Södermalm

Frostigt, vackert och kallt i Stockholm.

Stockholm och Södermalm bjöd idag på ett tämligt frostigt landskap. Termometern höll sig under dagen på runt -10. Stundtals ett par grader upp och ner. Och visst blev det  det en runda i närområdet. Kallt? Absolut, men uppfriskande ändå att ge sig ut en runda. Så välkomna med på fem km lång runda  längs “vår kaj” här i Norra Hammarbyhamnen och en bit längs Årstaviken, en del  av Mälaren.

Stockholm. Södermalm. Visst var det frostigt. Även lite is i Hammarbykanalen. Frostigt var det verkligen. I morse klockan 9 såg det ut så här och det var -12  Till och med balkonginglasningen var frostad och även “skrämselugglan” hade lite snö på sig. Och lite is var synlig i Hammarbykanalen.  

Frostigt

var det på morgonen och det frostiga bestod hela dagen.

Vid 11-tiden såg det ut så här när jag tittade ner på kajen från balkongen.

Ett par husbåtar, med permanent boende, ligger kvar. På andra sidan Hammarbykanalen ligger stadsdelen Hammarby sjöstad. Hit över går det färja från Södersidan. Man kan också gå över till Sjöstan från Söder via Skansbron eller till den östra delen av Sjöstan av via Danvikstull och Danviksbron.

För egen del blir det som vanligt en promenad och jag var väl påklädd. Bestämde mig för att ta en sväng västerut och en bit längs Årstaviken. Inte direkt något nytt men alltid en fin runda.Men även om detta är hemmatrakter är utseendet olika beroende på årstider.

Frostigt var det vid restaurang Thaiboat. Roligt att se dessa igloon av plast som finns både på för och akterdäck  Här kan en beställa bord för middag. (Värme finns). Och idag var de dessutom rejält frostiga. 

Lite is finns i kanalen/ Östersjön.

 Jag går vidare och kommer till andra sidan Hammarbyslussen. Här i slussen går gränsen mellan Östersjöns bräckta vatten och Årstaviken och  Mälarens sötvatten. Och här ligger det betydligt mer is.

Årstaviken, en del av Mälaren, hade här ett tunt istäcke. Hoppas att inga sjöfåglar har frusit fast. För det har jag sett här längs vattnet. 

Jag går vidare längs vattnet en bit till innan jag tar mig upp för trapporna till koloniområdena.

Stannar till och ser röken från Årstaområdet  stiga mot himlen. 

Skymningen sänker sig strax före klockan 15 och jag stannar till uppe i en del av  Årstavikens koloniområde innan jag tar mig hemåt. 

28 svar på ”Frostigt, vackert och kallt i Stockholm.”

  1. Tack! Ja, det var en fin dag här. Och som du vet har jag ju ett mål med promenaderna. Snabb rehab när operationen är klar och det motiverar. Och jag rensar huvudet på tankar när jag går. Bra det också.
   Önskar dig en fin helg.

 1. Det är så vackert ute just nu så det är otroligt synd att det ska bli regn i nästa vecka. Jag kom inte ut förrän det började skymma men det var -10, vindstilla och massor med rimfrost på träden så jag bara gick och njöt innan det var dags att fortsätta stöket. I morgon blir det julfirande med mina tjejer!

  1. Jag var också sen idag men hann ut innan mörkret kom. Här i kanalen var det “båtunderhållning” så därav dröjesmålet
   Trevligt med julfirande med dina tjejer.
   Vi samlar oss inför lite sol och värme och det känns riktigt bra.

 2. Nu fick jag se ljuset idag genom dina foton, för när jag vaknade vid 15.30 tiden idag så var det mörkt ute!
  Är bra sugen på en middag i en sån igloo på Thaiboat!
  Ha det gott!
  KRAM

  1. Så bra! Och visst var det mörkt runt 15-tiden, men jag hann ut innan.
   Middag i en igloo på Thaiboat är väldigt trevlig, men jag vet att förra året var alla i sällskapet “tvugna” att ta menyn. Vet inte hur det är i år. Lite synd. Men kanske är det ändrat.
   (PS Var hos frissan i Kungsängen i går och är så nöjd.)
   Ha det fint du också.
   Kram

 3. Dina bilder är alltför bra och realistiska för min smak;-) Jag huttrar och fryser bara jag tittar på dom. Å då har jag ändå 22 plusgrader här i lägenheten. Tycker att Thai Boat’s igloon passar perfekt in i “sceneriet”. Kunde inte vara bättre om du frågar mig. Att värma upp igloorna måste kosta en slant med dagens elpriser. Men jag bara älskar dom. De är riktiga landmärken och dessutom är de unika.
  Du kommer nog vara tillbaka i form på nolltid efter operationen. Efter alla dina vandringar/promenader måste du ju ha världens bästa kondis. Så jag förstår precis varför du “utsätter” dig för sådana “plågor”.
  KRAM!

  1. Ja, realistiska är de. Jag var själv ute och frös. Men ska jag nu opereras ska jag vara i god form.Du hade ju också dessa tankar för min del och de stämmer.
   Så även om det är kallt ska jag ut mina 5 km (minst). I lägenheten har vi varmt, vattenburen värme, från värmeverket tvärs över kanalen. Men jag är ju varmblodig så fönstret är uppe nattetid.
   Tänkte på det idag, med uppvärmningen av dessa igloon, men det är ganska kort tid på kvällen så det är nog ok. Men nu blev jag nyfiken…
   Säkert har Thaiboat som andra restauranger höjt sina priser men jag tycker ändå de är helt ok.Att få en vermrätt idag i Stockholm under 300 kr på kvällen på restaurang är näsan inte möjligt. Men på Thaiboat går det. Bra så.
   Kram i sena kvällen.

 4. En skön vinterpromenad … så vackert nu och dina bilder visar verkligen känslan av vinter! Så fina!
  Ha nu en fin lördag! Själv ska jag bege mig till Ugglebo fram på dagen … och blir kvar där till i morgon. 🙂
  Kram

  1. Snön lyser upp så fint och i kombination med blå himmel är det ju extra vackert.
   Trevligt med en tur till Ugglebo och likaså att bo kvar.
   Kram

 5. I den kylan hade jag inte lämnat min varma vrå. Vet du har en morot inför operationen men jag hade definitivt hellre rört mig inomhus. Fryser bara jag ser bilderna 🙂 Hoppas det blir lite mindre frostigt idag hos er, vi har strålande sol idag (äntligen) och det ska bli 19 grader.

  1. Jag har ju varit mycket i fjällen och i Alperna så kylan gör mig inte något. Varmt och skönt inomhus har vi ju.
   Jag är ju inte direkt frusen av mig. Tvärt om så det är ok. Jag rör mig dagligen en hel del inomhus med olika träningsprogram men att få till en runda inne i vår lägenhet påpå 5 km skulle inte gå så bra. Och jag tycker ju att det är vackert med blå himmel och snö.
   Strålande sol här också och idag bara -3.
   Ha en bra lördag. Har förstått att det regnat en del i västra Europa så njut nu av solen och lite värme.

 6. En härlig promenad i vackert vinterväder. Även om det varit kallt så har det varit behagligt att promenera. Att man ser solen gör det inte sämre men framförallt gäller det att vara rätt klädd. Rör man sig dessutom hela tiden så fryser man inte.
  Önskar en fin lördag nu!

  Kram

  1. Jag tycker det är riktigt skönt att komma ut varje dag och det ger god energi.Särskilt i strålane sol. Visst, tämligen kallt, men det är ju vinter. Och tänkte på det häromdagen att jag inte alls saknar att vara i Torrevieja den här tiden. (Vi var ju det ofta förr)
   Önskar dig också en skön lördag.
   Kram

 7. Härliga vinterbilder, lite av ett favoritobjekt för mig att fota ju.
  Lite kyla kan man ju alltid stå ut med med dessa vyer som belöning.

  Ha nu en jättefin Lördag Ditte..!

  1. Tack! Och en strålande dag var det även om det var tämligen kallt. Och det är ju vinter!
   Önskar dig också en fin helg.

 8. Man kan riktigt känna hur kallt det är bara genom att titta på dina bilder. Jag föredrar lite varmare väder att promenera i men jag förstår att du har en morot. Beundrar verkligen din viljestyrka, men givetvis har du allt att vinna. Kram

  1. Ja, det var kallt men också samtidigt vackert med snön och den blå himlen.
   Visst vill jag också ha varmare väder men nu är det träning varje dag som gäller inför höftoperationen. En rejäl morot.
   Önskar dig en fin lördag.
   Varm kram.

  1. Tack! Och jadå, jag vet varför-
   Kallt var det men med gnistrande blå himmel och vit snö kändes det ändå uppfriskande.
   Idag bara ett par minus.
   Önskar dig också en fin fjärde advent.

 9. Tack för en fin runda. Gillar thaiboxning och koloniområde bäst. Undrar om det blir lite kylslaget på husbåtarna, då det är så kallt Eller man kanske har bra isolering… Tänker mej mest en båt som sommarbostad.
  Vackert vitt! Det har vi nog i nästan hela vårt land. Synd att det inte kan bestå över helgerna. God söndag! Kram

  1. Husbåtarna här har kaminer så jag tror det är ok. Även kommunal el och vatten. Men säkert kan det bli rått. Har förstått att man här isolerat båtarna bra. Familjerna har bott här länge i dem.
   Här är det vitt även idag men bara ett par minusgrader. Behagligt. Och sol.
   Önskar dig också en fin helg.

  1. Tack!Korta dagar är det men, snart vänder det och blir ljusare. Vackert med snö, blå himmel och kyla. Och det är ju i alla fall vinter.

 10. Även Stockholm syns inbäddad i snö och frost, t har blivit sämre med det med åren.n. Minns 70-talets snöstormar som ven kring öronen när man skulle ta sig mellan jobbet och t-banan. Och ofta inställda tåg, även då…
  Vi har inte mycket mer snö än ni, men jag hoppas på mera!
  Kram o tack för promenaden

  1. Jadå! Och jag tycker det är fint med det vita. Är ju inte så ofta Stockholm bjuder på det.
   Men visst är det knepigt med alla inställda tåg, bussar och pendeltåg. Så kan det ju inte behöva vara.
   Tack för att du gick med.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *