Stockholm Trevligheter

God blandning – Och tur med vädret hade vi

För ett par dagar sedan hade jag bestämt träff med ett par vänner för att  ta en “naturnära” promenad. Och att kombinera rörelse, med att umgås och äta lunch är i mitt tycke en riktigt god blandning. Vi hade bestämt att ta en runda vid “Stora Skuggan”  på Norra Kungliga Djurgården och fick här också sällskap av en vacker vinterdag,  För mig blev detta  verkligen ett nygammal upplevelse i ett område jag inte besökt på dryga 50 år. Så en viss nostagikänsla infann sig direkt. Förutom att ses och  promenera i de vackra vinteromgivningarna skulle vi också äta en sen lunch. Och här föll valet på Stora Skuggans Värdshus.

Stockholm. Norra Djurgården bjöd på god blandning denna fina vinterdag. Även naturen bjöd på  god blandning. Men det var då. I dag är det plusgrader och den lilla snö vi hade har till största delen töat bort. 

En god blandning

kom det att bli och på olika sätt.  Norra Djurgården hör precis som Södra Djurgården till den Kungliga Nationalstadsparken, Sveriges enda.  Södra Djurgården ligger ganska när Södermalm. Egentligen bara snett över vattnet, så dit tar jag mig ganska ofta. Väldigt vackert här också men jag har ännu inte varit här i vinter. Men det ska bli. Däremot blev det en hel del båtturer över och promenader här i våras, somras och höstas.

Nu var det alltså Norra Djurgården som gällde. Här på kartan är Stora Skuggans Värdshus markerat och hela det gröna stora området runt där är Norra Djurgården. Längre söderut på kartan, nästan längst ner finns Djurgården markerat och detta är de södra delen.

Här är “Stora Skuggans Värdshus- Carolas Eko” markerat med rött.

Vi kommer efter några kilometers promenad fram till värdshuset, tittar in och tycker att det känns bra.  Gott om avstånd mellan bord och gäster. Värdshuset heter också “Carolas Eko” och här lagar man maten från grunden och allra helst av närproducerade ekologiska råvaror.

Just denna dag lockade inte någon av de olika terrasserna som finns utomhus. 

Värdshuset erbjuder olika rum och alla är ljusa, glest möblerade och med mycket grönska . Det känns hemtrevligt.

Stockholm. Norra Djurgården. Stora Skuggans Värdshus. En god blandning av möblemanget ger en hemtrelvig känsla. En god blandning är det även på möblerna och belysningen.  Här värdshusets största rum men som på olika sätt delas av så att det blir fler rum i rummet.

Flera detaljer.

Så till det ätbara

Menyn finns angiven på griffeltavlor vid “disken” där man beställer och varierar en del från dag till dag. Och “dagens lunch” finns alltid i några varianter. Man beställer och tar med bestick och dryck och maten levereras till bordet när den är klar.

Vad gäller valet av bord så blev det ett fönsterbord med fin utsikt över det snöklädda landskapet.

Jag beställde “pad thai” med räkor. En riktigt god blandning  av smaker men själva maten var inte  blandad utan låg i olika “lager”.  Just som jag vill ha den. (Huvudingredienserna är  i min variant här är räkor, risnudlar, vårlök, rödlök, ägg, lime, chili, jordnötter och koriander.) Men kan kan säga till om man inte vill ha med någon ingrediens. Rätten går också att fås med kyckling eller helt vegetarisk)

Stockholm. Norra Djurgården. Stora Skuggans Värdshus. Phad thai, blev valet för min lunch. En verkligt god blandning av thailändska smaker. Pad thai. En riktigt god blandning av thailändska smaker. (Kocken var thailändsk så det var ordentligt lagat. Brödet var nybakat och jag valde “hummus” som tillbehör. ( En god röra av kikärter, spiskummin, citron, vitlök och andra kryddor)

Hemåt

Det blev en väldigt trevlig lunch men även det som är trevligt brukar ta slut.  Värdshuset stänger på vardagarna klockan 15 så då var det dags för oss att bryta upp. Och vi fick en behaglig promenad tillbaka. Det var även så att solen lyckades tränga sig fram en liten stund.

En del skidåkare var också ute och här på fälten gick det riktigt bra att ta sig fram. Men några större snömängder var det inte. 

Skymningen kom och vi skildes åt för denna gång. En riktigt lyckad dag blev det.  (Jag har bestämt mig för att varje dag  dels glädja någon annan och dels också göra något som jag blir extra glad av. )

 

32 svar på ”God blandning – Och tur med vädret hade vi”

  1. En verkligt lyckad dag och med så god mat.
   Oj, då! Ännu mer snö! Här har den nästan smält bort och det är plusgrader.
   Ska ut nu på den dagliga rundan och med så lite snö går det bra att gå. Men det är moddigt.

 1. Det låter som en riktigt bra dag med god mat och sällskap. Vilken vy och snön ligger fint och lyser upp. Kul att besöka N Djurgården när det är vinter=)
  Tack för besöket och ha det gott!
  Kram

  1. Det blev så lyckat på alla sätt. God mat och dryck, promenad och fina vänner är en bra kombo. En vacker dag blev det trots att solen var lite motsträvig.
   Ha det fint du också.
   Kram

 2. Värdshuset s lokaler såg verkligen trevligt ut. Bra val av mat minst sagt och det såg väldigt fräscht ut. Alltid lika trevligt att äta i goda vänners lag.

  Kram och god torsdag!

  1. Väldigt gott och väldigt trevligt i en fin miljö.
   Och promenaden fick vi på köpet.
   Önskar dig också en fin fortsatt torsdag.
   Kram

 3. En bra devis du har att glädja någon annan plus dig själv <3
  Du har ett större umgänge och fler möjligheter och det är ju toppen!
  Men man kan glädjas i det lilla också. Min lilla vänkrets har en speciell tråd på Messenger där vi gör lite kul för varandra.
  Ja, här har den lilla snön vi hade smält bort helt och hållet.
  God mat är fint 😀
  Stor kram!

  1. Hitintills har dessa tankar fallit väl ut. Här finns ju många möjligheter till att göra olika saker och där vi rör oss är det heller aldrig trångt. Vare sig utomhus eller inomhus.Restaurangerna vi besöker har verkligen an och avpassat sig till detta med både antal och avstånd. Ofta blir det ju också mat kombinerat med promenaderna.Och här på värdshuset var det både väldigt gott och trevligt.
   Roligt att även använda Messenger för att prata med vänner och göra lite trevligt för och med varandra.I en vängrupp här har vi testat att göra likaledes med Zoom då vi kan ses många. Men även via What´s App.
   Stor kram och trevlig kväll.

 4. Det ser hur mysigt ut som helst. Är man några stycken så blir promenaderna ännu trevligare. Pad Thai med räkor är en favorit! Dock utan koriander. Jag brukar tvätta mig med tvål, inte äta den!
  Jag vet inte att jag har fått koriander någon gång i Thailand till Pad Thai.
  Här har snön försvunnit i stort sett helt till min stora glädje, men det kommer väl mer kan jag tro!
  Kramar

  1. Det blev en så lyckad dag och lite thaikänsla. Kocjen var thai så smaken var riktigt bra. Och man kunde välja bort koriander om man ville och även jordnötter. Kan förstå dig vad gäller koriander men jag har vant mig. Chilin låg ovanpå så man såg den.Vad gäller korianer har jag ibland fått det i Thailand så det måtte vara där jag lärt mig att äta den. Men hemma hoppar jag över.
   Töväder här idag och grått så jag har botaniserat i vår gigantiska kinabutik. Och en del fick följa med hem. Blir kinesiskt i kväll.
   Kram

  1. Fick en känsla av Thailand här vad gäller maten. Så gott. Idag är det dåligt med snö här också men vi hade en väldigt fin vinterdag här ute på Norra Djurgården.

 5. Då måste Stora Skuggans Värdshus bytt ägare under de senaste 3-4 åren, för där serverades bara svensk husmanskost förut. Nu älskar jag ju thai-mat, så mig hade det inte gjort det minsta. Å Pad Thai är en av mina absoluta favoriträtter – mums! Ganska roligt förresten att de flesta thai- och vietnamesrestauranger alltid säger att det är räkor i maten. Å när maten väl kommer ser man att det är scampi, eller vad vi kallar för scampi istället. Då jag är allergisk mot räkor men inte mot scampi har jag lärt mig att alltid fråga hur “räkorna” ser ut innan jag beställer.
  Om du besöker Stora Skuggan nästan gång kolla in Skafferiet, bara några hundra meter från värdshuset. Gör det gärna under våren, då där finns fantastiska magnolia träd.

  1. Jodå, det fanns husmanskostsrätter också. En av oss beställde Wallenbergare som var jättegod. Menyn står på hemsidan och de byter kanske några rätter varje dag. Såg att den nu innehöll lite av varje. Här stod det på menyn “Wannameiräkor” och nog tycker jag att det är scampi. Men kanske är det skillnad. Har inte direkt funderat på det. Men nu började jag göra det.
   Skafferiet passerade vi och får testa det nästa gång. Såg väldigt trevligt ut. Inser att det kommer att bli fler besök här vid Stora Skuggan under våren.

 6. Vilken trevlig dag ni fick, mysigt att träffa vänner och äta en god lunch, och en skön promenad.
  Man blir glad för så lite!
  Idag var det en riktigt grå dag, men skönt att gå ut och få lite frisk luft i alla fall.
  Hoppas din dag varit bra!
  Kram!

  1. Verkligen en lyckad dag på alla sätt. Och extra roligt var det att komma tillbaka till området runt Stora Skuggan efter dryga 50 år. Ja, vänner och en skön promenad i fina omgivningar i kombination med god mat och dryck betyder mycket.
   Tak, det blev en bra dag idag också men det var inte direkt vädrets förtjänst. Men jag var ute i drygt en timme .
   Kram!

 7. Stora skuggan låter inte direkt som ett lockande ställe men det ser ju hur fint ut som helst. Trevlig miljö, gillar alla tekannorna i hyllan.

  Och kul att folk har lite snö att ta sig fram på!

  1. Namnet är historiskt och har funnits i flera hundra år. Det var en gård som hade det namnet. Och den här delen av Norra Djurgården är minst lika fin som den södra.Vi hade en väldigt lyckad dag här och värdshuset hade både väldigt god mat och en trevlig miljö . Nog så viktigt.

  1. Det blev verkligen en lyckad dag här. Och en god blandning. Säkert kan du locka med din kompis på en runda med lunch.

 8. Vilket namn – Stora Skuggan, trevlig stor skugga blir min tanke. Kommer av norrläget kanske?
  Staketet/gärdsgårn där som jag tror kallas kallas “skygård” här i Värmland, vet inte hur det stavas …. Lantligt är känslan. Historisk där som naturreservat sedan 1995! Det är en god ordning det. Oasisk fint! Å se där åks det skidor också 🙂
  Att träffa vänner är ju en höjdare, göra det med en god tallrik mat och prat är underbart!
  Sköna inlägg båda två Ditte.
  Det här med att glädja andra ger oftast glädjen åt en själv också.
  Ta ut glädjen! Ta in glädjen!
  Stor kram

  1. Visst är det ett spännande namn! Och den gamla gården med mark som fanns här förr hette just “Stora Skuggan”. Lite snö var så vi fick oss en fin promenad och en riktigt god lunch. Och väldigt roligt att ses var det också.
   Jag försöker att både ta in glädjen och ge ut den och tycker det går riktigt bra.Vissa dagar bättre än andra.
   Många tankar och stor kram.

  1. En riktigt lyckad dag på alla sätt. Och ett fint snölandskap hade vi också sällskap av .
   Kram och trevlig fredag

  1. Jag hade inte varit här på Norra Djurgården sedan början av 70-talet när jag gick ut GIH- Men under de år jag gick där var vi å andra sidan här flera gånger i veckan för olika sportaktiviteter. Och det alla årstider. Men jag kommer snart att ta en tur hit igen. Väldigt fin natur. Södra Djurgården har jag besökt ganska ofta för dit är det enkelt att ta pendelbåten från Saltsjökvarn.

 9. Vilken trevlig miljö där på värdshuset och maten såg väldans god ut! Men det stör mig lite att dom inte hade plockat ned julstjärnan, Knut har passerat för länge sen… 😉

  Ha en fin start på helgen!

  1. Värdshuset är väldigt trevligt och ligger i så fin miljö. Jag som tog ner det lilla “juliga” vi hade till nyår reagerade också. Men kanske har de gåt för “julen varar helt till påska”.
   Önskar dig också en fin start på helgen.

  1. Det blev en verkligt lyckad dag på alla sätt. Vänner, promenad, god mat och dryck är en bra kombination.

  1. Nej, jag har förstått att det är så och Spanien och Portugal har liknande. Här ses vi ganska mycket utomhus och de restauranger vi besöker har alla goda säkerhetsmarginaler med både avstånd och antal besökare. Och restriktioner finns.Överlag tycker jag att det fungerar bra.
   För egen del är jag inte alls orolig och de vi träffar är ju en begränsad skara. Antar att vi snart får vaccinet och hoppas på att det ska hjälpa en del. Ja, olika liv är det förvisso.
   Många tankar till dig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *