Stockholm Trevligheter

Gott och omväxlande – En aktiv dag i Stockholm

Det vackra vädret kvarstår i Stockholm och gårdagen bjöd oss på både det som var gott och omväxlande och som fint tillbehör strålande sol. I gårdagens blogginlägg som var ett ”temainlägg” gällde det att beskriva sig själv utseendemässigt efter vissa nyckelord. Jag tycker för egen del att jag fick till en beskrivning som gav mig rättvisa. Vad gäller det sista att fundera över vad gällde min kropp; ”mina fötter är” skrev jag aktiva. Passade perfekt in på gårdagen.

Vackra blommor fanns i flera blomlådor runt om i Stockholm. Här vid Stureplan. Antar att de får övernatta utomhus. 

Povels Prima Donnor – Gott och omväxlande

Tisdagar är ju oftast den dag i veckan då jag träffar väninnan Agneta för promenader, ”soppteater.”  museibesök och en hel del annat. Och så har vi gjort i drygt ett års tid nu. Jodå,vi har setts mycket innan dess men nu är det på veckobasis. Väder, vind och en del annat styr vad vi gör. Vi har både under hösten och nu i januari, februari och mars varit en hel del på Stadsteatern och sett ”soppteater”. En hel del variation har det varit. Både på sopporna och på föreställningarna.

En del föreställningar har innehållit varit ren teater, andra en kombination av musik och teater och några med en musikalisk inriktning. Förra veckan bjöd på en musikföreställning ”Hon som kom före” och musik blev det även igår där det var fokus på Povel Ramels musik och texter i föreställningen ”Povels Prima Donnor”. I föreställningen var det fokus på fem kvinnor som uppträtt en hel del tillsammans med Povel i olika ”Knäppupp” revyer; Brita Borg, Gunwer Bergqvist, Wenche Myhre, Birgitta Andersson och Monica Zetterlund. För egen del har jag  sett de flesta föreställlningarna  i princip från 1959 (var då 10 år) och fram till början på 2000-talet. Den sista föreställningen  på sin hemmaarena Idéonteatern vid Brunkebergstorh gjorde Knäppuppgänget 1968 men fortsatte sedan lite varstans.

Stockholm. Stadsteatern. KLara Soppteater. Gott och omväxlande. Gott och omväxlande på Klara Soppteater i går med föreställningen ”Povels Prima Donnor”. Och även den jordärtskockssoppa  vi blev serverade smakade fint.

Pianist var Carina E Nilsson (längst upp till vänster)och ”estradören” Mattias Enn stod för sången och berättandet (till höger i bild)

Mer omväxling

kom det att bli. Alldeles vid Plattan, under själva Sergels torg, finns en väldigt stor asiatisk butik. Har bara tidigare som hastigast varit inne här men efter föreställningen styrde vi våra fötter hit. Jag lagar gärna och ofta asiatisk mat hemma och har en riktigt bra butik, Kina Li, helt nära där jag bor och  som säljer mycket av det mesta. Hit tar jag en sväng varje vecka. Men det ena utesluter givetvis inte det andra. Så nu blev det ett långt besök i asiatiska AM Store; Asian Market. Det kunde bli både ett och flera inlägg från butiken med ett otroligt stort sortiment. (Länk till hemsidan finns här ovan)

Stockholm. Plattan, Serges tort. Asian Market; AM, ett verkligt gott och omväxkande utbud av allt som kanhärröra till asiatisk matlagning. Asian Market. Att botanisera här var både gott och omväxlande. Mycket gott att använda i matlagningen och vilken varaition på t.ex olika soyasåser. Gjorde en uppskattning var snabbt uppe i ett 40-tal och då från olika asiatiska länder.

På Nyhetsmorgon hade vi sett ett inslag om ett arkitektpris, Kasper Salin – priset, grundad på en donation från just honom. ”Sveriges Arkitekter delar varje år ut detta pris till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalité. Olika byggnader är nominerade och resultatet avslöjas på en Arkitekturgalan den 7 april 2022. Och de nominerade  för 2021 är; Filborna Vattentorn i Helsingborg, Sara kulturhus i Skellefteå, Röda huset i Stockholm och Skären i Stockholm. Via länken finns mer att läsa om byggnaderna.

Vi befann oss helt nära Röda huset och Skären så det blev en titt även här. Röda huset ligger vid Sergels torg,i korsningen  Sveavägen och Hamngatan. Man tar trappen upp  trappan upp som leder till  Malmskillnadsgatan.

Röda huset är en färgklick , tillika restaurang och bar här på Malmskillnadsgatan ovanför Sergels torg.  Troligen kommer takterrass att blir en fin mötespunkt nu framöver.

Mer nytt och en del gammalt

Från Malmskilllnadsgatan och Sergels torg gick vi vidare till  ”Biblioteksstan”. Ett för mig nytt namn, men omfattar kvarteren runt Biblioteksgatan och Norrmalmstorg. Här skulle nästa nominerade byggnad finnas, Skären. Men det dröjde ett ta innan vi förstod att det inte handlade om en byggnad utan om ett kontorshus som fått en tillbyggnad, påbyggnad, på tre våningar. Byggnaden är från 1984 och ligger i korsningen Smålandsgatan och Norrlandsgatan. Mer info i länken ovan

Det dröjde ett tag innan vi förstod att det var de tre översta våningarna här i byggnaden nomineringen gällde.

Så från det nya gick vi vidare till det gamla.Till Östermalmshallen, en saluhall med många restauranger, barer och caféer och med anor från 1880-talet. Alltid trevligt att titta in här när man passerar.

Huvudentrén till Östermalmshallen från Östermalmstorg.

Stockholm. Östermalmshallen Alltid gott och omväxlande att titta in här- Även om man inte handlar elle räter. Östermalmshallen att botanisera här är både gott och omväxlande. Verkligen en levande saluhall. Förr var Hötorgshallen det också men där har pandemin satt djupare spår och många handlare och restauranger finns inte kvar. Tvärr. 

Man kan ta med hem också.

 

28 svar på ”Gott och omväxlande – En aktiv dag i Stockholm”

  1. I Asian Market kan man titta runt länge. Ett besök rekommenderas. Jag brukar veta vad jag ska ha men härifrån kan man nog komma med en hel del annat också. Den är verkligen gigantisk. Har annars min leverantör , Kina Li, här på Ringvägen som ärväldigt välförsedd med det mesta för asiatisk matlagning.
   Östermalmshallen har verkligen mycket bra saker och alltid hög kvalité.

 1. Vilken bra dag det blev. Kultur och en god soppa är en perfekt kombination och så en promenad på det. Synd bara att så många butiker slagit igen. När det gäller en saluhall så ska den självklart vara levande. Kanske kan det bli bättre tider igen. Vi kan i alla fall hoppas.

  Kram och god onsdagskväll!

  1. Jadå! Och fint att ta del av lite av varje. Östermalmshallen är levande och har varit det även under pandemin men har en köpstark grupp som kunder. Hötorgshallen tycker jag också om men tyvärr klarade sig många butiker där inte vidare efter och under pandemin. Kanske de kan återuppstå. Hoppas.
   Önskar dig en fin kväll.
   kram

 2. Vilka dagar! Nu har man vant sig med det här, så nu får värmen fortsätta ,-)
  Jag gör som du, skriver mina svar i min Selfie först och sen går in och läser andras ,-)
  Bra med variation på sopporna också. Povel Ramel var ett geni, så det var säkert bra, ett säkert kort också, kvinnorna var kanon de med!
  Asiatisk mat är god.
  Bra med sån affär. Den ser stor ut, med bra utbud då.
  Är Röda huset något nytt, har åkt förbi där, visserligen längesen, men något Rött hus kan jag inte komma ihåg, en fin färgklick!
  Saluhall, gillar namnet också, det låter så mysigt och är mysigt att besöka. De få gånger vi gör det.
  Synd att många restauranger inte finns kvar!
  Ja ser gott ut, och visst kan man ta med hem.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Visst är det fina dagar. Hoppas och önskar att ni mår allt bättre.
   Dessa selfiesar i ord är så roliga och man får tänka till och leka med ord. Och fint att se var man själv hamnar uta att ha läst andras öfrst.
   Povel Ramel och inte minst hans texter och klurigheter gillade jag och gör det fortfarande.
   Det här röda huset vid Sergels torg tror jag är ganska nytt men det syns inte så bra från Sveavägen om man inte vet att det finns. Hade inte tänkt på det tidigare.
   Ha det fint du också. Många tankar till er.

 3. Skulle också vilja byta ut blommor i krukorna men det är fortfarande fruset i dom. Får avvakta ett tag, vi har så kallt på nätterna -6grader.
  Det såg ut att vara en stor asiatisk butik, spännande med andra produkter att titta runt bland. Den får kanske ett besök av oss i morgon, då det är våran tur att gå på Soppteater.

  1. Jag väntar också ett tag med vårblommorna. Har nu ett par krukor och de åker ut och in. För visst är det kallt på nätterna.
   Jag handlar ju oftast i den asiatiska butik vi har när helt nära men roligt men fler.Lagar gärna asiatisk mat.
   Vad trevligt med ”soppteater” i morgon. Vet att de spelar ”De närmaste” – Har inte sett den. Passa gärna på då med en titt in i Asian Market.
   Önskar er en fin dag i morgon och vädret är ju lovande.

 4. Tack för rundan. Lite gammalt, mycket nytt.
  Hade gärna lyssnat på Povel-musik och ätit räkmacka.
  Kram

  1. Ja, en bra blandning. Har ju sedan jag var barn gillat Povel Ramel och sett de flesta föreställningarna där han medverkat. De håller än.
   Ja, en räkmacka håller alltid.
   Kram

 5. Vilka räkmackor och vilket utbud i den ”nya” asiatiskabutiken. Här har varit rått och disigt mest hela dagen, så jag höll mig inne efter jobbet. Ha det gott =)

  1. Här blev det både diverse gott på olika sätt och en hel del omväxling. Den här asiatiska butiken i två våningar är ett ”el dorado” om man nu tycker om asiatisk mat. Och det gör vi ju.
   Ännu en strålande dag i huvudstaden och jag tog den gärna till vara.
   Trevlig kväll.

 6. Asian Market – är det butiken som har flyttat från en av Hötorget tunnelbanestations uppgångar? Eller är det en helt ny butik? Spännande att den finns mitt på Sergels Torg. Då är succén ju nästan garanterad.
  Kollade de nominerade byggnaderna och tänkte ”äntligen inte Wingårdhs arkitekter IGEN”. Ja, så fel jag hade. Där var hans arkitektbyrå igen med vattentornet. Även White arkitekter är (såklart) med igen…
  Det röda huset är rätt roligt, ser ut som en tempel i Kina. Lite fräckt och annorlunda.
  Hursomhelst kan jag återigen bara konstatera att det var ett tag sedan jag befann mig i innerstan. Tur att jag har dig:-)

  1. Jag vet inte riktigt. Förr har jag handlat på den vid Hötorget men nu när de stängt t-bane upp och nergången vid Sergelgången har jag inte varit där på ett tag. Får ta en extra titt.Den här Asian Maket var enorm och i två våningar men ingen manuell disk som den vid Hötorget. Har ju ”Kina Li” här på Ringvägen där jag tittar in varje vecka. Men eftersom vi både lagar och äter en del asiatisk mat så tittar jag gärna in här. Tyvärr var inte antalet besökare när vi tittade in så många. Men, det kanske var då.
   Visst var det de ”vanliga” arkitekterna” med här. White och deras kontor har vi här i glashuset på kajen. Vid Hammarbyslussen.
   Jag har passerat många gånger men inte förrän nu lagt märke till det ”röd huset”
   Kul att du hänger med mig. Uppskattar det.

 7. Tänk att du sett så många av Povel Ramels föreställningar, va kul! Å soppteatern med hans primadonnor måste ha varit så bra! Vem minns inte hans och Wenche Myhres ” De sista entusiasterna” eller ”Jag diggar dej” , så bra!!!!
  Östermalmshallen, så länge sedan jag var där, blir sugen att åka dit och äta lunch, och köpa med sig gott hem!
  Så det har lagts ner mycket i Hötorgshallen, så trist!
  Röda huset var nytt för mej, spännande! Mysigt med era träffar, och tänk så mycket ni har sett!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Jag började tidigt och då tillsammans med mina föräldrar som tog med mig. (Var bl.a. på Berns och såg 1963 Marlene Dietrich, då var jag 14 år men var mest fascinerad av miljön, mina nya skor och klänning)
   Povel var ju fantastisk med sina texter och både som du nämnde var med. Men de är ju bäst med Povel)
   Östermalmshallen är trevlig och alltid god ”kändisspotting ”. Här har de flest överlevt men kundkretsen har ju ofta gott om pengar.
   Trist att Hötorgshallen har ”minskat” och här har pandemin mer satt sina spår.
   Det blev en god tisdag på många sätt och omväxlande. Blev sugen på att besöka det här röda huset. Inte minst att slå sig ner på takterrassen nu i vår-
   Ha det fint du också.
   Kram

 8. Jag har inte kunnat njuta av det vackra vädret men jag har noterat det . Tyvärr sover jag bort en del av dagen. Soppa och teater låter perfekt 🥰
  Ja, min tid kommer
  God natt och stor kram 🤗

  1. Bra att du har fokus på att bli fris och då är ju sömn och vila bra.
   Vi njuter av de vackra dagarna och det går fint att ta dem till vara så länge jag är pigg.
   Jadå, din tid kommer.
   God bättring.
   Stor kram

 9. ”Aktiva fötter” är verkligen sant när det gäller dig 🙂

  Jag älskar Povel och hans uppsättningar. Snacka om att han var en riktig ordvrängare! Har också sett några föreställningar på scen med honom och gänget 🙂

  Ha en fin dag! Här ser prognoserna RIKTIGT usla ut…

  1. Fötterna jobbar på med att just vara aktiva. Och jag hänger med så gott det går och så länge det går.
   Povels texter är verkligen bra och ”picksäkra”. Och de håller än. Minnesvärda föreställningar.
   Trist med usel prognos. Tycker det borde klarna upp nu.
   Vi njuter av skönt vårväder och har så gjort i ca. 10 dagar men säkert kommer ett och annat bakslag.
   Hoppas på en bra dag för er trots det usla vädret.

 10. Vilken trevlig tradition du och din väninna har. Påminner lite om när jag och min dotter åkte till Det ny Teater i Köpenhamn varje år. Hoppas vi kan ta upp det igen. Vilken härlig butik att gå runt och välja bland! Där måste man alltid kunna hitta något man blir sugen på att köpa med sig hem. Kram

  1. Hoppas du och dottern snart kan ta upp den här fina traditionen med ert besök på Det nye Teater i Köpenhamn. Trevligt att ha något att se fram emot och en fin tradition.
   Butiken Asian Market är gigantisk och här finns mycket för den asiatiska matlagningen.Jag har en asiatisk butik på nära håll, också ganska sto, så oftast handlar jag där men roligt att botanisera bland hyllorna och varorna var det.
   Kram och trevlig torsdag.

 11. ”Soppteater” – framstår som något man blir både glad och mätt och mår bra av. Får man sig sedan också en dos Povel så får man med sig mycket klokskap.
  Fintfint att blanda gammalt och nytt, lite som att få det mesta av det bästa, eller kanske snarare det bästa av två epoker.
  Och fyndigt måste jag säga, och på alla sätt givande, med ”aktiva fötter”.
  Ha det riktigt gott Ditte!
  Varm kram från Mia!

  1. Just så! Allt serverat också i ett trevligt format. Povel är jag väldigt förtjust i och inte minst hans sätt att använda ord.
   Ja, aktiva fötter har jag . Tyvärr är de mer aktiva än vad min onda rygg vill vara. Men vi hänger med och på.
   Ha det fint du också.
   Kanske är din soltrappa gott uppvärmd nu.
   kram

 12. Många olika mål för era härliga tisdagspromenader … det finns verkligen mycket att välja på!
  Povel Ramel … ja, han var en stor glädjespridare med sina fantastiska texter – en riktig ordekvilibrist!
  Spännande bilder från spännande affärer och spännande byggnader!
  Tyvärr fungerar det fortfarande inte – jag får inte något meddelande via e-posten när du lägger ut nya inlägg …
  Kram

  1. Vi har omväxlande tisdagar och har nu ett tag kombinerat soppteater med en promenad. Ja, lite beroende på vädret.
   Povels texter håller ju än idag och han var ju fenomenal med sina ord.
   Så trist att det inte fungerar så att du blir uppdaterad. Verkar vara olika hur det fungerar. Ska se om Sanna kan testa igen.
   Jag får nya meddelanden via e-post när du publicerat nytt och vi har ju båda WP.
   Kram

 13. Kära nån vilket varuhus denna asiatiska butik var! Hyllmeter efter hyllmeter som aldrig verkar ta slut. Jag skulle nog bli mer än lite förvirrad av alla sorters soyasås, jag som bara skiljer mellan japansk och kinesisk. Men som du säger, att botanisera där är nog ett äventyr.
  Röda huset, lärde mig ett nytt ord, ensartad, som stod i nomineringsförklaringen. Fast det gällde inte huset utan området. Gillade det, bröt av så fint bland trista fyrkantiga grå byggnader.
  Titta vad jag hittade, https://dalateatern.se/forestallningskategori/kultursoppor/, kultursoppor även i Falun! Få se om jag lyckas locka med någon granne på någon föreställning, ensam vill jag inte gå.
  Östermalmshallens utbud scrollade jag snabbt förbi, klockan är kvart över tolv och magen började knorra direkt!
  Tack för allt ”matnyttigt” som inte gav magknorr, nattikram

  1. Butiken var verkligen stor så någon trängsel var det inte och det fanns personal att fråga. Jag har en asiatisk butik här på Ringvägen så oftast tittar jag in där och handlar. Men ombyte kan förnöja.
   Aha, gällde ”Röda huset” hela området. Området i sig är sig likt och ser ut som det i princip alltid gjort. Men just detta röda hus bröt av och här finns bar och restaurang- Något som Malmskillnadsgatan inte direkt är känd för-
   Vad roligt med ”soppteater” i Falun. Jag gillar ju tanken med den här kombinationen och att 60 minuter är ganska kagom.
   Varm kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *