Utflykter

Från Åland till Stockholm – Mer av hav, sol och kobbar

Efter ett par fina och händelserika dagar i Mariehamn på Åland så var det  dags att lämna “kobben” och ta oss tillbaka till Stockholm. Vi kom hit med solen, skärgården och havet som trevligt  sällskap. Även resan tillbaka från Åland bjöd på fint sommarväder. Så mer hav och mer skärgård i strålande sol skulle det bli.

Mariehamn. Vikinglinkens Amorella ska lägga till . Dags att åka från Åland och hem till StockholmDags att åka hem från Åland. Här är  Amorella, Vikinglinjens “Åbofartyg” på väg in till kajen i Mariehamn.

Dags att åka från Åland

och Mariehamn men förhoppningsvis ska det nu inte dröja så länge innan det blir en ny vända hit. Och en vända där vi både kan gå iland och stanna kvar. För visst gör både covidvaccinationerna och covidpassen att rörligheten kan öka. Men givetvis med försiktighet. Och det råder verkligen här på Åland. (Både Åland och Finland har haft få covidfall och liten dödlighet)

På väg ner till hamnen och Vikingterminalen såg vi det fina kryssningafartyget Birka Stockholm ligga vi kajen. Och här har hon legat sedan i juli 2020 då pandemin blev hennes slut och hon gjorde sin sista resa. Birka har vi rest en hel del med och har fina minnen de resor vi gjort.  Vi gjorde en julkryssning till norra Finland 2019 och strax därefter blev det en nyårskryssning. Och den sista resan gjorde vi med Birka i mars 2020 när pandemin just börjat och vi inte visste så mycket om att detta var på gång.

Fartyget “Birka Stockholm”, tidigare  “Birka Paradise” ligger i Mariehamn och väntar på att bli köpt.

En del passagerare kom av Amorella och skulle stanna i Mariehamn. Några, bl.a. vi, klev på men de allra flesta var kryssningspassagerare som kommit med Vikinglinjens fartyg Grace från Stockholm och bara skulle byta båt. Och det var just “Grace” som tog oss hit till Åland.

Här passerar vi Lotsbeget, en stadsdel i Mariehamn, där våra släktingar bor. Och nu kunde vi från fartyget titta upp och vinka. Miljön här  är så fin och havet är ständigt närvarande när man tittar ut. (Ja, sällskap av havet har man ju på hela resan över till Åland.)

Här på Lotsberget

är det också en del nyproduktion av lägenheter på gång. Fullt förståeligt. Och i den absolut högre prisklassen. Och utsikten över inloppet till Mariehamn ingår. (Priserna är i euro och det handlar om en sorts aktielägenheter. Man äger alltså sin lägenhet och detta kan ske på olika sätt)

På väg från Åland och Mariehamn. Lotsberget. Lotsberget och på väg från Åland. Vi stod på däck och vinkade till M&B som stod på sin balkong och vinkade med en röd handduk.

Snart öppet vatten

Så här ser det ut ca. 20 minuter från Mariehamn. 

Snart öppet vatten.

Fyren Marhällan

Farleden in och ut från Mariehamn har rykte om sig att vara trång och svårnavigerad. Många fartyg led här skeppsbrott. Så är byggdes på 1938 en “ledfyr” på det lilla skäret Marhällan. (Det kallas just ledfyr för att den ska hjälpa till vid navigering)

Innan vi når öppet vatten passerar vi Kobba klintar på babord sida. (Vänster sida) Några små  skär i farleden in mot Mariehamn.  Här ute det förr var en lotsstation. Lotsstationen kom till i mitten av 1800-talet eftersom behovet var stort för fartyg att bli lotsade här i farvattnen och många är de  skepp som förlist här utanför.  I samband med att lotsstationen kom till byggdes en “båk”, ett sjömärke utan ljussken,  som skulle vara till hjälp för navigationen. Just här är båken vit, men ofta är de rödfärgade.

Från Åland och Mariehamn passerar vi den gamla lotsstationen på Kobba klintar. På vägen från Åland och Mariehamn passerar vi Kobba klintar och här utanför möter oss i princip öppet vatten. Ålands hav.

Här skymtar vi Vikinglinjens fartyg Grace som lämnat Mariehamn och är på väg till Åbo.

Vi sitter kvar på däck

ett bra tag till och möter härifrån Ålands hav.

Sista kobbarna och skären på Åland .

Öppet hav. Om drygt en timme är vi åter på svenskt vatten och i Stockholms yttre skärgård. Och här möter oss  i norr fyrplatsen Söderarm.

Vi ska sedan i dryga tre timmar ta oss från den yttre skärgården, via den mellersta och inre skärgården innan vi är i Stockholm igen. Vi har gott om tid på oss så vi byter för ett tag vår placering på däck mot en placering i á la carte matsalen.

För min del blev valet här en caesarsallad med räkor. Så gott. Maken slog till på kalvfilé med tillbehör  som också smakade väldigt bra. 

20 svar på ”Från Åland till Stockholm – Mer av hav, sol och kobbar”

  1. Vanligtvis åker vi ju ofta över till Mariehamn. Ibland på kryssningar och då valde vi alltid Birka. Men vi har även åkt med vikings Cinderella som också är bra. Då och då har det blivit en kryssning till Visby med Cinderella och någon gång per år åker vi till Helsingfors och till Åbo. Vi tar oss ju snabbt ner och hem från Vikingterminalen så vi väljer Viking i stället för Tallink/Silja. Om vi inte åker till Tallin eller Riga förstås. Brukar också bli någon gång per år. I alla fall när det inte varit pandemi.
   Kul att du också gärna reser med Vikiing. Vi tycker om deras menyer och äter alltid i à la cartematsalen. Gillar inte att stå i kö för att få mat. Men på en del skaldjursresor så är det ju dels bordsservering och dels buffé. Men det har fungerat bra.

 1. Vilken fantastiskt vacker båtresa det blev och ni verkade ha tur med vädret. Ingen onödig sjögång eller så. Perfekt att kunna sätta sig ner, bli serverad och njuta av någonting gott. Extra guldkant på tillvaron och er lilla resa. Era släktingar bor verkligen fantastiskt fint.

  Kram och god lördagskväll!

  1. Det blev även en väldigt fin resa hem över havet. Väldigt lugnt då också och med solen som gott sällskap. Resan tar dryga ca fem timmar från Mariehamn och in till Stockholm så vi brukar ta en hytt högt upp i båten med stort fönster så kan man sträcka ut sig där en stund också. Förvaringsboxar finns ombord men det är skönt ändå att ha en hytt. När vi åkte över hade vi ingen hytt och det gick bra det också.
   God mat och dryck ger absolut extra guldkant på tillvaron och fint väder förstås.
   Visst bor våra släktingar fint här. Hade svårt att se mig mätt på utsikten.
   Önskar dig en fin kväll och hoppas dagen blev bra.
   kram

 2. Vilken underbar reseskildring, det känns att man är med på turen.
  Ja, nu har ni haft det gott några dagar med andra rum i tillvaron.
  Jag har varit på hemmaplan och tagit mina småturer fram och tillbaka inom stadens gränser.
  Fick en fin upplevelse idag mellan regnskurarna. Glad åt det lilla.
  Trevlig lördagskväll, stor kram!

  1. Tack! Och en fin tur blev det även på hemresan. Så roligt och inspirerande med lite avstickare. Lika bra att passa på så länge det fungerar så bra som det gör.
   Visst är det fint även på hemmaplan, det tycker vi också. Men trevligt med omväxling. Roligt att du haft en bra dag med fina upplevelser.
   Stor kram.

 3. Lotsberget är verkligen perfekt om man vill ha “a room with a view”. Utsikten är verkligen fantastisk.
  Birka Line gick väl i konkurs om jag inte minns fel. Så tragiskt, speciellt då företaget satsat på nya fartyg. Ungefär som Norwegian med en sprillans nya flygplan och så gick den svenska delen av Norwegian omkull. Så himla trist.
  Nu valde perfekta datum för er resa till/från Mariehamn. Drömväder ju:-)

  1. Visst är det! Och här är ju närheten till havet verkligen påtaglig. Något jag verkligen gillar.
   Birka gick i konkurs i samband med pandemim. Så sorgligt. Nu väntar hon på en köpare och ligger kvar här vid kaj i Mariehamn.
   Visst hade vi tur med dagarna vi valde att vara borta. Och med sol över Ålands hav blir det ju en helt annan upplevelse.

  1. Det blev en lyckad dag på alla sätt. Och tur med vädret hade vi. Visst är det trist med Birka som inte överlevde pandemin och nu bara ligger och väntar på att någon ska köpa henne. Vi reste ofta med Birka och var väldigt förtjust i fartyget.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

  1. Tackar! Ja, havet i sällskap med sol, kobbar och skärgård är jag väldigt förtjust i.
   Önskar dig också en fin söndag.

 4. Vilka härliga dagar ni har haft. Och de bor verkligen fint.
  Och en trevlig båttur tillbaks med bra väder och god mat!
  Stor kram

 5. Så ni är hemma från Spanien ,-) härlig båtresa. Och kul att vinka till varann ,-)) härliga bilder. Lotsberget ligger fint. Alltid härligt med havsutsikt.
  Härliga bilder, så vackert.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Jadå, vi har varit hemma drygt en månad och har här gjort en del trevlig mindre resor. Senast nu till Åland några dagar.
   En fin tur och vistelse där. Och mycket hav.
   Ha det fint du också.
   kram

 6. Tittar extra nyfiket på nya bostadshusen och lägenheterna där. Utsikten är magnifik! Tycker inte priserna är svindlande, det tycker jag däremot de är i Sverige nu. Även här i Falun kostar minsta lilla bostadsrätt över miljonen. Huspriserna har rusat så i Sundborn finns väl inte en villa under 4-5 miljoner. Det går ju bra så länge räntorna är låga men vad händer när de stiger?? för det kommer ju att ske…
  Nå, då kanske det blir köpläge, haha
  Kram från pörtet

  1. Man betalar ju även för utsikten och priserna i de nybyggda hus blir ju högre. Visst är det så att priserna i Sverige, i attraktiva områden, har stigit väldigt mycket. Ser ju det påtagligt här på Söder och även i övriga Stockholm.
   Förstår att Sundborn är attraktivt och du bor ju så fint där.
   Ja, räntorna är låga nu. Minns när vi hade villa och de låg på 22% ett tag.
   Något kommer ju att hända så många av de som köper dyrt nu kommer att få det knepigt.
   Kram

 7. Underbara havsbilder.
  Måste bara få till en reda där vi kan besöka någon del av svensktalande Finland.
  Det bästa vore en kryssning där Åland och Helsingfors ingick. Fast vi väntar tills vi slipper munskydd.
  Ha det gott!

  1. Tack! Det blev en väldigt fin överresa med spegelblanka vatten och även en fin hemresa.
   Man behöver ju inte ha munskydd utomhus och det finns säkert platser där munskydd “bara” rekommenderas. Mne jag har förstått att man är ganska strikt i butiker och andra offentliga lokaler. Hur det är på finska fastlandet vet jag ju inte. Man kan ju själv kombinera en kryssning via Åland, med stopp där och någon dag senare ta sig till Åbo eller Helsingfors. Och har man då bil med sig är det ju tämligen smidigt.Kanske tar ni en tur nästa vår eller sommar.
   Kram och trevlig kväll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *