Stockholm Utflykter

Fönster och en hyllning – Mer från Uppenbarelsekyrkan

I slutet av förra veckan besökte vi den vackra Uppenbarelsekyrkan i stadsdelen Midsommarkransen iHägersten. (En stadsdel strax söder om Stockholm city som man når med tunnelbana på ca.10 minuter.) Uppenbarelsekyrkan blev invigd i december 1961 och är ”modern kyrka”. Kyrkan i sig tar upp material och former som också skulle kunna användas i folkliga festlokaler. Både kyrkorummet i sig med rymd, fönster och  allt ljus som strömmade in och framför allt den vackra glaskonsten, påtaglig i hela kyrkan, var kanske det som fascinerade oss mest.

Och efter besöket i själva kyrkorummet och nere i kolumbariet stannade vi till i  och runt ”kyrktorget” för att se mer av den vackra glaskonsten. Här, precis som inne i kyrkan, finns  olika fönster som också har med sin symbolik.

Här, helt nära symbolfönstren, har konstnären Cecilia Björsell gjort hyllning till poeten Thomas Tranströmer som verkligen också fångade vår uppmärksamhet. (Hittade tyvärr ingen direkt info om konstnären som nu är aktuell)

Stockholm. Uppenbarelsekyrkan i Aspudden/Hägersten Glaskonst. Ett fönster skapat av Ralph Bergholtz. Det blå fönstret har namnet ” Ni ska bli människofiskare”, en gåva  från Ralph Bergholtz till Margit Sahlin, den första kvinnliga kyrkoherden i Sverige. Ralph Bergholtz har skapat detta fönster liksom all glaskonst som finns här i Uppenbarelsekyrkan.

De fönster

som finns runt ”kyrktorget” är också skapade av Raph Bergholtz och har sin speceilla symbolik. Fönstret på bilden här ovanför;  ”Ni ska bli människofiskare” fanns tidigare i Margit Sahlins bostad men skänktes hit till kyrkan när hon avled. Bakgrunden till motivet i fönstret är lärjungen Petrus kallelse.

Fönstren, var för sig, är  fyllda av symboler men man kan givetvis också se dem som en helhet med stegrad färgintensitet. Den ursprungliga tanken med symboliken var en vandring från den öppna samvaron i samlingssalen in mot altaret i kyrkorummet. Och den tanken finns kvar i den nuvarande placeringen i Uppenbarelsekyrkan.

Dessa sju fönster  blev skänkta till Hägerstens församling och Uppenbarelsekyrkan i mars 2019 och blev uppsatta i juni 2020.   På den ursprungliga platsen var de belysta av dagsljus men är här belysta av el.

Stockholm. Uppenbarelsekyrkan i Aspudden. Fönster med symbolik skapade av Ralph Bergholtz. Dessa sju fönster kommer från S:ta Katarinastiftelsen, en stiftelse som blev grundad av just Margit Sahlin. Tanken var att stiftelsen skulle  medverka till att utveckla och stödja kvinnor inom Svenska kyrkan.

Sju fönster och deras symbolik

1. Det vita fönstret. Trons fönster. Ingen färg, bara ljus och en blå kristall; Kristus, trons nedslag

2. Bebådelsen. Ett ljusblått fönster ska symbolisera  Marias renhet; bebådelsens lilja, andens duva och längst ner en kalk fylld med lidandets blodröda färg.

3. Födelsen.  Mörkare blå bakgrund och  stjärnan lyser över Maria i blå mantel och Jesusbarnet klädd i i röda kläder. Över modern och barnet finns en blodröd kil som antyder ett lidande som ska komma.

4. Lidandet. I fönstret finns en pelare där Jesus gisslades samt den blodiga törnekronan, härskarspiran – den stav man slog Jesus med och den blodiga manteln som soldaterna hängde  över Jesus.

5. Korset, ett halvt kors. Under korsarmen finns taggar och blod.Mänskligt lidande inneslutet i Kristus lidande för oss. Och över alltihop den blå tidlösa himlen.Ljust blått symboliserar i västvärlden ofta tro .

6. Uppståndelsen. Längst ner i detta fönster finns en sten som är undanskjuten och ljus kan strömma in i graven. Även här finns den blå tidlösa himlen med.

7. Nattvarden Här i fönstret finns en vinrankor som klänger över XP, Kristusmonogrammet. Det är  klasar med röda, gröna och gula druvor.

Spegelöga

är en ”homage”,  en hyllning, till det lekfulla och symboliska hos poeten/författaren Tomas Tranströmer.  En hyllning utformad av konstnären Cecilia Björsell. Konstverket är gjort av en trädstam och hat som Tomas Tranströmer en tentakel upp mot det högsta. Och i mitten av stammen finns ett Spegelöga genom vilket man kan se världen, andra och sig själv. Att Tranströmer hade en stark känsla för naturen visar trädstammen men också de fem små djurfigurerna som gömmer sig i och på stammen. Stammen har också ett sår, sårbarheten. Runt stammen slingrar sig också citat från Tomas Tranströmers dikter. Citat som handlar om skog och träd.

Stockholm. Uppenbarelsekyrkan. En annan typ av fönster men i form av en trädstam. En hyllning tll poeten/författaren Tomas Tranströmer gjord av konstnären Cecila Björsell Tomas Här en helt annan typ av fönster. Ett fönster som är en trädstam. En hyllning till poeten/författaren Tomas Tranströmer.

Ett spegelöga där man kan se sig själv och andra. Här kom min kamera och några fingrar med. (För övrigt en bild jag tycker blev bra)

Djuren, skogen och naturen var viktiga för Tranströmer så på stammen finns några olika djur. Här ett par ugglor.

 

30 svar på ”Fönster och en hyllning – Mer från Uppenbarelsekyrkan”

  1. Väldigt vacker hyllningsskulptur! Tranströmer var nog en bra poet…. naturligtvis .. Bara det att jag är ingen poesimänniska.
    Men skulpturen… Wow, så vacker.
    De olika glasrektanglarna med innebörd vore också kul att se i verkligheten.
    Jag har mycket att gör i Sthlm, när jag kommer dit. Kanske vore bäst med en soloresa. .. Kan ju inte begära att andra vill åka kors och tvärs.
    Ha det fint! Kram

    1. Nej, poesimänniska behöver man inte vara. Jag är förtjust Tomas Tranströmer och inte minst de metaforer han har i sina texter. Jag slår mig gärna ner på bänken här vid hans grav på Katarina kyrkogård en stund när jag passerar.
      (Vad gäller poesi så beror det på hos mig, men jag läser gärna Fröding, Ferlin, Hjalmar Gullberg och en drös till. Beror lite på.)
      Konstverket här med stammen är verkligen fascinerande och passar fint här.
      Kommer du hit till Stockholm så är det trevligt med en tur hit.
      Ja, kommer du ensam hit så hänger jag gärna med dig.
      Ha det fint du också.
      kram

    1. Visst är de! Både dessa utanför kyrkorummet och de som finns i det.Ljuset och ”rymden” är påtaglig. Inte direkt så vanligt i kyrkor som ofta är tämligen dystra.

  2. Så vackert ,-)
    Intressant att läsa om deras symbolik.
    Hyllningsträdet till Tomas Tramströmer, så fint!.
    Ska nu in och kolla in Tranströmer lite mer ,-)
    Vilken upplevelse med så mycket tjusigt och alla färger.
    Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

    1. Jag är fortfarande tagen av denna vackra glaskonst och att det var så mycket ljus som kom in i kyrkan. Höga, stora fönster med stort ljusinsläpp.
      Väldigt fint också med hyllningträdet till Tomas Tranströmer och symboliken där.
      Ha det fint du också.
      Kram

  3. Vilken fantastisk glaskonst och så vackert med alla dessa färger. En mycket intressant och spännande kyrkobyggnad minst sagt. Vi har ju oftast en bild av hur en kyrka ska eller brukar se ut men det fungerar alldeles utmärkt att tänka utanför boxen.

    Kram och god måndagskväll!

    1. Jag tycker många gånger att kyrkor kan vara ganska dystra och mörka. Inget man alltid blir så glad av att komma in i.Men här var det ljuset, rymden i kyrkan och den vackra glaskonsten som tog plats och lättade upp.
      Väldigt roligt att man tänkt i ljusa banor.
      Önskar dig också en trevlig kväll.
      Kram

    1. Helt fantastiskt! Både ljuset och den vackra glaskonsten. Har inte tidigare sett motsvarande i modern tappning. Akustiken här är outstanding och många stora artister och körer brukar ha konserter här. Ska absolut gå på en. Har bara inte tänkt på det utan mest varit i konserthuset och Katarina kyrka här på Söder liksom i Storkyrkan.
      Hoppas du hittar någon bok som känns bra.
      Stor kram

    1. Visst kan man! Jag är fortfarande tagen av både kyrkan och inte minst all vacker glaskonst som går igen på många ställen.
      Kul att du hängde på.
      Trevlig kväll.

    1. Jag tycker ofta att kyrkor är mörka och dystra och att det vilar något tungt över en del av dem. Men detta var något helt annat. Mycket ljus, vacker glaskonst och rymd. Väldigt vackert. Som en stor festsal. Kul att du var med.
      Stor kram!

  4. Alltså glasmosaikfönstren är ju såååååå vackra. Vi var där 2017, och då fanns inte fönstren än. Så kul att få se dom nu hos dig. Gillar att de inte är ett dugg ”religiösa” i sig, utan skulle kunna stå som glasutsmyckning nästan var som helst. De är fantastiskt fina.
    Trädet är roligt det också, men inte riktigt i klass med fönstren.
    I Ullna Park, ett relativt nytt område vid Ullna sjön hyllas också Tranströmer i form av rostiga vertikala och horisontala skyltar med texter från hans dikter.

    1. Nej, dessa fönster här ute kom ju inte förrän 2019 och blev installerade 2020. Men de gör sig verkligen här.
      Just detta med att det inte känns religiöst gillar jag också. Man kan ju ha en helt fri tolkning. Hela kyrka är på det sättet. Ljus och med mycket rymd och så dessa fantastiska glasmålningar.
      Att komma upp i glasmålningarnas klass är svårt men jag gillad trädet och hyllningen till Tomas Tranströmer som jag gillar.
      Skulle vara roligt att se dessa skyltar i Ullna med texter från Tranströmer. Får bli vid tillfälle.

  5. Tack för titten säger vi av all vacker konst, vilka färger och vilka fönster!
    Sista bilden med ugglan är jättefin.
    Hoppas du haft en fin dag!
    Stor Kram!

    1. Det var en upplevelse att vara här. Färgerna, ljuset och givetvis den fantastiska glaskonsten. Och man kan ju se och tolka glasmålningarna som man vill och utan att vara direkt religiös. (Och det är jag inte direkt.) Vet att kyrkan har en fantastisk akustik så hit skulle jag gärna gå på konsert. Vet att bl.a. Carola har haft julkonsert här i kyrkan.
      Var också förtjust i hyllningen till Tomas Tranströmer. Så läcker.
      Många tankar och en varm kram

  6. Fantastiska färger! Vid sjukhuset i Malaga ligger det en modernare kyrka och jag har npgra gånger stått i entrén och kikat in på de vackra glasverken de har, påminner om dem du visar.

    1. Hela kyrkan var en upplevelse att se och inte mins denna fantastiska glaskonst. Kyrkan i Malaga har jag besökt och den kan påminna lite om denna, men känns betydligt mer religiös inuti.

    1. Glaskonsten är verkligen magnifik. Väl värd att se. Hyllningen till Tranströmer i form av trädstammen kan vara knepigare att ta till sig. Men jag tyckte den fint speglade honom.
      Önskar dig också en trevlig dag och kanske regnet drar vidare.
      Här är det mulet men långpromenad och lunch med vänner väntar.

  7. Glasrektanglarna är otroligt vackra och så fint när de står där på rad. Spegelögat är också mycket vackert och fantasifullt. Kanske en lite ovanlig konst i en kyrka med definitivt mycket tänkvärt. Kram

    1. Jag fascinerades både av glaskonsten inne i kyrkorummet men även av dessa fönster utanför på ”Kyrktorget”. Ett torg men inomhus.
      Tomas Tranströmer tycker jag om och har läst en del av honom så trädstammen här var verkligen en fin hyllning till honom.
      Uppenbarelsekyrkan här hör inte till de ”vanliga” utan den är så mycket mer; inkluderande, ljus och öppen så just därför tyckte jag att det var font med stammen här.Men visst är det lite ovanligt med denna typ av hyllning/konst i en kyrka.
      kram

  8. De skimrande färgerna, ljuset, så otroligt vackra. Tack för beskrivningen av de sju fönstren, den gav fönstren en helt ny dimension. Så mycket vacker konst i denna kyrka.
    Kramen

    1. Jag var och är helt fascinerad av denna glaskonst. Roligt att se dessa fönster utanför själva kyrkolokalen där de också ga glädje och ljus.
      Vad gäller de sju fönstren kan man ju tolka dem som man vill utan religiösa tankar eller bara njuta av dem just som konst.
      Roligt med så mycket fin konst samlad på ett ställe.
      Kram

  9. Sådant där glas är ju riktigt vackert, måste ju ta lång tid att få till ett sådant, fint blev det ju verkligen.
    Kyrkor brukar ju ofta ha något sådant om jag inte är helt ute och cyklar nu.
    Fint som sjutton.

    SV: Knappast troligt att de inför covid-pass i skolan även om det nog hade varit det bästa för att motverka smittspridningen.
    70 av kidzen vaccinerades ju på skolan med föräldrarnas tillstånd, alltid något.

    Ha det fint Znogge.

    1. Glaskonsten här är verkligen vacker och även ljuset är så påtagligt. Hela kyrkorummet lystes upp och likaså dessa fönster utanför kyrkolokalen var så fina. Ofta finns det ju glasmålningar/glasfönster i kyrkor men de bukar ofta vara ganska dystra och också ganska små.
      Hoppas nu att du och fru Guldkrycka håller er friska. Här vet jag en del privata skolor som infört kovidpass men tror inte de kommunala gör det.
      Ha det fint du också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *