Resor i Sverige Resor utomlands

Frågor från en resebloggare till en annan

Anna driver två resebloggar,  Travel on a Cloud där hon skriver inspirerande om resor i största allmänhet och en New York blogg, “My bite of The Big Apple” som  är en fantastisk guide till denna spännande och fascinerande stad.  I bloggen finns allt och lite till om “The Big Apple”. New York är en stad som jag också är väldigt förtjust i och besökt många gånger och jag hade också lyckan och förmånen att som tämligen ung bo där i ett år under 1979. Ett fantastiskt år med  många spännande och roliga upplevelser.

Jag vet att jag har en del nytillkommna läsare på bloggen och därför passar det bra att  jag anammar min bloggvän Annas idé om att göra en presentation om vem jag är genom 10 intervjufrågor med svar.  Anna har ställt frågorna och  på sin blogg.   Och det mesta handlar förstås om resor.  Ett väldigt stort intresse.  Jag har hittills besökt 58 länder och jag hoppas på att besöka fler. Att resa i vackra Sverige tycker jag också om och har här hälsat på i samtliga landskap där några av dem fått fler besök än andra.

1.Vem är du egentligen?  Bra fråga! Nästa! Skämt åsido…Jag är utbildad lärare och har arbetat inom grundskolans alla stadier under drygt 4o år.  Min första utbildning var en gymnastikdirektörsexamen vid GIH, Gymnastik och Idrottshögskolan i Stockholm och senare byggdes den på med en mellanstadielärarexamen, utbildning speciallärare och diverse kompletteringar. Jobbkarriären avslutades i Kina, i Peking, där jag i nästan fyra år arbetade på Svenska skolan. Fyra fantastiska år som gav så mycket i fråga om ALLT.  Så jag blev en ung pensionär och valde att bli det när vi flyttade hem igen till Stockholm 2010. Men jag har inte slagit mig till ro utan har nya utmaningar som väntar lite här och var.  Jag är tvillingmamma till två vuxna döttrar och mormor till två härliga barnbarn. Gift är jag med B som inte är en del av bloggen.

Jag bor i Sockholm, på Södermalm och i princip på kajen till Saltsjön. Naturen är nära liksom all den puls som Stockholm ger. En liten spansk sommarstuga  ingår också i hushållet och dit åker vi när andan faller på.

Hemma hos oss på kajen.

 2. Hur började ditt reseintresse? Jag är nästan född på resande fot. Min mamma var norska och min pappa   som var svensk arbetade en hel del i Norge såjag bodde där långa perioder under min uppväxt. Först agågen jag reste med tåg till Norge och Oslo var jag bara ett par månader. Resorna inom Norge blev många  och det var me rhemtamt där än Sverige. Men 1959 flyttade vi från Västergötland och Töreboda (en “gudsförgäten håla”, enligt min mamma) till Solna, några km från Stockholms city, och året efter, som 11- åring,  skedde min första längre resa som gick till Mallorca. En resa som gick med ett Transairplan från Bulltofta i Skåne, ett plan utan truckkabin så mitt örsprång var plågande.  En mellanlandning i Basel blev det och slutligen efter åtta timmars resa landade vi på Mallorca. Denna resa kom att bli straten för mitt reseintresse och sedan blev det fler länder i Europa bla. Italien, Grekland, Spanien, Corsica och f.d. Jugoslaviensom fick besök av vår familj. Och det var det charterresor med flyg som gällde.

Äntligen framme! Minns min fina “bardotrutiga” klänning i rosa och vitt…En klänning som kom till efter att en då berömd fransk skådespeleska, Brigitte Bardot, haft en liknande klänning.

3. Vad är du rädd för när du reser? En del.  Är klart orolig vid strak turbulens i luften och särskilt clear air turbulence, “klarluftstuebulens”,  när ett flygplan råkar ut för turbulens utan föregående varning av t.ex. moln. DEtta fenomen upppstår då luftströmmar rör sig i olika hastigheter och möter varandra. Flygplanets färd i luften blir ryckig och som passagerare kan man “kastas omkring” inne i planet. Har upplevt detta ett par gånger över öken och bergsområden i USA.  Kraftigt åskväder med blixtar gillas inte heller vid flygningar och inte heller storm på havet  där en  passargerarbåt tar in vatten.

4.Resa ensam eller i sällskap? Förr reste jag en del ensam och det var både bra och ibland tråkigt för visst är det roligt att kunna dela minnen och erfarenheter.  Jag är van att resa på egen hand och har gjort det mycket. Att besöka en storstad utan resesälllskap tycker jag kan var skönt några dagar, likaså att göra en kortare resa inom Europa på egen hand. Men jag reser gärna med min make, en god vän/goda vänner eller döttrar.  Viktigast är att man fungerar tillsammans, kan improvisera, skratta och ha roligt. Och att dela upplevelser för resan fortsätter på olika sätt när man kommit hem.

5. När du inte reser?  Mycket tid tillbringar jag i Stockholm  och där finns ständigt något att se, uppleva och göra om man vill. Som pensionär också en del reserelaterade uppdrag av olika slag och där jag både har Stockholm och delar av Sverige som arbetsplats. Jätteroligt! Och vänner, döttar och barnbarn träffar jag gärna. Jag disponerar fritt min tid och försöker göra sådant jag blir glad av.

6. Vad är viktigt på en resa. Det kan variera, men jag vill inte skynda på.  Tiden är viktig att ha och jag samlar inte på länder eller platser utan vill hinna ta in det jag upplever. Jag bokar oftast våra resor och på egen hand både vad gäller flyg ochboende för då har vi strörs flexibilitet. Men visst har det då och då ramlat in en charterresa som kan vara bekväm i sig.

Att bo bra, i den bemärkelsen att bo centralt om jag besöker en storstad underlättar och spar tid. Gångavstånd är bra eller en kortare tunnelbanefärd om det är i en miljonstad. Jag bor helst på mindre hotell som känns mer personliga än de större kedjorna. Och åker jag till en “badort” vill jag helst bo nära havet och med havsutsikt.

I vårt boende i Thailand trivs vi jättebra- en lugn by och med havet som närmsta granne och långt från turismen.

7. Ett av de bästa reseminnena? En svår fråga för jag har många fina reseminnen, i stort sett bara sådana. Men om jag ska välja får det bli tre.  En långresa vi gjorde runt om i USA med döttrarna när de var 10 år och delvis bilade ner längs västkusten med avstickare till Vegas och Crand Canyon för att senare åka över till Hawaii. Tågresan och allt med vår resa till Tibet är fantastiskt och likaså den jorden-runt -resa vi gjorde i samband med att B och jag gifte oss på Fidji. Vi hade planerat alla flyg och med ombokningsbara biljetter eftersom det var svårt att på förhand veta hur länge vi ville stanna på varje plats, något vi kan att utnyttja vid några tillfällen- En del hotell var bokade men det mesta bokade vi under resans gång. En minnesvärd resa på åtta veckor men fina upplevelser. Direkt Stockholm- London- Los Angeles och Honululu på Hawaii, dä rdet blev stopp i fem dagar. Vidare till Fidji och båtturer i arkipelagen där – Nya Zeeland och Sydön. Australien med Sidney, tåg längs östra kusten och senare Barriärrevet. Bali blev nästa stopp och där var vi då i hela tre veckor. Singapore och Bangkok fick sina stopp innan vi åter var hemma.

På resa i den Fidjiska arkipelagen.

8. En resa du aldrig gör om? Att i höststorm ge mig ut på havet och resa frå Nynäshamn till Gdansk. En gammal  och skraltig kombinerad passagerar och transportbåt  som for som en vante på, över och i vågorna. Och det var storm 25m /sek. Vi kunde inte ens på morgonen gå in i kanalen in till Gdansk utan fick ligga och vänta utanför i fem timmar. Hemskt!

9. Bästa matminnena från en resa? Jag har rest mycket i Asien och efter att ha bott nästan fyra år i Peking så tycker jag mycket om riktig kinesisk mat. Inte den som lagas för att passa oss västerlänningar, utan den genuina som man får på små “hål i väggen restauranger”.  Maten i Singapore är jag väldigt förtjust i för där möts Asiens alla kök och det passar mig fint. Vietnam är ett annat favoritland i Asien, liksom Thailand och Malaysia  och maten här, likson platserna jag besökt tillhör också favoriterna. För mat jag äter förknippa jag ofta med platser jag besökt.

10. Om du bara ska göra en endaste resa till i ditt liv,  vart ska den gå- Jag skulle vilja ta mig med ett mindre men bekvämt fartyg  från Sydamerika genom Panamakanalen mot Galapagosöarna, Påskön, runda Cap Horn, vidare mot Antarktis och Södra Gerogien. Och jag vill inte ha bråttom tan stanna och uppleva platserna så resan får ta tid.

 

 

 

 

34 svar på ”Frågor från en resebloggare till en annan”

 1. Bra idé detta att presentera sig! Du är en överraskningarnas kvinna men jag börjar på att känna dig lite grann. Men nu skrämde du mig med flyget… Kram!

  1. Ja, helt förutsägbar är jag inte, men du har lärt känna mig en del så du kan äsa lite mellan raderna.
   Vad gäller flyget så är detta med clear air turbulence ovanligt och mest lär det förekomma i höga bergsområden
   och där varm och kall luft möts. Men planen är gjorda för att klara detta. Hoppas du inte blev alltför skrämd..
   Kram!

 2. Vilket trevligt inlägg och lite nytt fick jag allt veta om dig! Du har verkligen rest fantastiskt mycket vilket måste vara enormt berikande. Min flygrädsla gjorde tyvärr att vi bilade under flera år vilket i och för sig var trevligt men det begränsade oss också.

  Jag har gjort några båtresor till England och vid ett tillfälle var det rena skorven som vi åkte med och allra längst ner bodde vi. Så storm på det och jag förstår precis vad du menar. Fick sms klockan fem i morse från äldsta fröken med man och svärfar som nu var framme i Vancouver. Känns alltid gott att veta att resan har gått bra.

  Kram och trevlig tisdag!

  1. Tack! Roligt att du uppskattade det. Många resor har dte blivit under åren och öven jag har varit flygrädd men övervann den rädslan
   under de år i jobbade i Peking och det blev många resor, både långa och korta. Så jag vet vad det innebär att vara flygrädd. Och med bil kommer en ju inte så långt för det tar ju tid. Men visst ser och upplever man mycket även på en bilsemester. Så bra och skönt att du kommit över det mesta av flygrädslan.
   Ja, båt är minst sagt ångestladdat med storm och en risig båt. Grmensamma upplevvelser här.
   Fint att äldsta “fröken” med sällskap är framme i Vancover så nu kan du andas ut.
   Sitter nu i ett plan och är i norra Tyskland och landar på Arlanda om 90 minuter. Känns bra att komma hem igen.
   Trevlig kväll°
   Kram!

  1. Många resor har det blivit under åren, men nu har de trappat av en hel del. Men en del finns kvar som jag vill göra-
   Ska nog orka resa några år till.

 3. Vilken härlig läsning! Många reseminnen blir det och visst är det svårt att plocka fram “det bästa”. En del grejer kan till och med vara så dåliga att dom på nåt vis blir bra – åtminstone minnesvärda på ett roligt vis 🙂

  Ha en skön kväll!

  1. Tack! Ja, från resor har man oftast många härliga minnen och
   visst kan en del bli så knasiga att de blir minnesvärda och bra på sitt sätt.
   Sotter nu i ett plan över norra Frankrike, alltför långt upp för att ni ska se oss. Men jag vinkade när vi
   flög över trakterna där ni nu är.
   Ländar i Syockholm om 90 minuter. Blir bra det också!
   Önskar er också en fin kväll.

 4. Vilket fint inlägg! Reagerade på tre saker.

  Du skriver “Gift är jag med B som inte är en del av bloggen”. Här håller jag inte med. Han är med rätt ofta tycker jag;-)

  Den svart/vita bilden på dig och din mamma är så fin!

  Japp, Polferries är aningen ökänd. Deras hemsida är ju en katastrof. Inte ens min polska kompis lyckades boka rätt där. Själv lyckades jag inte heller och bokade av misstag en – som jag trodde – hytt på båten. Nu var det ingen hytt utan en sovsal för alla långtradarchaufför längst ned. Stanken av allt möjligt var grym. Ungefär som i ett fängelse i Ryssland enligt vad jag läst i böcker. Som tur var lyckades vi få en så kallad lyxhytt i stället. Prisskillnaden: 100 kronor.

  1. Jag är gift med B och han har läst min blogg två gånger under alla år, så på så sätt är han inte en del av den. Men han är ju en del av mitt liv och vi gör mycket tillsammans och så ofta på bild är han ju inte, men det förekommer. Han läser heller inga bloggar.
   Bilden på min första lite längre resa är minnsevärd och jag hade ont i öronen hela resan. Detta gamla Transairplan hade ingen tryckkabin och resan från Bulltofta i Malmö tog nästan sju tinnmmar inklusive melllanlandning i Basel och när vi landade hade min trumhinnna spruckit. En trist start. Men det blev bättre. Och att resa har jag ju fortsatt med.

   Polferries åker jag aldrig mer med. Nu var vi ett helt gäng som skulle åka och ja tvekade in i det sista om jag skulle gå ombord.
   Jag gjorde det, men ångrade mig hela resan dit och hem.
   Då vet du vad jag menar och har upplevt en värre hytt. Hytten vi hade var ok och vi slapp i alla fall sovsal.
   Antar att du heller inte tar det fartyget igen.

   1. Hahaha” Din B är som maken min!!! Han läser inte heller min blogg, men är en fena på att ha coola synnpunkter på mina bilder OCH att hitta bloggfoder. Jag är såååååå nöjd:-)))))

    Å nej, Polferries använder vi inte igen. Åt andra sidan vet man aldrig. Vi tog ju bilen med oss (en fördel om man vill “importera en massa saker” till Sverige;-) )

    1. Det där med synpunkter och bilde verkar herrarna ha gemensamt…Och ibland får jag också lite bloggfoder.
     Vad gäller resor till POlen tror jag man ska ta en kortare väg över havet, kanske från södra Sverige,
     tiden ombord blir ju också då mycket kortare. Kanske finns det även andra bolag att välja bland.

 5. OJ, vilket trevligt inlägg om dej och om delar av dina resor, så spännande att få ta del av! Vilken fantastisk resa du och din man gjorde!!! Är nyfiken på Bali, Fidji…och inte minst Hawaii!
  Så många länder du har besökt!!! Underbart!!!
  Nu är sonen med resesällskap på väg från Honolulu för att se San Francisco, tror han kommer att gilla den staden!

  1. Tack, roligt att du uppskattade det.
   Så spännande resa sonen med sällskap gör! Verkligen! gör. Verkligen! Och bar att passa på att resa när tid och tillfälle ges. San Francisco kommer de säkert att tycka om, eller hur. Minns fortfarande dina bilder nör ni cyklade över Golden Gatebron och det har jag aldrig gjort. Men bilat över har jag…
   Det finns många resmål men tiden begränsar och ibland även pengarna. Men drömma kan man och det tycker jag man ska. Bali är speciellt för där finns kultur, bad, historia och väldigt vacker natur. Fidji är en ögrupp som är väldigt fin och med mycket dyk och ett underbart vatten. Och Hawaiiöarna är alla olika och speciella på sitt sätt.
   Ha det gott och nu njuter jag av att vara hemma igen i ett sommarvackert och klart behagligt Stockholm.

 6. Så roligt med en sån här presentation. Kul att få veta lite mer. Jag gillar också att resa, eller kanske inte själva resan men att se och uppleva olika platser och annan kultur berikar verkligen. Min bästa resa tror jag var Japan, dit skulle jag vilja åka tillbaka ja å så Nya Zeeland förstås. Men jag har lite kvar att se i Sverige också.
  Kram

  1. Tack, vad trevligt att du tyckte om den. Jag vet att jag har en del nya läsare och då kändes det adekvat att hänga på Annas idé.
   Japan vill jag gärna besöka och kanske kan det bli av om vi i höst får till en resa till Kina igen. Vi har ju tiden numer.
   Nya Zeeland tyckte vi också mycket om men besökte då Sydön eftersom tiden i viss mån var begränsad och vi ville kunna uppleva och inte skynda på.
   Och visst finns det mycket vackert i Sverige. Verkligen!
   Det är inte för inte som många utländska gäster kommer hit och kryssningsbåtarna står i kö för att få komma in till Stockholm.
   Kram!

 7. Ett intressant och spännande inlägg. Jag beundrar dig för din energi och nyfikenhet. 🙂
  Välkommen till Stockholm igen! Fast nu skulle du ju ge dig ut på en midsommarresa…
  Kram!

  1. Tack! Och visst känns det bra att vara hemma i Stockholm igen. Nyfikenheten finns kvar och även en del energi…
   Midsommarresa blir det och det ser jag framemot. Ska bli jättetrevligt!
   Kram!

 8. Härligt inlägg, Ditte i ett nötskal! Och nu har jag njutit av dina underbara soliga bilder i förra inlägget också! ?

 9. Vad kul att läsa mer om dig. Söder i Stockholm e ju bara så vackert. Min morfar och mamma e födda där faktiskt ?.

  Tvillingar det låter så kul. Och alla resor du varit på så härligt att du delar med dig så mycket om allt möjligt.

  Tack för tips om Korsika. ?I efterhand sa en vän att Sardinen har Medelhavets bästa vatten.

  1. Vad roligt att du uppskattade “intervjun”. Nu vet du lite mer om mig.
   Sardinien är jag också väldigt förtjust i och reser gärna tillbaka både dit ocg till Corsica för mycket har hänt seda jag var där men mycket är säkert även i likt. Och att komma bort från de större turistorterna tycker jag om.
   Ha det gott!

 10. WOW det var verkligen mycket att ta in. Du är både erfaren både som lärare och resenär. Så många intryck du har fått genom att resa jorden runt och bott i vissa länder. Jag beundrar ditt mod och nyfikenhet på livet. Jag som är din trogna bloggvän ser alltid fram emot att få läsa dina inlägg// kram

  1. Vi lär oss av varandra och det är en av alla fördelar med bloggvänner.
   Tänk så fint att få ta del av varandras upplevelser och erfarenheter genom text, upplevelser och bilder. Så berikande!
   Nyfiken är jag och ibland kanske modig i vissa sammanhang. Och jag vill testa även sådant som ligger
   lite utenför min bekvämlighetszon.
   Jag gläds också alltid av dina inlägg och har kärt och upplevt mycket genom dem.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Tack! Nej,böcker finns det många som kan skriva och jag läser dem helst. Men vem vet…
   Kram!

 11. Tack Bitte! Kul att läsa din berättelse om dig själv – såå intressant! Att du levt … och lever ett spännande liv, ja det har jag ju förstått och du är verkligen en riktig Globetrotter!
  Fina bilder!
  Kram

  1. Tack!Nu vet du lite mer vem jag är. Och resandet finns kvar som stort intresse även pm det nu är ett tag sedan de där riktiga långresorna.
   Men jag trivs med korta resor också och nu är det så fint här hemma i Sverige. Har en del reseuppdrag i sommar så jag kommer att få se och uppleva en hel del.

 12. Det var riktigt roligt o spännande att läsa dina svar på frågorna! Du är en sann globetrotter. Om den dag kommer då du inte kan resa mer så har du hur många goda minnen som helst att tänka på. Bara att göra om resorna i tankarna. Lycka till på alla dina kommande äventyr! Kram!

  1. Kanske fick du veta lite nytt om mig.
   Visst är det så att jag har kvar resona och upplevelserna i tankarna och det ger mig fina minnen.
   Och kommande äventyr blir det nu i midsommar. Spännande och roligt!
   Kram!

 13. Åh, så roligt att du inspirerades av min idé och svarade på frågor om dig själv! Tusen tack för att du skriver så fint om mina resebloggar också och länkar till dem.

  Jag läser dina svar och ler för mig själv. Vilka fantastiska resor du gjort och jag ser, trots att du är vida mer berest än jag, flera beröringspunkter mellan oss. Vi tänker lika i så mycket! Höststorm på havet är ju mitt värsta reseminne också. Jag gillar inte heller turbulens, hu. Och visst tillbringar jag gärna några dagar på egen hand i en storstad (som exempelvis New York).

  Fidji verkar makalöst vackert. Jag blir förstås väldigt sugen när du berättar om alla de här platserna och rutterna.
  Tänk vad mycket minnen och intryck du har i bagaget. Förstår att den där flygresan med öronvärken måste ha varit hemsk. Men så härligt ändå att du inte lät dig avskräckas utan att ditt reseintresse föddes tidigt. Bilden på dig och din mamma är så fin.

  Hoppas du haft en fin midsommarafton.

  Varm kram till dig!

  1. Det var roligt att fundera över intervjufrågorna ocg visst blev jag inspirerad. DEt blir jag alltid när jag tittar in hos dig.
   Jag är förtjust i båda dina bloggar och av dte du så fint delar med dig av.
   Beröringspunkter mellan oss ser jag också, helt klart.
   Mycket har jag med i “resväskan” och jag hoppas kunna få plats med lite till utan att det blir övervikt. Och många minnen och roliga och några minder roliga episoder har det varit under resorna genom åren.
   Bilden på mamma och mig minns jag så väl än idag när den togs och klänningen också. Tyckte jag var så fin.
   Jag är ute på resejobb nu i midsommar och har haft en väldigt bra resa med gruppen i Närke och Östergötland
   Stor kram till dig och många tankar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *