Resor i Sverige

Furuvik och lyckat besök i Furuviksparken

Furuvik är en liten tätort i Gävle kommun, vid Gävlebukten, cirka 10 km öster om Gävle. Och här ligger också den fina Furuviksparken som i lördags var målet för vår tur.  Men vill man inte besöka parken så är Furuvik ändå ett trevligt utflyktsmål. Vacker natur, hav och sjö samt trevliga och havsnära restauranger kan vara minst lika trevligt. (Mer om parken, djuren som finns, läget och vad som finns att göra finns på  hemsidan. )

Har man möjlighet att besöka Furuvik och parke en vardag under sommaren är det mindre trångt.Har  man möjlighet att besöka Furuvik och parken en vardag  är det mindre trängsel. I alla fall sommartid. 

Furuvik

och Furuviksparken var målet för vår ”njutflykt”  i lördags. (Njutflykt , ett ord jag hittat på,  innebär en utflykt som är extra trevlig och njutbar. Men ibland händer det att en tänkt njutflykt inte riktigt blir njutbar.)

Vi hade bestämt oss för att ta tåget till Furuvik och det visade sig vara ett  bra och bekvämt val. För oss i Stockholm blev det tåg till Uppsala och där byte till ”Upptåget” som går mellan Uppsala och Gävle, med många stopp under vägen. (Det finns även ett ”Upptåg” som går från Uppsala och till Sala.)

"Upptåget" tog oss till Furuvik på drygt en timme. I Uppsala bytte vi till ”Upptåget” som på dryga timmen tog oss till Furuvik. Bekvämt att tågstationen ligger ett par hundra  meter från entrén till Furuviksparken.

Liv tittar på kartan över parken och Max & William väntar. Vad ska vi först titta på?   Hmmm…Schimpanserna och lemurerna är i närheten så där börjar vi.

En stor fördel med Furuviksparken är att den är utspridd inom ett stort grönområde vid havet och att man kommer nära djuren. Trots att det var en lördag vi var på plats, och mycket folk, kändes det inte direkt trångt annat än inom tivoliområdet. Där var det långa köer så därför testade vi bara ett par åkturer denna gång.

Inom parkområdet i Furuvik finns mång agamla hus som används till butiker, caféer och annat. Många gamla hus finns bevarade inom parken i Furuvik och flera används till butiker och caféer.

Vi började med att titta på en del djur

och först av allt hälsade vi på  hos schimpanserna . De trivs i vilt tillstånd i regnskogen och savanner men såg ut att tycka miljön här i parken också var riktigt bra. Livslängden för schimpanser är i det vilda 35 år och här i Furuvik ca 50 år.

En stor fördel här i parken i Furuvik är att man kommer "nära" djuren. En stor fördel är att man som besökare här i parken i Furuvik kommer nära djuren.

Här är det ett par lemurer som får mat och djurskötaren berättar under tiden om dem. I vilt tillstånd finns de på Madagaskar och de förekommer i ca. 20 arter.

Här är vi på en meters avstånd från lemurerna.

Barnbarnet William hälsade på hos getterna.

Innan lunch hälsade vi också på hos de stora sumatraorangutangerna. De har ett stort eget hus där man försökt att efterlikna deras livsmiljö som är i regnskogarna. Intressant är att här i Furuvik finns det sedan 2008 en primatforskningsstation som drivs av Lunds universitet. (Man studerar hur människoapor, här i parken. schimpanser och orangutanger)  tänker och uppfattar sin omgivning .

Lite vila för mamma sumatraorangutang.

Dags för lunchen och den medhavda matsäcken. Och med den här utsikten över Gävlebukten smakade den extra bra.

Njutbar lunchutsikt fick vi i parken i FuruvikVi hittade en fin plats för lunchen här i Furuvik. Verkligen naturnära omgivningar.

Hemliga fortet i Furuvik

har funnits här länge. Det är ett kustförsvarsmuseum som byggdes i mitten av förra seklet och skänktes till Furuviksparken i mars 1993. Har kan man kliva rakt mer i underjorden och få en känsla av det ”kalla kriget”, motsättningar mellan USA och Sovjetunionen, som pågick på 50-talet. Här nere i underjorden spejar man ut över havet genom riktiga kanonsikten. Och anledningen till att detta batteri (antal kanoner som samverkar mot ev. fienden) var placerat här var att skydda Norrlandskusten från ev, fiender som kunde komma sjövägen.

Här nere får man absolut en känsla av hur det kunde vara under beredskapstiden och man kan känna på och testa det mesta i de många och  hemliga gångarna.

Äventyrsön och det "hemliga fortet" är sedan 1993 en del av parken i Furuvik. Här är vi på väg till ”Äventyrsön” med det ”hemliga fortet, en del av parken i Furuvik.

Lite knepigt att hitta nergången. Den verkar väl dold.

Så här bodde man.

Max  är verkligen intresserad och visar, förklarar och testar allt som finns.

Fin utsikt över Gävlebukten från ett av kononsiktena.

En lång och lyckad dag var till ända och trots att badkläder var med avstod vi bad .Det mulnade på så vare sig havet eller de stora utomhusbassängerna lockade någon av oss. Tågresan hem gick också bra och i var eniga i att om tågen fungerar så är det ett bekvämt sätt att resa på.

 

24 svar på ”Furuvik och lyckat besök i Furuviksparken”

 1. Beredskapstiden är något som kittlar min nyfikenhet väldigt mycket, hörde många historier av mina morföräldrar om hur det var…intressant och spännande.
  Att få komma nära djuren låter härligt också…namnet Furuvik skrivs härmed upp här.

  Ha det jättefint och tack för de fina bilderna.

  1. Väldigt roligt nu att denna anläggning blivit ett museum och både jag och barnbarnet Max tyckte det var roligt att titta runt. Och ett stycke historia är det. Vi tycker att Furuvik är en väldigt trevlig park och med olika avdelningar och i vacker miljö. Fint med havet helt nära. Är du i trakterna så titta gärna in här.
   Ha det fint du också.

 2. Vilken underbar utflykt och så roligt att uppleva detta med barnbarnen! Jag visste inte att allt detta fanns här.
  Så fint att schimpanserna får ett längre liv i parken, det var intressant att få reda på.

  Smidigt med tågförbindelserna också.

  Ditt ord ”njutflykt” är verkligen en riktigt bra uppfinning!

  Stor kram

  1. Vi hade en jättefin dag och att ta tåget var en hit. Visserligen gmycket folk på upptåget från Uppsala så det var många som valde att skippa bilen. Hem var det mindre men är man i god tid brukar dte ordna sig med platser. Nu hade vi med hunden Curre, en labrador, och då är det ju hundvagn som gäller.
   Orden ”njutflykt” gillar jag och kanske kan det få en plats i SAOB så småningom. Man tar ju in en del nya ord…
   Stor kram! Är nu nyfiken på om NY har fått inlägg på din blogg. Har ju varit med dig via Instagram-

 3. Vilken fin dag ni fick, idag hade det inte passat lika bra, vilket regnande!
  Spännande med både djur och utställningar i Furuvik! Jag minns mest åkattraktionerna när jag var där, och det var många år sedan!
  Så skönt att tågen gick som de skulle!
  Ha en skön kväll! Kram

  1. Dagen blev väldigt lyckad och det var många här på besök. Tivolit var trevligt men denna lördag var det mycket folk, så väntetiderna var långa på alla åkattraktioner. Men några blev det.
   Och att ta tåget hit var både bekvämt och trevligt. De gick dessutom i tid. Perfekt.
   Kram!

 4. Vilken vacker park! Så intressant också med de hemliga gångarna, fascinerande faktiskt. Suveräna bilder som vanligt, inte minst fotot med de totalt avslappnade schimpanserna och oranutangen ser ut att drömma sig långt bort, kanske till Sumatra där hon kommer ifrån.
  Tänk så mycket man lär sig genom att läsa bloggar, för inte visste jag att det fanns primatforskningsstation i Sverige…

  1. Vi gillar Furuviksparken som har mycket av det mesta. Extra fint att man kommer nära djuren, läget vid havet och att det inte blir trångt. (Jo, på tivoliområdet blev det trångt denna lördag)
   En fin dag blev det för oss alla och prefekt med tåget. Jättekul med denna forskning som bedrivs och här kändes det som om både schimpanser och orangutanger och alla andra djur trivs och har det bra. Med stora ytor.

 5. Hej, jag tyckte det hemliga fortet lät mest spännande. Fast, jag älskar ju att se på djuren också. Tyckte killarna att det var läskigt där i de hemliga gångarna? Förstår att dagen var lyckad, och bada hinner man ju andra dagar . Och både dottern och pojkarna var så fina och somriga! Kram

  1. Max gillade verkligen detta hemliga fort och guidade mig runt i gångarna. William , 5 år, tog en lite snabbare titt. Vad som är roligt med Furuvik är ju många saker men det finns något för alla och att grönområdena är många. Läget vid havet är ju också ett stort plus. Att man sedan kommer nära djuren är en annan fördel.
   En verkligt lyckad dag. PÅ alla sätt.
   Kram!

 6. Vilka fina bilder och miljöer! Har bara varit där på Furuviksparken en gång, och det var när vi var på ”klassresa” med personalen på Skansen på 80-talet. (Vi åkte buss runt i tre dagar till några arbetsrelaterade ställen – det kändes som en klassresa 😉 ). Mitt besök i Furuvik var alltså mer bakom-kulisserna-varianten.
  Hemliga fortet såg spännande ut! Känner igen lakanen från Anders lumparbilder – dom verkar alltid ha kört den modellen 🙂

  Ha en fin dag!

  1. Furuviksparken är väldigt fin och nu täcker den in ett ännu större område. Har varit här i olika omgångar och just att man kommer så nära djuren uppskattar vi.Kul att komma bakom kulisserna. Jag har fått göra dte här en gång för sådär en 30 år sedan men säkert är det liknande idag.
   Hemliga fortet är riktigt intressant och ligger så fint till här ute på en del av parken som kallas ”Äventyrsön”.
   Ja, mycket av det militära kan man nog känna igen. Hållbara grejer.
   Önskar er också en fin dag

 7. Den utflykten hade jag mer än gärna varit med på. Förstår att både ”stora och små” får ut något av denna mix. Ett perfekt ställe för olika generationer. Det ringa avståndet till de vilda djuren höjer upplevelsenivån. Furuvik har jag bara hört talas om tidigare. Jag gillar Williams tuffa solbrillor i den rätta färgen. 🙂 Ingen dåligt vald plats för lunch. ”Hemliga fortet” frestar min nyfikenhet. Där hade mitt historiska intresse fått en härlig dos.
  När tågen går och kommer i ”nästan” rätt tid är det ett suveränt kommunikationsmedel för mycket. Jag kan sakna våra turer med Skånekortet på somrarna. Men jösses med förseningar/tekniska problem/galningar på spåret det var alltför ofta.
  Kram

  1. Det blev verkligen en lyckad dag för oss alla. Mycket att se och uppleva och Furuviksparken är ju så vackert belägen och så skönt ”lagom”. Skönt är också att tivolidelen är på ett särskilt område. ”Hemliga forttet” var riktigt intressant och max guidade mig runt. Han tog öfrst ett varv med sin moster och kom sedan och hämtade mig. (Jag var hundvakt)
   Nu hade vi tur med tågen och det var både smidigt och trevligt.
   Tåg har ni ju testat en del i Skåne och nu testar ni att se mer av Gotland. Sån tur att jag kan få hänga med även där.
   Kram

 8. Härligt o så gröna o fina dem är ..kul att umgås och gå runt bland djuren förstår att du njuter för fullt där ..kram

  1. Vi hade en väldigt lyckad dag och alltid roligt att göra saker tillsammans. Vi har ju olika jobb, tider och annat så man får planera lite för att det ska stämma för alla.
   Kram och trevlig tisdag.

 9. Furuviksparken… kollade på nätet… är det i Gävle ni är, eller har varit?

  Vart ni än är så verkarni ha det bra, så bra att ni hade er alldeles egen guide i Max. Jätteroligt när de visar intressen, de unga resenärerna! Tåg är väldidgt behagligt att resa med, när allt fungerar som det ska. Men, det finns ett stot minus, man kommer inte dit man vill, alltid. Nästa år drar jag mig norröver har jag tänkt. Ev. blir det ett stopp i Gävle! Dina bilder ökar på den känslan 🙂

  tack för ett fint och intressant inlägg.

  1. Tack!Jodå, vi har varit i Furuviksparken, strax utanför Gävle.Och det fungerade perfekt med tågen. Bekvämt också. Kul med detta Upptåg som startar i Uppsala och går till Gävle med många stopp under vägs. Är liksom ett ”pendeltåg”. Går ett liknande också från Uppsala och till Sala. Också med många stopp under vägs. Nej, ibland kan man med tåg hamna fel. Men nu gick det som ”på räls”.
   Gävle är en väldigt fin stad och har i sig mycket historia. Även trakten runt om erbjuder mycket.
   Det är ju så bra med bloggar för vi får ju se mycket när vi delar med oss.
   Önskar dig en fin vecka.

 10. Vilken lyckad dag ni fick! Och vilken fin park. Där tror jag aldrig att jag har varit.
  Önskar er en fin tisdag!
  Stor kram

  1. En riktigt lyckad dag blev det. Och Furuviksparken är så fin i sig och extra roligt att man kommer så nära djuren.
   Önskar er också en fin tisdag.
   Stor kram

 11. Vilken härlig beskrivning av Furuviksparken! Och med dina fina bilder därtill känns det inte som att jag behöver gå dit i år heller! Du har varit där oftare än jag, som trots allt bor väldigt nära.Men det är rätt typiskt! Roligt att det är så fint där och mycket att se och göra för besökarna, små som stora. Bra att Max förklarar för dig! Han vet och kan! Kommer ihåg att jag älskade sockervadd som barn, men ack så kletigt det blev! Men lyckan att få hålla i en pinne med vadden är stor! Och vissa har tur på godishjulet! Grattis! Det lockar mig att gå ner o titta på aporna och spela på godishjulet. Kanske blir det ett besök! Roligt att ni hade en sån fin dag och var nöjda med ert besök! Du är en bra ambassadör för Furuvik liksom Babsan! Lycka till på dina fortsatta jobbresor! Kram!

  1. Hej Marga!
   Du var med oss här i tankarna. Bara så du vet. Vi hade en jättehärlig dag men den försvann snabbt. Parken är ju så fin och ligger väldigt vackert. I år var vi ju här en lördag och det var många andra också. Men det blev egentligen bara trångt vid tivolit med långa köer. Men det gjorde inte så mycket för vi kan ju gå här på Gröna Lund. Och tänk Marga, att det var efter mitt blogginlägg om Furuvik förra gången som vi fick kontakt. En fin kontakt som består.
   Denna gång var det Helen som vann på godishjulet. Minns att jag vann kexchoklad i stora mängder när vi var här den 10/7- 2015. I år besökte vi också det ”hemliga fortet” och max tyckte verkligen det var spännande. Ja, vi andra också
   En del jobb har jag och på torsdag blir det avresa till Höga kusten. Därefter lite semester.
   Kramar från mig och Bosse

 12. Vilken trevlig utflykt! Vi var i Furuviksparken för många år sen (när yngste sonen var yngre) och det var riktigt fint!

  1. Det blev ett lyckat besök på alla sätt och parken är både varierad och stor och med perfekt läge vid havet. En fördel är också att man kommer djuren så nära.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *