Skyltar Utflykter

Från Vaxholm – Skyltsöndag #366

Söndag igen! Och här på bloggen innebär söndagar också att är dags för “Skyltsöndag,” ett tema som bloggvännen BP  så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och med väldigt fri tolkning. Förra söndagen skyltade jag från den lilla orten Töreboda i Västergötland, köpingen där jag bodde de första 10 åren av mitt liv. (Varvade dock en hel del med boende i Norge) Och i dagens skyltning är det  skärgårdskommunen Vaxholm, ett par mil  nordost  om Stockholm, som lämnat sitt bidrag. Hit till Vaxholm hade jag i veckan förmånen att vara på jobbresa och visst fanns skyltögonen också med.

Vid vattnet  i Vaxholm finns denna skylt, snarare konstverk; “Dröm om en annan strand”- Från BôE till Grynna. Konstnärer är Astrid Gillenius och Vivianne E Rosqvist, Båten står på granit, på ett grund. I Bohuslän kallar man grund för “bøe” och här på östkusten säger vi grynna.

Skyltsöndag från Vaxholm

Anledningen till besöket i Vaxholm den här gången var en jobbresa och höjdpunkten var besöket i Villa Akleja. Här  bjöds vi på en resa i konstens värld och där det fanns två huvudrollsinnehavare; konstnären JAG Acke och Marie Krøyer, en av Skagenmålarna. En lunch på Vaxholms hotell och en stund på egen hand i Vaxholm kompletterade fint.

Från Vaxholm och Villa Akleja fick vi med oss en hel del om det svenska konstnärslivet i början av 1900-taletFrån Vaxholm och  föreläsningen på Villa Akleja fick vi med oss en hel del kunskaper och det svenska konstnärslivet i början av 1900-talet

Villa Akleja ligger fint inbäddad i skir grönska på Pilgatan 5

Konstnären JAG Acke och hans fru Eja (Eva) hade denna devis uppsatt  och den finns fortfarande kvar.  Just så var det; både sagan och samhället var ständigt närvarande.

Villa Akleja. En devis attta med sig från Vacholm. "Ackes ch Ejas hus gränsar i söder till samhället och i norr till sagan."En devis att ta med sig från Vaxholm och Villa Akleja. “Ackes och Ejas hus gränsar i söder till samhället och i norr till sagan.

Waxholms hotell och dags för lunch. Lunch med sjöutsikt.

 

Även på Waxholms hotell hittade jag tänkvärda ord. Men om det är Carl von Linné som formlerat dem har jag ingen källhänvisning till.

Från Vaxholm och Waxholms hotell. Några sanningens ord. Några “sammingens ord” från Vaxholm och Waxholms hotell.

En del av utsikten från lunchbordet; kastellet, en skärgårdsbåt, vägvisare och reklam för caféet på Hembygdsgården. Och Hembygdsgårdens café rekommenderas.

I samma byggnad som Waxholms hotell, men på gatuplanet, finns “glassbaren” Glass på hörnet. Och gillar man glass så är det helt klart värt ett besök här.

Vår dag i Vaxholm gick mot sitt slut och det var bara bussturen tillbaka till huvudstaden som återstod.

Stannade till vi en av bryggorna där man samlat fem skyltar på liten yta.

Och givetvis fick vår fina buss från Traveller också vara med på bild.

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

26 svar på ”Från Vaxholm – Skyltsöndag #366”

 1. En härlig Skyltsöndag från Vaxholm:-) Av första vackra skylten att döma gick ni ned till Galleri Roddarhuset som först igår öppnade sina portar för sommaren. Anrika Vaxholms hotell har uppenbarligen överlevt en gång till. Skoj, för det hotellet betyder ju så mycket för så många.
  Älskar skyltningen vid båtbryggan med hänvisning till tunnelbanan – hahaha:-)
  Gillar skyltningen och färgerna på Traveller bussarna. De kan man inte missa. Läckert!
  Tusen tack för länken och din härliga somriga skyltning:-)

  1. Vi var lite tidiga så vi gick ner hit till Roddarhuset, som dock inte var öppet. Men vi fler turer till Vaxholm i sommar och passar då på att titta mer. Hotellet har överlevt och var tämligen fullbokat för lunch i torsdags när vi var där. Kul!
   Visst var skyltarna vid bryggan om bl.a. t-bana kul. Och så kul att ha skyltögonen med sig.
   Vi hade en lyckad dag på alla sätt och lite sommarkänsla blev det.
   Lämnade nöjda gäster i stan och nöjd var även jag.

 2. En fin idyllisk skyltning från Vaxholm. Jag har varit och vandrat där på bryggorna när jag bott på Skarpö. Åkt färga över där också och naturligtvis seglat förbi där. Jag minns jag räknade till närmare 85 båtar då jag stod där på kaj. Några gånger tog vi båten in till stan (mins inte skärgårdsbåtens namn) Klart man gillar glass 🙂 Önskar dig en trevlig vecka.

  1. Tack! Vi fick en fin dag och det blev en lyckad jobbresa hit. Blir nog ytterligare turer hit i sommar. Roligt att detta är välkända trakter för dig och har du bott på Skarpö är ju Vaxholm nästan “hemma”.
   önskar dig också en bra vecka-

 3. Så fint det är i Vaxholm.
  Jag gillar stolpen med skyltarna “Taxibåt, Lastbåt och så Tunnelbana”! 🙂
  Ser att det finns en tom skylt där också. Båtarna är då sjönära men det verkar vara ett fastighetsbolag.

  1. Vaxholm är en fin liten stad och inte minst nu på försommaren när det grönskar fint. Vi tar ganska ofta en tur hit sommartid med Waxholmsbåten och det är skönt att både få en båttur och ta del av lite skärgårdskänsla
   Skrattade gott när jag passerade skylten här med olika val. Fyndigt.

 4. En mycket fin skyltning här hos dig. Vaxholm har sin speciella plats hos mig också. Där bodde min faster Göta med sin Heinz och så Siv förstås. Så fin skyltningen ovanför dörren till Akleja är. Gillar den väldigt mycket, samt kronan som hänger “med”.
  Ha en fin kväll Ditte!
  kram

  1. Tack! Och så roligt att Vaxholm har en speciell plats hos dig. Hos mig också.
   Villa Akleja var nog höjdpunkten och just devisen här är så talande och passar så fint in.
   Varm kram i sena kvällen

 5. Tack för alla tips, jag blev lite sugen på glass. Konstverket i första bilden var jättesnyggt, men är det verkligen gjort i glas, måste vara skört i så fall.

  1. Glassen här vill jag inte missa. konstverket är i glas och jag gillade det verkligen.
   Glaset så ut att vara tjockt men säkert är det “sårbart” . Såg att man nu öppnat för säsongen här vid Café & Galleri Roddarhuset och det fanns också en del annan spännande konst här.

 6. Vackra hus i Vaxholm. Hotellet ser väldigt inbjudande ut. Måste vara bra med en jobbresa i närområdet…. Kanske kan bli fler resor med rnbiögofallande bussen. Bra när bussar syns och känns igen ! Ha en god dag! Kram

  1. Vaxholm är en skärgårdskommun och flera stora villor finns i själva Vaxholm och i närområdet. Många grosshandlare från Stockholm lät här, och på öarna runt om, i mitten och slutet av 1800-talet att bygga stora sommarvillor. Och de är väl bevarade.
   Bussen syns! Vad gäller nuläget så blir det en del jobbresor i sommar men då lite längre från Stockholm. Men resebyrån anlitar olika bussbolag och det finns de med “diskretare bussar.” Visst är det en fördel att bussen syns.
   Önskar dig också en fin måndag.
   kram

  1. Tackar! En fin dag blev det! Instämmer helt med att svarta skruvar varit mer stilenliga.
   Önskar dig en bra vecka.

  1. Tack! Det blev en riktigt lyckad dag på alla sätt och Vaxholm mötte med fint väder dessutom.
   önskar dig också en bra start på veckan.

 7. Vilken härlig och varierad skyltning från Waxholm. Jag är ingen som konsumerar glass i parti och minut men en god mjukglass tackar jag inte nej till.
  Hoppas du får en bra start på den nya veckan!

  Kram

  1. Tackar! Och ett lyckat besök blev det på alla sätt. Både Vaxholms hotell och glassbaren minns jag från barndomen Lunch på hotellet hörde till och sedan gärna en glass efteråt. Nej, så mycket glass blir det inte för min del heller. Men här finns alla varianter.
   Även våra döttrar har dessa minnen från Vaxholm med lunch på hoteller och sedan glass. . Men nu blir det inte varje år vi ses här. Men det händer.
   Önskar dig också en bra start på veckan.
   Kram

 8. Sammantaget en väldigt läcker skyltning, mycket sommar och segel, anrikt hotell.
  Bussen gillade jag skarpt, så häftig!
  Trevlig och glad måndag i solens sken, det önskar jag dig.
  Stor kram!

  1. Tack! Vi hade en jättefin dag i Vaxholm med ett gott och varierat innehåll.
   Bussen ser man på långt håll och det är en fördel många gånger.
   Strålande sol även här idag och en dag som kommer att bli välfylld.
   önskar dig en fin måndag.
   Varm kram

 9. Härlig skyltmix! Det ser fint ut där i Vaxholm!
  Gillar “Sanningens ord”
  Önskar dig en fin måndag Ditte!
  Kram

  1. Tack! Besöket i Vaxholm blev väldigt lyckat och en fin dag fick vi.
   Visst är “sanningens ord bra” och helt oavsett vem som skrivit dem-
   Önskar dig också en bra måndag.
   Kram

 10. Gillar skylten som är ett konstverk ,-) Vaxholm och konst, bra kombination ,-)) låter jättetrevligt och intressant!
  Sanningens ord av Linnè var bra ,-)
  Bra skyltar fick du med ,-) Härliga bilder från en intressant dag!
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Visst är den fin!
   Hela besöket i Vaxholm blev lyckat och en del konst blev det att se och uppleva
   Ha det fint du också.
   Kram

 11. Väldigt kul med kloka deviser! Och Dröm om en annan strand var läcker och fastnade direkt i blickpunkten.
  Fint skyltat Ditte!

  1. Tack! Vi hade lite tid innan visningen, eftersom det inte var någon direkt trafik till Vaxholm, så en tur ner till havet blev bra. Fastnade direkt där för “Dröm om en annan strand”. Passade så bra här.
   Och deviser tittar jag gärna på.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *