Allmänt Resor i Sverige Stockholm

Grönska – Ett passande fototema för april månad

Vi är en bit in i april det är dags för månadens fototema som resebloggen/resebloggaren Marias Memoarer  ger inspirationen till. Grönska är ämnet för denna månad och har du lust att vara med så häng gärna på. Mars månadens temaord var klimat och då var jag bild och tankemässigt dels ute på en långresa och dels var jag i Sverige. Och nu när det kommer till grönska så har jag valt att stanna hemma i Sverige och njuta av den grönska som finns här. För att begränsa mig och inte sväva ut i just det gröna så bestämde jag att 12 bilder skulle få vara med. Och jag medger villigt att valet var knepigt.

Stockholm. Kungsträdgården. Skir grönska är det när körsbärsträden börjat blomma1. Först av allt, grönska i Kungsträdgården. Rosa sådan.  Körsbärsträden har så smått börjat slå ut och i samband med det anländer också våren till Stockholm. Men april är april så vädret är fortfarande ombytligt.  (Bilden är från påskdagen i år)

Själva ordet grönska

funderade jag på och det som först kom upp i tankarna var växtlighet, alltså det gröna i naturen men förstås även på blommor i största allmänhet. Bilderna jag valde kom att hamna i tre grupper; närområdet här i Stockholm, sedan 3 X H – Hjälmare kanal, Högbo bruk i Gästrikland och Höga kusten. Och till sist grönska från två öar; Marstrand och Gotland. Vad gäller bilderna är de hämtade från arkivet från 2019 och 2020

Grönska i närområdet

2. På kajen, utanför vårt hus, grönskar det på olika sätt.

Längs kajen här på Södermalm i Stockholm finns gott om husbåtar (alla måste vara flyttbara) och utanför vårt hus finns den grönskande husbåten Gratia. Och det är inte bara skrovet som är grönt utan det grönskar på hela båten.

Stockholm. Norra Hammarbyhamnen- Fartyget Gratia. Här är det grönska. 3. Grönska finns det verkligen gott om på den här husbåten

En kort promenad hemifrån ligger Nytorget, mitt på östra Södermalm. Även här grönskar det. Och sommartid förvandlas gator i närheten till grönskande sommargator.

Stockholm. Södermalm. Mycket grönska på Nytorget . Bild från augusti 20204. Grönska på Nytorget. Bilden tagen den 1/8-2020. (Gräsmattan som lyser så grön är gjord av konstgräs)

5. Även längs Årstaviken grönskar det. (Årstaviken på Södermalm är en del av Mälaren)

Stockholm. Södermalm. Mer grönska finns det i Eriksdalslundens koloniområde6. Mer grönska finns det  i Årstavikens koloniområde- Här går jag ofta och gärna och det är  väldigt roligt att följa årstidernas växlingar

Hjälmare kanal, Högbo bruk och Höga kusten

7. Hjälmare kanal i Västmanland. Välkomna med på en grönskande kanaltur. Här finns nio slussar som öppnas för hand. Precis som man gjorde på 1600-talet.

Från Hjälmare kanal blir det en tur till Högbo bruk i Gästrikland. Här var vi ett par dagar i augusti 2020. En riktigt behaglig minisemester.

8. På Högbo bruk omgavs vi av av skir grönska och det blev många fina promenader  i omgivningarna. Vi hade tänkt oss hitta svamp men se det gjorde vi inte. Däremot fanns en del lingon.

9. En liten del av Höga kusten. Många olika nyanser av grönt.

Marstrand och Visby

Bohuslän. Marstrand. Vacker och låg grönska smyger sig fint in bland klipporna 10. Ön Marstrand på Västkusten bjuder också på viss grönska. Grönska som smugit sig in bland klipporna.

Till sist ett besök i Visby rosornas stad.

11. Och visst finns det rosor. 

12.  Besök i “Botan” – Visbys botaniska trädgård.Ett minnesvärt besök blev det  här när vi besökte Visby i samband med en kryssning i augusti 2019.

 

Kanske hittade du någon favorit bland bilderna? Roligt att höra vilken ev. vilka.

 

36 svar på ”Grönska – Ett passande fototema för april månad”

 1. Underbara gröna bilder! Jag blir så glad av dom. Snart ser vi allt det gröna ara man tittar ut genom fönstret. Jag ska se om jag hittar något grönt i mitt arkiv!
  Kram

  1. Tack! Tänkte på dig när lite grönt från Marstrand fick vara med. Och visst kommer nu det gröna mer och mer. Men också lite bakslag vädermässigt. Just som april brukar vara.
   Jag är alldeles säker på att du hittar en hel del grönska i ditt arkiv. Väntar med spänning.
   kram

 2. Vilket grönskande inlägg helt enkelt! En härlig tolkning och vackra bilder var och en på sitt sätt. Själv fastnade jag lite extra för bild nr 6 och nr 11. Båda har det där lilla extra tycker jag. Perspektivet är så fint i båda.

  Kram och god lördag från ett soligt Skåne!

  1. Tack! Och roligt att höra dina tankar om bilderna. Jag hade nog ett 30-tal och skulle sedan välja. Svårt. Grönskan är ju på gång men en hel del återstår. April är ju en lynnig månad.
   Sol är det här också men rejäl blåst och isande kallt.
   Inget balkongväder. Rädd för att blåsa bort över kanten.
   Önskar dig också en fin och trevlig lördag.
   kram

 3. Väljer bild 9, Höga Kusten.
  Favoritresmål, kanske blir det en tur dit framöver.
  Bild 2 för där känner jag igen mig.
  Promenadväg ibland när maken hade kvar sin lägenhet på Metargatan.

  1. Tack, för dina val. Höga kusten är verkligen en favorit och jag har varit där många gånger både i resejobbet och privat. Hoppas på en ny resa hit i sommar. Men vi får se vad som händer. Just vid bild 2 bor vi och högst upp i huset . Kul att du känner igen dig.
   Önskar dig en trevlig lördag.
   Här blåser vi nästan bort. Strålande sol men kallt.

  1. Tack! Och visst är den grönskande husbåten härlig. Väntar nu på vad det ska bli för odlingar i vår och sommar.

 4. Vilken underbar färgprakt och grönska! Knepigt att begränsa sig när det kommer bli grönskande bilder =) gillar alla! Snart är vi där…vi ska bara genomlida ytterligare ett bakslag imorgon om man ska tro de som spår vädret. Trevlig kväll och tack för underbara bilder!

  1. Tack! Absolut! Det var jättesvårt och ett par fick jag lotta mellan.
   I kväll mojnade det här och vi har suttit med lite bubbel och snittar en stund på balkongen. Solen speglar sig i kanalen och det var riktigt behagligt. Tidigare idag trodde jag att jag slulle flyga iväg när jag gick ut på balkongen.
   Visst kommer det bakslag. Men sen så. Snart är den härliga tiden här; den mellan hägg och syrén.
   Önskar dig en fin kväll.

 5. Hur sjutton ska man kunna välja, “ler”… Rosorna i Visby är ljuvliga, Årstaviken är mig välbekant så där blev jag nostalgisk och husbåten blev jag kär i!
  Kram

  1. Man måste inte alls välja. Husbåten är så läcker och dels är den grön i skrovet och dels är den nästan dold av allt grönt som växer. Mycket jobb ser jag ju att det är men så roligt att ordna det så här grönt-
   Och visst är området längs Årstaviken fint. Jag går här ju ofta och gärna och så hela året.
   Kram

 6. Vackert ! 8 och 10 slår an en extra ton.
  Grönska… ja, i våra skogar så är den ständig. Gillar de mossbevuxna markerna där.
  Är ju helt oduglig på utmaningar… Men det passar ju inte alla.
  Kram och tack för vackra bilder!

  1. Tack! Och visst är det en glädje att se allt grönt vi har runt om i Sverige. Frågor/svar och liknande är inte min grej men när det kommer till att titta och fundera kring bilder så tycker jag det är roligt. Inte minst att se hur andra tänker och väljer.
   Kram och trevlig helg.

 7. Vilka underbart härliga grönskande bilder! Jag gillar husbåten 🙂 Dessa fototeman är kul! Jag hoppas kunna hänga på, får se om det blir tid emellan alla husbilsresor 😉

  1. Visst är Marias fototeman roliga och det är så roligt att se olika tolkningar av ett och samma ord. Husbåten ligger precis nedanför oss och är verkligen speciell. Väldigt roligt med allt som växer och blommar här. Men mycket jobb är det.
   Ha det fortsatt bra på den nya resan.

 8. Helt underbara bilder som gör att jag vill ha sommar NU! Du har lyckats att hitta den riktiga grönskan, den “mättande” och saftiga grönskan som är sååå vacker. Det är körsblomsblomningen i och för sig också, vacker alltså, men den står mera för vår än sommar. Tycker jag alltså.
  Å att se Gratia med sina blommor och växter är ju nästan ett stående inslag hos dig. Och det är jag väldigt tacksam och glad för:-)

  1. Tack! Körsbärsblommorna fick vara med för att vi såg dem på påskdagen och det fick bli lite av den skira grönskan.Lite som en bonusbild.Jag valde att ta mig an lite av den vackra svenska grönskan och det finns ju en hel del av den.
   Gratia kändes given att få vara med. Den är ju unik på flera sätt. Även skrovet är ju grönt. Tittar ju på Gratia varje dag men än är det mesta där i sin “linda”. (Känns inte som om ägarna bor där så mycket. Har i alla fall inte gjort det i vinter.)
   Minns ju dina “förankringar” till henne.

 9. Oj, såna grönskande bilder, underbart! Ditt första foto från Kungsan är verkligen så fin, jag fick inte lika bra bilder idag med mobilen!
  Så gillar jag fotot från Höga kusten, otroligt vacker. Fotot från Visby är inte dumt det heller…svårt att välja med alla dessa fina foton!

  Svar: Astrazenecas vaccin är pausad för oss inom vården, vi får se vad de kommer fram till!
  Kram!

  1. Ja, här var det svensk grönska som fick vara med. Första fotot på körsbärsblommorna tog jag på påskdagen. Men det blev många bilder men med kameran och sedan valde jag ett hit till inlägget. Kul att du tog dig en tur in idag. Är ju roligt att se just de första träden i blom för då är det ju vår- Ja, även om det är isande kallt och blåsigt.
   Läste att AZ vaccin var pausat för er och även för de som är yngre än 64 år.Verkar väldigt rörigt alltihop. Jag ska få första sprutan på onsdag och det återstår att se vad jag får. Antar att jag inte kan välja.
   Kram

 10. Underbara bilder allihop och näst intill omöjligt att välja, men om jag verkligen anstränger mig, så väljer jag numren 6, 9 och 11, men jag älskar dem allihop! Nu längtar jag till sommarens grönska!
  Ha en fin söndag!
  Kram

  1. Tack! Och roligt att du tyckte om mina gröna bilder.Vi går ju en fin tid till mötes och mycket hände nu i naturen varje dag.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

  1. Tack! Och snart är den här igen. Den vackra svenska grönskan men den har börjat och tar sig dag för dag. Vi går en fin tid till mötes.
   Önskar dig också en fin lördag.

 11. Grönska när den är som vackrast! Dina bilder är en lisa för själen. Jag får gå in på din blogg lite då och då idag och få mig en liten dos grönska. När jag tittar ut genom fönstret här så yr snöflingorna och jag har mest lust att dra ner persiennerna. Kram

  1. Tack! Jag ville gärna bjuda på vacker svensk grönska. Och det blev även viss variation på den, både vad gäller de gröna nyanserna och olika platser. Undantaget det gröna är ju de rosa körsbärsblommorna i Kungsträdgården men de får höra till vårens grönska.
   Sol här idag. I alla fall nu, men det kan ändra sig snabbt för det är ju april.
   Skickar genast lite sol till dig och hoppas snöflingorna snarast slutar falla.
   Kram

 12. Vad hade man gjort utan denna grönska?
  Förmodligen deppat ihop totalt, åtminstone jag.
  Var väl en period i fosterlandets större städer då man tog bort mycket, men nu har de väl planterat om en hel del som tur är.
  Västlänken här har ju inneburit borttagning/flyttning av trän tex.
  Vi får väl se hur allt detta avlöper hos oss.

  Tack för fantastiska bilder, de gjorde mig glad. 🙂

  Ha det fint.

  1. Tack! Grönskan är ju så fin. Och visst piggar den upp. Tacksam över att man nu alltmer i städerna har begripit att spara grönområden men så har det ju inte alltid varit.
   Hoppas och håller tummarna att man även i din stad behåller grönområden.
   Önskar dig nu en fin söndag.
   Ha det så bra du kan.

 13. Vilken underbar kavalkad av grönskande bilder. Jag har bläddrat upp och ner i inlägget och alla är ljuvliga på sitt sätt. Men om jag ska välja några som känns lite extra så fastnade jag för den härligt grönskande husbåten och bilden från Marsstrand. Sen är ju blommande körsbärsträd något alldeles speciellt!! Tack för ljuvliga bilder!!

  1. Tack, för fina ord. Husbåten på kajen här nedanför hos oss är så härlig och den är verkligen grönskande- Och inte bara skrovet. Väldigt roligt att titta ut och följa vad som kommer upp.
   Västkusten är ju inte alltid så grönskande men jag tycker om det som orkar växa i den karga miljön.
   Hoppas ni har det bra och är friska. (Vet ju att ni var dåliga…)

  1. Jag fastnade nu för den svenska skira grönskan som jag är väldigt förtjust i. Men grönska överlag tycker jag mycket om. Och du har ju väldigt mycket av den just nu. Härligt. Och även här tar det gröna över mer och mer. Vi går en vacker tid till mötes.

  1. Tack! Och jag bestämde mig denna gång för att stanna i Sverige. Vi hoppas på en ny resa till Visby i sommar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *