Torrevieja

Fredagsmarknad i Torrevieja – Med mycket av det mesta

I går var det fredagsmarknad i Torrevieja och vi var på plats. För min del var det länge sedan jag var i både i Torrevieja och  på marknaden. Och det har ju sin förklaring. En pandemi kom emellan. Men nu är vi alltså på plats i Torrevieja  och det är även dags för ett besök på marknaden.

Spanien. Fredagsmarknad i Torrevieja. Här finns mycket av det mesta. Denna fredagsmarknad i Torrevieja erbjuder mycket av det mesta. Och att botanisera bland alla fräscha grönsaker och frukter är en upplevelse i sig.

Denna fredagsmarknad

i Torrevieja är välbesökt och här finns mycket av det mesta. Marknaden har i princip olika “gator”  för olika varor. Här på marknaden säljs närodlade grönsaker och frukter till väldigt bra priser. Många har med sig sina “dra maten” och fyller dem med en veckas förbrukning. Mängder av olika varianter av oliver, ostar, skinkor, korvar m.m. finns också och har sina “gator”. Husgeråd, väskor, skor, kläder, mattor, handdukar, dukar och annat för  hemmet finns  och även viss elektronik. Marknaden är  inrymd på ett jättestort område och nu verkar det vara än bredare gator för att undvika trängsel.Fler och fler försäljare har också anslutit sig nu när pandemin är inne i ett mer gynnsamt läge. Och det är roligt i sig.

Förr låg marknaden centralt inne i Torrevieja och flera gator stängdes då av på fredagarna i arla morgonstund. Men det var då i de smala gatorna knepigt för ambulanser och andra utryckningsfordon att ta sig fram så för några år sedan blev marknaden utlokaliserad hit där den är idag. Ett par kilometer från centrum.

Förutom frukt och grönsaker brukar vi fastna vid sko och väskavdelningen. Och i dag fastnade jag på dukavdelningen och inhandlade en ny duk till bordet vi har på terrassen.

En av grönsaksgatorna. Här har jag vännerna Carita och Ami framför mig-

Fredagsmarknad i Torrevieja. En fröjd för ögat att se alla grönsaksdiskar.Fredagsmarknad innebär alltid några inköp. Inte minst av grönsaker. Att bara att stanna till och titta är en fröjd för ögat.

Hade tänkt mig en vattenmelon men det kändes tungt att bära hem så den köpte jag senare hemma i butiken. Men paprikor och grön sparris fick följa med.

Melonerna såg frestande ut men kändes väl tungt att släpa hem

Även i Stockholm blir det då och då besök på en annan typ av marknad som i Östermalmshallen, Hötorgshallen/Hötorget eller Söderhallarna. Minns också den läckra matmarknaden i Madrid. Så marknader av olika slag tar jag mig gärna en titt på. Och inte bara tittar.

Efter marknaden

brukar vi slå oss ner på något ställe på vägen hem. Och så blev det även i går. Vi testade ett för oss nytt ställe och beställde var sitt glas vitt vin av “husets” variant.  För säkerhets skull påpekade att vi ville ha det svalt. Servitrisen meddelade att det inte fanns men att vi kunde få en isbit i vinet. Pust! Vinet kom med isbit men hade  smak av äppelcidervinäger. Vi hoppades på att få några tapas till men det gjorde vi förgäves här på detta ställe. Tänkte att de kunnat lindra vinägersmaken. Dock blev det mindre smak av vinäger när isbitarna smält. Men något återbesök här blir det inte.

Paprikor och sparris

blev delar av kvällens middag, Ami och Carita hade tipsat om att steka dem i olivolja med kryddor. Eftersom jag kan ha lite knepigt med det som är svårsmält, vilket båda är, så fick det bli en “extra behandling” av båda.

Fem stora paprikor för 1 euro är ett fyndpris och likaså en bunt sparris för 1 euro. Men för den första jag köpte betalade jag 2 euro. Var rädd att bli utan. (Men sedan hittade Ami dem för det lägre priset och då blev det ytterligare en bunt)

Först kokade jag sparrisen i 2-3 minuter och sedan blev de stekta i olivolja på hög värme tillsammans med bitar av röd paprika och champinjoner. När stekningen var nästan klar tillsatte jag svartpeppar, timjan och basilika och droppade över lite balsamvinäger. Hur gott som helst som tillbehör till våra köttfärsbiffar.

Tack Ami och Carita för inspirationen till detta. Nästa gång ska jag testa detta recept med färsk sparris. 

 

36 svar på ”Fredagsmarknad i Torrevieja – Med mycket av det mesta”

 1. Låter som en marknad som skulle passa mig.
  Härligt med mycket att välja på.
  Fredagar har vi morgonmarknad i Huay Yang.
  Brukar köpa blommor och en del grönsaker.
  Frukt köper vi på ett annat ställe.
  Fortsatt trevlig lördag

  1. Vi brukar besöka marknader på de platser vi besöker. Där vi är i Thailand så tar vi scootern till lite olika marknader och det är alltid roligt att handla. Brukar också köpa hem pomelosallad och annat gott.
   Önskar dig också en fin lördag-

 2. Att besöka och handla på marknader är alltid trevligt tycker jag. Det är så mysigt att botanisera bland allt som finns och välja ut det som man vill ha.
  Lite märkligt att vitt vin inte kunde serveras kallt och en isbit med vinägersmak gav knappast mersmak. Nåja, nu vet ni vilket ställe ni inte ska välja i alla fall.

  Kram och god lördag!

  1. Marknaden här är trevlig och det är än så länge absolut ingen trängsel. Och att ta en sväng hit hör liksom till. Det gör det även att slå sig ner med en dryck efteråt men just hit ska vi inte gå fler gånger. Absolut ingen mersmak snarare en sur eftersmak på dubbla sätt.
   Trevlig lördag.
   Kram

 3. Så billiga grönsaker, och så gott!
  Marknaden ser fantastisk ut.
  Vitt vin som inte är kallt och smakar vinäger, hua !
  Vet att jag i Grekland beställt rött vin som i och för sig inte behöver vara iskallt, men detta var så varmt så jag fick läggas en isbit!
  Ha det fortsatt fint!
  Kram

  1. Väldigt fräscha grönsaker, närodlade och till mycket bra priser.Marknaden erbjuder mycket av det mesta men vi vet ofta i förväg vad vi tänkt titta på och ev. handla. Underlättar.
   Men den här baren återkommer vi inte till. Finns många andra.
   Kan tänka mig kvalmigt rött vin i Grekland. Ingen hit det heller.
   Ha det bra du också.
   Kram

 4. Jag förstår att du längtat efter att gå på marknaden. Där verkar finnas mycket att välja på. Sedan blev det en stor miss. Så kan det gå. Tur det finns andra marknader.
  Lördagskram, Bosse

  1. Marknaden är trevlig och vi har trevligt. Mycket fräscht i grönsaksväg och frukt och allt närproducerat. Prismässigt mycket överkomligt för det är ju inga direkta transportkostnader.
   Dryck intog vi på en servering utanför marknaden men dit går vi inte tillbaka. Finns mycket annat att välja på.
   Önskar dig också en fin kväll.
   kram

 5. Helt underbart, färska fräscha grönsaker utan långa transporter smakar så mycket bättre. Bra val att köpa tung vattenmelon på närmre håll =) Ha en skön kväll, här är det lite regn som passerar efter dagens blåst.

  1. Det är väldigt roligt att strosa runt här och både titta och handla. Inge trängsel heller- Lite regn tillsammans med åska och kraftiga vindar kom här vid femtiden men drog bort efter 45 minuter.
   Nu inte ett moln.
   Önskar dig också en fin kväll.

 6. Ja du, de spanska marknaderna saknar jag verkligen. Urvalet är ju helt fantastiskt och slår faktiskt alla stockholmsmarknader såväl vad gäller kvalitet och kvantitet, för att inte tala om priset. En spansk tomat smakar tomat, en spansk gurka smakar gurka och inte vatten.
  Otur med den nya baren, men nu vet ni. Å jag som kommenterade på en blogg igår att det är väldigt vanligt i Spanien att även rödvin serveras kylt alternativt med isbitar i – hahaha. Det fick jag ju äta upp nu – det kylda rödvinet alltså.

  Å din “sparrisrätt” är helt i min smak:-)

  1. Vi hade lite osis här med “after market” med vinet som smakade vinäger och var varmt. I och för sig brukar de här fråga om jag vill ha svalt rödvin eller “tempererat” så du var helt rätt i tankarna. Men vad gäller vitt utgår man ju från att det serveras svalt. Men utbudet av barer är många så vi kan hitta en bättre till nästa gång. Marknaden här är verkligen fin och med ett rejält utbud. Allt så fräscht och till väldigt bra priser. Dessutom är det inga direkta resor som vare sig frukter eller grönsaker är med om- Och allt smakar så mycket mer.
   Ami och Carita tipsade om sparris och paprikarätten och jag utvecklade den lite.

 7. Oh nu sitter jag och dreglar! Jag har inte haft tillgång till färska grönsaker på evigheter. Sparris har jag ätit ganska lite av, minns med fasa konserverad sparris, sladdrig o lös. en bunt färsk kostar mellan 40-50 kr här så jag avstår. Paprika har min mage också lite problem att smälta så jag äter dessa mycket måttligt.
  Vilken fadäs med ett vin som smakade vinäger! Och i övrigt bjöd de heller inte till särskilt, då finns andra ställen att välja, något de kanske märker så småningom då gästerna inte återvänder!
  Kram från pörtet

  1. Denna marknad har verkligen ett stort utbud och vi har mest fokus på grönsaker och frukt. Men även en del annat- Konserverad sparris avstår jag också.
   Jag ska inte äta det som är hårdsmält så det blir inga mängder av vare sig sparris eller paprika. Men jag skar den färska gröna sparrisen i tre dalar och kokade den i 3 min. Kylde av den och stekte oden sedan snabbt i olivolja. Gjorde likadant med paprikan. Kokade den ett par minuter i bitar innan den stektes med sparrisen- Men bäst att vara försiktig.
   Vinet vi fick var en sorglig historia så hit går vi inte igen- Men en erfarenhet rikare blev vi. Dessutom var det dyrt, 2 euro för ett glas. Annars kostar det oftast 1-1.50 och då brukar man få tapas till som ingår i priset.
   Kram! Och jag undrar så hur du har det.

 8. Ser ut som om maten skulle smaka utmärkt!
  Medelhavsmarknader är mycket väskor, keramik, kläder och dukar för mig. Har inhandlat en hel del, som mest tar plats i skåpen, under de år som vi åkte till Sydeuropa under några varma veckor.
  Den bästa grönsaksmarkaden som jag vet, det är på Möllevångstorget, I Malmö. Fräscht och oförskämt billigt. Ena dottern har bott på Möllan under ett par perioder och bor sedan sju år tillbaka, alldeles utanför det “beryktade” området, på tio minuters promenad från det härliga torget. Har inte vågat gå dit på ett tag, covid……, men med två sprutor och låg smittspridning så får det bli ett besök nästa gång vi är i Malmö.
  Ha det gott! Kram!

  1. Att botanisera här på fredagsmarknaden är så roligt och utbudet av fräscha grönsaker och frukt är stort och billigt- Här är det ju ingen resväg att tala om eftersom allt är närproducerat. Och det är mest frukt och grönsaker vi handlar. Nu blev det också en duk för mig och visst har det blivit några väskor tidigare- Men jag har hitintills inte köpt något som bara ligger.
   I Stockholm handlar jag ofta på Hötorget där det är billigt men då har ju varorna rest långt om inte den svenska säsongen är i gång . Och den tiden är ju ganska kort.
   Perfekt att ha tillgång till bra och fräsha grönsaker och frukter på Möllevångstorget i Malmö. Då kan man ju köpa på sig ett lager-
   Ha det fint du också.
   Kram

 9. Jag får skicka en solskensvinkning till dig, Ditte 😀
  Hemkommen är jag och trött är jag. Tyckte det var jobbigt att resa i värmen och med munskydd men glad att det gick att genomföra.
  Vad trevligt med marknaden, såg så fräscht ut, just med grönsakerna. Sparris är underbart gott, gärna den vita.
  Ha det så gott, stor kram!

  1. Skickar en tillbaka. Har förstått via Instagram att du haft det fint och roligt att resan och allt annat blev så lyckat.
   Här måste man ha munskydd men många fuskar lite och med +28 grader och en del folktomma gator förstår jag det. Jag fuskar också. Hemma hade jag bara munskydd när jag åkte kommunalt men aldrig annars. Och nu med två sprutor så känns det helt ok utan- Men åker jag kommunalt hemma så kommer jag nog att ha det-
   Fredagsmarknaden här är trevlig och med ett stort utbud av det mesta. Vi handlar nog mest frukt och grönt. Är mest förtjust i den gröna sparrisen och den är väl nu inne på sluttampen-
   Ha det fint du också.
   Stor kram

 10. Jättelänge sedan jag var på marknaden, oftast jobbar jag när den infaller på fredagarna. Tur att man kan hitta bra frukt och grönt i de andra butikena. Men det är något speciellt, det luktar så gott vid grönsaksstånden!

  Ja, både paprika och sparris kan vara jobbigt för magen. Har du provat att grilla paprikorna så hårt att skalet blir svart och kan skalas av? Lägg sedan i vinägrett med vitlök och persilja. Såååå gott!

  1. Visst finns det ett gott utbud även i de vanliga butikerna både av frukt och grönt och jag kompletterar där. Men att ta en sväng på marknaden är roligt.
   Jag grillar också paprikorna ibland som du förslår och det blir väldans gott. Har dock inte gjort det här nu i Torevieja . Ska testa att göra det i veckan. Fint att du påminde om det- Nu kokade jag dem några minuter i stora bitar, kylde dem med is för att sedan steka dem med sparrisen och det tyckte magen var hel ok.

  1. Roligt att ta en vända hit och alltid blir det något som följer med hem-
   Visst har det varit ett speciellt år men just nu när man började andas ut lite så kommer nya varianter av corona. Antar att detta med nya mutationer kommer att fortsätta.
   Men nu tar vi här en dag i taget och det känns bra-
   Ha det fint du också.

  1. Vi har lite som tradition att gå en vända hit på fredagarna och några inköp brukar det bli. Grönsaks och fruktutbudet är dignande. Likaså ingår oftast en sittning, “after market” och med med dryck. Tyvärr ingen hit denna gång.

 11. Att handla på en marknad är alltid trevligt … det ser ut att finnas mycket gott att välja på “er” marknad!
  Ha det fortsatt gott!
  Kram

  1. Trevligt med ett besök här och utbudet är rikligt och väldigt fräscht. Närproducerat är det ju också-.
   Tankar till er.
   Kram

 12. Jag tyckte att det var helt rätt att marknaden flyttade (av säkerhetsskäl), men visst kan jag sakna den ibland på fredagarna nedanför terrassen, kul att kolla på folklivet. Har bara varit dit en handfull gånger sen flytten… Fast andra marknader har jag stött på lite här och där och då tar jag gärna en tur och kollar läget 🙂

  Jag köpte också en duk! Fast det var igår och i en affär i stan 🙂

  Ha en braig söndag!

  1. Visst var det på sitt sätt trevligt med marknaden inne i stan. Men detta med trängsel och att räddningsfordon hade svårt att ta sig fram var ju nackdelar. Stort utbud är det och ingen trängsel var det heller.
   Visst finns det mesta även inne i stan men här är det ju samlat och det är skönt i sig.
   Önskar dig också en trevlig söndag

 13. Vackert gott och nyttigt på den marknaden! Det har sina fördelar att vara på plats igen!
  Tack för mattipset. Det ska jag också göra!
  Äppelcidervinäger i glas verkar inte vara er grej, inte min heller kan jag meddela! Yschligt, som min mormor skulle sagt!
  Kramar

  1. Marknaden är trevligt att besöka, inte minst för “grönsaksgatorna”. Visserligen finns det gott om fräscha och närproducerade grönsaker också i butikerna men kul att köpa dem här på marknaden-
   Äppelcidervinägern/det vita vinet var ingen hit. Här skulle pappa ha sagt “uschligt”- som den väschöte han var.
   Kramar!

 14. Sådana där marknader blir det ju mindre och mindre av här i fosterlandet, regler hit och dit, lite synd tycker jag.
  Älskar verkligen att gå runt och shoppa när vi är i spanien, frugan gillar det ännu mera än mig, jag får verkligen bära mycket när vi shoppar tillsammans 😉
  Sortimenten är ju oändliga där.

  Ha nu en fin söndag Ditte.

  1. Visst är det trevligt att ta en sväng på en sådan här marknad och utbudet är enormt. Hit går många bofasta för att köpa veckans förråd av frukt och grönt. Väldigt fräscht och prismässigt bra. Oftast dessutom närodlade varor. Men här finns i princip allt man kan kan tänka sig behöva. Eller inte.
   Kan tänka mig att du får en del att bära närni gjort marknadsbesök-
   Önskar dig också en fin söndag.

 15. Det här med grönsaker vart de växer och hur är lite offside på. Men så trevligt att ni kan besöka igen. Paprika vet jag bestämt att min livskamrat odlar i växthuset… sköt om dig 🤗

  1. Alltid kul att ta en sväng till marknaden och utbudet av färsk frukt och färska grönsaker är stort. Här finns i övrigt mycket av det mesta men det är mest frukt och grönt som får följa med hem. Kul att din livskamrat odlar paprikor i växthuset och säkert är det annat också som trivs där.
   Ha det bra du också.

 16. Vilken marknad,-)) ser inbjudande ut, kommer ihåg melonen när vi var i italien, den smakade melon ,)))) och var så saftig!
  Förstår att det är likdanat där ni bor!
  Kul med ny duk på bordet. Mysigt det måste vara att bara titta runt på en marknad och köpa lite ,-)
  Ska prova sparris på det sättet, vi undviker annars sparris, men nu ger jag den en ny chans! Ha det fortsatt fint KRAM Primrose ,-)

  1. Alltid fint att ta en tur här. Vad gäller sparris är jag försiktig med den och annat som är hårdsmält- Men detta fungerade fint. Att först koka den i delar och sedan snabbt steka den. Här är den färsk så den blir inte trådig. nog så viktigt.
   Ha det fint du också.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *