Allmänt Stockholm

Förberedelserna är i gång – Snart dags för långresa

Vår långresa närmar sig raskt och nästa tisdag är vi på väg mot Sydamerika och Santiago de Chile för att där kliva på kryssningsfartyget  Princess Star som ska ta oss så långt söderut man nästan kan komma, Kap Horn och sedan vidare norrut mot Argentina och Buenos Aires. Förberedelserna är i gång och det är en del funderande.

Containerfartyget “Vingaren” från Färöarna och Torsham passerade i kanalen. Knappt den fick plats.

Förberedelserna

inför långresan är i gång. I och för sig  ska vi inte vara borta mer än tre veckor men det blir ändå en lång resa. I alla fall avståndsmässigt. Packningen brukar sällan bekymra mig men på denna resa kommer vi att möta diverse olika temperaturförhållanden, från ca +30 i Chile och Argentina och ner till ca +6 grader ju längre söderut mot Kap Horn vi kommer. En utmaning att få till det men sådana gillar jag ju. Skriver ibland listor på vad som ska med, inte i detalj och inga klädeslistor, men sådant som är lätt att glömma packa med sig. (Pannlampa, ficklampa, sladdar och laddare till kameror och datorer, adapter för eluttag m.m.)

Viss försmak av fartyg fick jag på köpet. Ja, inte direkt av passagerarfartyg. Men stora fartyg var det och utan passagerare.

Plötsligt dök en styrhytt upp strax under balkongen. Och vi bor ändå sex trappor upp…

Förberedelserna för vår långresa itll Sydamerika pågår. Och att då titta på stora fartyg som passerar utanför huset är att vänja in sig lite grann. Vi ska på en djur och natur kryssning. “Vingaren” är mycket långsamt på väg in från kanalen (Östersjön) och in Hammarbyslussen för att sedan komma ut i Mälaren.

“Vingaren” är 89 meter långt och 13.2 meter brett så det ryms “gott och väl” i slussen. (Som har måtten 17.4 m x 115 m) Samtidigt som fartyget passerar kommer några fåglar glidandes på ett isflak. Kanske vill de också hänga med in i slussen.

Fint med gratistransport.

  Hjälp önskas

I förberedelserna inför resan ingår också att försöka skriva blogginlägg “offline”.  Jag vet att internetuppkopplingen på fartyget är dyr så det känns fint att inte betala när jag just skriver. Och i land finns så mycket annat att göra… Jag har en MacBook och försökte  mig på att skriva i programmet “Pages” som ungefär motsvarar “World” på en PC. Texten kunde jag utan svårigheter klippa ur och klistra in i bloggen. Men när jag skulle “plocka” bilder som jag lagt in fick jag inte till det. De lät sig klippas ut men inte klistras in eller kopieras. Någon som vet? Tack på förhand.

 

40 svar på ”Förberedelserna är i gång – Snart dags för långresa”

 1. Tekniska strul – ett kapitel för sig. Hoppas du får råd av någon som är flink på detta.

  Egentligen vill jag ju titta in för att säga:
  Vilken spännande resa! Hoppas den blir precis vad ni önskar.
  Varm kram från Mia

  1. Tack! Ja, säkert är det så att jag gör något grundläggande fel- Men jag vet inte vilket.
   Vi ser så fram emot resan och det ska bli väldigt spännande.
   Varm kram!

 2. God eftermiddag! Åh, är ni snart på resande fot igen? Tiden går fort, inte en vecka kvar. Vad spännande!
  Jag kan inget om Apples produkter. Men det måste ju funka att göra på ditt vis, tycker jag.
  Min fråga är, har du lagt bilderna i programmet Pages och vill klistra in dem i bloggen din?
  Jag brukar klistra in mina bilder direkt ifrån utforskaren, dropbox eller externt stick. Jag kan inte heller klistra in bilder från Word till bloggen.
  Mitt råd är att ha bilderna för sig, där du sparat ner dem, och ladda upp dem i dina inlägg efter hand och schemalägga eller helt snabbt publicera.
  Stor kram!

  1. God eftermiddag! Ja, nästa tisdag bär det av. Och idag har jag försökt att klippa och klistra “off line” på prov. Texten går fint att få in i bloggen när jag har uppkoppling men bilderna vill inte följa med från “Pages” som motsvarar World. Vet att det ska gå men jag får det inte att fungera. Jag har bilderna i bildprogrammet och drar dem därifrån till Pages och de fastnar. Men när jga sedan klipper ut sidan och ska klistra in innehållet kommer bilderna inte med.Vitsen med att göra det offline är att det blir mycket mindre kossamt när jag är ombord på fartyget. Internet där är riktigt dyrt och säkert tar det också lång tid att ladda upp bilderna.
   Tack för ditt försök att hjälpa.
   Varm kram
   Men jag får försöka lite till. Får annars kontakt “Applesupporten!

   1. Jag menade att du ska dra (eller fånga upp) bilderna från bildprogrammet direkt till ditt blogginlägg (inte först till Pages). Men du löser nog detta!
    Kram!

    1. Tack! Men då måste jag vara uppkopplad mot internet och det var dte jag ville slippa. Tror inte jag kommer åt blogginlägget i “off line” läge.
     Mwn jag jobbar på.
     Kram!

 3. God eftermiddag!
  Vilken spännande resa ni ska göra, inte utan att jag är lite avis. Hoppas att du får till det med att klippa pch klistra bilder. Tyvärr är jag alldeles okunnig på det området.
  I kväll ska jag möte och utan att vara protokollsekreterare, men ska vara lite behjälplig till nya sekreteraren.
  Ha det gott och hälsa Mr B.

  1. Hej A-K!
   Vi ser verkligen fram emot resan. Ska bli så spännande. Jag ska kämpa på ett tag till öfr att få till det med klippandet och klistrandet men hoppas någon kan hjälpa mig som läser bloggen. Internet ombord är dyrt så det är bra att förbereda. Kan också tänka mig att det tar tid att ladda upp bilder genom fartygets internet som går via satellit.
   Önskar dig en fin kväll och du är säkert till stor hjälp.
   Varm kram. Mr B hälsar.

 4. Vilken härlig och spännande långresa som väntar er. Ska man vara borta lite längre tid och möter olika klimat får man tänka till kring packningen. Trots att jag har en Mac så kan jag inte vara behjälplig. Hanteringen av bilder skiljer sig en hel del från en PC men spontant så tycker att din metod borde fungera. Hoppas någon kompetent person kan hjälpa till annars får det nog bli supporten.

  Kram och god kväll!

  1. Vi ser verkligen fram emot resan. Så spånande. Lite “meckigt” med kläderna men det löser sig nog.
   Jag tänkte spara uppkopplingstid med att skriva i “Pages” och även där ladda upp bilder och sedan kopiera och klistra in. Texten får jag in men inte bilderna.Men kanske någon kan hjälpa mig. Har haft kontakt med supporten på Apple, men det kan möjligen vara ås att WP trilskas. Men tror inte det. Nog ett fel hos mig.
   Kram och trevlig kväll.

 5. Ja,jag hoppas att du får bukt med att spara bilderna på din Macbook på Page. Jag har PC och Word är jag mest bekant med. En supporter borde ju kunna hjälpa dig. Eller gå in på Forum och ställ denna fråga.
  Vilken resa du har framför dig och jag förstår att du har mycket att planera. En lista på “det man inte få glömma” är alltid bra att ha. Vilken ruljans på båtar som går förbi nära dig. Trevlig kväll// kram

  1. Jag jobbar på med att få till det med bilderna och envis är jag. Annars får det gå bra ändå.
   Nu är det lite med packningen som jag funderar på för det är stora temperaturskillnader. Och glöms något går det oftast att komplettera.
   Här passerar många fartyg och båtar och det är roligt att se dem.
   Kram!

 6. Vilket fantastiskt äventyr som väntar på dig och Bosse! Å du fick verkligen en liten försmak där med båten som passerade din balkong:-)
  Ja, den här gången lär du ju knappast bara resa med handbagage om man säger så. Tycker det viktigaste är alla grejer som heter dator, kameror och tillbehör samt alla sladdar och adaptrar som kan behövas. Jo, mediciner också såklart. Kläder och vardagliga grejer kan man med säkerhet köpa ombord på båten.
  Hade du haft PC hade jag kunnat hjälpa dig, men du har ju MAC. Men jag är nästan helt säker på att du inte kan montera in bilder offline. Texten är det ju bara att kopiera som du säger. Bilderna kan du ju bearbeta som vanligt och sedan lägga in dom i en mapp. Sedan behövs det nog en online förbindelse/wifi för att plocka in dom i självaste inlägget. Ama har ju stor erfarenhet om att blogga ombord på båtar. Hoppas hon har mera tips.

  PS. Sedan kan jag ju inte låta bli att skratta en aning här. Både du och Ama gör långa kryssningar som ju inte är gratis direkt. Men när det kommer till wifi så snålar ni båda två. Den logiken får jag inte ihop i min lilla hjärna;-) DS.

  1. Visst är det ett äventyr som väntar. Absolut. Jag skrattar själv åt detta med att göra kryssningar och andra resor och att snåla på internet. Visst är det knasigt. Absolut. Om jag känner mig själv så vet jag att jag inte kommer att avstå/snåla med /från internet. Klart att det får kosta. Men det blir till att blogga ombord och vara uppkopplad i begränsad omfattning. Dagtid, när v är i land, lär det vara fullt ändå.

 7. Det ska bli väldigt spännande att följa er resa! Okända trakter för många av oss, misstänker jag, för mig också 🙂

  Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med bilderna….

  PS! Jag hade litet tankar på blogguppehåll – men ändrar mig, förskjuter den kanske. Jag vill känna att jag har något att skriva om… och just nu efter Malaga känns det litet tomt. Jag hänger med er i alla fall! 🙂

  1. Du är väldigt välkommen med på resan. Okända trakter även för oss. Dock har jag varit i Brasilien, i 10 dagar, men det är ett stort land så det tar tid att resa runt så vi hann inte se så mycket.
   Vad gäller att få in bilderna när jag skrivit ett inlägg off line vekar kärvt. Men jag jobbar på det och envis är jag.
   Hoppas du väntar med ditt blogguppehåll för det är roligt att läsa dina inlägg-

 8. Don och jag hade köpt biljetter för en resa till Chile och Argentina år 2001. En kort tid före
  avresan fick han sin cancerdiagnos, och han dog i oktober -02. Ingen resa, givetvis. Sen beslöt
  jag mej för att göra i stort samma resa år 2005 (november) i hans minne. Glad att jg gjorde det.

  Flög in till Santiago tidigt på morgonen. Det var en fantastisk syn att se den rosafärgade snön
  på Anderna vid landningen. – Santiago är delat i två av en mycket livlig älv, som kommer från bergen;
  blev verkligen förtjust i staden. Tog ledigt från var lilla grupp och satte mej på en utomhusrestaurang för titta på folk. Gästerna tog sej god tid – ingen tycktes skynda på.

  Flög till the Lake District, varifrån vi korsade Anderna med minibuss (2) och båt (3) igenom ett underbart fjordland till Patagonia. Kom dit efter mörkets inbrott så blev alldels överförtjust,
  när jag öppnade garninerna på morgonen – utsikt över sjö och berg.

  Flyg till Buenos Aires – platt som en pannkaka med världens bredaste aveny. Var där en söndag,
  och några av oss ville gå på fotbollsmatch. Fotboll i Argentina – en upplevelse!
  Jag är s

  äker på att ni kommer att besöka La Boca, en artistenklav i BA, där filmen “Evita”
  spelades in. Evita Perons begravningsplats är också värt ett besök.

  Hoppas ni får tillfälle att se Valparaiso, som en gång i tiden var e
  n stor kommersiell hamnstad.
  Branta backar med “funiculars” ; också Vina del Mar.

  Ser fram emot dina rapporter. Hoppas det inte blir alltför mycket krångel. Kram!

  1. Tack Ruth för att du så generöst delar med dig av dina upplevelser. Och jag vet att många som läser min blogg verkligen uppskattar att ta del av dem.
   Så fint att du gjorde resan på egen hand och i Dons tecken. Vi är väldigt förväntansfulla och jag gläder mig så åt att få se allt detta som komma ska. Vet att Ama och Anders gjort resan, i mycket utvidgad form, och har läst Amas blogg på nytt. Vad gäller Valparaiso kanske det inte blir denna gång men det andra ska vi nog få till.
   Rapporter kommer via bloggen.

 9. Vilken spännande resa! Ska bli riktigt roligt att följa. Själv skriver jag alltid mina inlägg i Pages först för att sedan klippa in dem i WP. Dock hanterar jag alltid bilderna separat, uppkopplad. Tror inte att det går på annat sätt men jag har inte grottat jättemycket så förhoppningsvis finner du en lösning.

  1. Ja, vi ser verkligen fram emot resan. Så roligt och spännande! Tack för ditt råd. Testade idag med texten och fick in den i Wp men inte bilderna. Får, som du föreslår, ta dem separat. Tack för detta! Då vet jag. Har ägnat många timmar idag åt att klura på hur göra med bilderna och även kontaktat “Applesupporten”. Men inte kommit vidare. Så jag nöjer mig. Vill ju gärna blogg under resan när upplevelserna är aktuella. Tack för ditt råd och dte hjälpte mycket.

 10. Kan tyvärr inte hjälpa dig, är så tekniskt okunnig och Mac har jag aldrig använt. Hoppas du får goda råd av andra bloggvänner. Visst är det en utmaning när temperatur och väder kan skilja såpass mycket. Då räcker det inte med att ta med en tröja ifall kvällarna blir svala….men fryser ni får ni kramas extra mycket!

  1. Jag kämpar på och har inte gett upp. Men det får lösa sig på ett eller annat sätt. Tack för omtanken.
   Ja, det är ett bryderi att få till vad som ska med. Oftast när jag rest har inte temperaturskillnaderna varit så stora som denna gång. Men det ordnar sig nog. Får bli lite lager på lager när vi kommer mot Antarktishållet. Mössa och
   vantar ska helt klart med.
   Kram!

 11. Men oj, vilka spännande äventyr ni har framför er. Ska bli underbart att få vara med på er resa. Beträffande bilderna så skulle jag redigera dem i offline läge och sedan i onlineläge klistra in texten och sedan snabbt plocka in bilderna i texten . Uppladdningen kan ju ta tid som du säger, men om du har krympt bilderna till rätt storlek, borde det ta mindre tid.
  Ha en skön helg! Kram!

  1. Vi är verkligt förväntansfulla. Det ska bli jätteroligt. Tack för ditt tips och så får det nog bli. Bilderna kan jag ju alltid redigera och ha klara och sedan får jag minska antalet bilder så det inte tar så lång tid att ladda upp dem.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

 12. Vad spännande med långresa!
  Ser fram emot att få se dina bilder från resan och följa med via den digitala sfären.
  Hoppas att tekniken reder sig så att du får till dina inlägg.

  Gillar fotot med fåglarna, gratistransport var ju ett passande namn 🙂

  Njut av din resa <3

  Kram Christina

  1. Tack! Det ska verkligen bli spännande och så roligt. Och en del bloggande ska jag väl få till och även med bilder.
   Fåglarna här ägnar sig åt att åka på isflaken och de tar sig också in i slussen och ut på andra sidan med hjälp av isflaken. Kul att se.
   Ha det fint du också.
   Kram!

 13. Oj, det låter jätte-spännande! Hoppas det löser sig med bloggskrivandet, vi vill inte missa att få ta del av era upplevelser! Ha en trevlig resa!

  1. Tack!Vi är förväntansfulla inför resan och det ska verkligen bli spännande. Blogga ska jag göra men försöker få till hur jag kan lägga in bilder även “off line” men det verkar vara klurigt. Annars får jag ta bilderna separat när internet fungerar
   Ha det fint ni också. .

 14. Ska bli såå intressant att få följa med på er resa, som ju är en drömresa för mig!
  Hoppas det löser sig med bilderna – jag kan tyvärr inte vara till någon hjälp.
  Fina bilder från din balkong!
  Ha en fin dag!
  Kram

  1. Vi ser verkligen fram emot resan och mycket djur och natur blir det. Vad gäller bilderna få jag “lägga in” dem separat när jag online.
   Men jag kämpar på ett tag till.
   Trevlig torsdag.
   Kram!

 15. Vilken härlig resa ni har framför er! 🙂

  När jag snålade med internetet så skrev jag inläggen offline i word. Där bilderna skulle vara skrev jag B1, B2 osv. Sen kopierade jag hela stycket, kopplade upp mig, klistrade in det nya inlägget och bytte därefter ut B1, B2 mot bilder på vanligt vis under tiden jag var uppkopplad. Sen kopplade jag ned mig snabbt som sjutton igen 🙂 Ja, efter att ha publicerat inlägget då 😀

  Samma med svar på kommentarer. Jag kopplade upp mig, öppnade inlägg som hade fått kommentarer, kopplade ned mig. Svarade sen i lugn och ro off-line i ett textdokument för att sen koppla upp mig igen och klippa och klistra. Ibland gick det inte nån wiffi-tid alls 😀

  Ja. Jag är snål – precis som BP säger 😉

  1. Vi är helt klart entusiastiska och har grundat än mer med att läsa dina blogginlägg från resan. Tack för tipset om bilderna. Har kommit fram till att det nog var så men säker var jag inte. Jag har nu provskrivit inlägg i “Pages” som motsvarar “World” och klistrat in på WordPress och det fungerar bra. Men bilder kom inte med så de får nog tas separat. Och att förbereda bilderna och var de ska vara är ju klokt. Och även som du gjorde med kommentarer verkar väldigt bra. Får nog träna även på det här hemma.
   Man behövs sju inte vara “snål” men kanske sparsam. För det tickar ju lätt iväg med uppkopplingskostnader.
   Trevlig torsdag önskas.

 16. Vilka härliga förberedelser ni har! Förstår att det blir en spännande resa. Och vad det gäller bloggskrivandet så är Ama nog den du kan få bäst hjälp av, hon har ju varit på de resorna några gånger 🙂
  Stor kram!

  1. Ja, det blir en utmaning att packa för +30 till +6. Kanske varmare och kallare. Men vi ser verkligen fram emot resan. Ama har gett förslag som nu testas. Så hoppas jag även sen ska få det att fungera.
   Stor kram!

 17. Vilken fantastisk upplevelse ni har framför er! Inte ett dugg avundsjuk… När vi var i Sydamerika i 10 veckor så var just temperaturskillnaderna något vi märkte av. Från 40 grader i skuggan i Brasilien till nollgradigt i Bolivia. Som tur var fanns det gott om varma alpachakläder att köpa. Det går ju inte att släpa på allt.
  Tekniken kan jag tyvärr inte hjälpa dig med. Utom att möjligtvis lägga alla bilder du vill ha med i bloggen i en speciell bloggmapp. Redigerade och klara. Då går det snabbt när du sen är inne på internet och plockar upp dem.
  Ha en fantastisk resa!!!

  1. Tack!Vi ser verkligen fram emot resan. Mycket djur och natur blir det. Vad roligt att du rest runt så mycket och länge i Sydamerika. För oss är det den världsdel vi minst besökt. Brasilien i 10 dagar, men det var alldeles för kort. Tycker jag börjar få lite kläm på packningen men som du skriver finns det mesta att köpa. Har några tunna och varma kashmirkoftor/tröjor som får hänga med. I övrigt lager på lager.
   Tack för tipset med att ordna bilderna innan. Så brukar jag göra och visst underlättar det. Nu får jag än mer också tänka ut var de ska vara. Ama gav tipset om att märka ut var bilderna ska vara i “offline” läge och då går det ju än snabbare. Men kan tänka mig att det ändå tar tid att ladda bilder så de får nog bli färre.

 18. Coolt med fartyget från Färöarna! Och sååå spännande resa ni ska ut på! 🙂 När det gäller att blogga offline så har jag aldrig lyckats mer än att jag skrivit färdiga texter i Word och redigera och fixa alla bilder så att de är klara att ladda upp – helst sorterade och märkta så att det går så fort som möjligt (och inte större än nödvändigt, så det inte blir för “tungt” att ladda upp). Med sedan måste jag ladda upp text och bilder separat.

  1. Här blir vi ibland förvånade när vi ser dessa stora fartyg passera och styrhytten nästan når upp till våra fönster på sex trappor. Men det är alltid kul att se dem.
   Vi ser verkligen fram emot resan men det är en utmaning att få ihop packningen med dessa temperaturskillnader.
   Fint att du också skriver att bilderna får laddas upp separat och när man är “online” (Har försökt nu ett par dagar att få till det men inte lyckats.) Så jag gör som du föreslår. Fick det tipset också från Ama och Cathinka och ni är ju alla rutinerade inom området.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *