Stockholm

God utsikt och bra underhållning med variation

Söndagen bjöd på god båtunderhållning i Hammarbyslussen och i kanalen. Just söndagen efter midsommar är det alltid många båtar som både ska in i Mälaren från Saltsjön (Östersjön) och ut från Mälaren. Bara att slå sig ner på balkongen, på  parkettplats, och med god utsikt över “scenen” och skådespelet nedanför

God underhållning är det att se allt som händer i HammarbykanalenÄven vattenscootrar tar sig gärna en tur in i Mälaren.

God utsikt

har jag från balkongen och det är riktigt roligt att se vad som händer nere på kajen, inne i Hammarbyslussen, i kanalen och ombord på båtarna. (Och ibland tar jag kikaren till hjälp.)  Just när kanalen fylls av båtar, fritidsbåtar, passagerarbåtar (turistbåtar) och fartyg i olika storlek som går i  i linjetrafik är underhållningsvärdet särskilt stort. Och både strax före midsommar, och så här söndagen efter, är det extra många båtar i kanalen som bidrar till detta. Området här, Norra och Södra Hammarbyhamnen, är gammalt, men under de senare åren har  en hel del nyproduktion av bostäder kommit till men slussen och kanalen är som de alltid varit.

Här ligger båtarna i Saltsjön/Hammarbykanalen och väntar på att få komma in i Hammarbyslussen och sedan ut i Mälaren.

Jag bukar inte varit hemma i Stockholm under midsommarhelgen så jag hade nästan glömt bort hur livligt det här  kan vara på båtfronten. Och med god zoom på kameran så ser man mycket.

God utsikt in i Hammarbyslussen från balkongen. Inne i Hammarbyslussen och båtarna väntar på att slussportarna ska öppnas.  (Slussen ligger ett par hundra meter bort längs kajen från där vi bor)

Klart att köra ut i Saltsjön.(Men så salt är det ju inte i Östersjön direkt)

Segelbåt på väg mot slussen.

Och fendrar – “putt-i-från-kuddar”- ska ut. Men var är flytvästen…

Tiden går och jag sitter kvar på balkongen i den fina kvällssolen och jag tar med mig middagen ut. Och här  blir jag sittandes. Länge. Jag äger tiden.

Kvällssolen speglar sig i Globen innan den sjunker ner i väster. Och jag sitter kvar på balkongen.

 (Globen ligger ca 800 m bort fågelvägen)

 

Det var inte alls tänkt att jag sulle vara i Sverige under midsommarhelgen utan direkt efter Bohuslänsresan skulle jag rest till den spanska sommarstugan för en kortare vistelse.  Men så blev det inte utan det där med “hälsan” kom emellan.  Något jag inte alls kunnat påverka för då hade jag genast gjort det. Och här hjälpte inte alls min envishet.

 

 

30 svar på ”God utsikt och bra underhållning med variation”

 1. Jag hoppas verkligen att du inte känner dig riktigt dålig utan att det mer var en säkerhetsåtgärd att stanna hemma i lite svalare tillvaro än Spanien…än så länge. För nu hotar man med samma sommarvärme som vi hade i maj. Men jag unnar alla semesterlediga sol och värme, det gick ju dem förbi i maj, ingen tog väl ut någon planerad semester så tidigt? Så det finns ett “skilsmässodike” där du bor, där skulle jag nog fästa blicken både en och två gånger….minns när vi hade segelbåt och slussade, det kan bli lite hätsk diskussion mellan kaptenen och manskapet…
  Annars skulle jag bli så förfärligt avundsjuk om jag bodde som du. På alla som är ute på sjön. Kan man lifta tro? Inte med någon snabbgående hybrid utan bara tuffa på som ett ånglok ut i havsmiljön som jag älskar. Vilken utsikt du har att njuta av! Kram

  1. Så pigg är jag ju inte direkt men man kan ju inte vara orolig om man inte vet vad man ska oroa sig för. Har lite röntgen i veckan…Och visst har det varit svalare här än i Spanien. tycker dte varit riktigt bra och en hel del sol i Stockholm. Vi har ju haft segelbåt i omgångar så nu tittar jag in i slussen och ibland med kikare. Men det ser ganska lugnt ut. Men visst blir det lätt diskussoner mellan kapten och besättning. Jag kan längta ut på sjön ibland men det finns ju andra båtar att ta en tur med. Men att segla är fint, det tycker jag fortfarande. Och sjön och havet älskar jag också-
   Och tills dess blir det promenader i långsam takt längs vattnet och att njuta av det jag ser från balkongen.
   Kram!

 2. Ni bor verkligen på första parkett! Men jag saknade ju dig i midsommar- och gör det fortfarande!
  Stor kram ❤

  1. Jag saknade och saknar er också. Men nu är det som det är. Och fint med underhållning på balkongen.
   Kram!

 3. God eftermiddag!
  Förstår att du blir sittande på balkongen länge för att se allt som sker nere på kanalen.
  Hade gärna gjort tig sällskap, men tog hand om Mr B i stället här i Torrevieja.
  Du är mycket saknad här ska du veta.
  Många kramar/A-K

  1. God sen eftermiddag!
   Jag saknar er också. Mne ibland kan man inte själv råda över saker och ting. Vet att du tagit väl hand om Mr B så att han varit i goda händer.
   Och att sitta häe på balkongen är god underhållning.
   Stor kram!

 4. Semestern har börjat, det visar du verkligen med dina bilder. Å underhållningsfaktorn kan du verkligen inte klaga på! Underbart att bo så högt upp och kunna följa båtlivet och -trafiken från första parkett.
  Bilden på Globen är magnifik.
  Hoppas att det inte är ditt ansikte som fått stryk igen. Kan berätta att min man och jag diskuterade idag hur det är att bli gammal trots att vi inte är äldre än max 25 i huvudet;-) Det kommer den ena efter den andra “inbjudan” för olika undersökningar. Sedan år man med automatik “småskavanker” som måste åtgärdas hos olika läkare. Ja, ja Du har en röntgen inbokad i veckan och jag fick överraskande nog en snabb tid hos ögonläkaren på torsdag. Så himla roligt NOT!

  1. Jodå, semestern är i gång och båttrafiken under midsommarhelgen är ju alltid extra livlig. Många är ju i farten då Kul att se på vad som händer på vattnet.
   Just nu är det inte ansiktet eller solskador som trilskas och bra så. Variation lär ju vara bra….(Humorn har jag kvar)
   Och visst gör åldern sig påmind och på olika sätt. Konstigt. Visst kommer det diverse småskavanker men antar de hör till.
   Fint att du fick en snab tid hos ögonläkaren. Men jag förstår att du kan ha roligare saker för dig. Dock bra med uppkollning. Men humor och lite distans till tillvaron så får en ett annat perspektiv. Och det är ju ingen idé att vara orolig om man inte vet vad man ska vara orolig för. Eller?

  1. Orken tryter men jag är en seg typ. Dessutom envis och väldigt positiv. Tack för omtanken.

 5. Då önskar jag att du Kryar på dig
  Hoppas det blir en resa till sommarstället snart. Men du bor ju fantastiskt fint här hemma också, den lägenheten skulle jag gärna bo i! Så mycket att titta på och njuta av, ser väldig intressant ut, vilken trafik på vattnet ,-))
  Förstår att du njuter länge på balkongen ,-)
  Globen ser fantastisk ut.
  Ha det jättefint, ta hand om dig så hoppas jag verkligen att du mår bra snabbt igen!
  STOR KRAM Primrose ,-)

  1. Tack för omtanken. Nu stannar jag hemma till mitten av september. Jag tycker den svenska sommaren är så fin. Och här hemma ärdet lite semesterkänsla att sitta eller stå på balkongen och se vad som händer på vattnet. Så här i midommar och semestertider är det full fart här.
   Globen är alltid ett fint landmärke och just när solen speglar sig i den innan den går ner glänser den lite extra.
   Kram!

  2. Den svenska sommaren är otroligt vacker, vi har njutit av den några år nu, vi har oftast varit utomlands, så ta hand om dig och njut ,-)
   Det är väldigt härlig semesterkänsla att sitta på din balkong, det känner jag bara av att se alla bilder du tar därifrån -)
   STOR KRAM Primrose ,-)

   1. Visst är den svenska sommaren vacker. Vi har ju varvat den med den spanska sommarstugan eller andra resor men i år blir vi i Sverige eller i alla fall Norden. Jag ske ju heller inte var i solen så det känns bäst.
    Och jag har det bra med att varava balkonglivet och en del annat. Finns mycket fint i närheten och en del resejobb i Sverige väntar. Jätteroligt Hoppas nu att ni också snart kan få ta semester. Håller tummarna.
    Kram och tack för din fina omtanke.

 6. Men snälla det är väl inget allvarligt??? ja inte alltid räcker envishet det vet jag med…fina bilder o skön utsikt hoppas du kryar på dig kram kram

  1. Tack! Det är roligt att se vad som händer här på vattnet och en hel del är det och särskilt så här i midsommar och semestertider. Rena teatern. Utsikten är omväxlande och det finns alltid något att titta på.
   Kram!

 7. Du sitter verkligen på första parkett! Underhållning av alla de slag hela tiden. Särskilt vid Hammarbyslussen ser det ut att hända saker då och då. Ligger den mysiga husbåten kvar nedanför er?
  Tack för samtalet idag, härligt att prata med dig?

  1. Jadå, den mysiga och grönskande husbåten ligger kvar nedanför oss. Och där blommar det vill jag lova. Det är roligt att se vad som händer och en hel del är det.
   Tack själv Fia. Och vi hörs igen.

 8. Vad härligt, bara gå ut på balkongen och se skådespelet. Du fick till fina bilder. Den skarpa bilden på hunden blev ju bra trots avståndet.
  Hoppas det går bra hos ögonläkaren.

  1. Perfekt med första parkett och god underhållning. Och roligt att ibland se vad som händer ombord.
   Det var BP som ska till ögonläkaren och jag har en annan “dejt”.

 9. Ja, det händer mycket under er balkong. Jag skulle nog inte få så mycket gjort om jag bodde där. Brukade ju hänga i fönstret hos Raoul i timmar och titta ner i lekparken.
  Blir lite orolig över att du inte mår bra. Hoppas du snart får veta lite mer efter undersökningarna och får hjälp.
  Varma styrkekramar!

  1. Nu när krafterna inte riktigt räckt till för de vanliga långpromenaderna är det extra roligt att bli underhållen från en bra parkettplats. Mne ibland är det lite lugnare men ett ög ahar jag nästan alltid ut. Och du hade ju också en hel del att titta på där vid lekparken. Passerade där igår och tänkte just på dig.
   Nästa vecka vet jag nog lite mer och här tycker jag de är väldigt raska med att ge tider för att kolla upp saker. Bra så!
   Tack för din omtanke!
   Kram!

 10. Du har verkligen första parkett där, och trafiken i midsommartider är väl bland den mest intensiva även om det är rätt full fart året om 🙂
  Hoppas din “dejt” i veckan går superbra!
  Stor KRAM

  1. Här händer det alltid något på kanalen men nu i midsommartider och semestertider så är det än mer än vanligt. Perfekt med parkettplats.
   Jag hoppas också “röntgendejten” i veckan går bra. Jo, det gör den ju. Men helst vill jag att även resultatet ska vara bra.
   Kram och trevlig tisdag. Saknar er!

 11. Den översta bilden är helt suveränt vacker, samtidigt som det är mycket liv i den! Grattis till ett bra foto!

  Jadu, apropå hälsan så styr vi inte. Jag hoppas verkligen att du ska få positiva svar, men förstår att det inte känns bra när orken tryter som du skriver. Mänskligt kan man tycka att det kan räcka med dina hudskador! Du har säkert tillräckligt bekymmer med dem. Jag önskar dig allt gott och att det snart är full fart på dig igen – både i Espana som i Suecia! 🙂

  Så bra att ha första parkett till något där det alltid händer något! Sådan utsikt skulle jag väldigt gärna vilja ha. Ja, egentligen skulle jag vara nöjd med litet Vättern-utsikt, men jag har nära dit. 5-7 minuters promenad så är jag nere vid Vättern-stranden. Vatten är väldigt lugnande och ger harmoni! Tror de flesta tycker så.

  1. Tack! Och tack för din omtanke. Nej, hälsan styr en inte över. Jag är nu extra glad att jag har en hel del att titta på när mina dagliga promenader inte blir så långa som de brukar. Fint att du har näre till Vätterns strand och visst är vatten behagligt att titta på och lyssna till. Du bor ju så fint och jag tycker dte är roligt när du delar med dig av dina bilder. Känns lite som om man via bilder också vidgar sina vyer.

 12. Det verkar så kul att åka vattenskoter men har verkligen respekt för vatten så håller mig en del undan för sånt. Skulle vara häftigt att testa någon gång! :)Jättefina foton!

  1. Tack! Jag har testat vattenscooter men inte här på kanalen. Ohc respejt både för vatten och farten är det bar att ha. Men kanske kan du vid tillfälle åka med någon som kör försiktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *