Södermalm Stockholm

Från Gamla stan till Söder – Gammalt och lite nytt

Igår var det på nytt träff med Promenadklubben och vi skulle ses i Gamla stan. Och efter en runda här i gränderna blev det också en sväng på Stortorgets julmarknad. Och från Gamla stan gick vi i någorlunda samlad trupp upp till Söder för att äta en sen långlunch (Så samlad som nu en grupp på ett 20-tal vuxna kan bli).

Stockholm. Stortorget i Gamla stan. Julmarknad. Och från Gamla stan gick vi sedan upp till Söder för att äta lunch. Stortorgets julmarknad är i gång sedan ett par veckor. Marknaden i den nuvarande form startade 1915 men har anor som går tillbaka till 1300-talet. Här tittade vi runt ett par varv innan vi gick från Gamla stan och upp till Söder. 

Marknader på Stortorget

i Gamla stan har det varit sedan 1300-talet då just Stortorget kom att bli en av  Stockholms mer naturliga marknadsplats. Marknadsplatserna var alltså inte permanenta utan förekom under året i vissa perioder. (En sådan marknadsperiod förekom omkring den 21 december som var den helige Thomas namnsdag. En av Jesu lärjungar)

Numer är det Stockholms- Gillet som står bakom julmarknaden här seda 1915,  En ideell förening som har som mål att öka stockholmarnas intresse för stadens kultur. Tanken var att svenska varor skulle vara till försäljning. Men efter hand tog inslagen av utländska varor, ibland av bristande kvalité över och Gillet funderade på att lägga ner verksamheten.

Marknaden fick en donation av en medlem i Gillet och nya, enhetliga, bodar i äldre stil kunde  kunde byggas . Och seda 1961 ser marknaden ut som den gör idag . Gillet hyr ut bodar och det ska vara försäljning av svenska produkter som hemslöjd och olika matvaror. Försäljarna kommer från hela landet och är ofta återkommande.

Bodarna är samlade runt Stortorgsbrunnen. I bakgrunden ligger det gamla Börshuset där idag Nobelmuseet och Svenska Akademien också har sina lokaler.

Börshuset är från slutet av 1700- talet och sedan 2001 finns Nobelmuseet här.  Ett museum som är väl värt ett besök och som har olika  aktuella utställningar som pågår.  Svenska Akademien, som länge varit husvill, fick genom en donation möjlighet att nyttja övervåningen i Börshuset  och man flyttade in här 1921.

Runt Stortorget och i närbelägna gränder brukar också “Gamla stans levande julkalender” ha lucköppning varje dag från den 1/12 och till den 23/12. . Mer info om årets kalender i länken ovan. En titt på lucka 3 från 2021 finns här.

Försäljning av frasiga våfflor.

Från Gamla stan till Götgatan på Söder

Det tar sin lilla tid för gruppen att gå för det finns en hel del att titta på under vägs.

I ett skyltfönster har man byggt upp delar av Stortorgets hus som blandats med lite annat typsikt svenskinspirerat: dalahästar, lovikkavantar, stjärngossar och en del annat. Vad gäller tomtar är de nog mer internationella.

Stockholm. När vi går från Gamla stan noterar vi att vissa gränder är tämligen öde. När vi går från Gamla stan noterar vi att vissa gränder är tämligen öde 

Målet för oss var  Götgatan 29 och restaurang “The Hills” som ligger i en byggnad där “Slagteriaktiebolaget i Stockholm” en gång fanns. Detta är en livsmedelsbutikskedja och restaurangoperatör i Stockholm.

Restaurang “the Hills” på Götgatan 29, Södermalm. Mitt första besök här men jag kommer gärna tillbaka. 

Jonas Bohlin;formgivare och arkitekt har stått för inredningen. Många spännande detaljer. Inte minst vad gäller belysningen.

För vår del av lunchen bokad och den bestod av confiterat anklår med rödkål och potatisgratäng. Alltså anklår som är kokat i sitt eget fett och med ett knaprigt skinn. En rätt som jag inte tidigare smakat. Alla som satt i min närhet var överförtjusta. Något jag inte var. Jag har överlag svårt för mat som är fet så detta var inte riktigt för mig. Men se det gjorde inget alls. Det fanns många som gärna tog sig an mitt anklår så det hade en strykande åtgång. (Jag skar av en liten bit och åt den men lämnade resten på en separat tallrik)

Dagens lunch: confiterat anklår men potatisgratäng, rödkål och sås. Strykande åtgång hos alla utom hos mig. Men jag kunde glädja andra med mitt anklår. 

En långlunch blev det och mörkret började sänka sig när jag drog mig hemåt.

Här Götgatan. Globen/Avicii Arena skymtar i bakgrunden.

Stockholm. Södermalm. Har nu gått från Gamla stan och till Medborgarplatsen. Snart hemmaPromenad från Gamla stan och hem till Söder. Här Medborgarplatsen som är vackert upplyst .Härifrån har jag 20 minuters promenad hem.

Ännu en lyckad onsdag tillsammans med Promenadklubben. Stort tack!

 

26 svar på ”Från Gamla stan till Söder – Gammalt och lite nytt”

 1. Ännu en trevlig dag med Promenadklubben. Gamla stan är alltid fint och värt ett besök. Jag tycker det är alldeles utmärkt att det bara är svenska produkter som ska säljas där. Minns hur det blev på Malmöfestivalen efter ett tag. Det var samma utländska produkter i mer eller mindre vartannat stånd och hur tråkigt var inte det…
  Så fet mat passar inte mig heller så jag förstår dig.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Ja då! Och vad gäller julmarknaden här så brukar jag av tradition titta förbi varje år.Numer är det bara svenska produkter som säljs och dte är en fördel. Fokus på det ätbara och lite hantverk. Här i Gamla stan passade vi också på att titta in hos ett par bokhandlare och hos Stadsmissionen.
   Ankan blev andra glada över att få dela på så jag var lite udda här för alla andra var stormförtjusta.Men en är olika.
   Hoppas du haft en bra dag.
   Kram

 2. 1991 besökte jag o dansken denna julmarknad! Bra med lite uppfräschning av dennes historia.
  Det där anklåret – jaa, jag hade nog fått ner lite av det, särskilt det spröda skinnet.
  Så då var du mer i grön omgivning vad gäller restaurangens färger denne dag 🙂
  Tack för promenaden md dig o klubben ännu en gång!
  Varm kram

  1. Vad roligt att du och dansken besökte julmarknaden och att du har minnen härifrån.
   Alla, dock inte jag, var stormförtjusta i anklåret och fint att jag kunde bidra till att de andra fick lite till. Goda gärningar.
   Jag är så glad för Promenadklubben och den ger så mycket på olika sätt. (Så lätt att ge lite anka tillbaka)
   Kul att du var med.
   Varm kram

  1. Jadå! Alla andra var överförtjusta i det confiterade anklåret och jag var ett undantag.
   Men trevligt var det och en restaurang jag gärna besöker igen. Gott rött vi var det också.
   Brukar varje år passera Stortorget och julmarknade och ofta i samband med den levande adventsklaendern som jag gilar
   Såg att de nu också hade masipan som vi fick smaka. Gott!
   Kul minne

  1. Trevligt att passera här men det är i mycket liten skala och inget speciellt alls. Kan tänka mig att det blir många besökare i helgen. Men Gamla stan är nu så fint belyst och den levande adventskalendern är väl värd att se om ni tar en tur fram emot kvällen-

 3. I Gamla stan får man julstämning i december. Alltid. På marknaden kan man inte låta bli att få den :).
  En jättefin marknad som jag har besökt ett antal gånger med stor köplust. Ändå blir det som alltid, bara lite lite kommer med hem.
  Anklåret skulle jag ha ätit, åtminstone förr. Nu för tiden klarar jag inte så fet mat längre.
  Du och ni har det trevligt tillsammans i promenadklubben. Så fint att vara med i en sådan.
  Kram

  1. Jag brukar passera marknaden här vid något tillfälle och nu passade det bra i sällskap med Promenadklubben.Ingen trängsel heller denna onsdag klockan 12.
   Köpte inget alls men tittade in på Stadsmissionen på Köpmangatan och kom ut med två saker. En god gärning att handla lite där. Och egentligen inte julbetonat.
   Det confiterade anklåret hade många spekulanter och de var glada över att ta över.
   Promenadklubben och medlemmmarna där är från många skilda håll bl.a.; teater, restaurangbranschen, tidningsbranschen, konstnärer och mycket annat så det är en levande kunskapsbank.
   Är så glad och tacksam för att jag blev “invald” här efter att ha guidat dem på Söder.
   kram

 4. Det var ett tag sedan jag besökte julmarknaden i Gamla Stan. Personligen tillhör den inte mina favon. Även om det är svenska produkter som erbjuds är det aningen för turistiskt för min smak – ungefär som Västerlånggatan. Nobelmuset kan jag också rekommendera.
  The Hills – det måste vara ett nytt ställe, eller åtminstone en restaurang som kommit till sedan 2019. Skrattade gott åt din “behandling” av anklåret. Precis som du har jag svårt för fet mat, och bara tanken att en köttbit har så mycket fett på sig att det kan stekas i det ger mig kväljningar. Å rödkål är inte min grej heller. Den tillagas ju ofta med socker, och då går den bort också;-)
  Guuu så kinkiga vi är, eller hur;-) I-problem, helt klart;-)

  1. Jag brukar passera här en eller ett par gånger varje år, men har då alltid också något annat ärende i Gamla stan.Gillar ju den levande kalendern.
   Visst är det turistiskt men vi hade kul här på torget bland stånden. Flera av oss tittade också in på Stadsmissionen och i ett par mindre bokhandlar. I Promenadklubben känner alltid någon någon.-
   Nobelmuseet besöker jag då och då och kul med olika utställningar som äger rum.Var där i våras.
   “The Hills” är ganska nytt och ett toppenställe-
   Anklåret gick bort men miljön var toppen och rödvinet också. Perfekt!
   Och tänk så glada de blev som fick dela på mitt anklår. Alla andra gillade anklåret så jag var lite udda.
   Men en jätterolig och trevlig lunch blev det.

 5. Ännu en fin dag med Promenadklubben (trots ankan). Jag förstår dig precis, min mage tycker inte om alltför fet mat och av någon anledning definitivt inte potatisgratäng, som jag kan tycka är riktigt gott ibland.
  Den levande adventskalendern vore det skoj att se någon gång men nu blir det ingen Stockholmstur innan jul. Gamla stan upplyst är så vacker!

  1. Ännu en trevlig dag med Promenadklubben och ett besök i Gamla stan blev bra som komplement. Vi skulle i sammanhanget också fått en guidad tur vid Slussen men de hade tyvärr missat oss. Jag åt inte så mycket av något denna gång, väl fett för mig, men andra blev glada över att ta hand om min ranson.
   Jga återkommer med en eller ett par luckor från den levande adventskalendern så får ni ett smakprov.

 6. Igen en trevlig dag med promenadklubben ser jag. Det är ju bra när en kan glädja andra med mat en själv inte uppskattar. Jag brukar också göra så 🙂 Trevlig fredag!

  1. Dessa onsdagar med Promenadklubben är givande på så många sätt. Nu skulle vi också fått en visning av det nya Slussenområdet men vi glömdes bort denna gång.
   De andra blev glada över att ta del av min anka. (Många i klubben är i restaurangbranschen och mycket matkunniga och de tyckte ankan var helt perfekt)
   Visst är det bra att dela med sig.
   Önskar dig också en trevlig fredag.

 7. Vilken trevlig dag med promenadklubben, och tack för lite historia bakom julmarknaden på Stortorget, en spännande historia! Anslår är inte min kopp av te heller, tror jag! Minns när jag oc h min kompis Y var till Grythyttan just Mårten gås helgen, och fick smaka både svartsoppa och gås…som var väldigt fet minns jag, vi var väl inte överlyckliga för den middagen minns jag!
  Nobelmuseet är både jag och min man nyfikna på, så dit vill jag gå!
  Ha en fin fredag!
  Kram

  1. Dessa träffar, aktiviteter och promenader med Promnadklubben uppskattar jag väldigt mycket. Och oftast också luncherna. Men för min del är inte alnlår en favorit. Men det var väldigt trevligt ändå och jag kunde glädja andra med min portion. Bra så!
   Kan förstå att ni inte var överförtjusta här i Grythyttan. Och billigt är det ju inte.
   Nobelmuseet rekommenderar jag och de har ofta fina utställningar.
   Önskar dig också en fin fredag med fortsatt sol och värme.
   Kram

 8. Härligt med decemberbilder ifrån Gamla Stan, marknad och mycket mera.
  Jag har besökt Gamla Stans julmarknad förr, men nu är det rysligt många år sedan. Åt till och med frasiga våfflor med grädde där.
  Förstår att du tyckte maten var lite väl fet, det kändes så och jag skulle inte heller ha känt någon större lust till den måltiden.
  Trevligt att få se dina fina bilder.
  Trevlig dag.
  Varm kram!

  1. Frasvåfflorna med grädde såg jag till försäljning och de var populära. Jag brukar passera här vid julmarknaden och så även i år och nu tillsammans med promenadklubben.Trevligt!
   Vad gäller maten kunde jag glädja andra som fick extra och det gjorde jag så gärna. Ingen mat för mig.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Varm kram

  1. Vi passerade här med Promenadklubben och i samband med annat.Och jag brukar ta en titt varje år och oftast i samband med Gamla stans levande adventskalender. Så nu är det gjort.

 9. Nämen, föll inte anklåret dig i smaken? Ser ju jättegott ut!
  Ja smaken är som baken, så är det bara.
  Promenadklubbens aktiviteter fortsätter oförtrutet, varje vecka, vilket engagemang!
  Kramen

  1. Vad gäller anklåret var det inget för mig. Alltför fett och magen skulle protestera. Men andra blev glada som fick dela på det.
   Promenadklubben är så rolig och med mycket som händer och jag är så glad för att jag kom med här.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *