Foto Tema

Glas – Ordet som gäller i “Hoppa på tåget” avgång 6

Lördag! Och dags för en ny bloggresa i “Hoppa på tåget”. Avgångar sker varje lördag och fri tolkning av ordet ingår. Här på resan är det bloggvännerna Tove  och  Karin (Äventyret framtiden) som kommer att turas om att vara lokförare. Dagens avgång har nummer 6 och ordet som medföljer på resan är glas. Under mars månad är Karin lokförare och orden som  gäller för resorna denna månad är idag, den 11/3  glas, den 18/3 post och den 25/3 rör.( Förra lördagen var det ordet kamouflage  som var resesällskap och min tolkning finns här)

(Tidigare ord som varit resklara i februari med Tove som lokförare har varit : symtom, nyfiken, tudelad och symbol. 

Kanske har du redan bokat in dig på resan eller vill göra det. Välkommen! All information finns  här i länken;  Instruktioner Hoppa på tåget.pdf 

Glas

av  alla de  slag är jag är intresserad av. Och visst är det fascinerande att tänka sig att glas inte är ett fast ämne utan en vätska. Likaså att glas är den tjockaste vätska som finns och detta gör att glas verkar som ett fast material. Detta är ju något som blir extra tydligt när en ser en glasblåsare i arbetet. För egen del har jag en del glasföremål som mest är  till “lyst” men  även många som i bruk. Alltså bruksglas. Så de glasvaror som medföljer tåget idag är de jag dagligen, eller nästan dagligen, omger mig av. Glas som i huvudsak  kommer från olika svenska glasbruk men också från finska Iittala, från norska glasbruk och en del glasföremål har rest längre.

Glas från Kosta Boda Glas från Kosta -Boda. 

Apropå Kosta – Boda  så var jag i somras på Öland och besökte Vida Museum och  Konsthall byggt i glas, betong, järn och trä. En fantastisk byggnad där ljust glaset har sin speciella funktion. I museet finns en konsthall för galleriverksamhet och två flyglar för vardera Bertil Vallien och Ulrika Hydman- Vallien. Båda dessa har varit formgivare vid Kosta -Boda. Mer om VIDA finns i länken ovan.

Två karaffer i glas som är favoriter. Perfekta för en solitär blomma. Två favoriter.  Karaffen till vänster är signerad av Bertil Vallien. Och den är både till “lyst” och i bruk. Perfekt för en solitär blomma. Karaffen till höger har invandrat från ett glasbruk i Tjeckien. Också ofta i bruk som vas. 

Några ljuslyktor av modell “ä” som hänger med. 

Dessa gamla och ärvda ljusstakar finns  nära min favorittavla. (Målad av vännen Tove). Annars finns de på matbordet. 

Skålar av glas och kristall i urval. Blandade nationaliteter. Ett urval av skålar i glas/kristall.  Även dessa är ofta i bruk.

Ärvda kristallglas av äldre modell.

Ett smakprov från finska Iittala.

Mer glas jag sett  och uppskattat

I Uppenbarelsekyrkan, i Hägersten, en stadsdel i Stockholm, finns vackra glasmålningar

I Globen/Avicii arena finns glas som ett av byggnadsmaterialen.

Kanske kan glas också vara både språk och lycka. 

Övriga som är medresenärer i Hoppa på tåget-temat är länkade här :
Besök dem gärna för att se deras tolkningar av ordet kamouflage.

 

30 svar på ”Glas – Ordet som gäller i “Hoppa på tåget” avgång 6”

 1. Utan tvekan är glas språk – formspråk – och lycka både i vardagsglaset och konstglas som även gott kan vara bruksföremål.
  Ljusstakarna sällskapar med tavlan.
  Vackert inlägg!
  God lördagskväll!

  1. Tack! Jag tänkte mycket på detta och just glas som konst och även som bruksföremål. Och till lyst kan det ju vara helt oavsett.
   Och ibland sällskapar dessa ljusstakar med tavlan och de trivs fint tillsammans.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 2. Kosta Boda ljusstakarna som vi har har samma färg som du har i de blå faten. Så vackert blå.
  Vallien-vasen är urläcker!
  Man kan verkligen förgylla sin vardag med vackra glas att dricka ur, att äta på osv.
  Hellre vackert som inte enbart är till lyst utan också kan användas rent praktiskt.
  Två vackra flugor i en smäll. Lyst och praktiskt!
  Iittala , ack ja, så mycket sådant glas vi hade och fortfarande har.
  Norskt glas har vi däremot inte alls. Jag ska googla på det och se vad jag hittar.
  Tack igen Ditte för ett vackert och fint inlägg!
  En fin kväll önskas er båda!
  kram

  1. Den här blå färgen är jag så förtjust i och skulle gärna ockås ha ljusstakar i samma färg.
   Just att förgylla vardagen med det man tycker om gör jag gärna. Att ha saker som inte är i bruk är ju trist.Vi använder allt.
   Vi har en del norskt glas eftersom släkten på mammas sida är norsk. Tror att man där inte på samma sätt som Sverige haft färgat glas.
   Iittala produceras ju fortfarande och jag var en gång för många år sedan i Iittala och såg när några tillverkades. Verkligen roligt.
   Och när vi flugit med Finnair så har både Iittala och Marimekko funnits med i planen på olika sätt-
   En lugn kväll har det varit och med “mellon ” på i bakgrunden.
   Hoppas ni haft en bra dag och jag önskar er en fin söndag.
   Kram

 3. Jag kom helt osökt att tänka på altartavlan i kyrkan som består av målat glas, glas är en sån sak som i princip finns i var mans hand.
  Många Kosta Boda glas är ett konstverk.

  1. Jag har alltid fascinerats av glas och inte minst hantverket.
   Besöker gärna glasbruk och då blir det också ofta något som jag köper med mig hem-

 4. Fantastisk vad människan kan skapa av glas. Iittala är en riktig favorit hos mig, och glasmålningar på kyrkor likaså.

  1. Jag är både fascinerad och intresserad av glas. Och dessa glasmålningar här i Uppenbarelsekyrkan i Stockholm är så vackra. Ja, hela kyrkan är vacker och ljus och andas rymd. En kyrka att komma in i och där en kan bli glad. Inte så ofta det är så.
   Iittala tycker jag också mycket om och de är tidlösa.

 5. Ett stort knippe med glas ifrån dig!
  Jag gillar också glas i alla former och har en hel del från kända glasbruk.
  När min förste make fyllde år på 70-lalet fick han/vi vår första uppsättning av Iittala dricksglas och fler sorter av olika storlekar ökades på.

  Fin tolkning av glas!
  Stor kram!

  1. Tack! Jadå! Jag tycker om glasföremål av olika slag och använder dem gärna- Har också alltid varit intresserad av att besöka glasbruk, gärna mindre, men de är nu ganska få.
   Iittalaglasen står sig och tillverkas fortfarande, vilket ju är roligt. Har också fått och ärvt en del, så det finns gott om dem. Roligt att du också har dem. Var en gång i Finland och såg hur de tillverkades och det var riktigt intressant.
   Stor kram!
   Hoppas du haft en bra kväll, men jag vet ju att du har så ont. Gör mig illa.

 6. Du har betydligt fler glasföremål hemma än jag. Däremot har jag fyra “glastavlor” från konstnären Jonas Torstensson. Märkligt nog hänger de på väggen i sovrummet…
  Sedan har jag en likadan karaff som din blåa, fast min är röd. Perfekt för en solo blomma.
  Dricksglas hade jag en gång – massvis med ärvda kristallglas liknande dom du visar, men de var inte mitt stuk, så dom gav jag bort.
  Vad jag gillar extra mycket är dina ljusstakar. Så vackra de är. Det är inte ofta man ser ljusstakar gjorda av glas.
  Ett riktigt snyggt bidrag till dagens tema:-)

  1. Jag gillar glas och just materialets mångfacettering och fascineras av hur föremålen tillverkas. Hantverket. Fantastiskt med dessa glastavlor av Jonas Torstensson. Men jag tänkte just sovrummet. Å andra sidan varför inte-
   Jag har ett par glastavlor och ett par “glasfigurer” men de fick inte vara med denna gång. Bestämde mig för att i princip ta med det som ofta är i bruk. Bruksföremål.Kul att du har en liknande karaff men i rött glas.
   Dricksglas har jag gjort mig av med i mängder men de jag har kvar är i bruk. Men numer är det sällan vi är fler än sex personer här och äter middag så jag kan nog rensa ytterligare.
   Glasljustakarna är finska och de är maffiga i sin enkelhet.

 7. Delar oreserverat din förtjusning, både för bruksglas och konstglas. Ett vackert glas som känns bra i handen förhöjer varje dryck! Har lyckats samla på mig rätt mycket – förstås – och har svårt att skiljas från prylarna, några är arvegods men flest har jag nog införskaffat alldeles själv.

  1. Just att dricka ur ett glas som både är vackert och ändamålsenligt ger ju det där “lilla extra”. Känner igen detta med att det är svårt att skiljas från en del. Tränar på det.Men glas både fascinerar och intresserar mig.

  1. Iittalglasen är ju väldigt 70-tal. Var för många år sedan just i Iittala och såg tillverkningen och det var väldigt intressant. Glasen gillar jag och de är i bruk i stort sett varje dag.
   Kul att du känner igen lyktorna. Också mycket 70-tal.

 8. Så mycket vackert så. Kristallglas av äldre modell riktigt fint. Färgat glas kan också vara vackert, som du visar upp. Kosta-Boda gillas med i detta hus. Så trevligt att du även brukar glas & kristallskålarna.

  1. Jag såg er glassamling i det vackra skåpet och blev lite nostalgisk. Glas berättar ju så mycket. Och just kombon här med dina gamla bilar på hyllorna blev det där “lilla extra”. Just bilar har jag bara en. En gammal från början av 50-talet som jag fick av pappa. Ska ta en bild av den och skicka till dig och höra vad du säger som kan detta.
   Tror vi är lika när det kommer till att använda de glasföremål vi gillar.

  1. Glas är fascinerande på många sätt och den här gången valde jag att de ta med några glasföremål som i stort sett är i bruk varje dag. Kunde ju blivit väl mycket glas annars.
   Lite extra roligt är att jag varit på de flesta av glasbruken där föremålen kommer ifrån- Undantaget de höga ljusstakarna.

 9. Glas är vackert, spännande och användbart. Finns i otaliga variationer och många användningsområden. Användbart i vardagen men också en fröjd för ögat att titta på.

  Kram och god söndag!

  1. Glas fascinerar och intresserar. Perfekt till lyst och praktisk användning.
   Och tänk så många varianter det finns.
   Önskar dig en fin söndag.
   Här strålande sol nu på fm och rejält med takdropp. Aningen vår i luften.
   Kram

 10. Man kan helt enkelt inte se sig mätt på glasföremål! Min favoritfärg på glas är djupblå, dina blå Kosta är sååå fina. Iittalas grumliga glas är jag uppväxt med, de är speciella men kanske uppskattar jag dem mindre då de varit så vanliga för mitt öga. Nu börjar jag allt bli sugen på att besöka något glasbruk i sommar, det var längesedan. När jag växte upp åkte mamma och jag på bussresor till olika glasbruk, vi hade ju inte tillgång till bil så dessa utflykter var mycket uppskattade, inte minst för att min mamma då alltid var på strålande humör.
  Kram från vintrigt vackert Dalarna

  1. Jag är så förtjust i de djupt blåa föremålen och även glaskaraffen i olika blå nyanser somjag ärvde av pappa. Iittala glasen är ju väldigt 70-tal. Vet att jag var I Iittala och såg tilverkningen och efter det gillade jag dem bättre . DE säljs bra än idag och verkar ha sina köpare.
   Jag besöker gärna glasbruk och har fona minnen från besök där både i Sverige och utomlands. Själva hantverket är detsamma men ändå väldigt olika.
   Kanske kan du få till några sådana besök i sommar.
   Fina minnen när du och din mamma var på glasbruksresor. Känner igen mig här. Resor med min mamma.
   Vackert här idag med strålande sol så jag ska masa mig ut på en runda.
   Kram från ett soligt Stockholm.

 11. Kosta Boda hade vi en del i mitt föräldrahem, det samlades ju på lite olika märken där men detta är det enda jag minns.
  Glas finns ju i oändliga former och riktigt vackert kan det ju bli.

  Ha en jättefin eftermiddag nu.

  1. Visst var det så att våra föräldrar samlade en del. Jag tycker om glas och inte minst hantverket bakom det.
   Här lyser solen nu så jag ska ge mig ut en vända i vårsolen.
   Önskar dig en fin söndag.

 12. Snyggt tolkat av ordet glas, så vackra föremål du visar! Dock kan jag inte se de 4 sista bilderna, konstigt?
  Må så gott!
  KRAM

  1. Tack! Ja, glas som ofta är i bruk här hemma fick en plats och då blev det bruksglas. Att du inte ser de sista bilderna beror nog på att på att jag jag där har länkat till andra inlägg där jag skrivit om glas i andra sammanhang.
   Önskar dig en fin kväll.
   Varm kram
   (Och berätta gärna om detta med att bilder försvinner hos dig fler gånger.)

 13. Det blev ett fint inlägg med intressant läsning och fina bilder. Glas är verkligen ett fantastiskt material … och ofta väldigt vackert!
  Själv är jag mycket förtjust i Rejmyres gröna och röda glas … farmor och farfar hade en del, men de ärvde min far och då försvann de tyvärr för mig.
  Ha en fin måndag!
  Kram

  1. Minns också dessa vackra glas från Rejmyre i grönt och rött. Så synd att de som dina farföräldrar hade inte hamnade hos dig. De jag hade, ganska få har hamnat hos döttrarna och lever vidare.
   Jag skulle säkert kunna göra mig av med en del men använder ofta det jag har så de blir liksom “bruksföremål”
   Här är set blåst, snöigt, isigt och mulet idag så antar att det blir en innedag.
   Men det går ju bra det också.
   Önskar dig en fin måndag.
   kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *