Stockholm Trevligheter

Godbitar som värmer; bokrea, orientaliska räkor och choklad

Snön fortsätter att falla över Stockholm och ser ut att trivas med det. Kylan och halkan kommer med på köpet, liksom snöras från taken. Bilar och bussar tar sig en svängom på gator, torg och de större vägarna och vinterkänslan är påtaglig. Lite sent med vinter nu – för imorgon börjar den första vårmånaden. Men den verkar försenad som så mycket annat just nu.  Vädret rår en aldrig över så det är bara att plocka fram de positiva tankarna. Med viss ansträngning kanske det går. Dagens godbitar får bli ett besök i Chokladfabriken här på Södermalm för inköp av “Pralinvandringen”. Just idag är det inget vandringsväder men jag vill vara beredd när den dagen kommer. Och en tur runt Söder tar jag gärna och varför inte med praliner som “morötter”. Bokrean ska få ett besök och sedan ska ingredienser till den goda och färgspraknade rätten orientaliska räkor inskaffas. (Recept längre ner i inlägget)

Hemma hos oss

Hammarbykanalen med snö och kyla är inte favoriter bland mina godbitarVy över Hammarbykanalen från balkongen igår kväll.  Och ett fint ljus blir det när solens klena strålar tränger igenom .

Bogserbåten “Tug”  har inga svårigheter med isen på kanalen. Många båtar kör här så en ränna skapas lätt.

Ett tjockt lager snö har lagt sig på balkongen. (Går inte att bygga in den eftersom vi bor högst upp)

Godbitar

-finns även i kyla, snö och halka. Men i mitt tycke är de inte direkt så lätta att vare sig hitta eller ta till sig. Mina dagliga långpromenader har bytts mot kortare varianter där ca 45 minuter är den tid jag kan vara ute när det nu är mellan – 6 grader och  -10. Med blåst blir det ännu kyligare. Mitt solskadade och behandlade ansikte blir snabbt rött och värkande och värken sitter i långt efter att jag kommit in.

Hittade en varm och mjuk halsduk som kan lindas runt ansikte och huvud och hoppas den kan lindra.

Pefekta vantar. Har fått dessa i present av en elevs mamma när vi bodde i Peking. En liten lucka gör att vantarna inte behöver tas av för att använda fingrarna. Smart och praktiskt. Verkliga godbitar!

Att dessa kyliga dagar äta mat som gör mig både glad och varm uppskattas. Och tanken på varmare trakter infinner sig raskt . Flera bloggläsare har bett om receptet på  “orientaliska räkor” – en rätt vi blev bjudna på när vi besökte vänner i Torrevieja/Punta Prima.  Håll till godo med vännen Katrins recept.

Orientaliska räkor

Ingredienser för 4-5 personer. Ett kg färska eller frysta räkor, en röd och en röd paprika, en liten purjolök, en pressad vitlöksklyfta, ca 10 champinjoner, 2 tsk currypulver, 2 tska paprikapulver,  2 dl vitt vin (kan ersättas med vatten) 3dl visp/mellan eller matlagningsgrädde, fyra tomater som kärnas ur och skärs i mindre bitar,  en . fiskbuljongtärnng,  (kan bytas mot lite hummerfond) 1/2 tsk dragon, 1/2 tsk timjan, salt och peppar efter smak. Smör till stekning.

Tillagning Skala räkorna. Skölj, ansa och finstrimla paprikor och purjo och skiva champinjonerna . Fräs grönsakerna och svampen i smö, pressa i vitlöken, strö över curry och paprikapulver och späd med vin (vatten) och grädde. Blanda i tomaterna. Smaksätt med kryddor och fiskbuljongtärningen (hummerfonden) och låt koka ihop några minuter. Såsen ska bli “simmig” (ej vattning) och ev behöver mer vätska tillsättas. Blanda till sist ner räkorna en kort stund, knappt en minut. Är de i för länge blir de sega. Rätten kan förberedas fram till att räkorna läggs i. Servera gärna med ris och/eller vitlöksbröd.  Pasta/spagetti/tagliatelle fungerar också bra.

Vitlöksbröd  till 10 brödskivor  ca 25 smör, en pressad vitlöksklyfta, 2 dl riven ost. Skär brödet i trianglar, smält smöret och blanda i vitlöken. Pensla brödet med vitlökssmöret och rosta lätt i ugnen, 220 grader, så de får lite färg. Ta ut bröden och strö på den rivna osten. Gratinera ytterligare ett par minuter tills osten smält och fått lite “färg”.

Hoppas det ska smaka bra!

Min vän Katrins variant av orientaliska räkor. Så gott och vackert!

 

22 svar på ”Godbitar som värmer; bokrea, orientaliska räkor och choklad”

 1. Nej, läge för en vandring är det definitivt inte idag förstår jag men det skadar ju inte att vara förberedd för vädret blir väl mildare snart. Här har snöfallet avtagit och vinden har lagt sig så nu hoppas jag att vi slipper påfyllning. Fast fredagen är nog en risk…

  Mmm… Så gott det låter. Den tror jag faktiskt att vi ska testa till nästa helg.

  Kram och ha en bra dag!

  1. Vi fick en vacker eftermiddag med sol, inget snöfall, dock och kallt, -10 grader. Men jag var ute och det blev 5 km, men tittade in i lite butiker för att värma mig. TYcker det räcker nu med snö och kyla.
   De orientaliska räkorna är både värmande och uppiggande färgmässigt.
   Kram och trevlig kväll.

 2. Mums! Den soppan värmde bara jag tittade på den:-) Tål ju inte räkor, men de går ju att ersätta med fisk och musslor.
  Skrattade gott åt den “insnöade” bogserbåten. Dina vantar är ju helt suveräna med “huvan” för fingrarna. Har aldrig sett sådana förut. Ska tipsa min stickande bästis Yvonne om dessa. Hon är ju civilingenjör och kan kanske klura ut hur man kan göra sådana. De är ju såååå smarta.
  Då du har fått så mycket snö på balkongen kan du faktiskt mäta höjden på “mössan” på pallen. Skulle gissa att “mössan är ungefär 18 centimeter hög. Här har vi en balkong över oss som “tak”, men även vi har fått in snö vid balkongräcket.
  Men med tanke på hur vintern har slagit till i England, Skottland och även i Rom och Barcelona med mera så klagar jag inte ens;-) I Sverige har vi åtminstone vettigt isolerade bostäder att vistas i.

  1. Visst går det bar att ta sandra skaldjur eller fisk i denna rätt. Och värmande och god är den. Uppiggande färgmässigt också.
   Ja, har ser jag då och då bogserbåtar som har dte lite kämpigt nu i isen. Men i morrn ska det ju bli vår. Tveksamt!
   Vad gäller vantarna är de suveräna. Lätt att då fram fingrarna om sådant behov uppstår. Och det gjorde det ifag vid ett par tillfällen.
   Vi har inget tak på balkongen eftersom vi bor överst så Bosse har skottat den idag och lagt en del av snön att smälta i badkaret.
   Nej, här kan vi ju inte direkt klaga på kylan eller vintern. Tacksam för bostäder som är varma Sen är jag glad att jag inte behöver ge mig ut på vägarna. Här på Söder är det hyfsat plogat men dock väldigt halt. Spark vore bra, men min är inte just här i stan.

 3. Såna där vantar har jag varit på väg att köpa till Anders – han har det rätt kallt om fingrarna på kontoret så här års 😉
  Stackare som måste linda in dig sådär. Hoppas att morgondagens vårmånad ordnar till det snabbt!

  Fast “praliner som ”morötter” “? Dom två grejerna passar inte riktigt så bra ihop i samma mening… 😉

  Ha en fin kväll!

  1. Vantarna är jättebra så hittar du till Anders så slå till. Ont har jag och idag efter att ha varit ute i ett par timmar, blev i alla fall fem km. dock med besök i vissa butiker för att få upp värmen, s¨är jag illröd. Tvivlar lite på att våren dyker upp i mrogon. Men hoppas kan man. Verkar bli kallt hela veckan. Dock hade vi soligt här idag på em, men -10-

   Nåja, vet att du inte gillar morötter, men praliner är inte så dumt. TYvärr var dessa askar slut så nu har jag bokat en till nästa vecka
   Trevlig kväll önskar vi er.

 4. Mums så gott det såg ut, räkor älskar jag!
  Du skulle ju ha en baklava, här har alla skoteråkare såna, som en rånarluva där bara ögon och näsa sticker fram!½ Skulle passa dig perfekt för att skydda hyn.
  Kul att du också är en kalenderbitare, lagsporter har aldrig varit så heta för mig, beror nog på uppväxten, ishockey var den enda lagsporten man följde i Finland. Nu ska jag koncentrera mig på Kontrapunkt! Må väl

  1. Räkrätten är god och kan nog bli bra även rent vegetariskt. Lite fler grönsaker bara.
   Jag får npg skaffa mig en “baklava” för nu får jag ont det sedan det är fem timmar sedan jag kom in.
   KOntrapunkt är på här också. Och innan dess “uppdrag granskning – om Palmemordet.
   Kram!

 5. Vilka bra vantar … nästan så jag får lust att köpa ett par sådan om de finn färdiga – skulle passa bra sådana här kyliga dagar 🙂
  Tack för receptet – ser verkligen gott ut!
  Ha en bra dag … hoppas nu våren fattat att den borde vara på ingång nu!
  Kram

  1. Vantarna är verklgen bra och åraktiskt att inte ta dem av om fingrarna ska användas. Ja, du vet fotograftera och sådär…
   Räkrätten är väl värd att testa och man kan nog ta fisk också och lägga i på slutet.
   Här har våren inte direkt känts närvarande än idag. Snöyra och -10 gäller.
   Kanske har du mer tur.
   Kram!

 6. Vilka praktiska vantar!
  Förstår att ditt ansikte mår dåligt av kylan. Hoppas verkligen den ger med sig så det blir lite mildare.
  Den goda räkrätten har jag antecknat och den ska absolut provas 🙂
  Stor kram från ett isigt Helsingborg!

  1. Vantarna är både väldigt varma och paktiska. Behöver inte dras av och på om manvill använda fingrarna.
   Ansiktet trivs inte alls och jag hoppas på färre minusgrader. Hade tänkt mig det idag. Mars är ju den första vårmånaden…
   Räkrätten är jättegod och väl värd att prövas.
   Isigt och snöigt här ockaå och -10. Grrr…
   Stor kram och hälsa alla de dina.

 7. Vackert där ni bor med all snö, även om jag föredrar värme, oj kan förstår ditt ansikte aj aj ser smaskigt ut o kanske ger jag mig på det receptet 🙂 hoppas du får en fin dag kram på dig <3

  1. De “orientaliska räkorna” är väldigt goda och piggar även upp färgmässigt. Lätta att laga dessutom.
   Ja, vi bor bra här och med fin utsikt över den bilfria kajen, båtarna och kanalen. Dock inte alls något öppet hav som ni har framför ert hus.
   Ansiktet trivs inte i kylan så de långa promanaderna får anstå. Men några km per dag blir det ändå med ansiktet inpackat.
   Önskar dig en fin torsdag.
   Kram!

 8. Den räkrätten värmde mitt sinne!
  Det är ingen höjdare att ut och vandra i det här vädret. Jag brukar också skaffa mig “morötter” till lockbete, för att gå ut 😀 när det är dåligt väder.
  Synd om dig med din hy och att det ska göra ont.
  Så ni bor längst upp! Då förstår jag den underbara utsikten över vattnet.
  Varm kram!

  1. Dessa “orientaliska räkor” piggar upp både i farg och smak. Och så goda!
   Gårdagen blev en vacker vinterdag, men detär svårt för mig att vistas ute längre tider just när det är kyligt och det blåser. Och med lite “morötter” så går det lättare. Helt klart.
   Vi bor i princip högst upp – dte finns en vindsvåning allra överst, men något tak över vår balkong finns inte , så nu har maken skottat bort en del snö-
   Utsikten är jag väldigt förtjust i och alltid händer det något i vattnet eller på kanalen.
   Stor kram!

 9. Förundras alltid över er fantastiska utsikt! Så härligt att bo högst upp även om det medför snö på balkongen. Men snart måste det ju vända! Tänk, nu är vi ändå inne i mars.

  Så många godbitar du bjuder på! Pralinvandringen skulle jag som sagt gärna gå. De orientaliska räkorna kommer jag absolut att laga men måste tyvärr skippa vitlöken som jag inte tål.

  De där vantarna såg oerhört praktiska ut! Har faktiskt inte sett liknande förut. Skönt att du kan värma dig med dem och en skön sjal.

  Lider med dig när du skriver om ditt ansikte och värken. Hoppas du får så bra skydd som möjligt av dina värmande tygvänner. Tack för denna uppiggande läsning om godbitar!

  Extra varma kramar till dig i dag!

  1. Vi bor väldigt bra här. Mitt i, men ändå nära vatten och natur. några godbitar vill det till att plocka fram. Dock är inte kylan en av dem. Får ju så ont. (Ja, du har ju sett mitt ansikte under behandling….)
   Rejält med kläder och att täcka ansiktet gör att jag kunnat gå ut. Men det blir inte de där långa promenaderna. Men ut kommer jag ju. Godbitar kan vara så mycket och jag försöker hitta dem.
   Tack för din fina omtanke. Den värmer och gör mig glad. (Har varit på Södersjukhuset idag och ansiktet är inte direkt så glatt…)
   Stor kram!

 10. Pallen ser söt ut med sin snömössa. Jag tror vi på dessa fyra snödagar har mer snö på vår balkong.
  De vantarna gillar jag skarpt. Både snygga och praktiska. Kylan är inte att leka med. Förstår att du behöver vara extra försiktig. Halsduken borde funka. Eller är det svårt att andas i den?
  Kram
  Ps. Koltrasten sitter kvar i häcken. Men nu ser jag även den söta ekorren hoppa omkring. Det är jag extra glad för. För jag har inte sett den sedan den stod mitt emot en elak katt. Katten gjorde ett utfall och jag visste inte om ekorren blev skadad.

  1. Visst är pallen söt och jag har provat äben med en riktig mössa där ovanpå snön. Men den försvann när ny snö kom. Oj, mycket snö hos dig också kan jag förstå.
   Vad gäller halsduken är det svårt att andas och det blir blött. Men jag tar den i alla fall. Annars kan jag inte gå ut i kylan.
   Koltrastarna piggar upp och kul att du också har dem. Fint att även ekorren är på plts igen.
   Önskar dig en fin fredag
   Kram!

 11. Tack för receptet! Har kopierat det och ska testa det vid tillfälle!

  Vinter, är det inte så här det ofta är? Det året Palme mördades var det svinkallt och mycket snö. Det var en dag som vi nog alla minns… jag promenerade fram till affären med mina då små barnen, solsken och mycket snö, kallt som nämnts. Vackert, men en sådan konstig dag. Många flaggor svajade på halv stång!

  1. Tror även man kan byta räkorna mot fisk eller andra skaldjur om man vill. Rätten är lättlagad, god och så färgglad. Minns också dagen när Palme mördades. Vi var i Idre för att åka skidor och följde mycket via tv och radio. Kallt även i Idre. Och visst är vi många som minns dagen. Och så märkligt att detta ens hände. Undrar så varför och vem som utörde dådet. Undrar om svar kommer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *