Foto

Fordon – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Fordon är ordet att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig är att med bild /och/eller/ text – tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med.  Veckans fordonsbidrag är dokumenterade i Stockholm under några timmar i söndags.

En vagn med blommor i  såg jag vid blomsteraffären vid Solna kyrkogård.

 

Ett fordon

förklaras i bl.a. Wikipedia och ordböcker som ”ett transportmedel som används för att frakta/förflytta personer, djur eller varor av något slag från en plats till en annan över fast underlag.”  (Själva ordet transport kommer från latinets ord trans som betyder över och portare som betyder leda.) Några exempel på fordon är vagn, cykel eller bil. Och dessa förekommer i många varianter.  Men fordon finns i många varianter –  järnvägsfordon, lekfordon och vägfordon. (Grävskopor och annat)

Gott om fordon är det i Stockholm. Här längs Götgatan på Södermalm. Götgatan på Södermalm i Stockholm. Gott om fordon och långa köer. 

Var själva ordet fordon har sitt ursprung  är oklart men det går att härleda lite varstans. Ordet  fara är gammalt och har använts om att  resa eller en förflyttning. Troligtvis har det kommit från tyskans ord ”vôre”, att fora med betydelsen lass eller färd.

En varutransport till och från restaurang Thaiboat som ligger vid kajen nedanför  hos oss.

Elsparkcyklar är ett fordon som blir mer och mer populärt i Stockholm. I Stockholm är dessa elsparkcyklar nu en vanlig syn. Jodå, vanliga cyklar också.

En ”podtaxi”

såg jag i söndags för första gånge. När jag såg den trodde jag att det var en budbil av något slag. Men inte direkt.  Och varför man kallar detta en ”pod” vet jag inte. Detta är en liten elbil som fungerar som taxi. Somen eldriven ”tuk tuk”. Enligt reklamen och på hemsidan  hos företaget Bzzt så beställer man via en ”app”. Man bestämmer själv var man vill bli hämtad och den  kommer (Har inte själv prövat) Priset är 3 öre/meter, alltså 30kr/km och appen fungerar som en taxameter. Vad gäller betalningen så dras den direkt du kliver ur ”poden”.  Kvitto kommer per mail. Hmmm – tänker jag som inte vill lämna ut några kortuppgivetr mer än när jag måste.

En ”podtaxi” i Stockholm. El eldriven trehjuling- med 45km/h som maxhastighet. 

Jodå, barn får åka med men de måste vara över 135 cm för att bältena ska passa. Hundar är också välkomna. Fordonet är litet så förutom förare ryms två personer i baksätet. Kupévärmare finns vintertid och för att det inte ska bli kyligt finns också tygdörrar som ska hålla rusket borta. Har man bagae med kan det bli kärvt. Vad tror ni om tanken? Jag skulle absolut kinna tänka mig att testa. Men så var det detta med att koppla ett betalkort  till tjänsten. Skulle nu kunna tänka er att testa.

 

Under resan till Peking i mars i år skrev jag ett inlägg om transporter i denna gigantiska stad.  Gott om fordon av alla de slag är det där.

 

Titta gärna in här för att läsa och se fler av veckans olika fordon.

32 svar på ”Fordon – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Härliga fordon! Elsparkcyklar ökar lavinartat även här och dom kör FORT! Fattar inte att man vågar framföra dom i den hastigheten på dessa gator med alla ojämnheter. Hjulen är ju inte direkt stora om man så säger… Hjälm är inte heller nåt man ser på dom som kör.
  Den där podtaxin verkar skum… Haha! Jag är kanske en bakåtsträvare? Tänkte genast som så att allergiker göre sig icke besvär, men sen undrar jag hur det är med djur i vanliga taxi- och hyrbilar? Har aldrig tänkt på det eftersom jag själv inte är allergisk.

  En finfin tolkning!

  Ha en härlig dag 🙂

  1. Tackar! Detta var bara några av alla fordon jag sett på en dag. Finns många roliga varianter. Här ser man gott om elcyklar och jag är sugen på att testa. Men jag förstår inte varför det inte är hjälmtvång här när det är det på cykel. Även här i stan kör dessa elsparkcyklar väldans fort. I de flesta taxibilar får man ta med husdjur. Men man bör meddela detta om man beställer en taxi. Och är man allergisk är det nog bästa att säga till innan. Mindre hundar får ju även tas med i kabinen på flyg och på bussar är de välkomna här. Visserligen får de vara längre bak. Även på pendeltåg och tunnelbana är hundar välkomna.
   Regn, blåst och rusk här idag. Men jag har barnbarnet Max här idag och det piggar upp.
   Trevlig fortsatt tisdag.
   Jag skulle gärna testa denna podtaxi bara för att ha testat. Men jag vill inte lämna ut några kortuppgifter…

 2. H aha vilka härliga färdmedel, o bilder ja det är ibland smidigare att ta sig fram med annat än bil tex i staden 🙂 önskar dig en skön tisdag kram

  1. Det finns många varianter av fordon och det är roligt att se dem. Men i Stockholms innerstad är en bil mest bara till besvär. Allmänna kommunikationer fungerar bra och det är smidiga att ta sig fram med. Skulle gärna testa en elsparkcykel.
   Kram från ett blåsigt och regnigt Stockholm.

  1. Jag tyckte också att ”podtaxin” var speciell. Detta var första gången jag såg den. Och vore det inte för kortbetalningen som ska registreras i förväg skulle jag gärna testa. Är skeptisk till att ge ut mina kortnummer.
   Stor kram!

 3. Här fick jag lära mig en del.
  Blomcykeln var vackrast och podtaxin den konstigast. Jag skulle nog inte använda den på grund av betalsystemet. Kanske blir den vanligare och vanligare i framtiden. Jag har inte sett någon i verkligheten. Däremot elsparkcyklar har jag sett komma susande. Snabbt går det och det gäller att se upp.
  Kram.

  1. Visst är blomvagnen fin. Jag såg den vid ena blomsterbutiken vid Solan kyrka. Måste ju få vara med här och pigga upp. Podtaxin skulle jag gärna testa men är väldigt restriktiv med att lämna ut något kortnummer så den får anstå. Ska nog i vår testa en elsparkcykel. Det verkar roligt.
   Kram och tankar till dig. Har saknat dig.

 4. Oj så många roliga fordon det finns utan att vara de typiska man tänker på när man hör ordet fordon. Elsparkcykel har jag inte sett t ex. Känner mig som riktig lantis! I den där lilla Bzzt skulle jag inte ens komma in i! Uppfinningsrikedomen är stor i Stockholm! Skulle inte vilja ge mitt kortnummer till dem. Jag är VÄLDIGT misstänksam nu för tiden. Tyvärr måste jag säga. Tråkigt att det blivit så. Men ändå, kul idé för den som vågar! Kram!

  1. Detta blev ett axplock av de fordon jag sett i veckan – här under en dag. Elsparkcyklarna är väldigt populära här och det är många ”medelåders män” som använder sig av dem. Undrar just varför könsfördelningen ser ut så…I den lilla tuk -tuk taxin skulle jag kunna ta mig en tur. Men lämnar inte gärna ut några kortnummer så jag får väl avstå så länge. Har förstått att det är så för många. Väldigt trist att det blivit så-
   Många tankar till dig.
   Kram!

  1. Tackar! Ja, det finns ju en del varianter av fordon att välja bland.
   Tisdag är det och här ett riktigt busväder med regn och blåst. Men jag har varit på vift med barnbarnet Max så en bra tisdag har det varit ändå. Vi har levt vikingaliv.
   Kram och jag önskar dig en bra fortsatt tisdag.

  1. Många roliga fordon finns och detta var ett litet urval jag såg under några timmar. Elsprakcykeln ska jag testa vid tillfälle. Verkar riktigt rolig. Vad gäller den lilla taxin skulle jag gärna testa men jag gillar inte att lämna ut mina kontouppgifter så den turen får nog anstå.

  1. Då var vi där inne på liknande tankegångar vad gäller ordet fordon. Men det finns olika tankar om just ordets ursprunget. Som i så många andra ord i svenskan. (Som lånat in mängder av ord.) Jag tittade i det ex jag har av ”Stora svenska ordboken” från Norstedts. Där finns mycket av det mesta vad gäller ord och etmologi, riktigt spännande. Fick den på gymnasiet redan i mitten av 60-talet och den hänger med.

 5. Skulle behöva en sparkcykel eller elspark nu i kulverterna till nya avdelningen!
  Tjusiga fordon och annorlunda sådana som du har hittat!!
  Kram och trevlig kväll, nu mot jobbet..så jag hinner promenera i kulverterna!

  1. Tack! Vilken bra idé om ni kunde få elsparkcyklar så det gick snabbare. Kanske kan man även konstruera så att bårar kan dras efter. Vad gäller att ta kurvorna borde ni få extra träning så ni inte vurpar. Men föreslå detta med elsparkcyklar för de ansvariga.
   Kram och lycka till.

 6. Vilken rolig samling av fordon och detta inom gångavstånd hemifrån. Tänk så många olika fordon det finns även här i Stockholm. Två ovanliga varianter fick du med också, blomstervagnen och Bzzt-taxin, som man ser fler och fler av. Å dessa elsparkcyklar ökar ju lavinartat! Företaget VOI hyr ju ut sådana skootrar och man ser dom ju precis överallt. Ytterligare en trend från USA…
  Sedan tyckte jag att det var lite roligt med Thaiboat’s varutransportcykel som har vissa likheter med pod-taxin. Rymligare är den också.
  En toppen mix till temat!

  1. Tack! Ja, en hel del fordon finns. Och jag gjorde ett urval. Stockholm har en del att bjuda på. Bzzt taxin hade jag inte sett tidigare. Premiär. Tror inte de är så vanliga här på Söder. Man kan också köpa in sig här som aktieägare. Skulle gärna testa, men ogillar att lämna konton. Kanske kan man Swisha. Blomstervagnen tycke jag var fin och den piggade upp -på flera sätt. Elsparkcykel skulle jag gärna testa- bara för att. Här i stan ser jag mest medelålders män på dem så en pensionärsdam vore ett bra komplement. Thaiboats transport används ganska ofta längs kajen och för ärenden i närheten. Smart och rymlig. Klart thaiinspirerad.

 7. Många fina och roliga fordon har du hittat. Visste inte att sparkcykeln finns i el-variant. 🙂
  Fina bilder. Ha en fin onsdag!
  Kram!

  1. Tack!Här finns det en del att välja på. Just nu är elsparkcyklarna som finns för uthyrning väldigt populära och snabbt går de. Ska testa vid tillfälle.
   Kram!

 8. En härlig blandning med fordon! Den lilla taxin skulle vara kul att prova, men liksom du vill jag inte gärna lämna ut min kortuppgifter … Snygg transportbil den där till Thaiboat! Häftigt!
  Ha en bra dag!
  Kram

  1. Lite gott och blandat. Skulle gärna testa taxin men är avvaktande till att lämna ut kortuppgifter. Med tanken är god. Thaiboats transportbil är ofta i farten och kör mest varor. Önskar dig en fin onsdag. Kram!

 9. Apropå kontokort så är det ju en del som har ett separat kontokort endast för köp via nätet. Kanske ett kreditkort? Det finns ju försäkringar och liknande som täcker eventuella brott så länge du har varit aktsam om dina uppgifter.

  Företag som hanterar kreditkort har väldigt strikta regler. Ingenting som kan replikera ett kontonummer osv får finnas tillgängligt vid arbetsplatsen. Det innebär inga pennor eller papper, inga mobiltelefoner osv. Bzzt sköter säkert inte om denna funktionen själva utan köper in tjänsten. Lite så som vi på mannen mins företag har det kopplat till PayPal. Vi ser aldrig en kunds kreditkortsuppgifter.

  1. Jag har ett par sådanaoch de ska av mig låsas upp innan de kan användas. Men jag köper bara resor via nätet, bokar ibland hotell och bil. Men inget annat. Aktsam är jag med kontokort men det blir en himla massa jobb om det trasslar. Och försäkringar har vi, de finns också i våra kort i sig. Men behovet att handla på nätet finns inte direkt hos oss för vi har ju tillgång till allt på nära håll. Jag vet att reglerna är strikta men det hjälps inte. Alltför många kortbedrägerier finns. Och även vad gäller Paypal så vet jag att uppgifter hamnat fel och det blivit en massa trassel. Och vad gäller Bzzt så betalas allt via en app. Gillas inte heller eftersom uppgifterna då finns där. Köper inget via appar heller.

 10. Vilken härlig vagn , den gula misstänker jag är en Bajaj tillverkad i Indien äkt med en äldre modell på Sri Lanka. Kallas även Tuk-Tuk
  Podtaxin ser rolig ut, sett den i stan men tyvärr aldrig testat.

  1. Den ”gula” ser jag dagligen. Har testat liknande några gånger på Sri Lanka och även i Thailand.Kul är den och praktisk. Vagnen med blommor piggade upp. Passade bar vid blomsterbutiken vid Solna kyrka.
   Podtaxin var det första gången jag såg men har förstått att de blir fler och fler. Testar gärna.

 11. Kul samling av fordon du bjuder på! Mer eller mindre kända.
  Podtaxi har jag inte ens hört talas om. liten och bräcklig i den tuffa Stockholmstrafiken kanske.
  Blomstervagnen ser härlig ut. Åka i en sådan skulle vara trevligt!

  1. Det blev ett urval av de fordon jag såg i Stockholm under några timmar. Kan nog också tycka att ”podtaxin ” känns lite klen i den starka Stockholmstrafiken. Men de har ju liknande i Bangkokoch på andra ställen i Asien.Men visst händer det många olyckor.Blomstervagnen gjorde mig glad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *