Skyltar Utflykter

Grönskande omgivningar – Skyltsöndag #369

Söndag igen! Och här på bloggen innebär söndagar också att är dags för “Skyltsöndag,” ett tema som bloggvännen BP  så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och med väldigt fri tolkning. Förra veckan kom skyltarna från från “soliga” Karlstad i Värmland .Även idag är det soliga skyltar och från grönskande omgivningar. Vi befinner oss till största delen i trakterna i trakterna kring Örsundsbro i Uppland, drygt 30 km sydväst om Uppsala.

Västra Uppland, Nysätra kyrkaa, 30 km sydväst om Uppsala. Här blir det ett intressant stopp.“I denna ljuva sommartid”, vi befinner oss verkligen i grönskande omgivningar och ska göra ett stopp här vid Nysätra kyrka.

 Vackert grönskande omgivningar

Pingstafton! Jag har absolut ingen aning om vart vi är på väg eller hur dagen ska bli. Och jag ska bli överraskad av döttrarna är vad jag vet. Vi kör från Stockholm via Uppsala och fortsätter sedan åt sydväst. Grönskan utanför bilfönstret skiftar i alla tänkbara gröna nyanser och rapsfälten vi passerar lyser gult. Detta är omgivningar där jag aldrig varit och vi kör längs de smala små vägarna.

Start i Uppsala och mål vid den röda punkten. Vid Nysätra kyrka. Helt nya trakter för mig. En lite större ort är Örsundsbro som ligger strax öster om Nysätra, vid Gryta och heter Örsundsbro. (Ligger mellan Enköping och Uppsala)

Smala vägar är det och verkligt lantliga omgivningar. Vid skylten Nysätra kyrka kör vi in och parkerar bilen. Jag undrar lite vad vi gör här. Men är det en överraskning så är det.

Nysätra kyrka

hör till Nysätra socken som är den största av de nio socknar som finns i området . Kyrkan är byggd på 1400-talet och är ett typiskt exempel på hur medeltida kyrkor i Uppland. När reformationen kom på 1500-talet så plockade kung Gustav Vasa bort en hel del utsmyckning från kyrkan. Förr fanns flera altare men nu blev det ett och kyrkan fick också en stor predikstol. Även fasta stolar kom till så att församlingen slapp att stå under gudstjänsterna. Mer om Nysätra kyrka finns att läsa här.

Uppland. Nysätra kyrka vackert belägen i grönskande omgivningar. Nysätra kyrka ligger vackert med grönskande omgivningar åt alla håll. I alla fall är det vacker grönska i denna tid.

Fastnade vid låset och den gamla  träprten in till kyrkorummet. 

Inne i kyrkan får vi tänka oss hur det sett ut utan bänkar för de har tillkommit långt senare.

Skyltar från kyrkogården

Precis som det var brukligt  förr fanns det på många av gravstenarna både namn och yrke . Och jag noterade särskilt att det här på kyrkogården fanns många familjegravar.

Vid den här skylten stannade jag till . Man kan ju tolka den på flera sätt.

Visst är det fyndigt. Kan kanske tolkas på flera sätt. 

En kulturgrav. Alltså att gravplatsen enligt en  kulturvårdsplan har bedömts vara intressant ur t.ex. ett  estetiskt, historiskt eller kulturellt perspektiv.

En kulturgrav. Men ingen mer info. om vad den står för.

Efter en titt i kyrkan blev det dags för något helt annat. Återkommer om det i morgon. Så jag går händelserna lite i förväg eftersom det är Skyltsöndag. Så efter en “paus” i närheten av kyrkan så styrde vi bilen mot Örsundsbro.

Uppland. Mot Örsundsbro. Lite knepigt nästan att se skyltarna i de grönskande omgivningarna- Och de grönskande omgivningarna gjorde att det var lite knepigt att se skyltarna. Mot Örsundsbro skulle vi.

I Örsundsbro finns en ganska stor och varierad “outlet”.Iittala bl.a. har en stor andra sorteringsbutik här. För min del så ska inget med av vare sig glas eller porslin in i hemmet. Men ändå roligt att titta. Hade mer fokus på klädbutikerna. Inser att sommargarderoben behöver uppdateras. Har ju en hel del resejobb på gång.

Här välkomnade en sorts värmepanna fylld med vacker lavendel och en “rostig” dekoration.

Och från Örsundsbro åkte vi tillbaka till Uppsala och Årsta IP för att se en del av den fotbollsmatch som barnbarnet Max spelade. Nej, han spelar inte för AIK utan Vaksala. Glädjande nog blev det 6-6 i matchen.

Och visst var det grönt runt om även i Uppsala. Max har nummer 45 och spelade denna dag “forward” (anfallare)

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

26 tankar kring “Grönskande omgivningar – Skyltsöndag #369”

 1. Tack för grönskande skyltinlägg.
  Köpte du något i klädbutiken?
  Ser fram emot fortsättningen av dagen här på din blogg.
  Här blir det en biltur, tror vi ska äta våfflor!

  1. Helt otroligt vacker grönska.
   Butiken hade mina favoritmärken; Part Two och Esperit men det jag ville ha fanns inte i min storlek. Jag ska ha M så där var det urplockat. Behövde ett par mörkblå byxor i tunt material som inte är konstfiber. Här fanns snygga linnebyxor men fel storlek-
   Dagen blev så lyckad- Återkommer i morgon.
   Här är det på och inläsning idag och däremellan en sväng till balkongen. Mycket god underhållning.
   Hoppas det blir en fin biltur.
   Trevlig söndag.

 2. Snyggt skyltat som vanligt med bilder från din överraskningstur. Vilken fin kyrka ni besökte och en outlet är inte fel. Dock förstår jag att det inte var aktuellt att komma hem med mer glas eller porslin.

  Önskar en fortsatt fin pingstdag!

  Kram

  1. Tackar! Ja, detta var helt nya trakter för mig. Har hört namnen tidigare men inte mer än så. Och det blev lite mer än kyrkan som jag upplevde. En lyckad dag. Och absolut inget mer till hemmet.
   Önska dig också en fortsatt fin pingstdag.
   kram

 3. Vacker kyrka och visst är det spännande att gå på en kyrkogård. Många olika tankar och ingångar.
  I Örsundsbro bodde min brevvän Britt. Vi vag “vänner” i närmare 50 år. Vi träffades 3 ggr. Sista gången i hennes sommarbostad i Sikeå, norr om Umeå. Då visste hon hade hon hade högst ett år kvar att leva. Det blev mindre än så. Tänker ofta på henne och en vän och kollega som också gick bort före 60. Då är man tacksam att fortfarande få vara med.
  Ha det fint! Kram

  1. En vacker trakt är det här. Minns att jag som nyexad lärare sökte jobb i Örsundsbro, men hade då aldrig varit där. Nu fick jag jobba på närmare håll men i övrigt första gången jag var här.
   Örsundsbro är ju så litet men jag förstår att du kände till det genom din vän Britt. Trist att mista två vänner som var så unga.
   Ja, tänk så lite man vet om morgondagen. Tänker ganska ofta på det.
   Ha det fint du också.
   Kram

 4. Du förstår ju att jag sitter här och dreglar över värmepannan =) Jag älskar när gamla trotjänare får en ny uppgift och en snygg rostburk som kronan på verket. Snyggt jobbat! Ljuvligt ute idag också. Ha det gott!

  1. Tack! Jag tänkte faktiskt på dig här. Och visst är det roligt när man kan hitta nya användningsområden till gamla saker.
   En strålande dag är det. Rör mig mellan skrivjobb inför Ölandsresan och balkongen. Däremellan lite plock och sortering av köksprylar.
   Önskar dig en skön em.

 5. En sann försommardagsskyltning skulle jag vilja påstå. Man kan nästan känna klorofyllet 🙂
  Många skyltar fick du till också på din överraskningsresa som vi inte vet något om ännu, bara var den stundade.
  Spännande. Ser framemot imorgon och nästa inlägg!
  Tack Ditte!
  Kram

  1. Tänkte hela tiden på “I denna ljuva sommartid” och jag var här med döttrarna. Så fint. Och detta var för mig helt nya trakter.
   mer kommer i morgon.
   Roligt att du är med.
   Kram

 6. Tror att dina döttrar tyckte att deras mor skulle må bra av lite frisk lantluft – hahaha;-) Å du fick ju lite kultur på köpet, och en fotbollsmatch:-)
  Skrattade gott år din text att du inte fastnade för något i Iittalas sortiment. Förstår det efter du visat alla glas du redan har;-)
  Sedan måste jag medge att jag aldrig hört talas om Örsundsbro. Ganska kul att man “gynnar” landsbygden med att lägga en Outlet just där.
  Studsade också till åt “Handlanden” på gravstenen, men jag får inte riktigt ihop det. En handlare vet jag vad det är och handlanden säger man ju inte så ofta, men förstår inte riktigt vad det betyder på en gravsten. Det är nog bara jag som är trög;-)

  En minst sagt annorlunda och varierad skyltning. Tusen tack för den och länken:-)

  1. Kan så vara och det blev en så lyckad dag. Döttrarna är ju väldigt mån om mig. På alla sätt. Och det blev ju lite av varje. Himla kul att se Max spela match. Var länge sen-
   Nej,absolut inga inköp för min del. Skulle för egen del kunna öppna butik. Men jag har skänkt bort en hel del.
   Jag hade hört namnet Örsundsbro och vet att jag sökte jobb här när jag var nyexad. Sökte allt inom ca. 10 mil radie från Stockholm. Men jag hade tur och hamnade i Upplanda Väsby. Och där blev jag kvar i många år.
   Tycker det är kul att läsa på gravstenar och just detta med titlar var ju vanligt förr.Just vad “handlanden” betyder har jag kollat upp och det motsvarar handlare i dagens svenska språk- En gammal form alltså-
   Ja, lite annorlunda skyltar blev det idag . Absolut!

 7. Nya ortsnamn för mej också, blir så nyfiken på vad dina döttrar överraskat dej med, men jag får ge mej till tåls! En spännande kyrka med kyrkogård, och fint väder var det också. Snyggt skyltat, och en spännande fortsättning följer!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Vi hade en jättefin dag tillsammans och de hade ordnat det så bra. Men idag var det skyltsöndag så det blir fortsättning morgon.
   Hela miljön här var så vacker. Fantastiskt grönt.
   Ha det gott.
   Kram

  1. Det blev en fin tur i för mig nya omgivningar som grönskade så vackert.
   Och visst är den blomstrande värmepannan läcker.

 8. Så kul med en utflykt i “närområdet” som du inte kände till förut! Kyrkan var vacker, och sen….får vi vänta och se vad som hände. Fotboll gillar jag att titta på när ett lag med hjärta spelar, dvs. man har en anknytning till något av lagen! Oavgjort var säkert ett lyckat resultat, då kan alla unga spelare vara lite nöjda.
  Kram

  1. Vi fick en väldigt fin dag tillsammans och döttrarna hade ordnat det hela så bra. Och detta var för mig helt okända trakter. Har sett namnen men inte mer.
   Kul att se Max spela fotboll och ett lyckat resultat. Gillar oavgjort när det är barn.
   Kram

 9. Klart du fick med 45:an, kul 🙂 Ja återlämnad kan man tolka på flera sätt… kanske det menas med att av jord är du kommen… en god vän till mig som döpte mig till “den vandrade kameran” ska jag jag snart på begravning för… (drunkning) efter en båtfärd… så jag ska snart få sitta i en kyrka. Härlig grönskad omgivning du bjöd på.

  1. Ja, återlämnad kan man ju bli på olika sätt. Så sorgligt med din vän som drunknade i samband med en båtfärd. Ja, kyrkor och kyrkogårdar leder ofta tankarna vidare.
   Och nu är det verkligen “i denna ljuva sommartid” .

  1. Tack! Tiden nu här är så vacker med all grönska och allt som blommar. Det blev en verkligt fin dag i för mig tämligen okända trakter.
   Önskar dig också en trevlig nationaldag.

 10. Det där med yrkestitel på gravstenarna är lika fascinerande som att vi när vi gifte oss (Gibraltar 2002) behövde ange våra föräldrars namn och yrken till vigselförrättare. Förr hade en samma yrke livet ut, glad det numera är dynamiskt. Det märks även i portugisiskan, för det finns två verb för “att vara” och det ena är när något är temporärt och det andra för när det är permanent. Och när en beskriver vilket yrke en har använt den permanenta varianten.

  1. Tror att det är så på flera ställen utomlands än idag. Minns också att när vi gifte oss 2005 på en liten ö i Fidjiöarnas arkipelag hade vi innan fått uppge våra föräldrars yrken till borgmästaren so kom dit per sjöflygplan för att viga oss.
   Intressant med de olika varianterna av “att vara”. Tror spanskan har liknande.

 11. Snyggt skyltat … precis som det brukar vara. Jag gillar gamla kyrkogårdar och att titta efter titlar som fanns förr – min fantasi sätter alltid fart!
  Långtora … därifrån har min farmor sina rötter … är inte riktigt säker på hur, men det pratades ofta om Långtora – och när jag var barn var vi och hälsade på äldre släktingar till henne där. Tror att min farmors mormor – hon som jag enligt farmor ärvt naturintresset från bodde där, men henne har jag förstås inte träffat.
  Kram

  1. Tack! Ja, jag strosar gärna runt på en kyrkogård och många gånger har även gravar en historia att berätta-
   Vad intressant att du kände till Långtora. Vi var ju i närheten och det var så vackra omgivningar med all denna grönska.
   Och säkert har du ärvt ditt naturintresse av din farmors mormor.
   Jag hade behövt dig nu här på Öland där jag är på jobbresa vad gäller blommor och fåglar. Men vi får en guidad tur i morgon vid Ottenby men sen ska vi ut på Alvaret. Håll tummarna att jag kan skilja på några orkidéer. Har tränat. Värre är det med fåglarna.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.