Södermalm Stockholm

Första parkett en söndag eftermiddag

Söndagen kom och inledningsvis medförde den en del moln. Men visst blev det frukost på balkongen. En långdragen sådan i sällskap med både maken, ytterligare en kopp kaffe och Dagens Nyheter. Efter att sedan ha betat av några göromål på “listan” bestämde vi oss för att ge oss ut i det väder som blev allt soligare. Och en solig dag så är det alltid trevligt att slå sig ner på första parkett på Boule och Beså; vårt förlängda vardagsrum. Ofta promenerar vi hit längs vattnet och kajerna, en sträcka på ca. 2 km men variation är trevligt så det blev i stället den mer grönskande vägen.

Boule och Berså ligger i Nacka, på andra sidan Dabviksbron. Gott om gäster så skulle vårt favoritbord på första parkett vara ledigt. Sitta på första parkett kan man även göra  i Lilla Blecktornsparken, på restaurang Bleck, ett grönområde några hundratal meter från oss. Men varför inte ta med egen picknick till parketten.Mycket att titta på oavsett var man sitter.

Från Blecktornsparken fortsatte vi söderut, i  allén på Katarina Bangata. En allé som består av lönnar.

Första parkett

Efter en mindre omväg befann vi oss uppe på Danviksbron. Bron som skiljer Stockholm och Södermalm från grannkommunen Nacka.Strax efter Danviksbron går vi nerför trapporna och här ligger Boule och Berså alldeles vid vattnet, kanalen.

Bild tagen rakt söderut i kraftigt motljus. Rakt fram, den södra delen av Hammarby sjöstad och Avicii Arena/Globen syns till höger. Till höger en liten del av östra Södermalm, Norra Hammarbykajen.

Boule och Berså ligger i Nacka, på andra sidan Dabviksbron. Gott om gäster så skulle vårt favoritbord på första parkett vara ledigt. Vi undrade om vårt favoritbord, alldeles vid kanalen, och på första parkett skulle vara ledigt. I och för sig sitter man bekvämare i någon av sofforna men där fanns inga lediga. Gott om långbord finns också så en plats får man alltid. 

Tänk, vi hade tur. Någon skicklighet var det inte alls tal om.

Mycket att titta på.Ja, nästan som hemma på balkongen. Här kommer “pendelbåten” Emelie. Ett privat rederi, Ressel, kör turer från Södermalm/Barnängsbryggan via Hammarby sjöstad och in till Nybroplan. (Och med några stopp på vägen. Tidtabell här.)

Ungefär en gång i timmen, beroende på säsong,är det broöppning så att segelbåtar och högre fartyg ska ta sig genom.(Tidtabell finns för broöppningen) Att passera Danviksbron är den väg som gäller för att ta sig in i Mälaren och vidare söderut.  Kryssningsfartygen och andra riktigt stora fartyg tar vägen söderut genom Stockholms skärgård.

Broöppning på gång och ett par segelbåtar med höga master passerar.

En riktigt snygg segelbåt. Masten är så hög att jag inte fick med hela på bild.  Här sluta eller börjar kanalen och Stockholms inlopp ta vid.I bakgrunden skymtar Kungliga Djurgården och man ser även Kaknästornet.

Fler än vi som tycker att det finns mycket att titta på. Noterade här, i mörk jacka, en av flera “kändisar” som var här denna sköna söndag .

Även kajaker passerar –

Och motorbåtar. Bra utsikt över nejden och Stockholms inlopp har man också från berget. Även fågelperspektiv är möjligt.

Boule och Berså. Nacka. Från första parkett ser vi också Vikinglinjens Cinderella passera. Vi hinner också från vår första parkett  vi vattnet se Vikinglinjens Cinderella passera. Kanske Höga kusten väntar på henne.

Ett par timmar går snabbt och det blir så småningom dags också för oss att traska hemåt. Och det gör vi längs kajen.

24 svar på ”Första parkett en söndag eftermiddag”

 1. Så lägligt vädret blev “bra” och gav möjlighet till både promenad och en sittning på första parkett. Mycket dom rör sig i storstadsvatten.
  Tack för att jag också fock ta del av händelserna kring vatten. Kram

  1. En riktigt skön söndag blev det och både väder och miljö bidrog helt klart. Jadå, här i storstan är det mycket och många som rör sig . Och till Boule & Berså dras många just för att det är så trelvigt och helt fritt från “snobberi”.
   Och till vattnet dras jag som en magnet. Perfekt här vid vattnet på första parkett.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Hit till Boule och Berså går vi ofta och det är alltid trevligt och väldigt opretentiöst. Vi gillar miljön och stämningen.
   Tack, veckan började fint.
   Önskar dig också en bra vecka. Tänkte på dig i torsdags när jag var en vända till Uppsala.

 2. Första parkett har ni hemma på balkongen men också vid restaurang Bleck. Vilket härligt ställe!
  Mycket att se på också där, förutom på Tommy Körberg 😉 En av mina favoritsångare.
  Nu är Stockholm verkligen lummig i ordets rätta bemärkelse. Ljuvligt att se.
  Våren, försommaren är ett faktum i den svenska huvudstaden.
  Tack för en trevlig stund här inne hos dig.
  Kram

  1. Jadå! Vi har första parkett här hemma men det är också trevligt att vidga vyerna lite grann.Och vi kan ju variera vägen också. Så mycket grönska nu i våra näromgivningar.
   Ja, du såg vem det var. Även en av mina favoritsångare. Och just det är så skönt här på Boule och Berså att man kommer hit och är den man är och ingen reagerar. Och det vare sig man är mer känd eller mindre. Så skönt.
   Nu passar vi på att njuta av dessa vackra dagar .
   Tack för besöket.
   Kram

  1. Det blev en skön söndag. Vackert väder och trevlig miljö bidrog också. Kul att du hängde med.

 3. Härlig grönska och en fin e.m. fick ni med mycket att titta på.
  Vi är på plats i Sthlm/”Tapetfabriken” efter biltur via Höga Kusten/Sundsvall.
  Släktrelaterat besök ( som vanligt)

  1. Är så glad för alla fina uteställen vi har nära och Boule och Berså hör till favoriterna.
   Välkomna till Stockholm-

 4. Nu kan man börja sitta på balkongen ,-) Vilken vacker allè med lönnar ,-) Så mysigt att vandra genom.
  Pendelbåten ser jättecharmig ut! Bra båt och färjförbindelser har ni!
  Ja Körberg, han sjunger otroligt bra.
  Härliga bilder ,-))
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)
  Min sida blandar text fast jag skriver rad för rad, och kan inte sätta in bilder. Och konstiga siffror, ser inte ut som förr! Men det ska inte vara något virus!

  1. Visst är det skönt att balkongtiden börjar. En fin tid. Här där vi bor har vi flera vackra alléer och det är extra roligt nu att gå här omsluten av det gröna bladverket.
   Pendelbåten är så bra. Ett smidigt sätt och trevligt, att ta sig till City.
   Här var det flera “kändisar! denna em men jag vill inte störa. Och det är just det som är så bra med Boule och Berså att alla kan komma dit utan att det uppmärksammas.
   Kanske har bloggportalen hos dig fått en knäpp men jag läsa och kommentera. Men förstår att det är irriterande.
   Önskar dig en bra vecka.
   Kram

 5. Japp! Det spelar egentligen ingen roll var på Söder man befinner sig. Läget är liksom alltid i klass med första parkett. Så även i detta inlägg. Tycker det är alltid så fascinerande när Danviksbron öppnas. Klaffbroar byggda i metall är så imponerande tycker jag.
  Å du – kändisen i svart jacka ser ut som Tommy Körberg. Var det han. Är lite förvånad över mig själv här (om jag gissat rätt alltså) att jag tror mig känna igen honom. Är ju så himla kass på kändisar;-)

  1. Just så tycker vi också att det är. En stad i staden och omgiven av vatten.
   Har sett bron här öppnas många gånger med det är lika fascinerande varje gång. Men det hände ju för länge sen att bron hängde sig och inte ko ner. Något som ställde till det ordentligt under tid.
   Jodå, du gissade helt rätt. I övrigt var det kändistätt här denna em, men jag är ganska diskret. Och det är nog “alla” som kommer hit och säkert är det en av anledningarna till att många “kändisar” väljer att komma hit.

 6. Så mysigt! Å inte dumt att se en av Sveriges bästa sångare på plats och också njuta av miljön.
  Nu är det verkligen som vackrast ute!
  Ha det gott!
  KRAM

  1. Vi hade en jättetrevlig em och här är det så trevligt. Extra roligt att både kända och mindre kända gärna söker sig hit.
   Fanns några till på plats men knepigare att fota.
   Visst är det nu en skön tid.
   Hoppas ni kryar på er.
   Kram

 7. Hola! Ni satt vid vår gemensamma favoritplats på första parkett. 😊 Där satt vi i lördags em – men ”klent” med båttrafik var det då. Vi har ungdomarna på middag igår så vi hade fullt upp med förberedelser – annars hade det nog blivit en tur ner även igår. Så mysigt med vattenkontakten! Vet ju att ”kändisspottingen” bor alldeles i närheten men har aldrig sett honom där. Däremot har jag suttit bredvid honom på 53:ans buss. 😊

  Kram och hälsa Mr B! ❤️

  1. Jadå! Tänkte på er! Vi har ju denna plats som vi alla fyra gillar. Och i år har de satt ihop möblemanget lite bättre. Mer stabilt-
   Här var det en del kändisspotting i går. Fullt förståeligt för detta är ju ett ställe där “ingen bryr sig” om man är “kändis eller ej. Skönt så.
   Förstår att ni hade fullt upp med förberedelser och det såg väldigt gott ut.
   Hälsa MR J.
   Kram
   PS Ska i morgon och ett par dagar fram över vidga vyerna till Karlstad.

  1. En perfekt kombo så hit går vi gärna en fin dag eller kväll.
   Önskar dig också en fin dag.

 8. Det händer mycket hos er och det finns alltid något att se. Man får ju säga att ni sitter på första parkett oavsett om ni är ute eller inne 😀

  Kram och god tisdag!

  1. Jadå, det finns en hel del här i närheten. Och parkett har vi ju även hemma men här på Boule & Berså blir den än mer påtaglig
   Önskar dig en fin tisdag.
   Kram

 9. Vilken fin söndagseftermiddag! Och så mycket att titta på, både på land och på vatten! Visst har det börjat röra på sig ordentligt, inga större fartyg i Sundbornsån men väl ungdomar som skulle ut och paddla kanot, kan tro att det var en hel klass som gav sig av nu ikväll.
  Nu är jag såå nyfiken på din selfie så jag ilar vidare

  1. Det blev en behaglig em och här vid Boule och Berså är det lagom avslappnat och en hel del att fästa blicken på.
   Kul med Sundbornsån och paddlingen.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *