Stockholm Utflykter

Glaskonst och arkitektur – Ett besök i Uppenbarelsekyrkan

Stockholm med närområden har mycket av det mesta att bjuda på. Och igår hade väninnan Agneta och jag bjudit in oss till Uppenbarelsekyrkan i stadsdelen Midsommarkransen  Här var det för vår del glaskonsten och arkitekturen som lockade till besöket. Vi hade båda läst och hört talas om Uppenbarelsekyrkan men hitintills inte varit här. Men nu så! Kyrkan är berömd långt utanför Sveriges gränser och blandningen av den gotiska byggnadsstilen och barock har gjort att man talat om en osvensk arkitektur.

Midsommarkransen är en av Stockholms 132 stadsdelar och hit tar man röd tunnelbanelinje nummer 14 (En resa på ca. 10 minuter från T-centralen/Gamla stan eller Slussen)

( Det finns också en Uppenbarelsekyrka öster om Stockholm, i Saltsjöbaden men där har vi inte varit.)

Stockholm. Aspudden. Uppenbarelsekyrkan. Från utsidans fönster kan man ana den glaskonst som vi vet finns på insidan. Här i Mälarhöjden, uppe på Vallfartsberget, reser sig Uppenbarelsekyrkan. Byggnaden påminner om ett skepp placerat uppe på land. Redan här möts vi av en fasad med mängder av fönster. Från utsidan kan man också ana den glaskonst som finns.

Uppenbarelsekyrkan

Själva namnet på kyrkan kommer från Uppenbarelseboken i bibeln som gestaltar kampen mellan det goda och det onda. Och detta framgår i den glaskonst, glasmosaik, som i kyrkan just tolkar Uppenbarelseboken rent symboliskt.

Uppenbarelsekyrkan blev invigd1961 men planer på en ny kyrka, här på berget, fanns redan på 1940-talet. Men inte förrän 1957, när Hägerstens församling bröt sig loss från Brännkyrka församling  kom man igång med projekteringen av den nya kyrkan.

Uppenbarelsekyrkan i Midsommarkransen har, som många kyrkor, en öst-västlig riktining.  Den består av två huskroppar i ljus betong som skjuter upp ur en ”krans” eller borgmur som arkitekten Johannes Olivegren  kallade det lägre gula partiet.

Uppenbarelsekyrkan kom till under en tid i Sverige då många kyrkor blev byggda.  Folk från landsbygden flyttade in till städerna och många i Stockholm lämnade trångboddheten i innerstan och flyttade utanför tullarna. Så i Stockholmstrakten kom flera kyrkor att byggas i slutet av 50 och början av 60-talet. Många av dem var mindre och det var själva kyrkorummet som var användbart alla dagar i veckan som var viktigt.  Göteborgsarkitekten Johannes Olivegren som under 1950 och 60 talen ritat drygt tjugo kyrkor i Sverige blev också den som kom att ansvara för Uppenbarelsekyrkan.

Kyrkan är i två plan och på entréplanet kommer man in i det cirkelformade kyrktorget. Här finns också själva kyrkorummet. En trappa ner, insprängt i berget under kyrkan finns ett kolumbarium i två etage. Här finns plats för närmare 23 000 urnor. Även när vi för ett tag sedan besökte världsarvet Skogskyrgogården, strax söder om Stockholm City,  såg vi några kolumbarier.

Stockholm. Hägersten. Uppenbarelsekyrkan. Entren. Glaskonst finns även här i form av tak och brunn. Innanför entrén ligger det stenlagda Kyrktorget.  Här var det från början öppet mot himlen men ett glastak har kommit till. Mitt på torget finns en brunn med glasbotten som låter ljuset sila ner i kolumbariet.Redan här noterar vi vacker glaskonst.

Glaskonst i kombination med spännande arkitektur

Glastaket ovanför ”kyrktorget ” släpper in och ner  dagsljuset i kolumbariet.

När man kommer in i kyrkorummet är de rumshöga fönstren av betonginfattat glas påtagliga. Dagsljuset filtreras på ett fascinerande sätt genom konstnär Ralph Bergholtz färstarka tolkningar av Uppenbarelsebokens texter. Och även om man inte är direkt religiös så kan man bara njuta av denna vackra glaskonst man är omgiven av.

När ljuset är på väg in i kyrkan bryts ljuset i färgglasen så att det först riktas uppåt mot taket för att därifrån falla ner i rummet. På detta sätt kan kan man eliminera störande bländningseffekter. Arkitekten Olivegren framhöll ofta ljuset som arkitekturens mest betydelsefulla byggsten. Något som går igenom i hela byggnaden

Stockholm. Hägersten . Uppenbarelsekyrkan. Fantastisk glaskonst. Fantastisk glaskonst möter oss när vi kommer i i kyrkorummet.

Framme i koret finns sju fönster. Just siffran sju återkommer då och då i Uppenbarelseboken i Bibeln och förekommer också  på andra  platser i kyrkan.

Stockholm. Hägersten. Uppenbarelsekyrkan. De sju fönstren i koret är också glaskonst på hög nivå. Sju fönster i koret. Fascinerande glaskonst även här.

Dopfunten har alltid rinnande vatten och strax bakom den finns ytterligare vacker glaskonst.

Här skymtar entrén till kyrkorummet och orgelläktaren. Glaskonsten är påtaglig även  här. Vilket ljus!

Kolumbariet

är insprängt i berget och ligger mitt under ”kyrktorget” . Och just ljuset från brunnen där upp  ger ett vackert sken även här nere. En bronsskulptur, ”Den Helige Franciskus”, gjord av Ralph Bergholz , som även skapat glasmosaikerna. Franciskus är omgiven av de fåglar som enligt legenden ska formera sig till ett kors på himlen.

Raph Bergholz har också tillsammans med konstnären Randi Fischer utformat en uppsättning av ca. 200 utsmyckningsdetaljer för gravplattorna i kolumbariet . Dessa är då delvis personliga samtidigt som de delvis är enhetliga.

En liten del av kolumbariet.

Kolumbariet och här  är också en liten del av brunnen på ”kyrktorget” en trappa upp med på bilden.

Stockholm. Uppenbarelsekyrkan. Även lillkyrkan i kolumbariet har vacker glaskonst En ”lillkyrka” med altare och några bänkar finns nere i kolumbariet.Och även här kan man ta del av Ralph Bergholtz glaskonst. Här en skildring av Jesu födelse. 

Vill du veta mer om Uppenbarelsekyrkan,  hur du kommer dit och öppettider finns det här på deras hemsida-

 

30 svar på ”Glaskonst och arkitektur – Ett besök i Uppenbarelsekyrkan”

  1. Väldigt intressant inlägg. Vilken stor, ovanlig och tjusig kyrka med all ljussättning och vackra fönster 😀
    Ja, siffran sju är ett heligt tal. Förstod att namnet kommer ifrån Uppenbarelseboken. Så fick jag lära mig lite om kolumbarium. Googlade faktiskt fram en del om den andra kyrkan i Saltsjöbaden också.

    Trevlig lördag.
    Stor kram!

    1. Tack! Uppenbarelsekyrkan här är unik på många sätt och inte minst glasmosaiken /glaskonsten. Att kyrkan har en otrolig rymd och är enkel och låter just glasmosaiken och ljuset ta över gör den väldigt speciell.
      Även kolumbariet var vackert och personligt och även där mycket ljusinsläpp.
      Är just hemkommen ”i natten” från middag m.m. tillsammans med och hemma hos goda vänner.
      Hoppas du haft en trevlig kväll.
      Stor kram

  2. Vilken annorlunda men väldigt vacker kyrka som jag förstår att det var intressant att besöka. Glaskonsten är minst sagt fantastiskt vacker och vilka färger!

    Kram och god lördagskväll!

    1. Jag har länge vetat om kyrkan men det har bara inte blivit av att ta en vända hit tidigare.
      Kyrkan är ju modern och ibland har jag haft svårt för moderna kyrkor men inte den här. Så mycket ljus och rymd och inte minst den vackra glaskonsten. Fascinerande!
      Kram och natti i sena timmen.

    1. Kyrkan var verkligen speciell och jag har aldrig sett liknande. Så vacker glasmosaik/glaskonst och en väldig rymd.
      kram

  3. Något otroligt vackert ,-) Vilken upplevelse det måste ha varit, vilka färger och konstverk. Mycket fint och kul att få se för det är inte troligt att vi gått in där. Men nu skulle jag inte tveka en sekund ,-)
    Ha det fortsatt fint KRAM Primrose ,-)

    1. Väldigt vackert! Denna glaskonst/glasmosaik var enastående och ljuset som kom in genom de stora fönstren gav ett fantastiskt fint lyster. Har aldrig sett något liknande och ljust känslan av att det var ljust och inbjudande på påtaglig.
      Roligt att du var med.
      Kram

  4. Tror det eller ej, men den kyrkan har jag faktiskt bloggat om 2017. Vi fick dock aldrig komma in i självaste kyrkan, då de häll på med en begravningsceremoni. Så jag är extra glad att du nu visar bilder från hur det ser ut inne i kyrkan. Hur läckert som helst, om man nu får säga så om en kyrka. Gillar hela byggnaden, nu när jag vet hur den ser ut inuti. Tack!

    1. Vad roligt! Ska se om jag kan hitta det inlägget. Måtte ha missat det inlägget.
      Vad fint att jag idag kunde komplettera bilden av interiören för den var verkligen just ”läcker”. Glaskonsten/glasmosaiken och ljuset som kom in genom alla stora fönstren var mäktigt att uppleva.
      Även kolumbariet var och glasmosaikerna där och ljuset som kom ner från brunnen på ”kyrktorget” etsade sig fast på näthinnan.

  5. Oj vilken speciell kyrka, och vacker på sitt sätt med glasfönstren! Om än annorlunda mot de flesta kyrkorna vi visar i dagens inlägg 🙂 Tack för titten!

    1. Jag tittade in till er idag och såg era 30 kyrkor. Tror nog jag besökt minst ett 20 tal av dem ni hade med. Och apropå vackra kyrkor så rekommenderar jag ett besök här i Uppenbarelsekyrkan. Glasmosakien och glaskonsten är så vacker. Ja, hela kyrkan med kolumbariet är värt ett besök.

  6. Kolumbarium = duvslag, alltid lär man sig något nytt hos Ditte! Vilken kyrka. Är nog snudd på den vackraste jag sett, för sina färger och originalitet. Mäktigt. Jag brukar alltid uppleva kyrkorummen som ganska mäktiga men den här var så ovanlig och så vacker och ja, jag saknar ord. Är ju inte religiös men kyrkorummen beundrar jag till fullo. Wow Ditte, tack för en fantastisk guidning i denna vackra kyrka.
    Kramen

    1. Tack! Jag är inte heller alls religiös men fanns sådan skönhet i den här kyrkan. Och ljuset som kom in genom fönstren gjorde att en ljus känsla spred sig i sinnet. Och inte minst i den vackra glaskonsten bidrog till skönheten.
      Även kolumbariet var väldigt vackert och ändå så enkelt.
      Väldigt roligt att du var med.
      Kram

  7. Jag har aldrig hört talas om Uppenbarelsekyrkan i Aspudden.
    Vilken otroligt ljusprakt och glaskonst! Dessutom tror jag att det var ännu vackrare att se det live!
    Tack för att jag fick följa med in i kyrkan!
    Varma kramar!

    1. Jag är ju inte direkt religiös men vackra kyrkor, kapell, tempel och liknande tycker jag om att se. Och det finns ju också ofta en historia här.
      Jag visste om Uppenbarelsekyrkan här men av någon anledning hade jag aldrig tidigare varit här. Men nu blev det av. Väldigt vacker. Bilderna gör det inte alls rättvis men man får en aning om hur den kan se ut. Fantastik glaskonst. Jag fastnad också för rymden och allt ljus som så fint silades in i kyrkorummet.
      Jätteroligt att du var med här.
      Kramar

    1. Håller helt med dig. Putsningen skulle jag leja bort. Men nu slapp vi tänka på den och tog oss an att njuta av den vackra glaskonsten och alt ljus som flödade in här i kyrkorummet.
      Mycket ljus nådde även kolumbariet genom fiffiga och vackra lösningar.
      Önskar dig också en fin söndag.

  8. En sådan annorlunda och vacker kyrka.
    Man kan titta länge på de olika glasinfattningarna/glaskonsten.
    De blå ”fönstren” är helt otroliga. Måste skrolla tillbaka och kolla mer. Ha det gott! Kram

    1. Att en modern kyrka är så här vacker har jag nog inte upplevt tidigare.Även blandningen av både barock och gotisk stil var speciellt att se. Glaskonsten fascinerade oss verkligen och sedan ljuset som så vackert silades in genom de stora fönstren.
      En upplevelse att komma hit. Kyrkan har jag vetat om men detta var första gången jag var här.
      Kram

      PS Har förstått att också akustiken i kyrkan är väldigt bra och att många artister haft konserter här.

  9. En väldigt fin kyrka – såå vacker och såå speciell! Annorlunda, men tilltalande med det fina ljuset och glaskonsten! Tack för ännu ett intressant inlägg om vad som finns att se i Stockholm.
    Ha en fin söndag!
    Kram

    1. Vi fängslades av besöket här och inte minst den vackra glaskonsten. Men även allt ljus som så vackert var påtagligt i hela kyrkan och även nere i det fina kolumbariet.
      Kyrkan hade jag hört talas om men tidigare inte varit här.
      Önskar dig också en fin söndag.
      kram

  10. Just kyrkor har något visst, du har då hittat och gud vilka vackra fönster kyrkor är så mäktiga att besöka. Finns det då dessutom vackra fönster eller målningar så är det ännu roligare att se …tack för vackra bilder och ha en fin söndag kram

    1. Kyrkor tittar jag gärna in i men tycker ganska ofta att många moderna är ganska trista. Här i Uppenbarelsekyrkan har man verkligen lyckats så fint med allt. Inte minst är det de vackra, gigantiska fönstren med sin glaskonst som fängslar. lIkaså det vackra ljusinsläppet. Detta är ju en kyrka som inte alls är dyster som kyrkor kan vara.
      Jätteroligt att vi nu äntligen tog oss hit.
      Kul att du var med.
      Kram och trevlig söndag.

  11. Jag är imponerad.
    Undrar – Vem har betalat för detta?
    Måste ha kostat otroligt mycket pengar.

    1. Kyrkan är så vacker och inte minst glasmosaiken som är påtaglig. Även ljuset som kommer in i hela kyrkan är fascinerande.
      Uppenbarelsekyrkan. Vad gäller kostnaden tror jag att församlingen står för en liten del, kommunen och även svenska staten. Kyrkan är sedan några år skild från staten men det var den ju inte när Uppenbarelsekyrkan började byggas i slutet av 1950-talet.
      Är så glad för att vi kom iväg hit på ett besök. En kort tunnelbaneresa bort.

  12. Helt underbart fint! Otrolig glaskonst! Jag tycker mycket om glas och som du vet är jag speciellt fascinerad av glas i blått. Att sitta i den kyrkan och lyssna och njuta vore inte fel! Kram!

    1. Visst är det vackert! Vi var helt uppslukade av denna vackra glaskonst och den rymd och det ljus dessa höga fönster förde in i rummet. Fantastiskt.
      Vet att du är förtjust i blått glas och jag också- Så fint.
      Jag vet att flera konserter har spelats in här och ska gärna gå och lyssna på en.
      Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *