Resor utomlands

Förberedelser – Snart dags för ny resa. Till östra Finland

Här är det förberedelser på gång. Av olika slag.  En ny jobbrelaterad resa väntar. En resa som  ska gå via Helsingfors, vidare  genom “Insjöfinland” och till Valamo i östra Finland, nära den ryska gränsen. En resa som på olika sätt kommer att bli både spännande och intressant. Mer om resan kommer när det blir dags.

Tidig morgon hemma på balkonen. Mysigt att sitta här med förberedelser i den tidiga morgontimmen.Tidig morgon hemma på balkongen. Alldeles stilla i Hammarbykanalen, vilket det inte oftast inte är sommartid. Mysigt att sitta här ett tag med förberedelser inför resan och i sällskap av en kopp kaffe.

 

Förberedelser

av olika slag blir det inför en jobbrelaterad resa. Det är alltid mycket fakta att läsa in vad gäller bl.a. geografi, natur, historia och litteratur. Fakta som jag  sedan under resan ska presentera på ett sätt som är både “lagom” och lättförståeligt. (Lokala guider finns också på plats vid sevärdheter där  gör stopp under vägen.)

Några timmar senare i kanalen. Här är det förberedelser för att ta sig in och genom Hammarbyslussen. 

Vår resa till östra Finland, går via Helsingfors, en stad där jag varit många gånger, senast i augusti 2017. (Inlägg därifrån finns bl.a. här  och här) Även östra Finland har jag besökt men det var länge sedanoch på den tiden bloggade jag inte.

Igår var jag var på jakt efter rejäla Helsingforskartor till våra resenärer och även en bra översiktskarta över Finland. (Jodå, kartor finns att hitta på annat håll via datorn, men jag ville ha papperskartor.) Eftersom den mer fysiska finska turistbyrån bytts ut mot den internetbaserade “Visit Finland”styrde jag stegen mot Vikinglinjens färjeterminal.

Här vid kajen låg Vikinglinjens Mariella. Det fartyg vi ska ta oss över Östersjön med.

Men tyvärr kunde jag inte vid tiden jag kom få någon hjälp här i terminalen med mina kartor. Alla diskar var stängda till klockan 14. Och att vänta 45 minuter var inget alternativ.

Alla informationsdiskar var stängda i Vikingterminalen så de förberedelser jag bespetast mig på blev det inget av med. I Vikingterminalen var info.diskarna stängda så de förberedelser jag bespetsat mig på här kunde jag glömma.

Envis är jag så att ge upp här var inte att tänka på. Kom på att det på City Terminalen, vid Centralen i Stockholm, finns också  “Vikingkontor”. Så det blev en promenad dit genom stan.

Gamla stan sedd från Stadsgården. Det höga kyrktornet till vänster tillhör Tyska kyrkan, tornet i mitten hör till Storkyrkan och längst bort skymtar tornet på Klara kyrka i City.

Vi går vidare

passerar Slussen som är en rejäl byggarbetsplats och går genom Gamla stan. Här känner vi oss också som turister.

Här Stora Nygatan i Gamla stan.

Och en av de mindre gränderna.

Vi  lämnar Gamla stan och kommer ut på Riksbron. Stannar till en stund och ser över till Stadshuset innan vi fortsätter.

Stockholms stadshus ser vi från bron. Ragnar Östberg har ritat stadshuset och  invigningen var 1923. Och med tornet på 106 meter är det ett av huvudstadens fina landmärken.

Och efter några minuter är vi framme vid City Terminalen. Här är Vikinglinjens kontor öppet och jag får de kartor som jag ville ha. Bra så! Och mina tänkta förberedelser med kartorna kan fortsätta.( Ska till alla 38 resenärer pricka in sevärdheter både i Helsingfors och den resväg vi ska göra)

Här på VIkinglinjens kontor vid City terminalen fick jag kartor till mina kompletterande förberedelser. Vikinglinjens kontor på Cityterminalen kunde tillhandahålla  de kartor jag behövde för mina kompletterande förberedelser.

Efter att ha traskat 15 000 steg, dryga 9 km, så blev det buss hem. Skönt att vila fötterna och ägna den tidiga kvällen åt “balkonghäng.” Och förutom alla båtar i kanalen, stora och små, livet längs kajen så noterade vi att restaurang “Thaiboat” var välbesökt.

Många som söker sig till restaurang Thaiboat dessa fina dagar och kvällar.

Och att det är “Pridevecka” i huvudstaden går inte att ta miste på. Färgglatt och glatt i största allmänhet.

24 svar på ”Förberedelser – Snart dags för ny resa. Till östra Finland”

 1. Jag vet vad du talar om när det gäller förberedelser för jobbresa. Så mycket jobb ingen tänker på.
  Håller på att förbereda mig för en snart kommande rundresa i Wales. Även om jag gjort den tidigare flera gånger är det flera timmar av förberedelsearbete.
  Fina Stockholmsbilder.
  Ha det trevlig på jobbet!

  1. Förstår att du vet antalet timmar som läggs ner innan. Ansenliga. Och även om man gjort en resa så är det ändå så mycket att gå igenom och vissa skillnader blir det ju alltid. Spännande med rundresan i Wales. Hoppas jag ska komma med på en sådan vid tillfälle.Men just nu jobbar jag en hel del sommar och början av hösten.
   Önskar dig en fin resa.

 2. Vilken spännande arbetsresa som väntar! Den ser jag fram emot att följa. Jag har aldrig varit i Finland för det ligger ju lite off för oss men för er del är det väldigt lättillgängligt med båt. Ungefär som Danmark för oss misstänker jag men det är ju ännu närmare. Tack för en trevlig promenad genom Stockholm. Bra kämpat där med kartorna!

  Kram och ha en fortsatt fin lördag!

  1. Den jobbrelaterade resan ska bli så rolig. Och detta är ju till en del av Finland som man inte så ofta kommer till. Helt nära ryska gränsen- Ich vi ska bo på ett “klosterhotell”- Nu är jag utrustad med “riktiga papperskartor” och har satt igång det lite mer praktiska jobbet med att märka ut platser.
   Och promenaden genom stan fick jag ju på köpet.
   Kram och önskar dig också en fortsatt trevlig lördag.

  1. Tackar! Det är roligt både att förbereda och genomföra resorna. Men en hel del är det att läsa in.
   Stor kram

 3. Den första bilden är ju helt fantastiskt fin! Speglingen i kanalen… WOW!!!

  Du är duktig på att göra research du. Perfekt med en papperskarta också, såna vill jag alltid ha medan Anders mest går på dom som han har laddat ned i telefonen. Båda delarna kompletterar varandra rätt bra ändå – jag har överblicken och han vet var vi är 😉

  Ha en fin kväll!

  1. Tack! Ja, det var en så fin morgon. Och visst är speglingen fin. Så är det ofta innan trafiken här har börjat på morgonen. Finland har ju mycket att erbjuda av olika slag och det ska bli jätteroligt att nu både återse Helsingfors och Insjöfinland och bort mot ryska gränsen.
   Papperskartor vill jag alltid ha . Och betydligt lättar att i förväg pricka ut på dem för att sedan ge gästerna. Och eftersom jag är ganska bra på att läsa sjökort så gillar jag även detaljerade vägkartor. En större överblick än på en liten telefon. Men visst har jag den som komplement.
   Önskar er också en fin kväll.
   Strålande sol även i kväll här i Stockholm.

 4. Ska bli jättekul att läsa dina rapporter från den resan. Själv har jag bara varit på västra sidan och bilat mellan Åbo och Helsingfors.

  Precis som du föredrar jag papperskartor för sightseeing. Jag menar är det soligt är ju mobilen och/eller iPaden totalt värdelösa. Man ser ju ingenting på dom.

  Ska ni göra ett stopp i Lovisa där Carita bor?

  1. Det är ju 10 dagar kvar… Men de är väl fyllda av förberedelser/inläsning. Åbo och Helsingfors har jag besökt många gånger. Men hit bort till östra Finland, via Insjöfinland har jag bara varit en gång tidigare. Och det var för länge sedan. Nu har jag mina papperskartor och tycker de ger bäst överblick. Vill ju pricka in för våra resenärer intressanta platser att se i Helsingfors. Visserligen gör vi en tre timmars sighteseeing med lokalguide under dagen. Men mer finns ju att se på egen hand.
   I Lovisa blir det inget stopp men däremot i Borgå på hemvägen och besök i Runebergs födelsehem- Men vi ska vara borta i sju dagar så en hel del kommmer vi att se och uppleva.
   Och bloggen är med på resan.I den mån jag hinner. Och det har ju fungerat hitintills.

 5. Hej Ditte! Nu var jag på väg att skriva om vårt eventuella möte i Finland…men så såg jag här ovan att det är en dryg vecka kvar tills du åker, så det stämmer inte med vår rutt. Vi åker upp till Sthlm i morgon för vidare färd mot Riga…osv, men vi är åter hemma i Kalix på fredag och jag antar att det är ungefär då du/ni åker. Vilket jobb du lägger ner på dina förberedelser! det hedrar dig och du måste vara en utmärkt färdledare…påläst, förberedd och insatt i resmålets alla sevärdheter och även lite till. Grattis till dina resenärer!
  Jag är helt slut på “kontoret” efter 90årsevenemang och annat, skall försöka samla mig och åstadkomma ett eller annat litet inlägg när vi åter är “on the road”.
  Ha det gott och trevlig resa i östra Finland…ett vackert, kargt och spännande resmål!

  1. Hej Gertie!
   Jag reser till Finland och då först Helsingfors den 14/8 och kommer dit den 15/8. Och då är ni sedan flera dagar hemma i Kalix igen. Spännande med er resa till Rika och sedan den fortsatta resan. Jag är med er i tankarna och väntar på inlägg.
   Jag tycker att reseledarjobbet är väldigt roligt och visst lägger jag ner mycket tid. Vi har ju lokala guider på de flesta platser, nog så viktigt, men det är ändå mycket vi passerar som jag ska informera om. Och en hel del annat också.
   Kan tänka mig att du är slut efter allt firande och annat i samband med detta. Men hoppas d hinner vila upp dig innan er nästa resa.
   Ha det fint du också. Och jag ser fram emot östra Finland.

 6. Bra att du förbereder dig nog, sånt uppskattas. Det ska bli kul att följa med till östra Finland, Själv har jag bara varit i Helsingfors och på Åland (som knappt ens räknas till Finland).
  Du är pigg och allert som orkar jobba som guide, det krävs ju en del av dig.

  1. Jag lägger väldigt mycket tid på att läsa in och förbereda mig inför varje resa. Till Helsingfors har jag varit många gånger men till östra delen av Finland har jag bara varit en gång tidigare. Men vi har också lokala guider på våra besöksmål, nog så vikitigt. Men det är ju långa sträckor där emellan.(Åland hör till Finland, men är ett eget landskap och där är det svenska som gäller. Där har jag varit mycket eftersom maken är född där)
   Tämligen pigg är jag men ådrog mig ett sår i Skuleskogen på Höga kusten som nu är kraftigt infekterat så det är penicillin i minst 10 dagar som gäller och omläggning hos distriktsköterskan varannan dag. Men det ska nog ordna till sig.
   Vad gäller guide/reseledarjobbet tycker jag det är så roligt men visst krävs det en hel del-
   Önskar er fortsatt fina dagar i Italien.

 7. Så fina bilder från både dina hoods och gamla stan! Tittade lite extra mot dina hus ikväll när vi kom till Thaiboat, och jösses så mycket folk det var ikväll! Så tacksam att jag bokade bord, annars hade man fått vänta 2 timmar på ett bord ikväll, tänkte inte på att det är pride vecka i stan, fast det borde jag ju fattat som var på schlagerpride i torsdags, haha!
  Vi fick en trevlig kväll i alla fall med god mat och dryck.
  Vilket förarbete du gör inför din resa till Finland, imponerande! Fick du 38 kartor av Viking line? Imponerande!!
  Ha det fortsatt gott!

  1. Tack! Ja, det blev en rejäl promenad i jakten på kartor. Men jag fick ju tag på dem. Nej, så många kartor fick jag inte men en del. Får ta npgra på båten över till Helsingfors också. Visst är det mycket att förbereda med inläsning och annat men väldigt roligt. Jag passerade Thaiboat i går vid 18-tiden och resan då var det kö- Men jag tänkte att du nog bokat bord. Roligt att er kväll blev lyckad. Vi satt ute och åt så vi hade bra koll ner till Thailbao och det såg ut att vara full fart hela kvällen.
   Önskar dig en fin söndag.

 8. En härlig morgonbild från din balkong … njutbart verkligen!
  Förstår att det är mycket förarbete inför en sån här rundresa … du är verkligen duktig! Ska bli såå kul att följa med på den här resan också!
  Önskar dig en fin söndag!
  Kram

  1. Det är inte så ofta jag är uppe/vaken så här tidigt. Men denna morgon var jag det och skönt att sitta ute på balkongen och läsa in fakta. vi har söderläge så vid 10.30 får man flytta in för då finns ingen skugga. Och markisen vi har hjälper inte så mycket.
   Resan till östra Finland och genom insjödistriktet blir också en naturresa. Jag har gjort den privat, men för många år sedan. Du är så välkommen med.
   Trevlig söndag.

 9. Din kommande resa blir säkert intresant. Jag hoppas ni får vackert väder också, för det betyder så mycket. Vädret börjar ju bli litet mer instabilt nu, åtminstone i mina trakter.

  Stockholm, Stockholm, får vi vackert väder så får det nog bli en tur till Stockholm igen. 🙂

  1. Jag tror att det på alla sätt blir en jättefin resa och roligt att besöka denna del av Finland. Och visst önskar vi oss fint väder.
   Vi har här haft fint väder den senaste veckan och med i mitt tycke lagom temperaturer på strax över +20 . Passar mig bra eftersom jag då orkar göra något. Välkommen att höra av dig om du kommer hit.

 10. Åh vilken vacker bild <3 och alla dina jobb resor är ju så roligt. Låter spännande med denna resa oxå ser fram emot att få se 🙂 kram å fin söndag

  1. Tack! Ja, jobbresorna är verkligen roliga men mycket förarbete krävs innan det bär av. Så jobbdag idag.
   Kram och trevlig söndag.

 11. Envishet är oftast en väldigt god egenskap, som i ditt fall idag då du bara skulle ha tag på kartorna. Vilken ambitiös tanke att för hand rita in vad du tycker är värt att se i staden! Imponerad…Minns när vi öppnade lilla finska Okobanken i Stockholm 1986. Hade en idé att tacka varje kund som skickat in en kontoanmälan till oss för att göra det h ela lite mer personligt eftersom inga personliga möten då förekom. Jag satt hemma på kvällarna och skrev små hälsningar…ibland flera hundra om dagen, oops…
  Vet du att nu ser jag mycket fram emot denna din resa till Valamo kloster, det ska bli såå spännande att med världens bästa ciceron följa resan dit. När åker du? Kram

  1. För de som inte varit i Helsingfors eller läst på så mycket innan kan det ju vara bra att få förslag på vad man kan se och göra. Utbudet är ju både stort och varierat. Jag ritar inte in på allas kartor men på en del och sedan på ett annat ark anger jag vad jag föreslagit och adresserna dit. På de kartor jag fick tag på står det mest de finska gatunamnen så jag har här hemma tittat på “Google maps” så att jag nu har kläm på vilka gator det gäller. Finska kan jag ju inte men har lärt mig några termer.
   Kul med minnen från Okobanken, men vilket jobb du hade.
   Vi reser nästa onsdag till Helsingfors så torsdagen tillbringar vi där och övernattar till fredagen. Sedan bär det av österut. Så spännande och roligt. Lite ska jag nig hinna skriva under vägs…
   Kram och tack för uppmuntran.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *