Stockholm

Från Söder till norr – Via Gamla stan till Solna

Igår gick jag i princip tvärs genom Stockholm; från Söder/Södermalm och till grannstaden Solna i norr.  Solna ligger liksom vägg i vägg med Stockholm men är en egen stad med dryga 80 000 invånare. Och en stad där jag bodde mellan 1959 och 1970 och där jag fram till gymnasiet också gick i skolan. Jag korsade Söder där det ändå var många människor i rörelse. Men ju längre norrut jag kom på min promenad ju mindre folk var det. Så slutsatsen är att många söker sig till Söder.  Jag  passerade Slussen och här fortgår jobbet både med “Guldbron” och allt annat. Gamla stan låg fortfarande lika öde som när jag var här senast. Och öde var också den annars så välbesökta Drottninggatan.

Från söder gick jag via byggarbetsplatsen Slussen till Gamla stanFrån Söder gick jag vidare till  en öde Gamla Stan och tog en sväng upp till Stortorget innan jag fortsatte.  Nästan lika öde som när jag var här förra gången med bara ett fåtal personer inom synhåll. 

Från söder och Södermalm till Solna i norr

Jag följde i princip den blå streckade linjen. Men några  smärre avstickare avstickare blev det.

Västerlånggatan går genom Gamla stan, från söder till norr. En turistgata men som nu är helt öde. Västerlånggatan  går genom Gamla stan,  från söder till norr, och är en “turistgata”  med mängder av butiker, restauranger och caféer. Trängseln brukar vara stor och det är just hit många turister söker sig. Men här är nu det mesta stängt och gatan känns ödslig.

Jag lämnar Gamla stan och ser slottet bakom mig.Just på den här platsen i Gamla stan har Stockholms slott legat sedan 1200-talet. Men det gamla slottet Tre Kronor brann ner 1697 och ett nytt kom till. Det nya slottet tog tid att bygga därför att bl.a Nordisk krigen kom emellan. Slottet är byggt i barockstil och har formen av ett romerskt palats. Arkitekt och ansvarig för byggandet var Nicodemus Tessin d.y. men han avled 1728 och arkitket Carl Hårleman tog över. Slottet blev klart för inflyttning 1754 då kung Adolf Fredrik med drottning Lovisa Ulrika flyttade in.

Stockholms slott.

 Slottet och Gamla stan ligger bakom mig. Och jag har passerat Stallbron och tagit mig över till Helgeandsholmen och har riksdagshuset framför mig.  (Namnet Helgeandsholmen kommer från den efter Helige Ande. Och här låg förr ett medeltida sjukhus/ålderdomshem ett Helgeandshus.)

Jag går mellan valven som tillhör Riksdagshuset  Gott om vakter men ont om fotgängare.

Även Riksbron, bron mellan Helgeandsholmen och stadsdelen Norrmalm, ligger öde. Jag stannar till vid Sagerska huset, statsministerns bostad och läser på om dess historia.

Sagerska huset

det vita huset i mitten har anor från 1700-talet då här fanns två hus som låg här. Hus som som såg ut som paviljonger  och hade flyglar. Huset köptes av friherre Anders Cederström 1772 och paviljongerna blev ombyggda till ett tvåvåningshus.I slutet av 1800-talet blev bröderna Evvard och Robert Sager ägare till huset. Men det blev Robert som tog över det. För egen del arbetade han som diplomat i Frankrike. Robert gifte sig med en fransk grevinna och och ville ha lite frank finess på det hela. Robert hade studerat arkitektur i Paris och hade influenserna med sig hem. Han ritade om huset och byggde till och byggnaden kom att bli  ett stadspalats i fyra våningar. Byggnaden i sig själv är unik i sitt slag i Sverige.

Det vita huset i mitten är Sagerska huset som sedan 1995 varit bostad för Sveriges statsminister. 

Robert Sager avlider 1919 och då ärver sonen Leo huset.Men 1948 avlider Leo och har i testamentet skrivit att hans hustru Vera ska bo kvar under sin livstid och att byggnaden sedan ska tillfalla katolska kyrkan. Vera avlider 1988 och tre år senare köper svenska staten byggnaden. Sagerska huset kom att bli det sista privatägda palatset i Stockholms centrum . “Byggnaden är en del av vårt gemensamma kulturarv och förvaltas av Statens fastighetsverk.

Från Söder

har jag nu kommit över till stadsdelen Norrmalm. Inte mycket rörelse här heller. Drottninggatan, en av Stockholms mer välbesökta gator i vanliga fall, är också ganska öde.

Drottninggatan. Och ag fortsätter min väg från söder till norr. Ingen trängsel här på Drottninggatan heller. Och jag fortsätter på min väg från söder till norr.

Hötorget. Jag har här kommit en bra bit på vägen från Söder till Solna i norrJag tar en avstickare upp till Hötorget. Jodå, namnet kommer av att man en gång i tiden sålde hö här. Har nu kommit en bra bit på vägen från söder till Solna i norr.

Från Hötorget går jag vidare norrut  till Adolf Fredriks kyrka och sneddar över kyrkogården. Här på kyrkogården ligger många kända  och mindre kända svenskar begravda . Jag passerade Olof Palmes grav men kom att dröja mig kvar en stund vid Ebbas grav. Ebba Åkerlund var den flicka på 11 år som brutalt dödades vid terrordådet på Drottninggatan den 7/4- 2017  där sammanlagt fem personer omkom och många skadades.

Adolf Fredriks kyrka

Framme – Solna kyrka och kyrkogård.

Dryga 9 km har jag avverkat och jag är framme vid dagens mål, Solna kyrka och kyrkogården. I Solna kyrka är jag konfirmerad och båda mina föräldrars begravningsgudstjänster ägde rum här. Solna kyrka är gammal och troligen byggd i slutet av 1100-talet. Kyrkan var dels en borg och ett fäste för försvaret i bygden. Kyrkan har blivit ombyggd i olika omgångar under både 1200, 1300 och 1400 talet. Och under 1400-talet fick Albertus Pictor, en av de främsta kyrkomålarna , uppdraget att dekorera valv och väggar. Men idag återstår bara några få eftersom man så småningom kom att tycka att det inte passade sig med så mycket färg i kyrka utan kalkade över dem. Mer om Solna kyrka finns här.

Solna kyrka.

Det var den 5/5 och min pappa skulle ha fyllt 99 år. Och dagen till ära köpte jag blommor i de norska färgerna. Pappa var visserligen född i Sverige, i Västergötland, men hans hjärta klappade genom hela livet för Norge och för alla människors rätt till frihet.

Nej, jag gick inte tillbaka hem till Söder. Dotter H kom och hämtade mig. Men jag har tidigare gått vändan härifrån tvärs genom stan, från Solna i norr till Söder i söder.

36 svar på ”Från Söder till norr – Via Gamla stan till Solna”

 1. Tack för turen idag kära söstra.
  Ett inlägg som berör med tanke på de gravplatser du visar och dagens situation med corona.
  Var rädd om dig!
  Stor kram

  1. Visst kommer det tankar av olika slag och jag vandrade runt ett tag på kyrkogården. Det är en rofylld plats och här runt Solna kyrka är det så vackert. Kände att du var med mig här.
   Tankar och stor kram till dig.

 2. Solna kyrka ser lite gullig ut, inte så stor. Tror jag nämnt det förut men din mamma och min mormor föddes och gick bort samma år.

  Några flanörer är det ute i alla fall. Fin promenad!

  1. Att gå är ju befriande tycker jag och är så tacksam för att vi här haft förmånen att röra oss ut. Men att hålla avstånden. Solna kyrka är så fin och jag har fina minnen härifrån. Och just dessa mindre kyrkor med sin historia tycker jag om. Mest den historia de kan berätta- I övrigt är jag inte så religiös. Ja, när du skriver det så minns jag att det är det samband som finns mellan min mamma och din mormor. En bra årgång.
   Några personer är ute och rör sig här men på Söder verkar desto föer samlas. Tror att många just söker sig till vattnet och det i kombination med fina promenadvägar i naturen.
   Men det är så sorgligt att se Gamla stan så öde.

 3. Så trevligt att få hänga med på denna långpromenad. En rejäl sträcka men en trevlig väg. Det tycks onekligen som om många söker sig till Söder medan andra delat av staden är ganska så öde. Gamla stan stan brukar verkligen bjuda på trängsel.
  Så fint det blev på kyrkogården dessutom. Jag trodde nästan du skulle promenera hem men det var väl praktiskt med en alternativ lösning.

  Kram och god onsdagskväll!

  1. En rejäl runda blev det men det är sorgligt att se både Gamla stan och City så tomt. Men å andra sidan vet jag ju och ser alla som är både på Söder, på Djurgården och längs andra områden där natur och vatten finns, precis som du skrev. Inga turister finns ju heller- Men sorgligt att se Gamla stan så öde. Nej, den här gången gick jag inte hem. Ryggen var väldigt nöjd med att gå en sträcka så bilskjuts hem blev bra. Men det har hänt förr att jag promenerat dit och hem.
   Just nu är det lite knepigt med blommor i rött, vitt och blått som hyfsat klarar en sval natt. Men dessa skulle göra det. Och pappa fick sin födelsedagshälsning.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

  1. Det fanns inte så många blommor i rött, vitt och blått som just nu passar för utevistelse och klarar sig. Men det här blev bra. Båda mina föräldrars favoritblomma var just liljekonvalj och senare ska det bli några sådana buketter här på graven.
   Vad roligt att dina föräldrar också har liljekonvaljer på sin sen.
   En rejäl promenad blev det och mycket att jag se längs vägen.
   Ha det gott!

 4. Det var en lång promenad till ett viktigt mål
  Det känns otrevligt att se de tomma gatorna.

  På tal om födelsedagar –
  I dag är det min brors födelsedag. Lennart skulle ha fyllt 96.
  Dog “knall och fall” vid 64 års ålder av en brusten aorta, när han satt och tittade på TV.
  Alldeles för tidigt.
  Trots att vi levde långt ifrån varandra, var vi nära. Han blev både bror
  och far åt mej efter vår far dog, när jag var 4 1/2 och han 8.
  Härligt i alla fall att se alla färgglada blomster på Hötorget.

  1. En rejäl promenad blev det och jag ville gärna ta mig till Solna kyrkogård.
   Och visst är det en märklig känsla att stan är så tom. Men jag vet att många söker sig till Söder och till vattnen här, till Djurgården och andra platser där det finns mer grönska. Här på Söder är det populära stråk och det är dagligen stora “folkvandringar” längs kajerna.
   Oj, din bror födelsedag, 96 år om han varit o livet. Men att drabbas av en brusten aorta och avlida vid 64 års ålder känns väldigt trist.
   Förstår att din bror betydde mycket för dig. Och även om man lever långt ifrån varandra kan man ju vara väldigt nära-
   Pappa skulle ha fyllt 99 igår och givetvis ville jag vara där. Det var så fint på Solna kyrkogård och jag satt länge vid den bänk som finns vid mina föräldrar grav och “pratade” med dem.

  1. Så är det. Här finns mycket av det mesta och det är bara att välja om man vill ha natur eller stadsmiljö eller båda. Jag väljer gärna båda.

 5. Jag blev väldigt rörd och berörd av din långa vandring. Jag har ju läst mycket om din fina pappa, en verkligt fin Mann.
  Lång väg att gå, skönt att du fick skjuts hem.
  Ja, jag gjorde en cykeltur x två idag. Roligt när man gör sig ett mål. Och vädret har varit strålande hela dagen.
  Ha en fin kväll!
  Stor kram!

  1. Pappa skulle fyllt 99 år går och som vanligt ville jag köpa en bukett med blommor i rött, vitt och blått . De norska färgerna. Men urvalet av blomster som klarar sig utomhus nu är inte så stort. Jag satt här en god stund på bänken vid graven och berättade lite om livet här och nu. Så fint att Helen och labradoren Curre också kom förbi och jag fick skjuts hem.
   Vad roligt att du kom ut på dubbla cykelturer och extra fint med ett mål och förstås det vackra vädret- Här var det vackert på förmiddagen, mulnade på vid lunchtid för att sedan bli bra på eftermiddagen. Och nu i kväll är det halmuletmulet. Har dock varit ute ett par vändor. Och det blev även en stund på balkongen.
   Önskar dig en fin kväll-
   Stor kram

 6. Det var en rejäl promenad det där, starkt jobbat verkligen, tack för att man fick följa med.

  Slottet inspekterade ju jag när vi var där sist, ganska trevligt med all historia där tycker jag, jag gillar sådant.
  Lite svårt med bilder där tyckte jag i källaren med alla äldsta grejerna, dålig kamera får jag väl skylla på men “skit bakom kameran” var nog mera sanningen 😉

  Ha det fint nu.

  1. Visst var det! Men jag hade ingen brådska utan kunde stanna när andan föll på. Slottet är intressant i sig och jag tittar in där någon gång per år. Men när jag guidat i Stockholm, ett bra tag sedan nu, så blev det besök där varje vecka och i olika avdelningar. Ett stort stycke historia är det. Ja, ljuset i källaren är knepigt så visst blir det svårt med bilder. Men man får ha minnena med sig ändå.
   Ha det bra du också.

 7. En promenad med hög igenkänning 🙂 Vi bodde ju på Rica hotell vid Hötorget en vecka per månad under dom första åren vi bodde här nere, och då var jag ute och promenerade en hel del i just dom där krokarna.
  Tack för nostalgin!

  Ha en fin kväll!

  1. Kul att du kände igen dig i trakterna. Just nu verkar “alla” vara på Söder, Djurgården eller andra ställen i stan där det finns vatten och natur så City känns väldigt öde. Tyvärr också Gamla stan. Bra att jag kund bjuda på lite nostalgi.
   Önskar er också en fin kväll

 8. Oj, gick du från söder till Solna?!!! Nu blir jag imponerad, och jag som tycker vi imponerar när vi går från Solna in till stan, haha, det är ju ingenting jämfört med dina promenader! Mycket hinner du se också. Solna kyrka har jag aldrig sett, fast jag cyklar genom kyrkogården, nu måste jag ju leta upp den, så fin den ser ut!
  Vackert blev det på dina föräldrar grav också. Ser att min svärfar var ännu äldre än dina föräldrar, han föddes 1912,men så var han också till åren kommen när sladdbarnet-min man föddes 1959 (yngst av 6 syskon), ja hans mor var inte heller så ung, tror hon var 44 år när min man föddes. Makens äldsta bror fyller 80 år i år, tiden går och vi med den!
  Kram och ha det gott!

  1. Att gå är jag bra på och jag rusar inte direkt fram. (Men att jogga fungerar inte för min rygg.) Fick tacksamt nog bilskjuts hem av dotter H. För hem hade jag nog inte orkat gå.
   Ta en titt på Solna kyrka när du cyklar förbi för den är verkligen speciell på olika sätt. Jag ville ha blommor i de norska färgerna men det finns inte så mycket att välja på nu som klarar lite kyla. Men det här blev bra.
   Ja, detta med ålder och föräldrar ser olika ut. Jag hade inga syskon och mamma var 32 när jag föddes och pappa 28. Men så klart blev din man en “sladdis” 1959. Tänk då var jag redan 10 år och vi hade just flyttat till Solna.
   Visst går tiden. Och vi med den. Bara att konstatera.
   Kram

 9. Det var en rejält lång promenad. Antar att du blev glad att dottern skjutsade dig tillbaka. Och du hade en röd tråd i ditt inlägg och ett självklart mål. Tusen tack för att jag fick följa med på den promenaden också.
  Har aldrig varit inne i Solna kyrka, men har promenerat runt kyrkogården ett antal gånger. Kyrkogårdar är rofyllda platser med så mycket att se och känna tycker jag. Bara att följa “utvecklingen” av gravarna – de riktigt gamla som ser ut som ett mausoleum och de nya moderna gravstenarna. Tycker sådant är intressant.

  1. Ja, en rejäl sträcka blev det men jag hade ingen brådska.Ryggen kräver pauser. Jag visst i förväg jag skulle få skjuts hem men annars had ejag testat att ta 3:ans buss. Inte så många resenärer. Solna kyrka är väldigt fin och gammal och med sin speciella historia. Och Solna kyrkogård gillar jag för den är mer personlig än den stora “Norra kyrkogården” på andra sidan vägen.
   Här på Solna kyrkogård har just många gamla stora gravstenar tagits bort eftersom ingen längre finns som sköter dem så jag brukar ta ett varv och se vad som hänt på fronten. Gjorde så även igår när jag var här. Och visst är det intressant. Instämmer helt.

 10. Än en gång stort tack Ditte för en fin (och lång) promenad, jag beundrar dig som orkar och tänkte halvvägs, om du skulle gå samma väg tillbaka 🙂 men det fick jag ju svar på.
  Tack också för info och historia om platserna, sen måste jag säga att Solna kyrka verkligen är vacker!!!
  Ha en fin kväll och en härlig torsdag 🙂 Kram!

  1. Idag blev det en riktigt lång promenad. Men med lite olika stopp och pauser under vägs. Hem fick jag skjuts och tur var det. Annars hade jag fått ta bussen.
   Solna kyrka är vacker och fina minnen har jag därifrån. Så religiös är jag inte men en kyrka har också en hel del historia i och med sig.
   Önskar dig också en fin torsdag och hoppas ni får lite vårkänsla.
   Kram

 11. Ännu en rejäl promenad … trevligt som alltid att få vara med! Läcker färgprakt med blommorna vid Hötorget!
  självklart ville du minnas din pappa just denna dag! Solnas kyrka se riktigt grevlig ut!
  Ha en bra dag!
  Kram

  1. En bit att gå och jag hade ett mål. Ingen brådska heller utan kunde pausa där jag ville. Solna kyrka är både vacker och gammal men nu var det begravning så jag kunde inte titta in. Blev ett varv i ställer på den fina kyrkogården och sedan satte jag mig en stund på bänken vid graven.
   Är glad jag fick biltransport hem.
   Kram och trevlig torsdag.

 12. Tack för att jag fick följa med på en fin promenad. Vissa gator har jag ju gått på när jag turistat i storstan. Konstigt att se dessa gator så öde. Min mamma skulle ha fyllt 92 nu i maj. Jag plockade alltid en bukett Liljekonvaljer och gav henne på födelsedagen. Har en backe nära mig där vi bor nu, får ta en promenad och se hur långt de kommit.
  Ha det gott och kram/A-K

  1. Vad trevligt att du gick med och en del pauser blev det. Och det finns mycket att se längs vägen. Liljekonvaljer finns inte här ännu men när de kommer brukar också också lämna några vid graven. De var mina föräldrars favoritblommor. Kanske kan du hitta några hos dig. I alla fall se hur långt de kommit.
   Ha det gott! Vi hörs!
   Kram

 13. Rejäl promenad! Och intressant! Sagerska huset hade jag inte koll på. och Solna kyrka är ju jättefin! Vi bor ju i Solna, men jag tror inte jag sett kyrkan … Vi gör lite som du just nu, många utflykter i närområdet. Blir intressant när man läser på!

  1. Verkligen! Och många steg blir det varje dag. Sagerska huset är spännande och har ju sin historia liksom många andra äldre byggnader i stan.Solna kyrka är väl värd ett besök och den har sin historia med sig.
   Många utflykter blir det och många steg blir det. Snittar nu på 9 km /dag. Och visst finns det mycket att se i Stockholmsområdet. Vet man också lite historia om det man ser så är det ju än mer roligt.

 14. Jag har alltid gått mycket och älskat det, men nu när min man inte kan gå så långt har jag inte heller gjort det, vi släpper ju hundarna lösa så de får springa av sig, men nu har du sporrat mig, jag vill också gå! ,-))
  Härliga bilder och jag kan ju tycka du har vackrare promenad än mig, men det kan jag ju inte skylla på. Tjusigt efternamn du hade som barn ,-)
  En tanke till din pappa, alla människor rätt till frihet, väldigt viktigt, fint med blommor i norska flaggans färger ,-)
  Min mamma är född den 5/4 och blev då 99.
  Ha det jättefint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Förstår dig! För visst är det roligare ofta att gå tillsammans och dela upplevelserna.TRist med din mans ryggbesvär. Men jag promenerar också gärna ensam. Nu hade jag ett mål med promenaden men oftast så bestämmer vi under tiden vi går vart vi ska ta oss. Pappa var en sann idealist och var ofta beredd att ge sitt liv för det han trodde på. Men han överlevde. Dock tog Alzheimer hans liv och det var så hemskt att se honom tyna bort.
   Oj, 99 år är en hög ålder. Verkligen och hag måste säga att hon verkar väldigt pigg. Pappa blev 84. Men de sista två åren var han så dålig.
   Ha det fint du också.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *