Resor i Sverige Skyltar

Furuviksparken har sin plats i Skyltsöndag.

God morgon!  Och dags igen för  ”Skyltsöndag” tillsammans med  bloggvännen BP och många andra. Här är det skyltar av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning.  Dagens skyltar/bilder är hämtade  från gårdagens resa till Furuviksparken. En heldagstur jag gjorde tillsammans med barnbarnen och döttrarna.

För egen del väntar idag en ny jobbresa, en heldagstur där vi reser Mälaren runt.  En av dagens höjdpunkter blir en båtresa,  på Hjälmare kanal och med slussningar inkluderade. Strålande sol i Stockholm och jag hoppas den följer med oss under dagen.

Furuviksparken välkomnar med blommor. Furuviksparken välkomnar med blommor.

 

Furuviksparken

– cirka en mil öster om Gävle är en trevlig bekantskap. En park med mycket natur, djur, upplevelser, tivoli och en hel del annat.  Här har jag varit i unga år och här  var vi när  döttrarna var små. Senaste besöket här, tillsammans med döttrar roch barnbarn, var 2015. Så nu var det dags igen.  Och vilken lyckad dag det blev. På alla sätt. Och besöket här i Furuviksparken ska få ett alldeles eget inlägg i kommande vecka. Men idag är det alltså skyltar från parken som gäller.

Lite gamla skyltar. Kanske kommer ni ihåg några av dem. Jag gör det i varje fall.

Furuviksparken bjuder på mycket av det mesta och även vad gäller slyltar. Furuviksparken bjuder på mycket av det mesta och även tydliga skyltar.

Stora grönområden och hela tiden närheten till de djur som finns i parken gör besöket än trevligare. Här är vi på väg att se lemurer som får mat. Och t-shirten i rött vitt och blått ger en tydlig vink om nationalitet.

Mängden besökare i Furuviksparken med utländskt ursprung var stort. Men många var mer diskreta än denne man. Mängden besökare i Furuviksparken med ursprung i andra länder var stor. Men alla skyltade inte lika mycket.

I Furuviksparken har man byggt ett par stora insektshotell. Och man har lockat hotellgäster till sig genom att bygga olika rum på hotellet. Rum som kan fyllas med bl.a.  bamburör, träpinnar, kottar och kanske tegelstenar. Insekterna söker även skydd mot kyla så det är bra om “hotellet” har ett ljust läge och är placerat 1 -1 1/2  meter ovan marken och har vatten i närheten. Eftersom vi människor har förändrat insekternas naturliga miljö behöver de nu hjälp på traven för att kunna sprida pollen. Blommor och insekter är beroende av varandra.

I Furuviksparken har man låtit bygga ett par stora insektshotell I Furuviksparken har man låtit bygga  ett par stora insektshotell. Och invånarna trivs.

 

Äventyrsön

fanns även när vi var här 2015, men då besökte vi den inte. Här på Gråberget i Furuvik är det kustartelleriet som haft ett batteri (En samling kanoner som samverkar mot främmande styrkor.) “Batteriet” utgick ut krigsorganisationen 1984 och lämnades över till Furuviksparken 1993. Och man kan nu gå ner här i kulvertarna och se hur det såg ut. Och visst gjorde vi det.

Barnbarnet Max, 9 år, inspekterar radarstationen här upp. Och förklarar för mig.  

 

Ett annat äventyr var att pojkarnas moster vann på ett “godishjul”. Mycket godis blev det och lyckliga gossar. Och att utflykta med dessa juniorer är alltid roligt, var sig det är till land eller sjöss. Eller en kombination. (Som t. ex. när vi i Stockholm åkte på sightseeingtur med en amfibiebuss. )

Max är stolt bärare av sin “moster Helens” vinst på godishjulet.

Och William bär på sockervadd. Lycka! Men smaken var nog inte den bästa. En hel del hamnade i en papperskorg. Foto Liv Viberg, Williams mamma)

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

38 svar på ”Furuviksparken har sin plats i Skyltsöndag.”

 1. Furuviksparken besökte jag 1972 eller 1973 och minns inte så mycket mer än känslan berättar för mig. Jo, förresten ett minne av terrarium som jag upptäckte då jag först var inne i det och fick syn på dess ringlande kräk helt så där bara …. ut gick jag och inte in igen 🙂
  Gyllenhammars hafregryn, minsann minsann, finns ju än men nu med havregryn.
  Väl skyltat , du håller stilen Ditte!
  Heja Norge kan jag inte låta bli att utbrista, se och synas!
  Underbart med pojkarna, de blir så stora!

  1. Vad roligt att du varit här och har kvar lite känsla från besöket. Var ju länge sen du var här. Tyckte det passade bra med skyltar härifrån.😀 Och visst skulle Norge få vara med. Stor kram

 2. Härlig skyltning! Bäst är bilderna på grabbarna, speciellt den på William och sockervadden – jösses, den är ju lika stor som han nästan 😀 Förstår att en del av den hamnade i papperskorgen…
  Jag har aldrig gillat sockervadd, redan som liten tyckte jag att det bara var sött och kladdigt, ingen speciellt god smak. Däremot var jag (och är fortfarande) fascinerad att de när dom gör sån där vadd 🙂

  Ha en fin dag och en trevlig tripp runt Mälaren!

  1. Visst platsar bilderna på pojkarna. Och sockervadden var gigantisk. Tyvärr inte god. Men nu har han testat .
   Önskar er en fin söndag från en resande buss.

 3. Härliga bilder & så lyckliga killar 🙂 ja du reser runt o har det mysigt önskar dig en fin söndag Ditte kram

  1. Turen till Furuvik blev väldigt lyckad och vi var alla nöjda med dagen . Idag är det resejobb som gäller.
   Önskar dig också en fin söndag.Kram

 4. Oj, så härligt med Furuviksparken för dina barnbarn och säkert också för dig!
  Det är längesedan jag var där, väldigt längesen.
  Jag har mängder att läsa fast här på din blogg, men tar det sakta mak när jag hinner.
  Vill bara berätta att jag inte har glömt att titta in, bara inte hunnit som vanligt.
  Ha en fin söndag och hälsa din Bosse!

  1. Vi hade en jättefin dag i Furuvik men mycket att se och uppleva. Parken är ju stor och har många naturlligt gröna områden. Och läger vid havet tycker jag om. Vi var där 2015, Max var då fem år och William ett par så det kändes lättare och trevligare med Furuvik än Skansen och Kolmården. Man är ju också nära djuren.
   Karin, jag vet att du och Uffe har så mycket nu. Det är ju er högsäsong. Jag är glad när och om du hinner skriva några rader. Men tänk inte nu på att du ska besöka andra. Den tiden kommer när er säsong är slut.
   Önskar dig också en fin söndag. Bosse hälsar till er också.

 5. Pellerin?
  Fanns nåt här i GBG för många år sedan…är det det?
  Eller flyttade de dit?

  Spännande hur som helst.

  Radarstationer faller ju in under mitt intresseområde…älskar sådant och historier om de olika stationsområdena.

  Grattis till vinsten…ser gott ut 😉

  Ha det jättefint.

  1. Jodå! Min vän Veiken från GBG skrev i sin kommentar att fabriken fanns där en gång. Så den fabriken är det.
   Hela detta batteri var roligt att besöka och fint att det nu är en del av Furuviksparken. Radarstationen var en av många höjdpunkter barnbarnet max och jag fastnade för.
   Och vinsten var verkligen rejäl- Kommer nog att räcka till många lördagsgodispåsar.
   Ha det fint du också.

 6. Förstår att ni hade roligt både stora och små där. Och sockervadden var ju enorm 😱
  Hoppas jobbresa blir bra!
  Stor kram

  1. Vi hade en väldigt lyckad dag. Och sockervadden var gigantisk. Men inte god. Men nu har William testat .
   Resan känns väldigt lyckad och med jättefint väder. Stor kram

 7. Det var ett stort insektshotell! Jag har ett som hänger på fasaden och är inte i närheten av den storleken. 🙂
  Det var härliga bilder på godisvinsten och sockervadden.

  1. Jätteroligt att Furuvik satsat på ett par rejäla insektshotell. Och gäster verkade finnas. Vad roligt att du också har ett. Säkert trivs gästerna hos dig också. Bilderna på killarna gillar jag också. Liksom lite godisskyltning där.

 8. Vad kul och trevligt med ett besök på Furuviksplatsen. Jag mins när vi bilade dit med min dotter ca 3 år, vi visade upp djur på djur men hon sa hela tiden: När ska vi bada? Kul med barnbarnet Max, som beskriver radarstationen 🙂 Trevliga skyltar du bjuder upp med.

  1. Tack! Det blev ett väldigt lyckat besök och badkläder var med. Mne det mulnade på så det avslutande badet ställde vi in. Men killarna var nöjda ändå. Max ville gärna visa och guida mig här i de underjordiska tunnlarna och han gjorde det så bra. Han är verkligt intresserad. Får nog bli ett nytt besök i London och ta med honom till “Belfast”.
   Förstår din dotter vad gäller bad här i parken. Men vi passade denna gång.

 9. Åh vilka härliga bilder … och såå fina skyltar och underbara killar! Sockervadd är riktigt kletigt – mina barnbarn tyckte första “tuggan” var god, men sen grinade de lite illa … 🙂
  Furuviksparken … där har jag aldrig varit, men det var nära en gång i mitten av 80-talet när vi var på bilsemester … men då det blev ett riktigt åskoväder så drog vi vidare …
  Kram

  1. Tack! Ja, denna gång kändes det roligt att bidra med skyltar från just Furuvik. Aktuella är de. William tyckte nog att första tuggan var ok men sen fick det vara. Precis som dina barnbarn. Och sockervadden var rejält tilltagen. Furuviksparken är verkligen fin för det finns stora gröna ytor, havet nära och man kommer djuren väldigt nära. Att det sedan finns bra badmöjligheter i bassäng kan ju också locka. i alla fall barnen. Tror också att djuren har det bra här. Roligt med de stora insektshotellen som hade många gäster.
   Kram och trevlig kväll.

 10. Ojoj, det är många år sedan vi var i Furuviksparken. Mycket har hänt och utvecklats sedan dess ser jag av dina bilder. Pellerins Margarinfabrik ligger inte långt ifrån oss. Margarinet är sedan länge borta. Kul att se en skylt därifrån! Kram

  1. Ja, mycket har hänt i parken och den har ju hängt med länge- Mne vi tycker det är en fin park där man kommer nära djuren. Och läget är ju så bra, vid havet. Pellerins margarin minns jag, men det var länge sedan jag såg det. Visst inte att fabriken låg nära er när den fanns- Fanns en del andra gamla skyltar också. Minns de flesta av dem.
   Kram!

 11. När jag såg rubriken trodde jag det skulle handla om en plats jag besökte för länge sedan. Men så är det inte… den jag tänkte på heter nog något liknande.

  Fin utflykt tillsammans m ed killarna, som inte är så små längre. De ser ut att uppskatta äventyret, men litet synd att inte sockervadden blev till belåtenhet!

  1. Om själva parken kommer det mer i morgon. Idag var det skyltar på agendan. Men Furuviksparken har gamla anor och många av oss har varit där i yngre åldrar. Kanske var det här du var. Å andra sidan har parken ändrats en hel del under åren. Men en väldigt trevlig park är det.
   Det blev en jättefin utflykt och vi var alla väldigt nöjda- Ne, pojkarna är inte små längre….
   Och nu har William testat sockervadd så han vet. Erfarenheten berikar. Men god var den inte.

 12. Fick faktiskt googla för att ta reda på var Furuviksparken ligger – ooooops, jag vet!
  Välkomstskylten med blommorna var verkligen fin! Att du fick med en norrman med som “skylt” är en bonus och jag skrattade gott:-)
  Insektshotell finns det ju överallt nuförtiden, men ditt var större än de jag sett hittills.
  Bästa “skyltarna” är Max och William. Coolt med Helens vinst. Nu vet jag inte vad den stora vinsten innehöll, men jag gissar att Liv inte behöver köpa lördagsgodis på ett tag.

  Charmtrollet William med sockervadden som är nästan lika lång som han själv tar priset idag. Vilken bild! Precis som Ama har jag alltid hatat sockervadd. Man klibbade ju från topp till tå, och smaken var verkligen ingen höjdare – yuck. Men man lär sig ju faktiskt den hårda vägen. Bra att han fick testa, och han lär nog inte vilja ha det “godiset” igen.

  Tusen tack för en underbar skyltning och länken:-)

  1. Ja, jag tror du vet var parken ligger. Jag angav bara strax söder om Gävle….
   Jag tycker också att de bästa skyltarna är Max och William. Så härliga! De lyser upp. Vad gäller “moster Helens vinst” så tror jag den innehöll ett 40-tal olika godispåsar som Liv kommer att dela ut ett antal lördagar.
   Bilden liv tog av Wille med sockervadden är så läcker. Och den var gigantisk. Han hade aldrig testat detta och nu skedde det. Men det mesta hamnad ei en papperskorg. “Trial and error – så nu behöver inte just sockervadd testas igen. Och erfarenheten tar en vidare även som liten.

 13. En av de få skolresor vi gjorde i folkskolan, gick till Furuvik.
  Finns det ett litet tåg där? Om så, så var det där jag ramlade ur vagnen
  och vrickade ena fotleden – hade ont resten av resan.
  Har inte varit tillbaka.

  Kommer ihåg “Vita Tvättbjorn”, Roliga skyltar.

  1. Vad roligt att du minns din skolresa hit. Och Furuviksparken är fortfarande trevlig att besöka. Tåget tror jag inte går lägre, men jag har också åkt med det. Men utan att falla av.
   Och visst är det roligt med sessa gamla skyltar Minns de flesta.

 14. Finaste “skyltarna” håller två söta pojkar i! Pillemariska blickar fulla av bus…
  Älskar de gamla skyltarna, men jag var ju inte här i Sverige när det begav sig, så margarinet har jag aldrig hört talas om, inte de andra varumärkena heller. Den stora radarstationen var extra spännande, och jag förstår att lillgrabben var fascinerad. Kram från pörtet

  1. Jag håller helt med dig! Grabbarna bus! Men så fina och goa. De gamla skyltarna känner jag igen från min barndom och roligt att se dem igen. Margarinet tillverkades i Göteborg men det är länge sen fabriken försvann.
   Spännande och intressant att detta “batteri” nu r en del av Furuviksparken och Max är verkligen intresserad och förklarade tålmodigt för mig.
   Vi hade en jättefin dag tillsammans,

 15. Åh, så fina bilder från Furuvik, så kul att det är så grönt och skönt där! Jag har lite svårt för bullriga Gröna Lund med mina öron! Ska bli kul att få se mer från Furuvik här inne hos dej! Så stora dina barnbarn blir, och vilken jättesockervadd, det ser alltid godare ut än vad det är! Insektshotell, så spännande och bra!
  Kram och godnatt !

  1. Tack! Vi hade en jättebra dag i Furuvik och parken är verkligen trevligt. Stora grönområden, havet nära, många djur som man kommer nära och en avgränsad tivoliavdelning. Ett stort bassängbad finns också, men det mulnade på så vi hoppade badet. I och med att parken är utspridd blir dt inte så mycket ljud annat än i själva tivoliområdet. Mer om Furuvik kommer idag på bloggen.
   Kram!

  1. De gamla skyltarna och de varorna känner jag igen de flesta av. Och de finns nog inte längre. Rabatten var välkomnande och fint med Furuvik är alla grönområden och läget vid havet.

 16. Insektshotell har vi byggt här hemma också, men om någon flyttat in vet jag inte.
  Sockervadden ser härlig ut, kan dock förstå att det kan bli för mycket sött på en gång 🙂

  Ha det gott!

  1. Kul att ni också byggt ett insektshotell och säkert har några insekter checkat in. Kul här att Furuviksparken satsat på ett par och några gäster såg vi. Vi hade en lyckad dag och nu har William testat sockervadd så det tror jag inte han gör igen. Och vi har ju fina bilder vi kan visa honom om intresse uppstår igen.
   Önskar dig en fin vecka.
   Kram

 17. Oh, vilken härlig familjedag!
  Har ju vistats med barnbarn en längre tid och det är underbart.
  Har en vän som växte upp nära Furuvik och hans kompis föräldrar drev parken, så det var hans lekplats. Han hade många roliga historier att berätta där ifrån.
  Ha en fin jobbdag!

  1. Det blev en lyckad dag och just Furuviksparken har både många djur som man kommer nära. havet intill, stora grönområden, en stor badanläggning och även ett tivoli. Vi gillar verkligen miljön här. Furuviksparken grundades ju redan år 1900 men har växt och moderniserats. Roligt att den behålls.
   Tack, jobbdagen igår gick väldigt fint och turen på Hjälmare kanal i strålande sol var så vacker. laddar nu om inför Höga kustenresan på torsdag.
   Önskar dig en fin vecka.

 18. Furuvik var jag och besökte som barn så alltså evigheter sedan. Så trevlig miljö för hela familjen. Väldigt smart ide att kunna hysa in insekter på hotell=)
  Visst känner man till en och en annan gammal reklamskylt!! Trevliga bilder och fina barnbarn/ kram

  1. Det blev en väldigt lyckad dag för oss i Furuvik och parken är dessutom så vackert belägen och det finns mycket att se och uppleva. Kul att du varit där som barn. Jag också och även med döttrarna några gånger när de var små och nu är det barnbarnens tur.
   Reklamskyltarna minns jag nog alla, men jag är ju också en del mer till åren….
   Barnbarnen är verkligen fina. På alla sätt.
   Kram och trevlig vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *