Resor i Sverige Resor utomlands

Från strand till strand

19 juli, 2017

Stränder! Tänk att jag dras till dem. Till stränder och till hav. Tiden är förbi då jag kan tillbringa tid på en strand, min hy har fått nog av sol genom åren, så nu är det i huvudsak skugga som gäller och det mycket beroende på alla stränder jag prövat och tillbringat tid på. Man kan inte få saker och ting ogjorda men kunskapen är större idag vad gäller solens skadliga strålar och tiden man bör utsätta sig för dem. Att vi behöver ljus och sol för att må bra är en helt annan sak och det gäller att inte bränns sig. (Jag är nog väldigt “bränd” för idealet var ju att bli så brun som möjligt, vilket inte är så enkelt om man har ljus hy, ljust hår och är blågögd. Man får kämpa länge och visst blev jag både brun och bränd och med solskador som kommit på senare år. )

Några strandhugg bjuder jag gärna på och har fina upplevelser med mig i packningen. Strand är veckans ord att fritt tolka i Sannas fotutmaning och där finns också många andra stränder att se.

Rotsidans naturreservat, “de vidsträckta hällarnas reservat”, besrår av en kuststräcka som är fyra km lång och med vackert slipade diabashällar, inramad av vindpinade kusttallar och dvärgvuxna granar. En vandringsled längs kusten leder hit från fiskeläget Barsta. (Rotsidans naturreservat ligger ca 5 mil söder om Örnsköldsvik.)

Överfyllda stränder där man får trängas har jag helst avstått ifrån men att strosa längs kilometerlånga stränder med fötterna i vattnet har varit en njutning.

Vår oas i Thailand, Chackapong beach, dit vi återvänt många gånger. En by, på fastlandet ca 20 mil sydost om Bangkok Ingen trängsel alls. (Bilden togs innan jag visst att solens strålar inte längre var min vän.)

Fiskare på Chackapong som vittjar sina nät.

Och att se solen gå ner på denna strand varje kväll vid 18- tiden är ett skådespel.

Fler favoritstränder finns det och detta är på ön Boracay, Filippinerna. Ingen trängsel, där vi valt att bo, skugga att tillgå och ett hav som bjuder på olika vackra blå nyanser.

Brasilien, en svalkande dryck i skuggan under tiden vi såg vi små sköldpaddor kläckas och komma ut ur sina skal.

Normandie, Frankrike. Här på stranden i Aromanche där min pappa  som  ung 23 åring var med under invasionen den 6/6 1944.  Han överlevde, vilket många inte gjorde. Minnena härifrån och de scener han såg utspela sig här följde honom resten av livet. 

 

 

Du Kanske Också Gillar

36 Kommentarer

 • Svara Sanna 19 juli, 2017 | 13:40

  Stränder är något av det bästa som finns. Det representerar ett lugn för mig. När vågorna slår mot strandkanten och det blir sådär vitt och skummigt. Trots stora vågor och att de slår ner med styrka, det är ändå ett lugn. Det känns alltid som att det går i slow motion på något sätt.

  Du visar så fina stränder. Jag vill minnas att en av de vackraste stränderna jag har besökt var i… Manly utanför Sydney. Och även Railay Beach i Thailand. Men jag tycker även att stränderna i Halmstad kvalar in på listan över de finaste stränderna. Jag älskar när sanddynorna lägger sig på ett så harmoniskt sätt. Det har jag nog bara sett utomlands en gång; i Charleston, South Carolina. Men så har jag inte vart på så fasligt många ställen heller.

  • Svara Ditte 19 juli, 2017 | 18:59

   Visst är det fint med stränder och hav och jag kan sitta länge och blicka ut, blir meditativt på något sätt.
   Manly utanför Sidney minns jag också som en vacker strand, men hade då ingen digitalkamera, så länge sen är det jag vara där.Men den finns
   med på bild i ett album.
   I Halmstad var det också länge sedan jag var, men Sverige bjuder också på många vackra stränder och jag är väldigt förtjust i några på Fårö.
   Kan förstå vad du menar med vackra sanddyner och har sett en del i USA, dock inte i Charleston för där har jag inte varit.
   Och visst har du besökt många vackra platser med fina stränder…
   Men stränder tycker jag om, även om jag numer inte kan vistas där någon längre tid.

 • Svara Anki 19 juli, 2017 | 19:38

  Det är nog få som upplevt så många olika stränder i så många olika länder som du! Helt underbart att få ta del av alla sköna strandbilder! Så fina bilder allihop … två blev genast mina favoriter och det var den med den riktigt granna solnedgången i Thailand och den sista från Normandie!
  Kram

  • Svara Ditte 19 juli, 2017 | 21:08

   Dessa stränder är mina favoriter och av helt skilda anledningar. Men även Sverige har mycket vackert i strandväg att erbjuda. Men jag tycker bäst om stränder där det inte är fullt av människor utan att det finns “liv” på annat sätt.
   Normandies stränder betyder mycket för mig och på olika sätt.
   Kram!

 • Svara Geddfish 19 juli, 2017 | 19:44

  Många vackra stränder, som du visar upp! Visst finns det paradis både här och där! Och jag älskar också strand och hav.
  Jag har dock aldrig klarat av att ligga och pressa i solen. Vill gärna röra på mig.

  Stort är att jag också varit på stranden i Arromanche och även Ohama Beach.
  Fantastiskt med din pappa och krigshistorien där, var ju inne på krigsmuseer. Det är väl stränder som satt djupa spår.

  Annars är stränder soliga och sköna.
  Stor kram, Gerd

  • Svara Ditte 19 juli, 2017 | 21:06

   Hav och stränder tycker jag fortfarande mycket om, men sedan flera år tillbaka solar jag inte. Men jag har presssat mycket i solen genom åren och det betalar jag för nu. Retroaktivt! Jag har också velat röra mig och alltid valt stränder där jag kunnat gå längt med fötterna i vattnet, men solen tar minst lika mycket då.
   Just i Normandie och längs stränderna där har jag varit fleraera gånger och även på museet i Arromanche. Har alltid haft pappas berättelse med mig i öronen. “Jag hade tur som kom vidare…”
   Stor kram!

 • Svara BP 19 juli, 2017 | 20:22

  Stränder från hela världen och alla är de olika, vilket ju är tjusningen såklart. Å solnedgången i Chackapong är verkligen helt fantastisk. Bilden ser ut som en tavla.

  • Svara Ditte 19 juli, 2017 | 20:53

   En del stränder har det blivit genom åren och minnena finns kvar. Gillar olikheterna på dem och numer njuter jag
   i skuggan strax ovanför dem. Går bra det också. Helt nödvändigt.
   Chackapong är en favorit på många sätt.

 • Svara Tove Olberg 19 juli, 2017 | 20:24

  WoW!
  Underbara fantastiska stränder! Jag njuter verkligen bilderna och du förmedlar också genom texten!
  Tack för känslan de ger 🙂
  Stor kram min vän!
  (Du har sms från mig)

  • Svara Ditte 19 juli, 2017 | 20:51

   Tusen tack!
   Ja, stränder kan vara så fina och på olika sätt. Numer blir det ju skuggan för mig men havet lockar och vackra stränder också.
   (Har sett ditt sms och svarat)
   Stor kram och många tankar.

 • Svara Veiken 19 juli, 2017 | 20:34

  Underbara bilder. Jag skulle inte kunna tänka mig livet utan strand och hav.Upplevs gärna då från ett skuggigt ställe.
  Salta vindar som smeker solvarm hud är en riktig njutning! Kram och tack!

  • Svara Ditte 19 juli, 2017 | 20:47

   Ja, du känner ju igen dig i en del bilder. Vi har en del här gemensamt. Och det finns ju gott om skugga för mig.
   Kram och tankar!

 • Svara Anette 19 juli, 2017 | 21:35

  Visst är det något visst med stränder. Själv föredrar jag lite skärgård och något som får mi n a ögon att titta lite extra.
  Även jag håller mig numera i mestadels i skuggan, det är skönast och jag befinner mig ju nästan alltid på soliga platser.
  Normandie skulle jag gärna besöka.

  • Svara Ditte 19 juli, 2017 | 21:44

   Skärgårdar tycker jag mycket om och eftersom vi haft båt i oliak omgångar har en hel del tid tillbringats just där.
   Normandie är vackert och har mycket att erbjuda inte minst historiskt. Pinfärska skaldjur är inte heller dumt.

 • Svara FREEDOMtravel 19 juli, 2017 | 22:14

  Waow, vilka underbara strandbilder! Jag dras också till stränder, det är något med havet. Men man måste ju inte sola för att vara vid havet! Bara att promenera vid vattnet eller sitta i skuggan är ju fint det också. (Själv är jag känslig för sol om det är väldigt varmt eftersom jag lätt får huvudvärk då.)

  • Svara Ditte 19 juli, 2017 | 22:48

   Tack! Jag havet lockar mig alltid och vackra stränder likaså. Nej, jag har solat färdigt, vilket känns lite trist. Men så är det.
   Jag njuter gärna av havet och stränder, men i skuggan och inte längre direkt på en strand.

 • Svara Ami 19 juli, 2017 | 23:01

  Jag lockas också alltid till havet! Och visst är det vackert att titta ut över en strand…..
  Och jag förstår att Normandie betyder lite extra för dig med tanke på vad din pappa varit med om där!
  Stor kram

  • Svara Ditte 20 juli, 2017 | 11:26

   Havet drar många till sig och just känslan att vara där är speciell.
   Normandies stränder har mycket med sig av historia men ocksågoda skaldjur och fina upplevelser, men visst hamnar man lätt i det historiska.
   Jag gör det i alla fall.
   Stor kram!

 • Svara Anna, New York – My Bite of the Big Apple 19 juli, 2017 | 23:29

  Åh, vilka strandbilder och -minnen du bjuder på! Bilderna från Thailand och Filippinerna är rent magiska. Stranden nära Ö-vik såg inte dum ut den heller, Känner inte igen den men kanske har jag varit där?

  Solen, ja, både vår vän och fiende. Ledsamt med dina solskador, men det var ju verkligen inte lätt att veta om riskerna. Själv solade jag mycket solarium när det kom på 80-talet. Inget jag skulle göra i dag!

  Så otroligt med din pappa. Tänk att han var där och klarade det! Det kan inte ha varit lätta minnen att leva med.

  Stor kram!

  • Svara Ditte 20 juli, 2017 | 11:25

   Fina minnen finns fån alla platserna och de bär jag med mig. Ingen tung börda.
   Klipphällarna ligger i närheten av Barsta och Bönhamn, några mil söder om Ö-vik, ett väldigt vackert naturreservat,Rotsidan.
   Stränderna i Normandie innehåller ju mycket historia men man får varava det med god mat och trevligheter. Och de finns!
   Ja, pappa överlevde men jag vet att minnena härifrån var med honom hela livet och än mer när han blev sjuk i sin Alzheimer för då var han där på nytt framförallt nattetid.
   Stor kram!

 • Svara Eva 20 juli, 2017 | 08:46

  Åh ja stränder är underbart & där skulle jag vilja vara, kanske bättre än Thailand?? jag skulle kunna bo på stranden 🙂 ljuvligt tack för rundan stor kram

  • Svara Ditte 20 juli, 2017 | 10:35

   Stränder av skilda slag och karaktär tycker jag om och likaså att var vid havet.
   Kram!

 • Svara Violen på Brandholmen 20 juli, 2017 | 10:59

  Förföriska strandbilder och jag får riktig lust att njuta av solen på någon strand! Men som du skriver i inledningen ska man vara försiktig. Det har jag inte varit så nu är det slut med “orgier” på soliga stränder, nu sitter jag gärna i skuggan av en palm.

  • Svara Ditte 20 juli, 2017 | 11:21

   Tack! Och visst är det även fint i skuggan under en palm. Utsikten har man ändå- och huden mår så mycket bättre.

 • Svara Amanda Jona [FOTOGRAF] 20 juli, 2017 | 11:05

  Åh så härliga bilder, det är något särskilt med stränder alltså 🙂

  • Svara Ditte 20 juli, 2017 | 11:19

   Tack! Visst är det! Och jag gillar alla typer av stränder och helt de vid havet.

 • Svara Ruth i Virginia 20 juli, 2017 | 11:16

  Rotsidan – Sååå vackert med de blankslipade hällarna. Älskar hällar och klippor
  vid vatten. Veiken har visat många underbara foton från Bohuslän. Sandstränder
  är ingenting för mej. Vill inte behöva vada en kilometer tills det blir djupt nog att
  simma, och simma , det är vad jag vill göra, när jag är vid en strand.
  – drinkarna i Brasilien såg intressanta ut-

  • Svara Ditte 20 juli, 2017 | 11:19

   Här längs Höga Kusten är det verkligen vackert och med så skiftande natur. Vi har haft en fin resa och sett och upplevt mycket.
   Drinkarna i Brasilien var läskande och när vi satt där såg vi just sköldpaddsäggen kläckas, så vi blev sittandes länge.

 • Svara Days by Johanna 20 juli, 2017 | 12:50

  Så vackra bilder, men tråkigt och läsa att solens strålar inte är din vän längre. 🙁

  • Svara Ditte 20 juli, 2017 | 13:06

   Tack! Nej, solen är inte längre för mig men jag är i skuggan och det går bra det också.

 • Svara Bosse Lidén 20 juli, 2017 | 21:44

  Som du vet har jag en stor förkärlek för sådana här foton. 🙂 jag har också fått ett annat förhållningssätt till solning när det är som varmast. Det är en kombination av ålder och vett. 🙂
  Bosse F.d Pepparkaka

  • Svara Ditte 20 juli, 2017 | 21:50

   Ja, vi delar nog det där med f.d. pepparkaka. Jag gillar fortfarande stränder av skilda slag och havet, men jag solar inte längre. Skuggan är nu mer min vän.
   Kram från en f.d. pepparkaka till en annan f.d. pepparkaka.

 • Svara Helen 21 juli, 2017 | 23:32

  Så fina och omväxlande strandbilder du visar!! Rotsidan är den enda jag själv besökt av dem du visar. Det är ett härligt ställe som vi besöker minst en gång varje år.

  • Svara Ditte 22 juli, 2017 | 10:13

   Tack! Jag är väldigt glad för vår promenad ner till havet vid Rotsidan. Vilken vacker och omväxlande natur även här. Höga kusten är så vacker och erbjuder så mycket.
   Roligt att du är här varje år. Och jag förstår dig

 • Svara Karin 23 juli, 2017 | 12:31

  Njuter av dina underbara strandbilder från jordens alla hörn!
  Kramar Karin

  • Svara Ditte 23 juli, 2017 | 13:50

   Tack! Ja det har blivit en del stränder genom åren, men nu tittar jag mest på dem från en skuggig plats.
   Kram!

  Kommentera