Allmänt

God Jul från ett Stockholm i vacker vinterdräkt

God Jul! Julafton kom i år också. Och precis som vanligt den 24 december. Inte direkt överraskande. För oss är det däremot lite överraskande att vi är hemma i Stockholm i år. Men så är det. Och lite oklart var det in i det sista. Att resa eller inte resa. Men! Vi har en långresa på gång i februari,  en resa som ska ta oss till tämligen okända trakter långt borta. Denna gång är det inte Asien det handlar om. Vill ju till att vidga vyerna mot det okända också.  Och innan dess blir det en kortare vända  till den spanska sommarstugan.

En riktigt God Jul önskar jag alla.

En god jul

vad det nu är… Jag som inte sedan början av 2000-talet är en ”julig person” har funderat på det. Och så ”julig” har jag nog inte varit sedan jag var väldigt liten. Som enda barnet och med mängder av släktingar blev det också julklappar i mängder. Trängseln av dem under granen var stor.

Jularna firades ibland i Norge hos mormor med släkten där. Ibland i Töreboda i Västergötland, tillsammans med alla kusiner, fastar, farbröder, farmor och farfar. Fullt hus! Men senare, när vi flyttat till Stockholm, nåja till Solna, en grannstad, blev det i stället ofta jul och nyår i svenska fjällen. I Storlien eller Vålådalen. Mycket skidåkning. Utför och på längden. Passade vår lilla familj perfekt. Åren gick och döttrarna kom 1981. Nu blev det jular hemma under många år. Minnesvärda på många sätt. Men jag kände mig aldrig hemma i dem. Åren gick. Livet tog nya språng. På olika sätt. Åt olika håll.

Tomtarna vill också önska God jUlBild från igår. ”Tomtedjävlarna” på plats. Den äldsta längst fram. Min första julklapp till min pappa. Inköpt av mig 1951. Jag tyckte tomteflickan var så fin. Och visst  vill  tomtarna också önska God Jul

I år

är vi alltså hemma över juldagarna och idag blir det en tur till barnbarnen i Uppsala på förmiddagen. Mysigt! Förra året var vi för första gången i den spanska sommarstugan över jul och det blev lyckat. Perfekt att sitta ute och äta jullunch. Och senare på kvällen blev det  julaftonshummer. Intogs dock inomhus. Och juldagen, middag med många vänner.

Några år har vi varit i vårt thailändska paradis, byn Chackpong, alldeles vid havet, ca 20 mil sydost om Bangkok. Absolut njutbart.  Senast vi var här var julen 2016. Här har vi även varit andra perioder och alltid trivts så bra. Var sak har sin tid. (Numer är mina solskador ett stort hinder från att vistas i den stark sol. Och även i skuggan är solstrålarna starka)

Men allt, i alla fall det mesta, blir ju vad man gör det till. God Jul!

30 svar på ”God Jul från ett Stockholm i vacker vinterdräkt”

 1. Du har verkligen firat jul på blandade ställen och ombyte förnöjer ju, sägs det 🙂 Kul att ha en härlig långresa att se fram emot 🙂

  Ha nu en riktigt GOD JUL och en mysig julafton med barn och barnbarn. Ja, och med B också, såklart 🙂
  Kram till er båda!

  1. Ja, jularna har kommit och gått och tillbringats på olika sätt. Var tid har liksom haft sitt. Vi ser verkligen fram emot långresan, men det är ju ett tag dit. Vi önskar er också en riktigt trevlig jul.
   Kram från oss.

 2. Låter jätte-mysigt med ert Julfirande på olika platser. Här lär det knappast bli nåt annat än traditionella Jular i snö och kyla.
  Med en inbiten Norrlänning med alla fötter djupt nergrävda i snön, finns det inget annat val.

  1. God Jul önskar vi er! Och ni har det säkert bra där uppe i norr med mat, snö, kyla och trevligt umgänge. Ha det allra bäst!

 3. Visst blir julen det man gör den till. Idag firar jag jul som jag vill… Kul att läsa om dina jular, spännande att få ta del av er kommande resa, för jag tar för givet att vi får ta del av den!

  Så till sist önskar jag dig och dina kära en riktigt God Jul!

  1. Instämmer helt. Och så gör vi också. Har tillbringat jular på många olika sätt och några krav eller måsten finns då inte.
   Resan kommer jag att dela med mig av och jag är säker på att det bli många fina naturupplevelser. Men den blir i först i början av februari.
   Och en riktigt fin jul önskar jag dig också.

 4. GOD JUL från Huay Yang.
  Har precis julfikat med bakverk från 7 Eleven.
  Förra året firade vi på hotell i Göteborg.
  Är inte så mycket för ”tradionellt” julfirande, det klarar jag/vi oss utan.
  Hoppas det blir en trevlig tur till Uppsala.

  1. Tack! Önskar dig detsamma. Jag har alltid tillbringat julen på lite olika sätt sedan jag var barn så någon s.k. ”traditionell jul” har det inte blivit så många av. Var sak i livet har sin tid.
   Uppsalaturen och träff med barnbarn och döttrar med respektive blev väldigt trevlig.
   Härligt fint vinterväder i Stockholm och med klarblå himmel och ett par minusgrader. Och snön lyser upp.
   Önskar er fina juldagar.

 5. Trevligt att läsa om hur ni firat jul på olika vis! Den enkla sanningen är att det finns mycket som kan bli bra.

  Kram och en riktigt God Jul!

 6. Här har vi ett och annat gemensamt. Vi har också firat jul och nyår lite varstans i världen, mest på sydligare breddgrader. Men allt har sin tid, även om det låter urfånigt och gammalt;-)
  Vi har aldrig varit julmänniskor med alla ”måsten”. Jul är till för barn, det har jag alltid sagt.
  Japp, idag kunde vi njuta av solen. Tittade länge på den, för åtta minusgrader var inte så lockande att uppleva irl.
  Önskar dig en en toppen julafton med barnbarnen. För som sagt, julen är mest till för William och Max.

  1. Visst har vi en hel del gemensamt. Även här. Och även om det låter lite slentrianmässigt med ”att allt har sin tid” så tycker jag att det är så.Och visst är julen för barnen och förhoppningsvis vet de varför julen firas. Att idag träffa Max och William, liksom döttrarna med familj var jättetrevligt. Killarna var glada, förväntansfulla och pigga. Och med mycket humor.
   Kvällen tillbringar vi hemma på Söder och har valt att göra det. Färsk hummer till kvällens supé. . Julmaten, i redecerad skala åt vi på efetrmiddagen. Så nu är det gjort.
   Önskar er en trevlig kväll.
   Önskar er en fin kväll. len är inte riktigt min grej…

 7. Men nu var du allt bra hemlig, vart ska långresan i februari gå av stapeln? Du vill hålla på karamellen förstår jag, men jag är ju såå nyfiken. Numera upplever jag resandet som mest tröttsamt vilket jag är väldigt ledsen över, och inte har jag råd heller. Men jag kan i tanken glädjas över resor som mina vänner gör, för jag minns mycket väl hur roligt det var. Men att efter en dags resande behöva två dagar för återhämtning är inte skoj. Så jag inser att mina längre resor är gjorda. I detta livet… inte blev de kanske så många som jag önskade, men de jag har gjort har alla varit fantastiska. Och nu bor jag på en liten ort i Dalarna, där många aldrig varit längre än till Stockholm! Varför? De har aldrig känt behovet, de är hemtama och känner att de har det bra här, all respekt till dem! Och även här finns de som åker på minst ett par långresor per år, länge leve valfriheten! Det ska bli spännande att följa din blogg även nästa år, så glad att jag hittat dig här i bloggosfären! Kram

  1. Lite hemlig är jag men snart ska jag berätta. Och visst styr både hälsa och pengar en del när det kommer till resandet. Men att ta del av olika miljöer, länder och vardagen spm vi kan göra via bloggarna ger ju mycket. Och man kan uppleva på avstånd. Att minnas de resor man gjort i livet, både inre och yttre,kortare och längre en långt. Minnen har och tar vi med oss.
   Döttrarna och jag pratade igår om Fredriksberg och Säfsen och de påminde mig om att vi för sådär en 28 år sedan var där och hade bott i ett gult hus över en helg och att vi åkte skidor. Fint att jag blev påmind om detta. Hade glömt.
   Att bo på en liten ort har många fördelar och behovet av att resa är ju inte alls viktigt. Jag har ju själv bott på ett par mindre orter, en i Sverige och en i Norge. För vår del har resandet, framförallt långresor, avtagit med åren. Men till den spanska sommarstugan åker vi ju ofta förstås.
   Och Paula, jag är också så glad att jag också hittat dig i bloggvärlden.
   Önskar dig en god fortsättning.
   Kram!

 8. God Jul Kära Ditte, skönt att läsa om olika jular…jag skulle också vilja fira julen lite mer annorlunda, mina öron orkar inte med för mycket ljud när vi blir många! Men vi har haft en härlig dag med alla släktingar och god mat.
  I morgon blir det en vilodag inför nattens stundade jobb!
  KRAM OCH GOD NATT!

  1. God fortsättning! Ja, julen numer är annorlunda mot förr. Men ”julig”har jag nog aldrig varit. Mysigt var det att träffa döttrar och barnbarnen och i övrigt väldigt lugnt hemma med god mat. Trevligt att ni kunde träffas alla tillsammans och det blev en bra dag . Men kan förstå att det blir ansträngande med alla ljud . Önskar dig en skön juldag och en lugn jobbnatt. Kram!

 9. Kul att läsa om din familjs olika jular … jag var väldigt ”julig” av mig när barnen var små … bakade och julstökade … det var så det skulle vara då. Numer firar vi väldigt sparsamt och njuter mest av barnbarnens förundran och glädje … 🙂
  Önskar dig och din familj God fortsättning på helgen!
  Kram

  1. Var tid har liksom sitt. Och när barnen var små var det något annat. Mycket ”jul ” blev det. Nu är det även här barnbarnens glädje som känns viktig . Önskar er en fin fortsättning. Kram!

 10. Julen kan firas på mänga olika sätt och var en gör som man vill.
  Ni verkar ha haft många fina jular och det hoppas jag att gårdagen också blev.
  God fortsättning på helgen.

  1. Tack! Jadå, det blev en trevlig julafton och allra bäst var att träffa både döttrar och barnbarn.
   Önskar dig också en god fortsättning på helgen.

 11. Jag vet att ni hade en fin jul och idag önskar en härlig fortsättning! Jag anar vart resan ska gå i februari… Ha det gott!
  Om jag säger att det finns tre huvudstäder i det landet! 😉 Kramar

  1. Jodå, det blev en trevlig och väldigt lugn julafton och jag träffade både barnbarnen, döttrarna och deras familjer.Vad gäller resan finns det land du tänker på kvar på listan. Men nu trängde sig annat före i resekön. Maken hade en önskan så… Trehuvudstäder landet finns kvar.
   Ha det gott ni också.
   Kramar!

 12. Julen är jag inte alls noga med, men det är ju för barnens skull mest 🙂
  Härligt att ni har en långresa att se fram emot!
  Stor kram och god fortsättning!

  1. Visst är julen mest för barnens skull! Och att träffa Max och Williams var så mycigt oc att se deras glädje när de öppnade sina paket.
   Vi ser verkligen fram emot långresan men innan dess får det bli en sväng till Torrevieja.
   Önskar er alla också en god fortsättning.
   Stor kram!

 13. Nu är det redan juldag. Här vaknade jag till tassande fötter som bor på Wilhelm. Han ville att vi skulle baka pepparkakor så mormor steg upp trots juldagsmorgon och plötsligt så stod vi där och kavlade, tog ut figurer och gräddade kakor i parti och minut. Vidare gick vi ut och tog bort den tunga snön från växthusen, gav rådjuren mera mat och såg till att rovfåglarna också fick sitt uppe på stora stenen i skogen. När vi kom tillbaka sent omsider började de andra sakta mak att vakna….och nu har vi bara varit igen. Den unga familjen är på väg till morfar med fru och till farmor med man. Vi sätter oss ner och dricker en mugg glögg och bara är. Igen. Sköna stunder och julen är precis vad man vill göra den till. Sonen i familjen har valt bort julen till största del, är helt enkelt inte motiverad och det är också precis som det ska vara.
  Önskar en fin fortsättning på dagen! Tack för trevligt inlägg igen med gamla tomtar och annat fint att lägga ögonen på.

  1. Vilken fin start på dagen! Pepparkaksbak med Wilhelm, mata djuren och en promenad. Mysigt och rogivande. Och även för oss blev det en bra julafton. Att möta barnbarnen och döttrar, ta det lugnt här hemma och inga som helst ”måsten”. Även idag, juldagen har det varit en riktigt fin dag. Både vädermässigt och på andra sätt. Och visst blir julen och andra dagar just det man gör den till. Och att just göra det som känns bra, även fast det är jul, är befriande både för en själv och andra.
   Önskar er också en fin fortsättning på dagen/kvällen och resten av helgen.

 14. God jul även om det var i går eller hu man nu ska säga. Den är väl i dag med … Sitter och läser i kapp lite bloggar, hann inte med i går.

  Den lilla tomteflickan är väldigt söt och jag förstår att den är dig kär.

  1. Önskar dig detsamma! Julen pågår ju för fullt.
   Tomteflickan är speciell och får komma fram till jul. Trots hög ålder är hon fin.
   Önskar er fortsatt fina juldagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *