Stockholm Torrevieja

Gott om grönska – Torrevieja dag 17

I går var det en mellandag. Vädret var sådär, med regn hängandes i luften. I övrigt hängde min dåliga rygg också i luften, men på ett annat sätt. Den, alltså ryggen, ville absolut inte samarbeta med höfter och ben så jag hade svårt att ta mig fram över huvud taget. Tyvärr hjälpte varken min envishet eller förhandlingsskicklighet utan jag fick så smått känna mig besegrad. Å andra sidan ger jag inte upp innan jag måste så ett varv mer till vår närmsta “supermercado” fick det bli. En sträcka på ca 700 meter fram och tillbaka. Och när jag ändå var ute passade jag också på att utöka sträckan till att ta ett varv runt kvarteret.  Ett par mindre avstickare blev det och gott om grönska höll mig sällskap.

Spanien. Torrevieja. I våra kvarter är det gott om grönska och just här har man planterat några olivträd. Gott om grönska är det på vår granngata. Här har man delat av gatan och ordnat ett litet grönområde där några olivträd planterats

Gott om grönska

är det i våra kvarter, både på mer allmänna utrymmen och inne på de små gårdar, terrasser som hör till de olika husen. Området har mest småhus men även en del höghus finns.

Jag ställde mig under olivträden och såg att en hel del oliver är på gång. 

Man kallar ofta oliver för Spaniens gröna guld och det finns ju en anledning till det. Oliver finns här av alla de slag.(mer om detta gröna guld har jag berättat om i länken)  De gröna oliverna blir skördade tidigt på säsongen, de grönbruna i mittensäsongen och de mörkt violetta (svarta) blir skördade i slutet av säsongen. Ofta köper jag oliver på marknaden eller saluhallen där de finns i lös vikt men igår tänkte jag köpa hem några olika varianter i butiken. Vid en snabbtitt på olivhyllan räknade jag till ett 30-tal olika varianter och med olika fyllningar. Här är det populärt att använda ansjovis av olika slag som fyllning i gröna oliver. Något jag inte vill ha. Men det finns naturella och även med ett stort antal fyllningar. Vad gäller de svarta är smaksättningarna mindre. De är oftast naturella.

Små gröna oliver på träden.

Mer grönt

Runt flera tomter är det också gott om grönska. Ett bra insynsskydd. Den här murgrönan trodde jag först var konstgjord men det var den inte. (Upptäckte det när jag kände på den.)

Vid den här tomten och uset har man valt att låta en tät “barrhäck” hänga ut lite över trottoaren. Och det är tämligen fritt från insyn. Spanjorer är mycket just för det.

På ängen bakom vår gata blommar det  fortfarande så fint.

Spanien . Torrevieja. Stor varaition och gott om gränska på en allmän plats men där några på gatan satsat lite extra. Stor variation och gott om grönska. Sommarblommor, penningblommor. mindre palmer och ett gäng olika kaktusar.

På flera tomter odlar man papaya som växer i klasar.

Andra, som en av våra grannar har gått in för citroner. Här brukar vi få plocka. Absolut närodlat.

För vår del har vi inte så mycket  grönt som vare sig insynsskydd eller av den ätbara sorten. Terrassen, tomten, är på ca 15 m2  så vi höjer oss med en penningblomma som är en grönskande buske, en vacker hibiskus i en rabatt  och min absoluta favorit, passionsblomman som i sig ger mycket grönska och dessa väldans vackra och speciella blommor.

Ännu en ny passionsblomma slog ut  i dag och jag passar med den på att önska alla en Glad Påsk.

34 svar på ”Gott om grönska – Torrevieja dag 17”

  1. Visst är den fin! Jag blir också så glad när jag passerar och stannar alltid till. Så roligt att grannarna här har gått ihop om den och hjälps åt att sköta den. Roligt med alla blandade växter
   Jag har idag talat strängt till ryggen så hoppas den förstår allvaret i det hela. Jag gnetar dagligen på med mina övningar men de vill inte som jag vill de heller.
   Tack, för omtanken.
   Önskar dig också en fin påskhelg.

 1. Vilken underbart härlig grönska och fina blommor.
  Dock inte så härligt med din besvärliga rygg.
  700 meter och lite till bättre än ingenting.
  Men förstår dock du vill kunna gå mycket längre hyfsat obehindrat.
  Önskar dig/er en fin påskhelg.

  1. Just nu är det en så fin tid för mycket grönska och ibland blir den än mer påtaglig.
   Att vara begränsad är inte min “grej” och jag vet ju att du verkligen var det med ditt ben. Och under lång tid.
   Men jag tvingar mig att oftast gå 5-7 km /dag och kanske får jag backa där och acceptera det som är mer möjligt-
   Tack för omtanken.
   Önskar dig också en fin påskhelg.

 2. Jag tror att din rygg försöker säga dej något :
  “Låt mej vila idag; känner du inte att jag behöver ta det lugnt?”
  Try it – You might like it.
  Hoppas det blir ” bättre och bättre dag för dag
  sjunger jag med väbehag – ah ah ah ah ha ha.
  Ja, det blir bättre och bättre dag för dag.”
  Kram!

  1. Tack, Ruth! Så är det säkert. Och jag har inte varit lyhörd. Ska bättra mig. Men jag vill ju så mycket och är så envis. Och visst ska det bli allt bättre dag för dag. Vi lever på hoppet.
   Kram!
   Bosse och jag önskar dig en fin påskhelg-

 3. Förstår att namnet Spaniens gröna Guld gör rättvisa åt det vackra namnet, Med så många olika sorter att njuta av ,-)
  Inte bra alls med din rygg, hoppas den blir bra snart, vet att du har problem. Låter väldigt jobbigt. Men envis är du ändå och att du kunde ta dig runt så mycket, Vilken grönska, här håller bladen på att slå ut så sakta, så himla härligt! Vilken häck över muren ,-)) Fin är den. Vilken grönska och vackra blommor, tänk att kunna ha både citronträd och papaya som växer på sin egen tomt! ,-))) Kul att få se hur papayan växer.
  Vilken härlig känsla att plocka från träden, och vänliga grannar ni har!
  Mycket fint som växer på er tomt, ha det fint nu ,-)
  Glad Påsk igen . Har ju läst och kommenterat en del ,ä-) KRAM Primrose ,-)

  1. Grönt är det och den varierar verkligen. Vda gäller papayan var det nog för bara ett år sedan jag noterade den. Men antar att träden funnits länge- Kul också med olivträd som man planterat i kommunens regi.
   Vi har grannar med citron och apelsinträd ge oss av sin frukt- Så snällt och verkligen närproducerat-
   Skönt nu att våren är på väg tillbaka hemma- Mars var ju så fin.
   Set att du läst om kommenterat väldigt mycket men du ska veta att det inte får kännas som om du måste göra det. Jag är glad för och tycker det är roligt att du är med mig. Men det är du även om du inte kommenterar. Vet ju att du har mycket runt dig.
   Många tankar och en varm kram

 4. Vad trist att ryggen inte vill hänga med. Hjälper vila eller ger det motsatt effekt?
  Riktigt god spansk olivolja, mums.
  Härliga blommor. Jag har också reagerat på hur papayan växer, nästan som bananer, i klasar.
  Passionsblomman är underbar.
  Glad påsk!

  1. Ryggen har här blivit mycket sämre tyvärr. Vad gäller vila så vet jag inte. Men jag får minska ner på antalet km jag går för ibland har jag svårt att ta mig hem. Så detta blev verkligen smolk i bägaren. Just detta med papayan blev jag varse för något år sedan och nu ser jag den allt mer.
   Passionsblomman är så fin men vi ska ansa den innan vi åker hem-Ska ta med en del skott hem. Den är ju också väldigt tålig förutom att den är vacker.
   Önskar dig också en Glad Påsk.

 5. Usch så trist att höra om din rygg som inte vill samarbeta! Hoppas att du kan få lite mera hjälp när du kommer hem, eller kanske du kan hitta en sjukgymnast i Torrevieja? Din dotter Helen har du säkert pratat med och fått tips på övningar, men det är svårt att utföra dem förstås om man har så ont! Kan du öka på dosen med smärtlindrande tro?
  Ni bor så fint med all grönska runtomkring er, härliga bilder att njuta av , ännu har det ju inte börjat grönska så mycket här hemma.
  Hoppas ni får en bra och fin påsk, så gott det går nu med den eländiga ryggen.
  Tänker på Dig!
  Varm Kram

  1. Riktigt illa nu de senaste dagarna. Jag har rörelser som jag gör dagligen så gott det går och bra smärtlindring hjälper en bit. Men starkare smärtplåster lär jag behöva och sen får vi se vad “expretisen ” säger.
   Tack, för omtanken. Och påsken blir ganska lugn med lite promenader och träff med vänner. Det ska bli fint väder så en stund i vilstolen känns också helt ok.
   Varm kram

  1. Grönskan njuter jag av men ryggen ställer till det rejält just nu. Men jag hoppas det ska bli bättre. Har lagom planer för påskdagarna så det ska nog ändå blir en fin påsk.

 6. Tråkigt att din rygg ska krångla. Hoppas det känns bättre snart! Min rygg och mitt ena ben är inte helt med heller…
  Oliverna här är verkligen goda! Speciellt dom krossade med kärnorna kvar – mycket smak!

  Ha en fin kväller 🙂

  1. Vi får stötta varandra. Och det har ju gått hyfsat. Men ingen av oss gillar ju att vara begränsade.
   Finns så många goda spanska oliver och allra bäst tycker jag de är som man kan köpa i läs vikt. Och där man kan prova innan. Men marknaden är väl dyra på sina dock.
   Önskar dig också en fin kväll och hoppas vi får bra väder på vägen till Blåkulla. Säkert ses vi.

 7. Helt underbara bilder! Perspektivet i rubrikbilden är kanooon! Synd att din rygg inte var samarbetsvillig. Tror mig, jag vet vad du pratar om. Så fruktansvärt irriterande, för ens humor blir ju inte bättre precis när man har ont någonstans. Ibland kan jag tycka synd om våra partners – att de orkar umgås med oss;-)
  Tycker din terrass på 15 m2 är precis lagom för två personer. Å om man inte vill plantera en massa buskar så slipper man ju. Sedan är ju sådana “överhängande” buskar riktigt fina om man kan beundra dom från gatan. Men inte skulle jag vilja ha sådana – de måste ju ansas minst två gånger per år…
  Du har rätt – så grönt det är i Torrevieja. Här är ingenting grönt ännu, men Yvonne har berättat att det finns ett antal blommor på körsbärsträden i Kungsträdgården. Alltid nåt:-)

  1. Tack! Ja, du vet ju vad det vill säga att ha en rygg som inte vill samarbeta. Just så! Jag blir så fruktansvärt irriterad av att vara begränsad och just de senaste dagarna än värre-
   Vi har det lagom med växter på terrassen och får ju plats själva också. De växter vi har är ju tämligen självgående. Vi ska ansa passionsblomman innan vi åker hem men det är det enda. Ska ta hem en hel del skott och dela ut-
   Undrade just hur det var med körsbärsblommorna i Kungsan. Men nu vet jag. Kanske får de en bild att visa.

 8. Så tråkigt när ryggen inte vill samarbeta! Känner med dej!
  Vackra växter, grönt och blommor fick du se… och vi fick också ta del av dem. Härligt!
  Här börjar de första perennerna blomma nu. Försiktigt i början…. bara några enstaka blommor. Men blir det varmt, så kommer allt på en gång. Då gäller det att njuta.
  Krya på din rygg ! Kram

  1. Tack, för omtanken. Just nu blir ryggen sämre för var dag och jag kan inte bortse från det. Har inte velat erkänna det men nu kan jag periodvis inte riktigt gå mer än några hundratal meter innan jag måste vila. Och jag är ändå envis. Jobbar dock på varje dag med ryggövningar.
   Vad roligt hemma nu med de första perennerna som kommer. Hoppas du dokumenterar. En fin tid kommer nu .
   Kram!
   Passar på att önska dig och de dina en Glad Påsk.

 9. Vilket fint inlägg som andas både hopp och förtvivlan. Det är väl precis så livet är, speciellt när man kommer uppåt i åren. Man vill så mycket hela tiden, man vill att allt skall vara som förr, men nej, det går ju förstås inte.
  Hursomhelst så känns det bra med dig, du tar för dig och man orkar det man orkar…Cést la vie…
  Roligt att du tar med dig skotten från passionsblommorna, de är otroligt vackra och nästan lite ekivoka.
  Sitter nu på ett hotell i Padova, har varit inne i Venedig idag…och fick krupp av alla människor. Skall försöka kreera lite…om jag orkar…
  Ha det bäst och hoppas att ryggen inte tar kål på dig! Kram!

  1. Tack, finaste Gertie! Du sätter så bra ord på det jag inte riktigt förmår att göra. Blir så glad när jag läser att du är i Italien och Padova, men kan tänka mig att alla människor i Venedig var “för mycket”.
   Passionsblomman är lite som maskros för det klarar sig. Jag tycker den är så fascinerande och satt här en morgon och såg hur knoppen, när solen kom fram slog ut. Passionsblomman ska ansas så skott ska följa med hem. Ska testa att sätta några hemma och en del vänner ska få.
   Ryggen är inte bra och det innebär att jag inte får med mig benen heller så bra. Men envisheten får jag med mig.
   Önskar dig det allra bästa-
   Kram

 10. Wow, så vackert det är hos er med all grönska!
  Tråkigt med din rygg däremot men ibland får man inse sina begränsningar och anpassa si efter dem. Tänka att det kommer nya och bättre dagar för det gör det.

  Kram

  1. Grönskan är verkligen fin och just nu när jag strosar runt i våra kvarter lägger jag än mer märke till den.Tror att en del hus har fått nya ägare och också piffat upp på sina gårdar-
   Ryggen är sorglig just nu och sen är det det där med att inse sina begränsningar. Inser att viljan inte kan göra allt.
   Och visst kommer det andra dagar
   Tack för omtanken
   Önskar dig god bättring.
   Kram

 11. Oliver, jag älskar oliver! Men jag föredrar de svarta, med kärna. Hörde förra veckan att Noelle, ettåringen, älskar oliver som hon fick smak på på dagis och hon kunde ätit hur många som helst! Varför har man överhuvudtaget oliver på ett dagis???
  Så härliga gröna insynsskydd! Jag letar febrilt efter något murgrönsaktigt o fuskigt, alltså ett nät på rulle med plastmurgröna! Grannen har ett men jag kan ju inte stjäla hennes fast jag inte hittar något likadant, perfekt när man behöver stänga in liten hund!
  Ha det fortsatt gott, trist att ryggen spökar, hoppas den ger med sig så du kan leva som vanligt igen!
  Kramen

  1. Jag äter både gröna och svarta/mörklila oliver och just att smaka och sedan välja gillas. Ja, oliver på dagis känns lite udda och hoppas de där var kärnfria. Men barnen får ju smaka och tänka sig. Även här har många ett nät under grönskan just för hundens skull. Praktiskt. Hoppas du hittar något som passar.
   Riktigt trist att ryggen sagt upp sig men kanske kan den återanvändas så småningom. Hoppas.
   Kram!
   Önskar dig en fin fredag.

 12. F**n Ditte! Ja, ibland MÅSTE men få svära lite grann! Jag gnäller över att mina ben inte riktigt är överens med huv ‘et och gör ont när jag går iväg till Mecadona eller när jag tar mej an mördarbackarna här.
  När jag läser och förstår vilken kämpaglöd du har när du tar dej fram de 700 metrarna med ryggont och en rygg som inte samarbetar med höfter och ben, då skäms jag! Krya på dej Ditte!

  1. Visst måste man. Jag förstår helt besväret med dina ben och 700 m i er mördarbacke är långt.Men du gör det och det är strongt. Vet ju att du också är envis och inte vill vara begränsad.
   Envis är jag och antar att det i mitt fall är ärftligt. Men humöret är oftast bra.
   Ser fram emot att ses.
   Önskar dig och K en trevlig fredag.
   Kram
   Bosse hälsar

 13. Jag känner med dig Ditte och din sjuka rygg. “Toko” elände som man brukar säga på vissa ställen på Åland men du är imponerande som ändå ger dig ut och gå, vilket säkert är den bästa medicinen.
  Så skön grönska du bjuder på! Murgrönan är ju bara för häftig, så fin och tät. Här växer förstås liknande grönt överallt, papayan finns nästan i alla trädgårdar osv. Får nog göra en grön vandring någon dag i närmaste omgivningen jag också. Alltid roligt att gå på upptäckarfärd.

  Ha en skön, värkfri fredag!
  Kramar till er båda!

  1. Ryggen är verkligen “toko” elände. Och tyvärr har den blivit än värre.
   Men att ge mig ut gör jag. Har dock fått begränsa rundorna vad gäller längd och måste vila under gång. Vågar inte ens tänka på hur ryggeländet skulle bli om jag inte var i gång.
   Minns från Maderia alla vackra växter så visst vore det roligt om du tog oss med på en grönskande promenad i era kvarter.
   Önskar er också en fin fredag.
   Kram!

 14. Jag ser, att vi fortfarade talar om din rygg.
  Började tänka som så – Konstigt att ingen talat om vattengymnastik.
  Att jobba i vatten är ju så mycket bättre än att gå på stenhårda gator.
  Jag gick på, vad som kallades, “water walking” 2-3 ggr i veckan i över 20 år.
  Det var givetvis mer än “walking”. När man använder armarna, stärks ju
  också ryggen. Har ingen läkare föreslagit vattengymnastik? Kanske dags
  att fråga?

  1. Vattengymnastik är jättebra och jag går hemma på det då och då. Verkligen bra. Tyvärr var det stora begränsningar med den under den värsta pandemitiden så då fick jag bara gå någon gång i månaden. Men jag ska ta upp det igen när jag kommer hem.
   Tack, Ruth för god tanke och påminnelse.
   Förstår att du hade stor glädje av din “water walking”.
   Önskar dig fina påskdagar.

  1. Tack! Grönskan piggar upp och miljön. Men ryggen känns stundtals hopplös . En fin påsk får det ändå bli-
   Önskar dig också fina påskdagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *