Stockholm

Glory- Vikinglinjens nya kryssningsfartyg kommer till Stockholm

Fredag morgon, klockan är strax efter 7 och jag är på väg. Rått i luften och tämligen grått var det också i denna arla morgonstund. Att jag är uppe och ute så här dags är numer sällsynt. Men jag hade ett mål denna morgon och det var att bege mig mot Stadsgårdshamnen och Vikingterminalen. Och här skulle Vikinglinjens helt nya kryssningsfartyg, Viking Glory, lägga till för allra första gången.

Stockholm. Södermalm. Skanstull. Fredag morgon den 25/2Södermalm och Skanstull tidig fredag morgon. Jag väntar på bussen för att ta mig till höjden ovanför Stadsgården för att se Vikinglinjens nya kryssningsfartyg komma in till Stockholm

 Vikinglinjens nya kryssningsfartyg

Glory skall denna fredag, den 25/2, komma in till Vikingterminalen i Stadsgården och jag hade tänkt se den göra det. Frågan var bara var jag bäst skulle placera mig för att ha bra koll. Jag började i alla fall med att ta buss nummer 3. En linje som går mellan Södersjukhuset och Karolinska sjukhuset och erbjuder en sightseeing på vägen. (En del av Söder, Slussenområdet, Gamla stan, Kungsholmen och St:Eriksplan finns med i linjesträckningen innan slutstationen vid Gamla Karolinska i Solna.)

Jag klev av vid Stigbergsgatan och gick upp mot Stigberget.  Här uppe på höjden fortsatte jag österut mot Ersta sjukhus och höjden där som ligger precis ovanför färjeterminalen.

På plats uppe på höjden och blickar in mot delar Stockholm och Gamla stan.

Vid kajen i färjeterminalen ligger Vikinglinjens andra Åbofartyg, Viking Grace, som ska avgå 07.45. Grace har vi då och då valt att  åka med om vi ska till Åland på en dagstur, då båtbyte i Mariehamn, eller för att hälsa på släktingar

I somras blev det just en vända med Viking Grace när vi skulle hälsa på släktingar i Mariehamn. Och det var vår första resa med covidbevis. Då var det krav på dessa för att få gå iland i Mariehamn. Skulle man bara byta fartyg krävdes de inte.

  Fartyget Viking Glory

ska från den 1/3-2022 trafikera sträckan Stockholm- Mariehamn – Åbo och avgå från Stockholm varje kväll klockan 20.00 och vara tillbaka i Stockholm nästa dag 18.55. ( Interiörbilder och andra bilder finns i länken. Och fotografen som tagit bilderna när hon är på väg in till Stockholm delade plats med mig här uppe på berget.)  Samma sträcka trafikeras också av Viking Grace men har en annan tidtabell. Hon lämnar Stockholm klockan 07.45 på morgonen och är tillbaka i  Stockholm igen dagen därpå klockan 06.30. Man kan antingen ta en kryssning utan att gå iland eller också välja en reguljär resa. Exakta tidtabeller och mer info om fartygen finns på Vikinglinjens hemsida. Tar man morgonturen med Grace kan man kliva av i Mariehamn på Ålande och sedan kryss  tillbaka därifrån direkt med Glory. Eller välja att stanna kvar en dag eller två på Åland. M/S Glory ska nu ersätta det gamla fartyget Amorella.

Inom synhåll

Strax efter 07.30 såg jag i fjärren M/S Viking Glory passera Nacka Strand. Fartyget ägs av det åländska rederiet Viking Line och är byggt i Xiamen i Kina. Hon är dryga 220 meter lång och 35 meter bred. Ombord finns 922 hytter i olika storlekar och varianter och  2800 passagerare kan tas med. Vad gäller antalet bilar som kan medfölja läste jag att det är 584.

Stockholm. Stockholms inlopp. Jag skymtar Viking Glory som passerar Nacka strand Viking Glory passerar Nacka strand. Bilden är kraftigt inzoomad. 

Lotsbåten kommer i täten och sprutar vatten. Fick  genom en kommentar  veta att detta är en tradition världen över för att välkomna en ny båt på premiärturen.

Stockholm. Vikingterminalen. Viking Glory till vänster, är på väg in mot sitt första besök i Srockholm. Till höger Viking Grace på väg ut. Fartyget till höger är Viking Grace som just lämnat kajen och till höger kommer Glory och lotsbåten.

Stockholm. Stadsgården. Viking Glory håller på att vända för att lägga till vid kajen. Viking Glory ska vända innan hon lägger till vid kajen och det sker med lotsbåten helt nära. Vill till att allt fungerar. 

Vändningen är nästan klar. Och det gick ju bra det här. 

Stockholm. Stadsgården. Vikinglinjens nyaste kryssningsfartyg, Viking Glory ska för första gång lägga till vid lägga till vid kajen i Stockholm- Så är då premiärturen över, men utan passagerare och M/S Viking Glory ska lägga till vid kajen. Och snart hoppas vi kunna ta en tur med henne, 

 

26 svar på ”Glory- Vikinglinjens nya kryssningsfartyg kommer till Stockholm”

 1. Kul med lilla lotsbåten.
  Fina foton.
  Stor och tjusig båt “Viking Glory”.
  I norr skiner solen.
  Hör musik från “Red Barn Arena”, VM-rallyt.
  Ligger precis nära oss, där regementet I20 låg.
  Trevlig helg.

  1. Tack!Det var roligt att se Viking Glory glida in. Men så kallt och blött om fötterna i snöslasket. Så det tog lång tid för mig att tina upp.Vi ska snart ta oss en tur och testa. Många fina hytter och spännande allmänna utrymmen och ett bra utbud av restauranger.
   Solen kom här vid 12-tiden och har stannat kvar. Men det är ändå kyligt i luften.
   Vad roligt med VM-rallyt. Ska ni ta er en titt?
   Trevlig fredag.

    1. Förstår dig! Ska man betala så vill det till att man är riktigt intresserad. Men kanske kan du få en glimt från utsidan.

 2. Det är en “båttradition” att när premiärturen ankommer då brukar lotsbåten spruta vatten som ett välkomnande till hamn. Detta brukar vara tradition i de flesta hamnar världen över.

  Jag hoppas kunna göra en tur med Glory längre fram i vår.

  1. Aha! Tack! Då ska jag lägga till det. Jag vet att de att lots båtarna också sprutar vatten ibland för att andra båtar ska hålla avstånd. Men det såg festligt ut här när Glory kom.
   Hoppas du får till en tur längre fram. Återkommer med vår när den blivit av.

  1. Har genom det jag läst förstått att det är ett toppmodernt fartyg på alla sätt. Och det var roligt att se det sakta glida in genom inloppet till Stockholm och sedan vända och lägga sig vid kaj. Fantastiskt att man styr ett sådant fartyg med hjälp av en “joy stick”. Och en tur blir det framöver med fartyget.
   Tack, nyss hemkommen från en trevlig kväll där vi gjort sushi.
   Hoppas du haft en fin fredag.

 3. Nu är jag riktigt, riktigt impad. Att gå upp “mitt i natten” för att följa Glory’s jungfrutur och “landning” i Stockholm är otroligt. Allt för bloggen heter det ju. Vilket uppdrag. Väl genomfört! Sedan hade jag ingen aning om att Viking Line var åländskt. Så mycket man lär sig.
  Jättefina bilder och himla kul att du hade sällskap av en fotograf på berget där.

  1. Jag är också imponerad av mig själv. Maken också. Detta att jag är uppe och vaknar av mig själv i denna arla morgonstund är unikt.
   Nu var det inte direkt för bloggen jag var här för “mat” till den har jag. Men jag var med även när “Guldbron” kom var. (Visserligen anlände den senare på dagen men kul att se och vi bor ju nära. Vi tar oss ju då och då en tur över Ålands hav, har ju släktingar i Mariehamn, så vi kommer också snart att ta en provtur med detta nya fartyg.
   Fotografen här på berget tror jag levererade bilderna till bildspelet. Han hade en systemkamera med ett väldigt rejält objektiv. Men jag hade mina mindre varianter med men det blev helt ok. bilder med dem också.

 4. Vilken fin plats du fick och kunde se när den lade till. Fint att det firas med vattensprut. Ja den båtens hytter var fina, där skulle jag mer än gärna kunna tillbringa ett par nätter.

  1. Visst fick jag! Hade räknat ut var jag borde kunna se bäst och så blev det ju också.
   Fartyget känns spännande och en tur blir det snart. Både hytter och restauranger verkar lovande.

 5. Vilken bra plats, och en fotograf som valde samma ,-)) Spännande, jättefina bilder. Snygg är hon också, Glory. Kul att få se. Lotsbåten som sprutar vatten är jättefin, det ser häftigt ut. Har sett det en gång förr. Fint sätt att välkomna en ny båt!
  Det här gjorde du bra. En fin Helg önskar jag dig.
  KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Tycker själv att det blev en perfekt plats där jag hamnade och att en del bilder blev bra.
   Och eftersom vi då och då åker över Ålands hav och har släktingar på Åland är det roligt med ett nytt fartyg. Häftigt att se Viking Glory dyka upp långt borta och med lotsbåten framför som sprutade vatten.
   Fantastiskt att tänka sig att ett så här stort fartyg styrs med en liten “joy stick”.
   Hoppas du haft en fin dag.
   Varm kram

 6. Säger som BP, wow att du var uppe i arla morgonstund och fick se Viking Lines Glory komma! Häftigt! Är den båten större än Cinderella tro? Ska ta mej en titt på hemsidan vid ett annat tillfälle, nu ska jag istället ta mej till sängen för att sova!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Kan säja att det är ytterst ovanligt att jag dels vaknar så tidigt och dels ger mig ut. Nu ljusnade det i alla fall. Tror Cinderella är ca. 190 meter och Glory 220 m och även bredare. Fartyget ser väldigt fint ut och inte minst hytter, allmänna utrymmen och restauranger. Vi ska ta oss en tur men det kan gärna bli lite varmare först.
   Varm kram

 7. Jag tycker det är tråkigt att allting ska bli större och större.
  Kryssningsfartyg är ju så fula – MIN åsikt.
  Kina tycks ha övertagit Sverige. Guldbron var väl från Kina,
  och nu, den här båten. Byggs det ingenting i Sverige längre`?
  Men kudos till dej för det tidiga uppstigandet.
  (kan inte hjälpa att tänka på en myrstack, när jag ser en kryssare)

  1. Jag kan helt klart instämma att många stora kryssningsfartyg är riktigt fula och alltför stora. Har varit i Västindien på ett par kryssningar och de fartygen ogillade jag verkligen. Mer som fabriker.
   Vikinglinjens fartyg har ju en hel del nyttotrafik till Åbo och Helsingfors och riktar inte bara in sig på kryssningar.
   Inte mycket byggs i Sverige eller ens i Europa.Även många amerikanska och andra europeiska företag har mycket av sin tillverkning i Kina. Inte minst vad gäller datorer, kläder, skor, möbler, bildelar och sportprylar. Ja, annat också.
   Jag är ju sällan uppe så här tidigt men nu vaknade jag så det passade bra att ta en titt när fartyget sakta gled in i Stockholm

  1. Tack! Har ju nära hit ner till Stadsgården så jag passade på att ta en tur. Festligt att se Viking Glory komma in och den 1/3 ska den tas i bruk.
   Kul att du hängde med.
   Kram

  1. Det är ju sällan jag är uppe denna tid men nu vaknade jag och tog en vända. Vi ska absolut ta en tur med viking Glory inom en snar framtid. Hittade senare igår bilder från vår kryssning runt Kap Horn och noterade just detta med lots och vattensprutning när vi kom i till hamnen Buenos Aires. Och då var det inget nytt fartyg men ett fint välkomnande.
   Strålande sol här idag så det ser lovande ut.
   Önskar dig en fin lördag-

 8. Men så roligt, jag kände att jag var med och deltog i välkomnandet. Strongt av dig att bege dig ut så tidigt på morgonen, vet inte om jag hade gjort det! Men du fick fota många fina vyer på vägen mot hamnen. Jag är ju ganska protektionistisk av mig och kan inte förstå varför kineserna byggt båten när finländarna har varit så duktiga på att bygga fartyg. Eller jo det är ju klart att jag vet, det handlar om pengar, och kanske har de finska båtvarven gått i konkurs för att de inte var tillräckligt konkurrenskraftiga. Jaja,. himla trevligt att du bidrog till att vi fick skåda denna premiär, och även se lotsbåten göra sina speciella manövrar för att hedra en nytillkommen färja.
  Nu ska jag vidare till skyltarnas värld

  1. Du var med. I tankarna. Och det är ju ovanligt att jag dels är uppe och dels ute i denna arla morgonstund.
   Håller med ang. båtbygget men tror inte Finland nu hade ett tillräckligt stort varv. Antar att det även där blivit ändringar på varvssidan.
   Kul var det att se fartyget sakta glida in och med den vattensprutande lotsen först.
   Vi har tänkt att här under våren ta oss en tur med fartyget “bara för att.
   Kram

  1. Vi bor ju så nära så det var kul att se henne glida in här . Vi har en inbjudan till i vår och då med en kryssning och spendera en dag i Åbo. Hoppas att komma iväg dit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *