Stockholm

Genom fönstren ser jag mycket av det som händer

Vi bor alldeles på kajen vid Norra Hammarbykajen, vid Hammarbykanalen, på Södermalm i Stockholm. Och genom fönstren och från balkongen finns alltid mycket att titta på och låta sig underhållas av. Hammarbykanalen är en liten del av Östersjön/Saltsjön och ingår i den betydligt längre Hammarbyldeden. Den sjöleden går mellan Saltsjön och Mälaren och dagligen, året om, passerar  större och mindre fartyg här liksom många fritidsbåtar. (Mer om Hammabyleden finns att läsa i länken)

Vill man ta sig sjövägen mellan Saltsjön och Mälaren så måste man passera Hammarbyslussen. (Om man nu händelsevis inte önskar ta den yttre sjövägen och ta sig via Södertälje. Betydligt längre och knepigare)Och slussa måste man eftersom Mälarens vattennivå är mellan 0.7 och 1 meter högre än Saltsjön.

Stockholm. Södermalm. Genom fönstren och från balkongen ser vi påtagligt årstidernas växlingar-Genom fönstren, och den varma tiden från balkongen, följer vi  med glädje både vad som händer i naturen och det som händer på och i vattnet. Och även längs kajen är det mycket som händer.

Genom fönstren

och från lägenhetens alla fönster har vi god utblick över kanalen, området runt Hammarbyslussen och  kajen här på Södersidan. Vi ser också över kanalen, till den västra sidan av kajen på Sjöstadssidan och en del av vad som händer där. Nu verkar området, i varje fall husen vid och på kajen färdigbyggda. Men den strandpromenad som ska gå här är under pågående arbetet. Vi har följt områdets utbyggnad och från att det varit skjul och båtupplag och andra lager här sså känns  nu området mer tilltalande.

Stockholm. Södermalm. Utsikten genom fönstren varierar en hel del- Både helheter och detaljer framträder i HammarbykanalenEn del fritidsbåtar finns fortfarande ute. Och intresset för att paddla kajak verkar inte att ha upphört trots att det är slutet av oktober- Utsikten genom fönstren varierar. Ser både helheter och detaljer.

Mer på detaljnivå. Med zoomkameran.

Så kommer en pråm lastad med både en grävskopa och ytterligare en pråm kommer med stora stenbumlingar. Först såg jag inte att stenarna skulle läggas i kanalen här vid Sjöräddningsstationen och Hammarbyslussen. Min tanke var att grävskopan plockade upp dem från botten. Icke! Funderar på om man ska bygga en lite holme här i kanalen.  Efter visst efterforskande så vet jag nu att det ska bli en arbetstunnel inför det kommande jobbet med tunnelbanelinjen under Hammarbykanalen.

Stockholm. Södermalm. Skanstull. Ser genom fönstren hur en grävskopa lägger stenbumlingar i kanalen. Funderar på varför. Ser genom fönstren en grävskopa, modell mindre, som lägger stora stenbumlingar i vattnet. Funderade mycket och sökte på olika ställen efter vad detta skulle vara bra för.  Men det  hela verkar bli en arbetstunnel för den nya tunnelbanan som ska dras under kanalen.

Rejäla stenar är det. Och när lasset med sten tar slut hämtar man nya.

Från stenar till något mer levande

Till svanar. Vi har i flera års tid följt herrskapet Svan som håller till på Mälarsidan, längs Årstaviken. Här bygger de sitt bo och här föder de sina ungar. Men väldigt ofta tar de sig genom Hammarbyslussen och vidgar vyerna med ett besök i Hammarbykanalen. De fick i våras tre ungar som av någon anledning ganska snart blev två. Här misstänkte vi  starkt trutarna. Men två ungar har sedan sensommaren följt med och ofta simmat mellan föräldrarna.

Och några andra svanar har inte varit just här. Tills igår. Plötsligt såg vi en av svanfamiljerna från Hammarby Sjöstad komma , där finns fler svanfamiljer och alla med många ungar. Men om detta tyckte inte “våra” svanar och ett svanslagsmål utbröt. Vet inte vem som vann men nog är det revirtänk även bland svanar. Såg att den inkränktande svanfamiljen så småningom gav sig iväg mot sina jaktmarker.

Stockholm. Södermalm. Hammarbykanalen, Hammarbyslussen. Ett slgsmål mellan två svanar. Genom fönstren såg jag att det blev bråk mellan svanarna så jag gick ut på balkongen för att få till en bild. Tyvärr blev den väldigt suddig men svanarna var hela tiden i rörelse. Kom på efteråt att det varit bättre att filma. 

Om detta är herr eller fru Svan vet jag inte. Ungarna och den andra svanen var längre bort och kom inte med på bild. Men de väntade här på att ta sig hem till Mälaren via Slussen.

Stockholm.Södermalm, Hammarbykanalen. Genom fönstren ser jag att den inkräktande svanfamiljen ger sig av. Genom fönstren såg jag att den stora svanfamiljen gav sig av och hann ut på balkongen för att ta en bild. 

Dagen går och jag också. Det blir en rejäl promenad  här hemma på Söder och med en del stopp. När jag så småningom kommer hem på eftermiddagen kommer hem igen ser jag genom fönstren skymningen komma och himlen antar en mer gyllene färg- Slår mig ner i soffan och

Stockholm. Södermalm. Hammarbykajen Ser genom fönstren att skymningen sänker sig och jag går ut på balkongen för att ta en bild. Jag sitter i soffan och ser genom fönstren hur skymningen sänker sig och himlen antar en vackert gyllene färg. Men för att få till en fin bild reser jag mig och går ut på balkongen

Så något helt annat.

För ett tag sedan fick jag se att Eva S, en av mina bloggvänner, är duktig på att sy och nu bl.a sytt “halsvärmare” som man kan knäppa. Och jag var inte sen med att lägga en beställning.  Enligt almanackan är vintern och kylan på väg. Visserligen kanske den dröjer men lika bra att vara beredd.

Mitt ansikte är ju så känsligt efter alla solskadebehandlingar och tål inte kyla. Ja, inte värme heller. Men nu är det ju kyla som kommer. Så jag bestämde mig för att beställa en “halsvärmare” och fick en specialmodell. Min är lite högre och jag kan också dra upp den bit över nedre delen av ansiktet. Jag lät Eva bestämma tyg  och blev supernöjd när mitt paket kom igår. Min halsvärmaren är också fodrat med ett extra mjukt som fint bryter av. Är du intresserad finns både halsvärmare och annat Eva sytt och syr på beställning här på hemsidan.

Jag är supernöjd.

 

38 svar på ”Genom fönstren ser jag mycket av det som händer”

 1. Tack så innerligt för dina vänliga ord om mIn verksamhet och bilderna på dig och din halsvärmare är såå fina! Den passar så fint till dina färger.
  Tack också för alla fina Stockholmsskildringar! Såg att du häromdagen var utanför min gamla skola, Katarina Norra där jag gick ettan till fyran. Sen blev det Riksby Skola i Bromma….

  1. Tack, Eva! Jag är verkligen jättenöjd och så glad över att jag lämnade åt dig att bestämma färgerna. Och jag har ju en del jackor och kappor som är färgglada och denna halsvärmare passar till allt.
   Vad roligt att läsa att du gått i Katarina Norra. Där passerar jag ett par gånger i veckan. Kul nu att man ordnat till Tjärhovsgatan så trevligt.
   Ha det gott!
   Kram

 2. Minns så väl den fina utsikten där från ert. Och det händer minsann något hela tiden, härlig med så mycket rörelse 🙂 Blir spännande få veta vad som anläggs!!
  Svanbråksbilden är trots oskärpan jättefin, nästa gång fiilmar du 🙂 Jag gjorde samma sak med fåglar vid sjön som flaxade – så kom jag på att filma går ju också bra.
  Halsvärmaren är jättefin, kollade länken till henne, så läckra! Som smycken! Förstår du är nöjd!
  Stor kram o trevlig onsdagskväll

  1. God och fin utsikt har vi och stundtals är det en hel del som händer. Ja, ganska ofta. Sommartid inte minst.
   Svanarnas bråk gick så snabbt att jag inte hann med att filma. Men det är ju då lättare att få med rörelsen.
   Jag är supernöjd med halsvärmaren för den går att ta upp en del över ansiktet och det behöver jag ju ibland. Extra roligt är att det bara finns en i varje tyg.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram

 3. Så snygg halsvärmaren var och passade dig perfekt! Positivt också att du lärt dig hur du bäst ska akta din hy, inte utsätta den för mer än nödvändigt av väder och vind.
  Ja du har så mycket att titta på därifrån din soffa så skulle jag vara du kom jag väl inte iväg någonstans alls. Det skulle räcka med att sitta med kamera och kanske kikare beredd! Ja nog kan man undra vad stenförflyttningen ska leda till?
  Att man fortfarande paddlar är kanske lite förvånansvärt, men jag har följt temperaturerna under några veckor nu och det är utan undantag ca fem grader varmare i Stockholm än hos mig. Det förklarar saken för mitt vidkommande, men samtidigt börjar ju vattnet kyla underifrån, burr. Här har vi riktigt gott om höstlovsfirande turister, vi var uppe till frititdsanläggningen igår, det kryllade av barn och aktiviteter i matsal och på lekplatserna. Man har tagit i bruk konferensvåningen för att slippa trängsel och det verkade fungera bra. Och tänk, familjerna är ute o cyklar även i regn och rusk så råder både idag och tidigare dagar. ja har man hyrt cyklar för många pengar gäller det förstås att utnyttja dem också. Kramen

  1. Jag är jätteglad för halsvärmaren och den kommer att bli bra för mig när det blir kallare. Jag har ju jackor med mer färg på och den passar till dessa.
   Visst har vi en del att titta på och när jag antingen sitter i soffan och läser så hoppar blicken ut och likaså i köket vid bänken framför fönstret är det lätt hänt att blicken glider iväg. Och sommartid så är balkongen perfekt. Men jag gör ju lite annat också….
   Jag var in och hittade efter mångt och mycket att stenarna ska vara till en arbetstunnel för den del av den nya tunnelbanans sträckning här under kanalen. Så det lär bli mycket sten här.
   Ja, kanoterna/kajakerna kommer i omgångar och de kommer i grupp så kanske är det någon kurs. Men överlag är det många kajaker ute fortfarande.
   Vad roligt att ni har gott om höstturister och kan tänka mig att de har det fint hos er.
   Kram

 4. Ni har verkligen full koll på vad som händer från er lägenhet, både på land och i vattnet. Så en vacker kvällsvy på det.

  Så fin halsvärmaren är och vilka behagliga färger som klär dig bra.

  Kram och god onsdagskväll!

  1. Vi har, om vi vill, goda spanmöjligheter från alla fönster i lägenheten. Men det är ju inte alltid vi ägnar oss åt fönstertittning. Men ibland så.
   Sommartid är det väldigt omväxlande vyer och helt ok resten av året också.
   Jag är jätteglad för halsvärmaren och så bra att jag kan dra upp en en bit över ansiktet. Färgen passar ju till mycket.
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   kram

 5. Kul du har så mycket intressant utanför dina fönster.
  Vad många ungar ena svanfamiljen hade.
  Fint med halsvärmare.
  Behövs kyligare tider.
  Fast idag kändes det ganska “varmt” under min promenad.

  1. Ja, här händer en hel del. Men det är ju bara ibland som det blir så att det sammanfaller med att jag är hemma. Men vi har ju fönstren mot kanalen och likaså balkongen så det är lätt hänt att blicka ut. God underhållning är det i varje fall.
   Svanfamiljen som kom hit verkade ha sina ungar i behåll men de fick ge sig iväg igen.
   Jag är så glad över halsvärmaren och så bra att jag kan dra upp den en bit över ansiktet. Blir bra när det blir kyligare.
   Ganska varmt här också, +13 idag på em när jag var ute. Och då lite sol. Men resten av dagen var grå och regning. Men det blev 5 km i alla fall. Ville se hur det gick med “Guldbron”.

 6. God kväll!
  Så mycket spännande du ser från er balkong. Undrar vad det ska bli med stenbumlingarna?
  Vilken snygg halsvärmare du köpte. Gillar färgerna på den. Jag hade kanske vänt fodret utåt då jag har så mycket svarta vinterkläder.

  1. Ja, en del händer. Har läst på att stenarna ska vara till en arbetstunnel för den nya tunnelbanan som ska gå under kanalen. Så de lär nog hålla på ett tag. Halsvärmaren är jag så glad att jag beställde för den kan även skydda en del av mitt ansikte när kylan kommer. man kan ju få vilka färger man vill men jag har ju en del färg i vinterkläderna så den här är perfekt. Man kan själv få välja tyg till viss del. På hemsidan finns några exempel.
   kram!

 7. Jag ser att på dina bilder att naturen i år går väldigt mycket i gult. Precis som här. Det skulle aldrig falla mig in att paddla kajak vid den här tiden. Paddlingen gör väl att man blir varm antar jag.
  Halsvärmaren är superfin. Du klär bra i den!
  Var rädd om dig!!
  Kramar

  1. Visst är det mycket gult just nu. Och snart är nog löven bort från träden och det blir helt kalt.
   En del paddling pågår här och det ser ut att vara populärt. Men jag avstår också.
   Är så glad och nöjd med halsvärmaren. Perfekt också att den kan dras upp en bit så jag kan skydda mitt ansikte när det blir kyligare.
   Ha det så bra det går du också.
   Kram

 8. Fina bilder från det som h änder från ditt fönster. Jo, ni bor så avundsjukt bra till för underhållning, jag har ju sett det IRL.
  Underhållning på hög nivå.
  Sånt ser inte jag från mina fönster 😀
  Det var en väldigt snodig och snygg halsvärmare, så perfekt passande dig.
  Stor kvällskram!

  1. Tack! Ja, en hel del finns att titta på hela året och det varierar med årstiderna. Vår, sommar och tidig höst är det ju än mer. Vi har ett högt och fritt läge och det betyder ju mycket.
   Jag är så glad över halsvärmaren och så bra att jag kan dra den upp en bit över ansiktet när kylan kommer.Fina färger är det också.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 9. Många kajaker! ,-)Härligt att se svanar och deras små,-)
  Fin vy från balkongen.
  Fina halsvärmare du får! ,-)
  Jag är ledssen men kan inte koncentrera mig idag! Men jättefina bilder!
  STOR KRAM Primrose ,_)

  1. Vet att det är populärt att paddla men för egen del skulle jag nog tycka det var för kallt så här sent på hösten.
   Mycket hände här och det är god underhållning.
   Jag har varit hos dig och vet att du är både ledsen och arg. Men all rätt. Håller tummarna för dig och de dina.
   Många tankar.
   Kram

 10. Första bilen var en riktigt färgchock, WOW alltså. Håller lite med Emma där. Du har så mycket underhållning framför dina fötter att du egentligen inte ens behöver gå ut.
  Googlade lite varför de bautastora stenen radas upp där, men det enda jag hittade var att det var underhållsarbeten som ska pågår i en vecka. Det var ju upplysande;-)
  Din halsvärmare är hur snygg som helst. Gillar färgerna som liver upp även om du har en enfärgad höst-/vinterkappa. coolt:-)

  1. Lite så är det. Vi har mycket att fästa ögonen på men ut går jag ju i princip varje dag. Mår bra av det men vissa dagar klagar ryggen väldigt mycket och det är svårt att gå så långt.
   Underhållsarbetet verkar via PEAB:s hemsida bli en arbetstunnel för den nya tunnelbanan som ska gå under kanalen. För något annat underhållningsarbete verkar inte troligt här vid Slussen.
   Halsvärmaren är jag så glad för och jag har ju mer färgglada jackor så den passar till allt. Och perfekt att jag kan dra upp den en bit över ansiktet när kylan slår till. Kul också att det bara finns en av varje vad gäller tyget.

  1. Har nog första parkett på balkong sex trappor upp. Men även soffläget är bra vad gäller utsikt och fönstren också.
   Halsvärmaren är jag så nöjd med och den blir perfekt när det bli kyligare och jag också kan skydda en del av ansiktet med den .

 11. Återigen, stort tack för “hemmabilder”. Härliga bilder som får mig att längta lite, inte minst svanbilderna. Hade “mina” svanar i Gustavsbergs hamn, knölisar…och här i norr har jag “mina”, nu sångisar.
  Jag älskar svanar, vilket jag förstås inte är ensam om. Jag minns när vi bodde i Nacka, nära Skurubron. Jag hade mina dagliga joggingturer i Nyckelviken och en morgon fann jag en svan som hade fastnat i isen. Ringde räddningstjänst och de kom ut och de lyckades med räddningen. Alla var glada, frågan är vem som var gladast…jag eller svanen?
  Ser din “stora” svanfamilj, jättefin, men jag tror nog att det är en sammanslagning av två familjer, några adopterade ungar.
  Hursomhelst så njuter jag av dina Stockholmsbilder, tusen tack för titten!

  1. Svanarna följer vi och nu när det kom en svamfamilj från Sjöstan så blev det ett rejält bråk. Tyvärr gick det snabbt och jag hann inte med riktigt. Hade varit bättre att filma men jag vara för långsam. Men den gästande svanfamiljen var öfr denna gång besegrad och simmade tillbaka mot Sjöstan. Intressant här med revirtänkandet hos dem. Kan tänka mig att du hade “dina svanar” i Gustavsbergs hamn och fint att du nu har sångsvanar i Norr.
   Är i Nyckelviken då och då, dotter Helen bor i Nacka stand, och har där sett en del svanar. Förstår att du var glad som kunde få svanen som satt fast i isen räddad.
   Dessa svanar från Sjöstan har sedan i somras simmat runt med sju ungar men säkert kan de ha adopterat några på vägen. Våra här hade tre ungar men blev av med en i juni och vi misstänker starkt en eller flera trutar. Men flera hot finns ju. Svanparet har sedan dess haft två ungar med sig som de noga passar på.
   Väldigt trevligt att du är med.

 12. Vilka fina foton från hösten hemma hos dig, inte minst på den stora svanfamiljen.
  Halsvärmaren ser jättefin ut!
  Ja, vi är så glada att Molly är hemma igen, vilket äventyr!
  Ha det gott.
  Kram

  1. Tack! Ja, en del att titta på är det. Och intressant att se vilket tumult det blev när svanfamiljen kom hit från Hammarby Sjöstad Men de försvann efter bråket. Halsvärmaren är jag så glad för och perfekt att den kan dras upp så jag kan skydda ansiktet när det blir kallt.
   Jag gläds så med er att Milly är hemma hos er igen. Vilken pärs!
   Tankar och kram

 13. Det var så skönt att see vackra foton från ditt hem.
  Va ¨ roligt du måtte ha med din kamera.
  Som du vet, är SKYMNING mitt svenska favoritord,
  och ditt skymningsfoto fångar det precis. Bara ÄLSKAR ljuset.

  Day meets night and gives hope at the same time. Kram!

  1. Jag och kameran är ofta tillsammans och det är roligt att se vad som kan fångas på bild. Både du och jag tycker om solnedgångar och även ordet i sig. Och fina skymningar har det varit men mörkret lägger sig snabbt.
   Sista meningen är så tänkvärd. Tack!
   Många tankar till dig.

 14. ni bor verkligen bra där och det finns ständigt mycket att titta på! Härliga bilder från din balkong – den sista, när solen är på väg ner är såå fin!
  Den där halsvärmaren passar dig perfekt! Snyggt!
  Kram

  1. Vi bor bra här. Mitt i stan men ändå med många grönområden runt om.
   Kanalen och vad som händer där varierar och oftast finns hela året mycket att titta på. Och allra mest sommartid när alla båtar passerar.
   Halsvärmaren är jag så glad för och när det nu börjar kyligare så kan jag dra upp den och skydda mer av ansiktet.
   Kram och trevlig torsdag.

 15. Första bilden är ju helt fantastiskt fin – vilken färgboost! 🙂 Dramatiskt med svanslagsmålet, verkar som era svanar vann eftersom dom andra gav sig av.
  Fattar inte hur det är tänkt att bygga en arbetstunnel genom att inledningsvis slänga en massa bautastenar i kanalen? Är det grodmän som ska ner där och härja, eller? Nåja. Dom vet väl själva vad dom håller på med får man hoppas.
  Halsvärmaren var verkligen både fin och praktisk och passar dig jättebra!

  Ha ännu en spännande dag 🙂

  1. Ja, hösten här är verkligen fin med alla dessa nyanser av gult och orange. Men snart så faller nog löven helt. Såg nu på morgonen att den inkräktande svanfamiljen var här igen. Men såg inte till “våra” svanar. Får hålla utkik.
   En av de nya tunnelbanelinjerna ska gå här under och det blir intressant att se var som händer. Men en sak är säker och det är att mängder av stora stenar läggs i kanalen. Tittade på PEAB:s sida och får väl titta där vidare hur det är planerat. Stora fartyg ska ju fortfarande kunna ta sig genom slussen utan att fastna på botten.
   Halsvärmaren är jag så glad för och när det senare blir än kyligare så kan jag dra upp den en bit över ansiktet så det blir extra bra.
   Strålande sol idag så det ser lovande ut för sköna promenader.
   Ha det fint du också.

 16. Det händer verkligen mycket utanför ditt fönster. Jag gillar halsvärmarna…mycket snygga och den du köpt passar dig perfekt…precis “dina” färger. Kram

  1. En hel del underhållning bjuds vi på och den varierar väsentligt med årstiderna. Såg i dag att den inkräktande svanfamiljen var tillbaka. Men har ännu inte sett något bråk.
   Halsvärmaren är jag så glad för oh blir fint nu när det blir kyligare. Jag behöver skydda mitt ansikte som inte tål kyla så bra och halsvärmaren kan jag dra upp en bit. Är också så nöjd med färgen. Har en del färgglada jackor så den blir fint till det. Och jag är ju ganska “blå”.
   Kram

 17. Tycker svanar är så otroligt fina. Finns ett par här i stan med som antingen håller till i Tidan eller i dammen borta i naturreservatet, och tycker alltid det är lika trevligt att se dom.
  Kan inte minnas att jag sett andra svanar, och med tanke på revirtänket dom verkar ha så är det kanske inte så konstigt. Intressant att se, trodde dom kom bättre överens med andra svanar.

  1. Jag tycker svanar är fina att se på men jag vet att de kan vara ganska ilskna. När vi hade båt fick man passa sig för halsarna kan bli väldans långa. Här blev det två bråk och den ena familjen med många ungar försvann. Men, se idag var de tillbaka men jag tror att den ordinarie familjen är kvar i mÄlaren och inte kommit genom slussen idag. Kul att följa. Jag trodde också att de inte hade ett så starkt revirtänkande men det hade de just här.
   Roligt att du också har svanar i närheten. Och mycket tänkbart är att de bor i Tidan eller i naturreservatet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *