Södermalm Stockholm

God omväxling – Både högt och lågt

Att tiden går fort är ju något som fler än jag tycker. Lördag igen och vid en hastig funderare så befann jag mig förra lördagen på Höga kusten och ute på Ulvön. En riktigt fin dag på alla sätt och vis. Och den jobbrelaterade Höga kustenresan höll i sig även här hemma med en del tillbakablickar och inlägg på bloggen. För min del har det varit en lugn vecka hemma och jag har varit tämligen nöjd med att spendera tid på balkongen när skuggan och markisen gett svalka. Utsikten härifrån erbjuder ofta god omväxling  och det både högt och lågt.

Stockholm. Södermalm. Parkettplats med utsikt som ger god omväxling. Parkettplats är med utsikt  och god omväxling är det både högt och lågt. Här ett gäng båtar som väntar på att slussa in i Mälaren från Saltsjön genom Hammarbyslussen. (I länken kan ni läsa vidare om hur det är att slussa. Slussvakter berättar om båtägare som ”kan allt”.)

God omväxling

bjuds vi dagligen på här hemma när vi tittar ut. Att blicka ut över nejden; i vattnet och längs kajerna är ibland som att vara åskådare till en pjäs i olika akter och där scenografin ständigt ändrar sig.

På andra sidan kanalen, i Hammarby sjöstad, är en luftballong på väg bakom skorstenen till ett värmeverk. Världens största anläggning i sitt slag. Här tar man till vara vårt avloppsvatten och förvandlar det till värme i våra element. Återvinning gäller.

En stor tysk segelbåt är beredd att åka in i slussen och vidare ta sig in i Mälaren. Mälaren är ca. 80 cm högre än Saltsjön/Hammarbykanalen och därför är slussen nödvändig. 

De flesta segelbåtarna brukar gå för motor i kanalen och in i slussen. Men det finns undantag.

Stockholm. Södermalm. Hammarbykanalen. God omväxling att segla in i kanalen och slussen mot att gå för motor. Den här båten kämpar på med sitt storsegel. En bit i alla fall och god omväxling är det ju jämfört med att använda motorn. 

Men man gav upp innan slussningen och revade.

En ”morrande” racerbåt i pigga färger kommer från Mälaren och slussen och är nu i kanalen/Saltsjön. (En vik av östersjön)

Och strax efteråt kommer en dansk roddare. Ja, inte bara en, utan det var fyra liknande båtar som passerade.

Mer omväxling

Och vad är nu detta? Något liknande har jag aldrig tidigare sett i kanalen. Jo, det är en av försvarets svävare. Detta är en farkost som går i 50 knop, alltså 92,6 km/h och som går i vatten, på land och över is . Den här varianten har en besättning på 3 man. (Mer att läsa o den i länken ovan)

Stockholm. Södermalm. Hammarbykanalen. Försvarets Svävare 2000 bidrig denna dag till extra gd omväxling i Hammarbykanalen. Den här svävaren från Försvaret , ”Svävare 2000” bidrog den dag den passerade till extra god omväxling här i kanalen-

Och den var inte ljuslös direkt. Men väldigt intressant att se den här.

Polisbåtarna passerar också. Ofta har de sin bas i Nacka strand men rör sig snabbt och kan vara flitiga att använda sina blåljus.

Motorbåten här blev stoppad av polisbåten med sitt ”blåljus” tänt .

Även kajen och det som händer där skiftar.

En pizzamiddag på kajen. Varför inte?

Så var det då svanarna som vi följer. De brukar komma från Mälaren genom Hammarbyslussen på morgonen och sedan tillbringar de dagen i kanalen. Och på sena eftermiddagen slussar de tillbaka igen till Mälaren. Från början hade herr och fru Svan två ungar. Men den ena föll offer för naturens krafter där en stor trut fångade den när den var riktigt liten. Och den svanunge som nu är kvar har växt så den bör nu klara sig undan hätska angrepp.

 

24 svar på ”God omväxling – Både högt och lågt”

 1. Ni har verkligen en mångfald av skeenden och händelser mitt framför er där ni bor.
  En utsikt från höjden som heter duga. Det kan ju aldrig bli tråkigt att sitta på balkongen och se sig omkring.
  Jag trodde knappt att det fanns svävare längre men se det finns det ju. Själv har jag tillsammans med exmaken ägt en svävare, modell mindre och jag har också kört en sådan både på öppet hav och på is. Riktigt roligt faktiskt. Om jag minns rätt så sålde vi den till Korpo i Åbolands skärgård. Minnen uppstår ibland.
  Tack för ditt härliga inlägg Ditte!
  Kram

  1. Tack! Jadå! Här är det ofta mycket på gång. Och eftersom jag varit förkyld har jag hållit mig hemma och suttit här en del.
   Jodå, svävarna finns- Men det är första gången jag ser en här i kanalen- Vi är väl bevakade. Och den lät en hel del-
   Kul att du både ägt och kört en svävare. För egen del har jag här bara tittat på en- Fint och roligt minne.
   Kram

 2. Snacka om en blandad vy från er balkong, där blir det aldrig tråkigt! Svävaren ser ju häftig ut! Å mysigt med pizzamiddag vid vattnet 😉
  Svanarna är ju så fina, så tråkigt att en trut tog en av ungarna, har kanske sett svanungar på håll i Brunnsviken, men igår såg jag en ensam svan bara på min runda, och idag lyste de båda med sin frånvaro, de är ju så vackra att titta på! Hoppas ,om de fått ungar, har klarat sig!
  Ha en fortsatt fin lördag!
  Kram

  1. Jadå! Här blandas mycket av det mesta.Och eftersom jag varit förkyld i veckan har det blivit en del tid på balkongen-
   Svanarna har det trixigt när ungarna är små för trutarna är en stor fara för dessa små dunungar-
   Nu är en kvar och hoppas den klarar sig.
   Önskar dig också en fin fortsatt lördag.
   Kram

 3. Nog så bra med hemmavecka också.
  Trevliga upplevelser kan du se från balkongen.
  Vi har kört väster om Umeå till inlandet, Lappland.
  Fina vyer.
  Bra soligt väder och lagom varmt.

  1. Jadå! Här är det god underhållning så helt ok att vara hemma. Mycket roligt finns att titta på i och runt kanalen-
   Trevligt med en tur till Lappland och kanske hinner ni även med lite midnattssol.
   Hoppas myggen håller sig lugna.
   Ha det gott

 4. Ni har verkligen ett skådespel där ni bor. Jag begriper inte hur ni kan lämna balkongen och göra annat. Ni kan ju missa nåt! 😉
  Försvarets svävare är hur ”fräck” som helst. Kul att den visade upp sig för er!
  Kramar

  1. Lite som att vara på teater. Ibland mer komedi och ibland lite mer seriöst. Men visst lämnar vi balkongen ganska ofta. Just denna vecka efter resan till Höga kusten blev jag förkyld och har stannat hemma och mer än vanligt spenderat tid här.
   Försvarets svävare visste jag fanns men inte hur den lät, för det gjorde den rejält och hur den såg ut. Men nu vet vi,
   kramar

 5. Där satt du på första bankett igen:-) Vilka fantastiska bilder. Fotot med varmluftsballongen som ”kikar fram” bakom skorstenen är en absolut höjdare. Riktigt, riktigt läckert!
  Svävaren – den var intressant att titta på. Precis som du har jag aldrig sett en sådan, så tusen tack för denna nya kunskap.

  1. Tack! Jadå! Har ägnat mig lite åt detta i veckan här på hemmaplan. Och god och varierad underhållning är det- Både det ena och andra som dyker upp.
   Svävaren har jag aldrig sett passera här i slussen från Mälaren men nu har jag även upplevt det.
   Här fick vi båda oss lite nytt till livs.

 6. Så härligt med en omväxlande vy, vet jag sagt det tidigare, men jag tycker verkligen om att kolla in båtar av olika slag. Svävaren var ju superhäftig och kul att svanarna använder slussen!

  1. Jag tycker så mycket om att bo här på kajen och det finns alltid något att titta på. Och båtar gillar vi. Har ju haft båt själva och seglat mycket.
   Försvarets svävare visste jag fanns, men hade inte sett den tidigare.Lite unikt att den passerade här hos oss i kanalen-
   Visst är det roligt med svanarna som dagligen slussar ut i Saltsjön och tar sig hem till Mälaren på kvällen- Ibland öppnar de slussen bara för dem-

 7. Många olika fordon! Speciellt olika vattenburna!
  Även jag hade glädjen att se en luftballong, då vi var i Halmstad, för några dagar sedan.
  -En sådan vill jag åka i, sa Ava. Jag hänger på, sa jag
  Kram

  1. Jadå! Här är varianterna många- Luftballonger är härliga. Jag har testat att åka för några år sedan och kan gärna göra det igen- Kul om ni kan ta med Ava på en tur.
   Kram

 8. Ni har verkligen en fantastisk scen framför er och dessutom inget som går i repris. Det är nästan så man ska ta en tur till stan och titta en söndag em/kväll när båtarna ska hem till Mälaren. Visserligen har jag sett tokiga slussningar, så även Kungen när han slussade igenom Hammarby. Oj vilken svävare ni fick se och höra.

  1. Visst har vi! Precis som att vara på en teater där scenografin ständigt ändras.
   Vi skrattar gott åt knasiga båtförare. En del vet ju inte skillnad på styrbord och babord utan slussvakten får säga ”höger och vänster”- Pust!
   Jättekul att se svävaren. Och den hördes dessutom rejält.
   Önskar er en bra helg-

 9. Skönt att koppla av hemma på balkongen med markis, markisen gillar jag, en sån har vi med. Härlig resa du varit på!
  En luftballong, mysigt, ni har ju då väldigt fin utsikt, på allt möjligt ,-))
  En svävare, och olika båtar,-)
  Och få följa en svanfamilj, synd att den ena svanungen råkade illa ut!
  Mysig lunch på kajen!
  Du måste ha världens kamera, för det är väl långt ner!
  Fina bilder! Ha det fortsatt fint! KRAM Primrose ,-)

  1. Tack!Det blev intensiva dagar på Höga kusten så här hemma har det varit lugna dagar med en del balkonghäng- Finns mycket roligt och omväxlande att titta på.
   Här har jag använt zoomkameran. Bilderna blir då inte lika skarpa men å andra sidan så blir det detaljer man ser.
   önskar dig nu en fin helg och hoppas din mamma ska må bättre.
   Kram.

 10. Ni bor verkligen på första parkett med massor av spänning och händelser direkt utanför fönstret. Härligt tycker jag!

  Kram och god söndag!

  1. Eftersom jag varit hemma en hel del i veckan så blev det också en del tid på balkongen. Och god underhållning har det varit både längs kajerna, i luften och i vattnet.Mycket som sker är det.
   Önskar dig också en skön söndag.
   Kram

  1. Visst är det! Tyvärr är ju trutarna väldigt ilskna och svanungarna är illa utsatta när de är små. Nu tror jag den som är kvar har stor chans att klara sig- Hoppas.

 11. Vilka härliga fartfyllda bilder som avslutas med den vackraste men minst fartfyllda, de majestätiska svanarna…
  Jag trodde felaktigt att svävaren liksom var lika tystlåten som ordet svävare antyder,men det var fel, namnet hänvisar kanske mer till sättet den rör sig på.
  Vilken mångfald du har att vila ögonen på, jag skulle nog inte hinna med så mycket annat om jag bodde där. Att sitta och titta ut på åkrarna är må vara vilsamt men rätt enahanda i jämförelse.
  Tusen tack för alla härliga bilder
  Kram

  1. Tack!Svanarna följer vi och så roligt att de slussar ut i saltsjön varje morgon.
   Vad gäller dessa sävare är de bullrande saker. Men de kan sväva.
   Jag har varit förkyld under veckan och spenderar mycket tid hemma och det har blivit en del balkonghäng-
   Men att titta på åkrar låter vilsamt. Jag är glad att du tar mig med hem till dig och sedan hänger ju du hos mig på balkongen så då får vi lite av varje. Visst är det bra

   Önskar dig en bra start på veckan.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *