Södermalm Stockholm

Förberedelser och en operationstid .

Så har jag då fått en tid för min höftoperation och det är tänkt den ska ske den 3 mars här i Stockholm på Ortopediska huset som ligger vid Globen. En klinik som är specialiserade på höfter och knän. En remiss skickades hit i september och i slutet av november var jag här på konsultation.  Jag var då beredd på att få argumentera för att få min operation men se det behövde jag inte alls göra.  Röntgenplåtarna talade för sig. Och nu är det min högra höft som ska åtgärdas.Och förberedelserna är igång.

Stockholm. Södermalm. Katarina kyrka Passerar förbi här på väg till Ersta sjukhus där det är dags för förberedelser inför min höftoperation. Jag passerade igår Katarina kyrka och kyrkogården på väg igår till Ersta sjukhus här på Söder. Här väntar förberedelser i form av diverse blodprov inför min kommande operation.Och även utan ev. provtagningar tar jag gärna en runda här. 

Förberedelser

är det en hel del och inte minst att vara i rörelse. Och jag kämpar på. Har gjort så ett bra tag. Ju bättre form jag är i vad gäller kroppen ju snabbare går läkningen. Något jag tackar för eftersom det är 6-10 veckor rehabtid till att börja med. Men med envishet och styrka bör jag kunna fixa detta. Några flygresor får det heller inte bli förrän efter 3 månader. Altså i början av juni. Men det finns ju tåg. Om de går.

Jag har varit i min artrosgrupp här på Söder på morgonen och ska till Ersta sjukhus, på Fjällgatan för att ta blodprover. En fin promenad i sig här uppe på Söders höjder i en gammal miljö. Och den fina utsikten har en som sällskap.

Jag stannar till och blickar in över Stockholm. Gamla stan och Skeppsbron till vänster och City och Norrmalm rakt fram.

Äldre hus i sten och ännu äldre hus i trä kantar Fjällgatan-

I det lite högre, gula huset, Fjällgatan 30 här på höger sida bodde bodde författaren Per Anders Fogelström från 1964 fram till sin död 1998.

Jag närmar mig slutet av Fjällgatan och är framme vid Ersta sjukhus.

Stockholm. Södermalm. Fjällgatan. Ersta sjukhus. Här ör det förberedelser i form av blodprover som ska tas. Ersta sjukhus på Fjällgatan. Här ska jag in och förberedelser i form av diverse blodprover gäller. Deras lab. hör till Karolinska och det är till ett sådant jag ska .Och detta lab. låg då närmast mig. Dessutom en fin promenad hit.

 Stockholm. Södermalm och Per Anders Fogelströms terrass på Fjällgatan. Stannade till här en stund. Nu var förberedelser i form av blodprover tagna.Så var dessa förberedelser i form av blodprover (8 rör)  klara och jag  stannade upp ute på Fjällgatan och Per Anders Fogelströms Terrass. Vacker vy över en vacker huvudstad. Även om det var en bitig vind.

Stockholm är Stockholm. Absolut en njutbar utsikt från Fjällgatan.

En vacker dag var det trots den vassa vinden och. Även kvällen var vacker och med en liten bit av månen som också ville vara med på sista bilden.

Utsikt västerut från vardagsrummet över Hammarbykanalen, kajen och Hammarbyslussen. På andra sidan kanalen delar av Hammarby sjöstad, Fredriksdalsområdet.

Österut ser det ut så här från balkongen. Hammarby sjöstad ligger på andra sidan Hammarbykanalen.

30 svar på ”Förberedelser och en operationstid .”

 1. Stockholm är Stockholm – och Ditte är Ditte! Vackra bilder blandat med vad du ska igenom med förberedelser innan opdagen den 3, så gott att ha ett datum så en kan ha framförhållningen klar.
  Att du skulle vara i för lite rörelse inför operationen tror jag inte på vare sig före eller efter du fick veta att det blir op. Men då är du i takt med det du vill och hur du vill ha det, utmärkt läge. Vad bra att du tillhör en artrosgrupp, mycket bra att hämta där vill jag tro.
  Och du har nu gruvat dig så pass och tycker stilla rehaben verkar jobbig – så klart är den det för en som vill vara igång helst före – men jag tror att det går bättre än du tror, men dina intressena och envisheten som du har så blir det bra det med. Kanske får du “syn på” och upptäcker annat att ta till sig under tiden. Och bäst av allt, det kan gå fortare också. Nu har du flera onter än höften vilket påverkar.
  Du kör väl Uneståhls avslappning? Inte lätt i början när en är “uppåt i kroppen och knoppen” men det kommer efter hand. Ibland tar det längre tid att få till.
  Slut på på peptalk. Bruk det du vill om du vill!
  Varm kram o trevlig helg!

  1. Fina Tove! Tack för fina ord och uppmuntran. Jag är så glad att jag fått ett datum för operationen och nu är förberedelserna än mer i gång. Kroppen har jag ju jobbat med en del och kan bli bättre på det. Och det i sin tur gör att jag efter operationen snabbare kan komma i gång. Du vet ju att stillasittande inte är “min melodi”. Ja, envisheten kan absolut här vara till god hjälp-
   Jo, jag har ju även andra besvär. Men en sak i taget.
   Uneståhl har hjälpt många och även mig i olika omgångar och dags att ta tag i detta igen.
   Tack, Tove! Jag tar gärna emot all pepp kan få och visst använder jag den.
   Varm kram. Önskar dig också en fin helg.

  1. Jag är jätteglad över att ha fått datum och nu äe det en del förberedelser som ska till. Och inte minst att intensifiera träningen för snabbare återgång till det mer vanliga livet. Kämpigt blir det att vara orörlig ett tag men jag är ju envis och smärttålig. Men det finns ju restriktioner för att det ska bli bra resultat. Och de lyssnar jag ju på. Ser fram emot sen.

 2. Fjällgatan, där är det vackert.
  Typiskt turiststråk…
  Antar att det känns att röra sej! Men det är säkert bästa “medicinen”. Du kommer att kämpa på gott efter operationen, det är jag övertygad om.
  Ha en fin eftermiddag! Kram

  1. Fjällgatan är mer ett turiststråk svår , sommar och höst. Nu är det väldigt lugnt här och lika vackert som vanligt. Och en har ju både härifrån och de övriga höjderna på Söder en fin utsikt över den vackra huvudstaden.
   Och att nu även öka på träningen är ju bara positivt för snabbare återhämtning motiverar ju en hel del.
   Tack, har haft en supertrevlig eftermiddag på stan. Vår tisdagspromenad blev idag.
   Kram och trevlig kväll.

 3. Med din envishet kommer du säkert att kunna korta ner rehabtiden =)
  Så skönt att ha fått ett datum att förhålla sig till och flyga utomlands behöver man ju inte göra då det är sommar. Ha en bra fredag och det bet bra i kinderna idag på promenaden.

  1. Jag hoppas och också genom att ligga i nu. TVå veckor efter operationen blir det rehabträning med fysioterapeut och förstås innan jag åker hem. Får träna att gå med kryckor och en del till saker det är viktigt att tänka på.
   Jag är jätteglad att ha fått datum så vill till att jag håller mig frisk och inte har några sår.
   Har varit ute och “stegat” rejält idag och visst bet det rejält i kinderna,
   Önskar dig en fin kväll.

 4. En operation, skönt att det blir av förstår jag, lycka till med detta.
  Fina bilder här ditte, jag tackar så mycket, vackert.

  Ha det fint.

  1. Jag är jätteglad att jag fått ett datum och tiden tills dess blir det en del träning att göra.
   Så promenaderna kommer jag att ta fram tills det är dags. Sen lär jag få “vila in” lite innan det är dags att sätta fart igen.
   Önskar dig en fin fredag.

 5. Så bra att du fått tid för operation, då vet du vad som finns att planera inför. Det kommer säkert att gå jättebra så väl du håller igång innan och säkert kommer att träna efteråt. Själv har jag blivit åtskilligt bättre nu med strukturerad och daglig träning efter att svullnaden i axeln äntligen avtog runt jul, ingen rolig träning men att få mindre smärta är värt det mesta.
  Vilken fin promenad du gick när du förenade nytta med nöje!

  1. Jag är riktigt lättad över detta. Och det är ju himla ordning på allt innan med förberedelser och annat. Det är ju en rutinoperation men eftersom jag har osteoporos så blir det lite knepigt att fästa den nya leden. Men läkarna här är specialister så det ska nog ordna sig- Träning nu är viktig och det gör också att jag snabbare kan komma igång efteråt.
   Skönt att din axel är bättre för den styr ju och påverkar så mycket. Förstår att din dagliga träning gett mycket. Jag har en kalkaxel men med cortisonsprutor i den ett par gånger /år har den varit tämligen smärtfri. Glad är jag för det.
   Nu hade jag ett ärende så lika bra då att ta den vackra vägen-
   Önskar er en fin kväll

  1. Jag går ju dagligen mellan 6 och 10 km och har så gjort länge. Och nu när jag skulle till Ersta på Fjällgatan för provtagning yog jag den vackra vägen dit. Så bra att nu veta när jag ska opereras och det är en hel del förberedelser innan . Inte minst extra träning.
   Trevligt med ett besök i huvudstaden och hoppas du får fina dagar. Vädret ser helt ok. ut.

 6. Åh, så trevligt att du fått operationstid. Förstår att det blir lång konvalescens, men med din envishet så tror jag att du fixar det mycket kortare mot andra som gjort samma op.
  Mysig promenad på Fjällgatan som vanligt förstår jag. En sådan miljö ledsnar man aldrig på.
  Många kramar till dig och Mr B med en önskan om en trevlig helg🥰

  1. Tack, jag är så glad över att ha fått ett datum. Och det är ju en del som ska ordnas hemma innan. Att vara väl tränad innan gör mycket så jag ligger i och har ju gjort det under hösten. Ja, även innan.
   Och när jag nu skulle till Ersta här på Fjällgatan var det ju lika bra att ta den “vackra vägen”.
   Kramar och hälsningar från oss till dig och Ö-

 7. Såååå fina bilder från Söders höjder:-)
  Så min husläkare gått igenom ungefär samma procedur i höstas så ser jag att du också opereras av Capio. Ja alltså inte av företaget utan av läkare som är anslutna till just Capio. De är kända för hur duktiga specialisterna är. Han opererades ju på Capios Orthoklinik på Löwenströmska. Täby hör visst dit. Som jag skrev var han sjukskriven i sju veckor, och efter två månader kunde han gå helt normalt och utan minsta smärtbild. Så din prognos ser lika optimistisk ut som läkningsprocessen han genomgick. Han tycker att han har fått ett helt nytt liv. Håller alla mina tummar och tår att du kan säga precis detsamma i april/maj. Förresten – så är det prick två månader till din operation:-)

  PS. Att vara fit for fight igen i juni är ju helt perfekt – tajmingen alltså:-) DS.

  1. Tack! Och när jag nu skulle till Ersta kunde jag ju lika gärna ta den vackra Fjällgatan. Löwis tar främst patienter utsocknes ifrån och från norra delarna av stan. Men jag vet att Capio Ortopediska huset, vid Globen är jättebra och de är specialister på just knän och höfter. Känns bra att veta att din husläkare var “fit for fight” efter sju veckor. Men med tanke på åldern får jag väl ta till en vecka till.
   Är så glad för dina tummar. För visst är jag lite orolig. Tillstår det. Och det är nu en månad till min operation.

 8. Så skönt att du har fått tid för operation och kan förbereda dig för den. Min svägerska fick för ett år sedan opererat båda höfterna och upplevde en enormt stor skillnad när det var gjort. Visst krävdes det tid av rehabilitering men hon tyckte att återhämtningen gick förvånansvärt snabbt ändå.

  Härliga bilder som vanligt och vår huvudstad är så vacker!

  Kram

  1. Jag är jätteglad över att nu ha fått ett datum och det är ju en del som ska ordnas innan. En del praktiska saker att få hem, olika provtagningar och inte minst extra träning. Och ju piggare och starkare en är vid operationstillfället ju snabbare går rehab. Nu blir det en höft och lite klurigt blir det eftersom jag har osteoporos och den nya leden ska fästas på ett bra sätt. Fint att höra att din svägerska återhämtade sig snabbt. Man har sagt öfr min del mellan 6 och 8 veckor. Och jag får inte flyga förrän efter tre månader. Men envis är jag så jag hoppas på snabbare tid för att kunna ta mig fram-
   Visst är Stockholm vacker och när jag nu skulle till Ersta så valde jag en vacker väg.
   Kram

 9. Så skönt att du fått en tid så att du vet och kan planera. Och skönt med att du tog alla prover idag för det är ett jobb det med att besöka det ena och det andra stället för att få gjort det som skas, det är bra med envishet och ihärdighet som du har. Och vackra vyer fick du, Fjällgatan är så fin.

  Ett år när dotter var hemma från England där hon inte bor kvar, men var en midsommar, vi fick en idé att vara tvärt emot allt att vara i lantliv och vandrade upp och ned på Söder, fotade massor och gick mycket på Fjällgatan och vi var ensamma på de flesta ställena, mycket märkligt i vår största stad men det var så skönt och trevligt. Vi pratade mycket och njöt av allt. Öppet var det lite här och där så vi kunde äta och fika. Tänkte med att har alla i stan ett skärhårdshus, kändes lite så och övriga kanske var på Skansen. Det var annorlunda men väldigt fint. Vi firat midsommar i UK också både i London och i andra större städer och på landet och det varit upplevelser med som är fina att minnas.

  Önskar dig lycka till med allt och du har lite tid innan att promenera och stärka dig och det är lite ljusare nu med en och annan solig dag. Skönt bara det.

  1. Jag är verkligen både glad och tacksam att jag nu fått en tid. Och det är en del att ordna med innan. En hel del grejer ska hem hit som jag får låna som praktiskt ska hjälpa till. Fantastiskt att sådant är möjligt.
   När jag nu skulle till labbet på Ersta passade jag på att ta Fjällgatan dit. Och visst är Stockholm en vacker stad.
   Så fina minnen du har från din och dotterns promenad längs Fjällgatan och i Stockholm och på Södermalm. Sådant en gärna tar med sig vidare i minnesbanken.
   Jag kommer att fortsätta promenera för det ger viss styrka och jag tycker om det och likaså att träna i gruppen där jag går. För ju starkare jag är innan operationen ju snabbare kan jag vara på gång och i farten igen.
   Tack för uppmuntrande ord.
   Önskar dig en fin helg.

 10. Vad gott att du vet op.datum nu!
  Jag känner mig säker på att du fixar detta på alla plan. Nu är du väl förberedd.

  Så vackra bilder! Att fota, är något jag saknar, ska bli fint när jag kan använda båda händerna, nu blir det som det blir🙃

  Önskar dig en god lördag ☀️
  Stor kram!

  1. Ja, det känns så bra. Mycket ska ordnas innan både vad gäller det praktiska och diverse olika provtagningar. Så det är bra med gott om tid. Får hem en leverans med allt som ska underlätta för mig hemma och det är bra
   En fin promenad blev det och lika bra att ta den vackra vägenlängs Fjällgatan när jag nu skulle till Ersta som ligger just där.
   Förstår att du saknar både att promenera, ta bilder och mycket annat. Vet och förstår att läkningen av din axel tar lång tid. Många tankar.
   Varm kram och önskan om en bra lördag.

 11. Bra att du nu fått ett datum för operationen och känner jag dig rätt förbereder du dig på bästa sätt.
  En fd kollega till mig gjorde samma op i höstas och verkar nu ok. Hon jobbar 75% och står och går en del i arbetet.
  Det kommer att bli bra för dig också 🤗

  1. Jag är så lättad över att ha fått ett datum för operationen. Och det är ju en del praktiska bestyr innan med saker som ska hem hit för att underlätta och så inte minst den fortsatta träningen. Jag har gnetat på men kan göra det mer.
   Så roligt att läsa att din kollega gjort operationen och att det redan verkar ok. Kan nog ha envisheten med mig.
   Vet ju att du kämpat på en hel del med din fot- Hoppas och önskar att den nu är mycket bättre.

 12. Så bra att du nu vet precis hur det ser ut i almanackan, en oviss väntan är alltid jobbig. Nu har du en tid att förhålla dig till och kan planera därefter. Jag kan inte tro att det finns någon patient som är bättre förberedd än du inför ingreppet! Tack för fina foton från Fjällgatan, en plats jag inte besökte så ofta under mina år därnere.
  Kram från pörtet

  1. Jag är så glad att jag fått ett datum för operationen och nu är det en del att ordna med. Både det som ska hem hit av det som ska underlätta för mig efter operationen, provtagning och att få kroppen i bra form. Ju bättre form kroppen är i, desto snabbare går rehaben efter-
   Nu när jag skulle till Ersta sjukhus för provtagning tog jag den vackra vägen- Och Fjällgatan är så fin med utsikt över vår fina huvudstad.
   Kram

 13. Så fint att du nu fått din operationstid! Jag är övertygad om att det kommer att bli bra och till sommaren är du i form igen!
  Underbara bilder uppifrån Söders höjder!
  Kram

  1. Ja, jag är riktigt lättad. Läste att du också fått tid för ett ortopedbesök och då är det ju något som händer. TYcker inte du ska behöva ha så ont.
   Jag ska kämpa på så att jag är i form till sommaren. Men har förstått att det tar sin tid. Ligger i nu med träningen så att jag ska vara så väl förberedd som möjligt.
   Tack!När jag nu skulle till Ersta kunde jag ju ta den finare vägen dit och någon brådska hade jag ju inte.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *