  1. Visst gör jag det! Jag har det ju väldans bra. Härlig humor! Älskar den!
   Jag hade gärna kommit till dig och ätit av din räkmacka. Låt riktigt god.
   Stockholm är vackert och inte minst nu i dessa grönskande tider. Jag njuter verkligen och är ute så mycket ryggen förmår. Och lite till.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *