Stockholm

Framåt – Tiden finns och jag skyndar långsamt.

Moln, sol och regn har avlöst varandra den senaste veckan. Med tämligen ojämna mellanrum. Vi är kvar hemma i Stockholm och jag samlar luft /ork “under vingarna” och tar mig framåt. I dubbel bemärkelse. Tyvärr trilskas kroppen en del och den och vi  är inte helt överens om man säger så. Envisa är vi ju också båda. Så de långa promenaderna är för tillfället satta på undantag. Och mitt i denna,för mig  begränsande tillvaro  försöker jag dagligen ta en runda. Visserligen ska axeln (opererad och sydd med 13 stygn) än så länge helst inte vara rörelse. Lite knepigt att undvika det men träning ger färdighet även där.

Så tyvärr är en del av de sommarplaner vi hade, bl.a. en tur längs Vildmarksvägen i norra Sverige, lagda åt sidan.  Å andra sidan är jag glad att jag bor där jag bor. Här finns både vatten, båtar, natur och stadsmiljöer helt inpå.

Södermalm. ERikksdalslunden. Jag tar mig gärna framåt bland de små smala grusgångarna här. Jag tar mig gärna framåt här bland Eriksdalslundens koloniområde och de små gruslagda gångar. Fantastisk grönska och njutbara blomster att njuta av. (Info om området och dess historia via länken)

Framåt går det

och ofta längs vattnet, kajerna eller i koloniområdena. Jag är så glad för att jag i princip bor mitt i stan men ändå har naturen och vattnet helt inpå. Här finns flera olika koloniområden på bara 15 -20 minuters promenad och det är svårt att tänka sig att man är mitt i stan när strosar runt här. Här i de olika koloniområdena är stugorna lite större och många övernattar i dem. Och när man ser de välskötta och vackra koloniträdgårdarna så är det lätt att konstatera att dessa inte sköter sig själva.

Rosor av alla de slag är i full blom. Och här reste sig  stockrosorna majestätiskt.

Koloniområdena

ligger på en höjd ovanför Årstaviken, en del av Mälaren. Och de är byggda i terrasser.  Eriksdalslunden har sammanlagt 142 lotter som i sin tur är indelade i 6 s.k. “hagar”. Och varje “hage” har sopkärl för mindre avfall, torrdass och förråd för gemensamma redskap. För närvarande är det ca 700 personer som står i en intressekö och man beräknar kötiden till  ca. 20 år. Omsättningen brukar vara mellan 0 och 4 lotter /år. (Men om en kolonilottägare avlider så kan lotten ärvas. )

Södermalm. Stockholm. Eriksdalslunden. Stigar leder framåt mot nästa "hage" del av koloniområdetVidare framåt. Jag följer den upptrampade stigen  och tar mig till nästa “hage”. En annan del av området.

Vilken grönska! Och allt är så välskött. (Ett krav i och för sig…)

Vinbären är på gång –

– liksom hallonen

Södermalm. Erksdalslundens koloniområde. Jag fortsätter framåt en bit till innan jag tar mig ner till Årstaviken. Jag fortsätter en bit till framåt innan jag tar mig ner igen mot Årstaviken. Och det blir många stopp. Mycket att titta på.  Inte minst de fantastiskt vackra rosorna i olika färger som  finns överallt. 

Årstavikens vatten skymtar mellan den frodiga växtligheten.

Hemåt och framåt

Nere vid Årstaviken slår jag mig ner på en bänk och tittar på de vackra speglingarna i vattnet .

Jag byter ett vatten mot ett annat.  Jag passerar Hammarbyslussen och lämnar Mälaren och Årstaviken bakom mig. Framför ligger Saltsjön/ Hammarbykanalen och vår kaj, Norra Hammarbykajen eller Norra Hammarby

44 svar på ”Framåt – Tiden finns och jag skyndar långsamt.”

 1. Visst är det snopet att vandringen blir inställd men med tanke på vilka vackra promenadvägar som finns i närheten av er så kunde det varit värre. Bilderna är så fina och tänk vilken idyll mitt i stan. Fortsätt nu att skynda långsamt i huvudstaden 😀

  Kram och god onsdag!

  1. Tack! Visst kunde det varit värre. Absolut. Och tursamt nog har jag en del fina promenadstråk i närheten.
   Jag är helt fascinerad varje gång jag passerar här att detta är mitt i vår huvudstad.
   Inser att jag ett bra tag till kommer att få skynda långsamt. Är liksom inte så van vid det.
   Önskar dig också en trevlig onsdag. Såg att ni hade finbesök. Mysigt!

 2. Vilka härliga bilder! Stockholm är så vackert♥️ Ditt promenadstråk cyklade vi igår, bilen en härlig cykeltur fr Vasastan
  😊

  1. Tack! Såg just det på Instagram att ni cyklade här. Väldigt fint område men ibland väl trångt- En rejäl runda fick ni från Vasastan och hit och sedan hem.

  1. Stockholm nu är så fint. Vacker blomning och grönska. Tack, jag rör mig långsamt. Kan inte annat.
   Kram

 3. Det är UNDERBART att se dina fina foton
  Otroligt hur vackert och lummigt det är mit i stan.
  Och det blommar.
  För första gången har jag själv gladiolus – planterade av min gulliga granne fr Ungern,
  som är en äkta jordemor. Hon vattnar och ser till det lilla jag har.
  Hoppas du läker hellre perfekt än kvickt, i det här fallet. Djupa sår tar tid. Kram!
  (tre av min sons highschool kompisar kommer med pizza till lunch i dag. Såå trevligt!)

  1. Tack, Ruth! Visst är det fantastiskt att ha dessa miljöer bara 15-20 minuters promenad bort. Och området är stort.
   Vad roligt att du har gladiolus De är så vackra. Och så fint att din granne hjälper dig med växterna. Vi har ju bara en ganska liten balkong och med söderläge så vi har växter som just klarar solen. Ja, nu har den varit borta en vecka. Men den är visst på väg tillbaka. Vi har också ett antal tomatplantor och hoppas på att kunna skörda några snart. Men de måste ju blomma först.
   Vad gott och trevligt att du får pizza och sällskap till lunch.
   Jag tar det lugnt kan tyvärr inte göra annat. Men det är begränsande. Kunde dock varit värre.
   Ha det gott.

 4. Vad underbart fina koloniträdgårdar.
  Härligt du har de på nära håll.
  Skänker glädje få se denna grönska.
  Jag tog en promenad, mellan skurarna!, i närområdet där det också är fint på sina ställen.
  Önskar dig fortsatt bättring.

  1. Det är verkligen en fröjd att strosa runt här och njuta av allt det vackra. Och detta på så nära avstånd.
   Fint att du också har naturen nära inpå för det betyder ju mycket att dels komma ut och dels att det är vackert.
   Tack, jag skyndar långsamt.
   Hoppas du också blir allt bättre för var dag.
   Trevlig kväll.

 5. Vilka härliga områden som du har, mitt upp i den här läkningen både på axeln och allt annat i ansiktet. Nej, ibland blir saker och ting uppskjutet och vildmarksvägen finns kvar.
  Ljuvliga bilder som du visar, härligt!
  Må så gott och sköt om dig på bästa sätt!
  Stor kram!

  1. Tack! Här finns fler väldigt fina områden alldeles i närheten. Och man slås av hur mycket som växer och hur välskött allt är. Mycket jobb förstås. Väldigt mycket.
   Vildmarksvägen finns kvar och jag har åkt delar av den men nu hade vi tänkt hela. Men den får vänta.
   Ja, den och en del annat.
   Jag kan inte annat än ta det lugnt så det ger sig. Men jag gillar inte begränsningen som detta innebär.Men det ger sig.
   Stor kram och trevlig kväll.

 6. God kväll kära Ditte!
  Vilken tur att du har då fina strövområden i din närhet nu när du måste skynda långsamt.
  Otroligt så fint det är på kolonilotterna, absolut inget för mig som hatar rensa ogräs och dessutom inga ”gröna fingrar”. Mitt första sommarjobb var att rensa ogräs bland rosor på ett plantage i det lilla samhälle dom jag växte upp i. Har för mig att jag köpte en skinnväst med rött foder för pengarna jag tjänade😊. I går kom Baloo hem stolt som en tupp med en råtta i mun. Tur att sambon är jägare och fixade det hela, då råttan inte var helt död.
  Många kramar till dig och Bosse. Saknar er./A-K

  1. God kväll!
   Jag är så glad för att jag bor här och har både naturen, vattnet och stan helt nära. Och skynda långsamt måste jag göra. Jag går ju gärna här i koloniområdena men vilket jobb att ha alla odlingar. Har förstått att detta är en hobby och den tar tid. Inget för mig men jag njuter av det vackra jag ser. Jag har plockat jordgubbar i Finnerödja ett par somrar. Inget ogräs men man gick dubbelvikt. Kan tänka mig ditt sommarjobb med att rensa ogräs. Det räcker ju för många år.
   Ja, råttan är ju en trofé .Men jag hade inte heller uppskattat detta.
   Vi saknar dig också.
   Kramar från Mr B och mig.

 7. Du är en kämpe Ditte med en opererad axel. Såklart är du ute och går korta promenader. Bättre det än inget alls. Så fina miljöer du tar oss på. Älskar dessa kolonier mitt i city och vatten som Stockholm stad är omgiven av. En ren idyll att få se via dig.
  Krya på dig och kram

  1. För min del är inte alternativen så många utan det är lite “djävlar anamma” i mig.Envis är jag ju också. Men detta tar på krafterna och att vara så här begränsad är jag inte van vid.
   Jag gör det bästa jag kan och att strosa runt här ger energi. Nu orkar jag inte mer än ca 5 km /dag. Och med pauser. Men att komma ut gör mycket.
   Visst är det häftigt att dessa koloniområden i princip finns mitt i stan. Verkligen grönskande oaser.
   Vattnet runt om betyder ju mycket.
   Tack, för fin omtanke.
   Kram

 8. Eriksdals- liksom Tantolundens koloniområden är verkligen helt underbara under sommaren. Vilka entusiaster som bor där som orkar odla/plantera och sköta sina lotter så perfekt. Det är ju som en färgexplosion. Bor man där och promenerar runt där är man ju nästan på semester. Tycker du är otroligt duktig med att gå dina promenader trots “handikapp”.
  Hur gick det förresten idag? Skulle inte du in för nästa “ansiktsbehandling” idag? Hoppas allt gick bra och att du mår hyfsat i alla fall.

  1. Båda områdena är jättefina och det är så roligt ta en titt här året runt. Och det är ju verklige entusiaster för oerhört mycket jobb ligger ju bakom.Jag går ju ofta här men väljer lite olika stigar och områden inom områdena. Igår blev det 5 km i långsam takt. Och tiden har jag ju.Är lite knepigt att inte röra vänster axel så mycket och då spänner jag högra sidan i stället.
   Tursamt nog får jag nu paus med ansiktet tills i augusti. Doktorn tyckte att det räckte nu för ett tag. Och jag instämmer helt.
   Fokus är nu på att få såret att läka. Och det är fullt tillräckligt.
   Tack, BP för omtanken.

 9. Såna fantastiskt vackra omgivningar du har, Ditte! Sååå bra nu när du har fått restriktioner på att röra dig alltför mycket. Hoppas det bara blir bättre och bättre med operationssåret och jag är glad att du verkar vara vid så gott mod trots allt.
  Stor KRAM! Och ge Syster Bosse en kram också, det är han värd 🙂

  1. Visst har vi. Jag är glad att vi bor där vi bor och har både natur, vatten och stad alldeles nära-
   Jag jobbar på att hålla humöret uppe. Stundtals hårt.
   Jag blir bättre allteftersom men det tar tid. Längre tid än vad jag trodde. Men min läkare hintade om detta.
   Syster Bosse hälsar och tackar. Han gör ett väldigt bra jobb.
   Ha det fortsatt fint! Och jag är med på resan.

 10. Ja, vilken färgprakt mitt i stan, underbart att du har så nära till de promenadstråken!
  Skönt att du får lite paus med behandlingen i ansiktet, lite tid för återhämtning är ju inte fel!
  Krya på dig!
  Kram

  1. Är så tacksam för att vi bor här och har både naturen, vattnet och storstan helt inpå. Särskilt nu när jag inte kommer så långt. Jätteskönt att få vänta med fortsatt behandling av ansiktet. Den andra är ännu inte läkt…
   Tack, det blir allt bättre eftersom. Men det är segt.
   Kram

 11. Tråkigt att ni får sälla in resan till Vildmarksvägen, men det blir säkert fler tillfällen.
  Underbara bilder från din promenad … skulle gärna ta en promenad där 🙂
  Hoppas du får en bra dag!
  Kram

  1. Här blir det mycket som ändras i sommar men inget som går att påverka. Finns ju värre saker…Men visst är det trist ändå.
   Tänkte på dig när jag strosade här. Du hade helt klart tyckt om det. Och gott om växter är det som lyser upp både vägen och tillvaron.
   Sol här idag och det piggar upp.
   Önskar dig en fin torsdag,
   Kram

 12. Visst är det vackert i koloniområdena vi har i vår närhet! Folk lägger ner både själ, hjärta och möda i sina lotter.
  Hoppas din axel fattar att den ska läka snabbt.

  1. Vi har himla tur som bor här med både vatten och vackra koloniområden alldeles nära och dessutom storstadens puls inpå knutarna. Tacksam!
   Tack, axeln är lite seg i läkandet. Och tålamod är inte riktigt min bästa gren. Men jag och axeln tränar tillsammans. Men olika framgång.

  1. Några alternativ till att ta det lugnt finns inte. Det här kommer att ta tid. Men jag försöker komma ut ett tag varje dag. Vi bor ju så bra med tillgång till både natur, vatten och storstadens puls. Mycket att välja på är det. Och glad är jag för det.
   Ha det fint du också.

 13. Ja, du Ditte bo bra till är en faktor att räkna in i må så bra det går efter omständigheterna.
  Underbara bilder! Trädgårdar att njuta i mängder, bara nån annan anlägger och sköter den 🙂
  Stor kram!

  1. Tack! Jag är glad över att ha blandningen av natur, vatten, koloniområden och annat alldeles nära. För när tröttheten kommer ar det skönt att ha nära hem. Trädgårdarna är så vackra men jag nöjer mig med att titta. Den tiden, trädgårdstiden, är för länge sedan förbi för min del.
   Stor kram

  1. Här finns så mycket fint att titta på och jag går här gärna. Fint att slå sig ner och bara njuta av det som växer. Men det är väldigt mycket jobb för att hålla allt i ordning. Inget för mig…

  1. Tack! Och detta mitt på Södermalm i Stockholm bara några hundra meter från all trafik. Hit går jag gärna.

 14. Ja man skall skynda långsamt och det blir nog bäst så, att få ändra planer ja det är nog så bra du får vara rädd om dig Ditte. Nihar ju det så fint o vackert runt hörnet så ingen nöd bör det gå på er 🙂 ta hand om dig kram

  1. Att skynda långsamt är det som gäller nu. Men knepigt är det. Synd med ändrade semesterplaner men nu är det så. Kunde ju varit betydligt värre.
   Vi bor så bra och det är jag väldigt tacksam över.
   Tack för omtanken.
   Kram!

 15. I det läget du befinner dig i nu, så är det ju en lycka att bo som du gör…. synd bara att er planerade resa till Vildmarksvägen inte blir av men det kommer andra tider <3
  Ha det så gott Ditte! <3

  1. Visst är jag glad över att bo så här. Naturen, vatten och storstad. Här på Söder är det ju som en mindre stad i staden dessutom. Fint att kunna välja efter tycke och smak. Just nu väljer jag mycket natur och vatten.
   Jodå, andra tider kommer.
   Ha det gott du också.

 16. Din envishet är en stor drivkraft, jag ska inte ge några pekpinnar även om det kan klia i fingrarna…
  Och visst är det som du säger, mer varierat landskap än det du får njuta av är svårt att finna. Här hemma hos mig är det skogen skogen och skogen…och en jävla massa turister! Har nog aldrig sett så många cyklister trängas på lederna, men det är så kul att se familjerna med barn och föräldrar trampa på i sina cykelhjälmar längs alla våra fina stråk. Ja en annorlunda sommar är det, både hos dig och mig, huvudsaken är att vi mår bra, det gör du ju inte men kanske nästan? Hetsa inte fram konditionen, den kommer! Kram

  1. Ja, envis är jag men inte dumdristig. Inte så ofta i alla fall. Axeln är bra på att säga ifrån.
   Ja, skogen är inte dum den heller. Men kanske är det en del mygg.
   Vad gäller turister så jag ett inslag på tv, från Härjedalen, där man just satsat mycket på cykelturism. Och eftersom vintern inte förde med sig så många turister är det ju bra för bygden att de kommer nu. Kan tänka mig att era vägar är populära.
   Visst är och blir det en annorlunda sommar men det väsentliga är ju att vi mår bra. Absolut. Och jag har i alla fall blivit av med den här inkräktaren och är glad för det.
   Jag tar det nog ganska lugnt. Hitintills har det gett sig vad jag förmår.
   Hoppas du har det bra.
   kram

 17. Förstår att du har det kämpigt, men din envishet är säkert oftast en biverkningsfri tillgång. Tur i oturen att du har allt detta fina relativt nära dig. Det andra du missar kommer du säkert att ta igen med ränta på sikt.
  Styrkekramar från Visby

  1. Ja, det är kämpigt att både ha ont och vara begränsad. Men det blir ju sakteliga bättre. Envis är jag och den envisheten har hjälp mig många gånger. Oftast är jag också ganska positiv.
   Jag är väldigt tacksam att vi bor som vi gör så att jag får omväxling både genom att strosa runt och vistas på balkongen när krafterna inte räcker till. Men att vara orkeslös är ovant.
   Tack Bosse för omtanken.
   Kram och trevlig helg

 18. Vilka lummiga vackra bilder!
  Så fint koloniområde, fina bär och blommor, så sött det gröna huset är och vilka rosor!
  Fin bild från Årstaviken ,-) rogivande ställe!,-)
  Ha det fortsatt fint Varm Kram Primrose ,-)

  1. Här är det bara att välja om jag vill ha grönska eller lite mer stad. God omväxling. Och ofta väljer jag blommorna och grönskan. Bra 15-20 minuter bort att gå längs vattnet.
   Ha det fint du också.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *