Stockholm

Gammalt men nytt på Södermalm – Området runt Tjurbergsparken

Att Södermalm är en grönskande stadsdel  och ö har jag ofta återkommit till här i bloggen. Och här är det aldrig långt vare sig till parker, större grönområden eller vatten. Söder är en gammal stadsdel som har sin speciella historia. Jag tycker jag kan en hel del om vårt huvudstadsområde men mycket finns kvar att se och uppleva. Till Söder flyttade jag 2004 och har verkligen på djupet lärt känna stadsdelen. Här fanns/finns mycket som var gammalt men nytt för mig.

Under lång tid har jag läst om och lite på avstånd blickat in och upp  mot den närbelägna  Tjurbergsparken som ligger strax bakom Ringens köpcentrum, vid Ringvägen och Skanstull i Stockholm. Och trots att jag bott här på östra Södermalm så länge har det dröjt ända tills igår innan jag tog mig an Tjurbergsparken. Parken och det fina, gamla bostadsområdet, kvarteret Metern, som ligger alldeles bakom om parken.

  Tjurbergsparken. Stannar till en stund här vid den ståtliga almen och läser på lite om områdets historia. Här i parken och angränsande område  finns nu långt skridna planer på att “förtäta”  med 65 nya hyreslägenheter. (Man räknade med en hyra på ca 10-12000 kr för en 2:a på 65 m2.)

På kartan synd set tydligt att det är gott om parker på Södermalm.  Tjurbergsparken och området här ligger ca 1 km från där jag bor och ändå hade jag inte varit här förrän igår.

Nytt men gammalt

Tjurberget finns nämnd redan på 1600-talet. På den tiden var det här på Södermalm betesmarker för stadsbornas boskap.  och Området låg då långt från själva staden. Och staden det var var Gamla stan.Allt annat var landet. Ännu en bit in på 1920-talet låg här, där Tjurberget och Tjurbergsparken idag finns,  gårdar och små stugor i ett oregelbundet mönster av gator och vägar

“Året är 1930” – Noterade att siffrorna inte syntes så tydligt på bilden. 

Jag har gått en bit uppför trapporna i parken och blickar ner mot Blomsterfondens hus seniorboende.Blomsterfonden är uppbyggd av insamlade medel som lämnats dit i stället för blommor vid begravningar. Dessa pengars syfte är att erbjuda äldre personer boende. (Mer att läsa om Blomsterfonden och deras olika boenden i länken ovan)

Stockholm . Södermalm. Blomsterfondens hus byggdes på 1920-talet. Gammalt men nytt i sammanhanget vad gäller områdets historiaJag blickar ner mot Ringvägen och mellan träden syns några av Blomsterfondens hus. Gammalt men nytt om man tänker på områdets historia. Dessa hus blev uppförda på 1920- talet.

Stockholm.Södermalm. Tjurbergsparken. En känsla av gammalt men nytt infinner sig snabbt. Gammalt men nytt är en känsla som genast infinner sig. Slår mig ner på bänken och förflyttar mig tankemässigt tillbaka i tiden.

Jag fortsätter genom parken och ser ett inhägnat område med en skylt i mitten. ” Äng med honungsfacelia”. Något överblommad nu. Men här har personal från Södermalms stadsdelsförvaltning sått frön från honungsfacelia. Detta är en blå växt som drar till sig bin eftersom växten har en rik nektarproduktion. Ett lovvärt initiativ för mängden av pollinerande insekter minskar i Sverige av bl.a. brist på mat.

En liten äng där honungsfacelia ska blomma till våren.

Kvarteret Metern – Gammalt men nytt

för mig. Kvarteret Metern ligger precis norr om Tjurbergsparken och uppfördes 1926av HSB. Här var tanken att man i kooperativ anda skapa bostäder även för låginkomsttagare. Bostadshusen  är byggda i ett s.k. storgårdskvarter. Husen är sammanbyggda och en gård ligger centralt i mitten. Tanken på att bygga så här kom från kontinenten och var ny i Sverige. Terrängen i området är kuperad och husen är byggda för att passa in där. Man går in området genom olika grindar och entréerna till de olika  husen vetter mot gården.  Tanken var att på så sätt skulle de boende lätt kunna mötas och ge en känsla av gemenskap och att höra hemma här.

Stockholm.Södermalm. Tjurbergsparken. Kvarteret Metern. Gammalt men nytt. En arkitektur som håller än idag. Gammalt men nytt.  För visst var dessa hus ett nytänkande. Hela kvarteret är välhållet och jag gillar utformningen av både husen och hur de an och avpassats till terrängen-

Ursprungligen bestod husen/huset av 279 lägenheter, mest ettor och tvåor men man har under senare år börjat med att slå ihop lägenheter för att få till större bostadsyta.  (Idag finns här ca. 225 lägenheter)  HSB föreningen är en av de äldsta i Stockholm och bildades 1925

Jag bestämmer mig för att gå in genom grinden och portalen för att ta mig en titt på innergården.

 

Mycket grönska och en rejält tilltagen och inbjudande gård. De flesta lägenheter saknar balkonger så kan tänka mig att gården är väl använd.  

 

Sockholm.Södermalm. Kvarteret Metern från 1926.Förvissa är området gammalt men nytt i mångt och mycket. Även vad gäller gården så har man tagit hänsyn till naturen när man anlagt den. Känns verkligen som om man tänkt till. I sig är ju området gammalt men nytt på många sätt.

Jag lämnar kvarteret Metern och går vidare till nästa. Och även där blir det en hel del nytt för mig. Mer härifrån i morgon.

Här nedanför är några andra parker jag besökt och som ligger på östra Södermalm, i närheten av där vi bor. Många fler finns. Och förutom parkerna kan ju även de många  koloniområdena räknas in.

Vitabergsparken

Mandelparken nere vi Hammarby sjö

Lilla Blecktornsparken

Stora Blecktornsparken

Tullgårdsparken

Axel Landquists park

34 svar på ”Gammalt men nytt på Södermalm – Området runt Tjurbergsparken”

 1. Vilket suveränt initiativ med blomsterfonden. Genialiskt helt enkelt. Hoppas det är lika välskött som idén är bra. Tänk så mycket intressant man hittar i sitt närområde.
  Kvarteret Metern påminner om det vi i Göteborg kallar Solgårdarna, som byggdes på 30 och 40-talen. Barnrikehus var ett annat namn på Solgårdarna. Det var öppna fina gårdar med ljus och grönområden.
  Det var arbetare med minst tre barn som kunde få en två. Kommunen bestämde vem som kunde vara aktuell för en lägenhet!
  Det blev mycket Göteborg. Du triggade igång mig! 🙂
  Kram

  1. Blomsterfonden är ett omtyckt boende och finns på många platser runt om i stan och förorter. Ett jättebra initiativ som håller.
   Jag har många, många gånger promenerat på Ringvägen bara ett hundratal meter från Tjurbergsparken och kvarteret “Metern” men har inte varit på plats förrän igår. Kan tänka mig att “Metern” här och “Solgårdarna” är byggda i liknande anda-
   Och vad gäller Göteborg gillar jag verkligen att få veta mer. Helt klart.
   Kram

 2. Tack för ännu en trevlig promenad på Söder. Jag kan förstå att det numera är en mycket populär och uppskattat stadsdel men så har det inte alltid varit.

  Kram och god kväll!

  1. Nej, verkligen inte. Har ju läst om området här, helt nära oss, men detta var första gången jag gick hit. Och detta gamla HSB hus var så spännande att se. Gammalt men med ett tänk som är modernt än idag. Kul att du gick med.
   Önskar dig en fin fortsatt fredag.
   Kram

 3. Detta är ett inte bara fint område, det är ett gott område med tanke på de tankar och idéer som skapade detta. Och så vackert beläget. Detta med att oråden först får dåligt renomé, är dåligt på riktigt och sedan får en annan inriktning så at säga. Förändringens tidevarv k lägger ribban. Namnet Metern är både fint och käckt. Mycket fina hus, jag är så förtjust i hus, de betyder så mycket. Inte att jag kan byggnadstekniker, arkitettur utan bara just att de är hus på alla sätt det finns hus. Bostadspolitiken har och är alltid aktuell – och bedrövlig mellan varven.
  Tack Ditte för dagens fina!
  God fredagsafton.
  Stor kram

  1. Tänk att det inte tidigare blivit av att jag tagit en sväng hit. Men när jag började läsa om att det skulle byggas nytt här kände jag att det ar dags att göra ett besök här. Hela området är så fint och med goda tankar. Just att bygga så här på 1920-talet var ju speciellt. Och jag vet att lägenheterna fortfarande är attraktiva trots att många saknar balkonger.
   Roligt att du gick med och tänk vilka samtal vi skulle haft här-
   Stor kram och jag önskar dig en fin kväll.

  1. Söder är som en stad i staden och en verkligt levande stadsdel. Och mycket historia finns och har skrivits här.

 4. Känner inte till Tjurbergsparken, inte maken heller.
  Men nu gör vi det!
  Fast kanske jag sett husen?
  Gården såg fin ut, behövs nog när balkonger saknas.
  Makens lägenhet på Metargatan hade heller ingen balkong.
  Blir lite” instängt”.

  1. Jag har hört namnet många gånger och vet att den finns här- Mne när jag nyligen läste om att man skulle bygga nytt här bestämde jag mig för en titt. Och området ligger ju helt nära där jag bor. Parken är jättefin och bostadsområdet kan i mångt och mycket påminna om de kvarter som finns på Metargatan. Men här är ett hus liksom ett helt kvarter. Så fint byggt och fin miljö.
   Det var ju så när man byggde på 20-49-talen att balkonger var ganska ovanliga. I alla fall här i Stockholm. I huset där jag bodde i Vasastan, på Upplandsgatan, var från 1887 men där hade man fått bygga balkonger i järn mot gården, men inte i lägenheterna mot gatan.
   Är glad för att jag där hade en.

 5. Fotot från 1950 ser ut att vara mycket äldre. Vilket bra initiativ med Blomsterfonden. Där kommer pengarna verkligen till nytta. Det finns tydligen hur mycket som helst att upptäcka i Stockholm. Du är flitig med dina reportage, och det är jag glad för. Kram

  1. Fotot är från 1930 men det var svårt att se. Ska skriva till det under bilden. Blomsterfonden är så bra och många bor i deras hus och köerna är långa. Men ett så gott initiativ. Kan inte begripa att jag inte varit här i området tidigare .Har ju känt till det till namnet men inte masat mig dit. Läste om nybyggnationen och bestämde mig för en runda. Gillade också det gamla HSB huset och deras innergård.
   Jag är ju ute mycket och delar gärna med mig. Trevligt att du gick med.
   Önskar dig en fin helg.
   Kram

 6. Så fina namn ni har, Tjurbergsparken ,-) Likadant namn på gränder osv, fint!
  Men oj så många lägenheter!? Hoppas den fina almen får vara kvar ja helst hela området förstås!
  Vilken hyra!? Vem har råd med något sånt, nej fy!
  Fint gammalt foto, alltid kul att se.
  Bra att de bryr sig om insekter! Det är viktigt, utan Insekter klarar vi ju oss inte heller!
  Jättefina hus, charmiga balkonger även om de var små, ,-)
  Vilken vacker portal! Innergårdar gillar jag, de äldre husen har oftast charmiga innergårdar, sånt tittar jag också på ,-) Och njuter av.
  Jättefin innergård! De brydde sig mer om sånt förr, så när jag rastar hundar i Uppsala går jag gärna omkring och njuter av just gamla hus ,-)
  Ha en härlig helg! KRAM Primrose ,-)

  1. Namnet har ju gamla anor för här var ju förr rena rama landet. Huset är stort men det var stort behov av lägenheter och då byggde man stora hus
   Jag blev nyfiken på området som ligger helt nära, men jag hade inte varit här. Läste i lokaltidningen om att det skulle byggas nytt så jag ville se hur Tjurbergsparken och och området såg ut. Och det fick jag. Ska de bygga nytt så ryker nog almarna och stora delar av parken. Så jag hoppas det inte blir något bygge.
   Visst var det ett gott initiativ med att plantera blommor så att de ska locka till sig bin.
   Tänkte faktiskt också på Uppsala när jag såg huset här. (Har dotter med familj där så jag är där ganska ofta och knallar runt)
   Önskar dig också en fin helg. Och du, det var jätteroligt att du gick med mig här.
   Kram

 7. Neej, jag kan inte minnas att jag någonsin besökt den parken eller de kvarteren! Sen är det ju i sanningens namn så att då jag bodde i storstan så var jag inte mycket för sightseeing annat än genom pubarna på Söder…det var mest arbete och sen hem med tunnelbanan. Så mycket mer fanns inte tid för. Desto roligare att få se mer när man har tid och intresse.
  Fredagskram

  1. Det hade ju inte jag heller, trots att det bara tar mig en kvart att gå dit. Visste ju att parken och området finns och har gått förbi på Ringvägen, bara några hundra meter härifrån. Men nu så blev det av- Har läst om att man skulle bygga nytt och stort hus här och att det finns protester mot det. Och nu ville jag se vad man skriver om. En fin runda blev det och jag upptäckte kvarteret Metern som jag inte hade en susning om
   Nu tar du igen det du missat och jag tycker det är jätteroligt att du är med.
   kram

 8. Jättekul att se det gamla fotot med gatunamnen och Blomsterfonden, vilken bra idé!
  En fin promenad fick jag med dig och med många tankar. De poppar alltid upp när jag ser något gammalt.
  Jag bor också i gamla arbetarkvarter. Har skrivit om tidigare att mitt bostadsområde Drömstan, var byggt för rörstrandsarbetarna och det var nog rätt fattigt då.
  Stor kram och fin fredag!

  1. Blomsterfondens hus har jag passerat nästan dagligen men jag har inte svängt in mot parken eller området bakom. Och visst är Blomsterfonden en jättegod tanke. Vet att väldigt många står i kö hos dem för en lägenhet. Borde ju kunna sprida sig runt om i landet.
   Här runt där vi bor finns många gamla områden från början av 1900–talet och även kajen där vi bor är ett gammalt område. Dock fanns just här inga bostäder tidigare men det var gamla fryshus och lagerlokaler.
   Minns att du berättat om Drömstan och om att bostäderna då var byggda för de som jobbade på Rörstrand. Men som jag förstått är en det mesta nu borta och man har byggt nytt. Men kanske finns något av det gamla bevarat.
   Stor kram i fredagskvällen.

 9. Det är just på hemmaplan där det ofta finns förvånansvärt mycket kvar att utforska eller hur! Blomsterfonden känner jag till, då den var med i en av våra böcker på mitt jobb.
  Inget inlägg hos mig idag då jag hamnat på DS för observation. Inte corona.

  1. Visst är det så. Lätt här på Söder att bli hemmablind- Men nu blev det en titt i kvarteret Metern och i Tjurbergsparken. Det har skrivits en del om parken eftersom man vill bygga här och då ta bort stora delar av parken. Kvarteret Metern blev jag imponerad av. Verkligen ett spännande kvarter med ett modernt tänkande redan i början av 1920-talet.
   Har tittat in hos dig några gånger under kvällen och blev orolig.Men är du på DS för observation får jag förklaringen. Hoppas att du snart blir piggare. Många tankar till dig och skynda dig att bli pigg. Håller tummarna.
   Stor kram!

  1. Tack!Visst gör vi! Har tidigare bara passerat utanför parken, längs Blomsterfondens hus på Ringvägen men nu blev det en närmare titt på hela området. Blev verkligen imponerad av kvarteret “Metern”. Vilket nytänkande i början av 1900-talet.
   Många hus har jag fotograferat och i alla kategorier.

 10. Det finns så mycket att upptäcka i dina hemtrakter – spännande läsning om Tjurparken och Blomsterfonden. En härlig bild, den där gamla från Tjurberget! Fina bilder allesammans … och husen där i kvarteret Metern ser både trevliga och välbevarade ut.
  Bra initiativ med honungsfacelian till de hungriga insekterna!
  Tack för ännu en fin promenad!
  Önskar dig en fin helg!
  Kram

  1. Jag vet inte varför jag tidigare bara passerat förbi Blomsterfondens hus på Ringvägen och inte gått upp här. Men nu blev det av och det var på alla sätt ett lyckat besök. Gillade verkligen både parken och kvarteret Metern. Vilket nytänk detta kvarter var i början av 1920-talet när det byggdes.
   Kul att du var med. Tror du tycket om att strosa här.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

 11. Visst är det roligt att utforska nya områden oavsett om dom ligger nära eller långt bort. En härlig rundtur igen – tack för den!

  Ha en fin fortsättning på helgen 🙂

  1. Jag går ju både ofta och långt och men har inte tidigare tittat upp här. Dock passerat helt nära på Ringvägen många gånger i veckan. Men nu så. Jag gillar ju variation och det finns mycket kvar att upptäcka både på Söder och i hela stan med omgivningar. Och några favoriter som får fler besök finns alltid också.
   Önskar er också en fin fortsatt helg.

 12. Tack för en trevlig tur som alltid, ser ju att staden har en hel del att erbjuda om man besöker staden 🙂 önskar dig en fin lördag kram

  1. Här finns så mycket helt nära men av någon anledning var detta första gången jag var just här. Och ändå ligger området bara ca. 1 km från där vi bor.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

 13. Ibland blir man hemmablind. Men det är bra att turista i sin egen stad och se vad man hittar!
  Jättefina bilder som vanligt!
  Stor kram och trevlig lördag

  1. Visst blir man. Och här finns en hel del kvar som det bara inte blivit av ännu att ta en titt på. Bra motion är det ju också att röra å sig.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Stor kram

 14. Men, det var intressant. Jag har bott i Stockholm några år och i kring kommuner många år men Tjurbergsparken var helt nytt för mig.
  Har inte hört talas om den parken och än mindre varit där, vad jag kan komma ihåg. Men nu fick jag lära mig något nytt och se den i dina vackra bilder.
  Vid Blomsterfondens hus vid Ringvägen har jag däremot varit. Min Mysing bodde i ett av Blomsterfondens lägenheter i Älvsjö i några år, innan han flyttade in hos mig.
  Tack för ännu en trevlig utflykt.
  Var rädd om dig.
  Varm kram!

  1. Jga har passerat nära, ute på Ringvägen och förbi BLomsterfondens hus där men hade inte förrän tills nu besökt området runt Tjurbergsparken.Så fint. Blomsterfondens idé tycker jag om och även vi står i deras kö. Idag har jag berättat i bloggen om Helgalunden och Allhelgonakyrkan. Där hade jag heller inte varit. Men också ett fin område helt intill Tjurbergsparken.
   Jätteroligt att du gick med.
   Önskar dig nu en fin helg.
   Stor kram

 15. Här har jag faktiskt varit en del då min son bodde på en tvärgata till Ringvägen, Grindsgatan.
  Känner också till Blomsterfondens hus. Känner en som bor där.
  Så häftigt att du lagt in en gamma bild, gillar jämförelsebilder. Vilken skillnad!

  1. Vad roligt med Grindsgatan för där har maken bott mellan 1995 och 2004. Och jag också i perioder. Jag har ju ofta passerat här på Ringvägen och Blomsterfondens hus men inte tidigare gått upp i Tjurbergsparken eller tittat närmare på det spännande kvarteret “Metern”. Men nu blev det av. Har u alltid vetat att det legat här.
   Väldigt intressant att se hur det såg ut här förr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *