Spanien Torrevieja

Folkfest i Torreveija – “Feria de Sevillanas”

Igår inleddes här i Torrevieja en folkfest, “Feria de Sevillanas”  (program via länken)och som pågar fram till söndag den 27 maj. Förr kallades den för “Feria del Mayo” men efter en del trassel förra året med olika tillstånd som inte sökts blev den av i oktober.  Och i oktober är det inte så lämpligt med en majfest. (Kanske fanns även andra orsaker till att majfesten inte blev av som tänkt) Fest är i alla fall  trevligt och detta är här verkligen en folkfest. Igår invigdes det hela och det var både “fest, folk, fart och fullspikat”. Givetvis ville vi inte missa invigningen.

En vacker onsdagskväll blev en bra start för denna folkfest i Torrevieja "Feria de Sevillanas.En vacker kväll var det och som gjord för en riktigt folkfest. Och folkfester här i stan kan det vara året runt.

Folkfest – “Feria de Sevillanas”

invigdes klockan 21 med tal och då har solen inte gått ner och sedan skjöts det upp fyrverkerier. Men eftersom mörkret ännu inte lagt sig framträdde inte fyrverkeripjäserna så tydligt mot himlen som fortfarande var ljus.

 

Gott om besökare  i alla åldrar  och stämningen var uppsluppen. Här på “tivoliområdet” (allt nerplockat för folkfesten)  fanns gott om tält uppsatta spm tillhandhöll både mat, dryck och givetvis dans. Sevillanas. Mycket folk och uppsluppen feststämning. Och alla vackra klänningar, “traje”.  (Mer om dessa finns att läsa här.)

Många festsugna denna onsdagskväll.

En he del mat och dryck finns att inhandla. Men här bör man verkligen se upp med priserna. Saker och ting blir lätt extra dyra. Stort urval är det i alla fall av allt och extra energi kan behövas innan man svingar sig i dansens virvlar.

En folkfest innebär ju också mat och dryck i rikliga mängder. Toerrevieja bjuder (nåja man får köpa) på ett varierat urval.

Här är det alltså dansen “sevillanas” som gäller. Det är en sorts “flamencodans” som främst dansas i södra Spanien och i trakterna runt staden Sevila. Men det är också en folkdans som är populär både inom Spanien och utanför landets gränser. Man kan dansa den i par eller enskilt och dansen har en stolt hållning. Höga armrörelser, speciella handledsrullningar och dansstegen är viktiga. Och precis som “flamencon” är sevillanas en dans som är teatralisk. Här uttrycks känslor.

Alla är välkomna att vara med. (Jag avstod dock  igår.)

Stolta och glada tjejer på väg mot ett av dansgolven.. (Finns många)

Även de allra minsta är klädda för att vara med. Observera skorna som har små klackar. (Syns inte på bild)

Kvällen var lika vacker när vi ett par timmar senare  traskade hemåt längs havet.

 

 

34 svar på ”Folkfest i Torreveija – “Feria de Sevillanas””

 1. Vilken trevlig och folklig fest! Lite synd att du inte gav dig upp på dansgolvet men jag hade nog också avstått… Härliga bilder som vanligt!

  Kram och ha en bra torsdag!

  1. Jag hade lust ett tag att testa, men kroppens nuvarande skick gör att jag avstår. (Nåja, inte bara det…)
   Det är roligt att ta del av detta och vara på plats. Och fint att alla åldrar är med.
   Kram och trevlig kväll.

 2. … “eller folkligt, festligt och fullsatt”, som vi också säger. 🙂
  Visst är det härligt med fest. Man bör ta vara på alla tillfällen. En färgfest också att titta in till dig. Trevligt som alltid.
  Ha det riktigt gott!
  Kram Mia

  1. Visst är det! Och så god stämning! Jätteroligt att få ta del av detta.
   Hoppas du har det riktigt bra.
   Kramar och tankar till dig.

 3. Det brukar vara fart och fläkt på de festligheterna. Tyvärr missar vi dem denna gången, så det var extra roligt att få se dina fina bilder!
  Stor kram och saknar dig!

  1. I oktober missade vi, så nu får vi ta igen det. Jättetrevligt var det. Och härlig stämning.
   Saknar dig också.
   Njut på hemma och vi ses igen.
   Stor kram!

 4. Hej Ditte!
  Jag älskar den dansen sevillanas!! Tänk så smärt och smidig man blivit om man börjat dansa den när det fanns möjlighet. Ignacio och jag gick ju ofta på Tercera edad ( 3:e åldern ) bakom Carrefour…Ocio eller vad glashuset heter. Där dansades det…ofta bara en man och 9 kvinnor men som HAN dansade…så vackert!!
  Suck! Vackra klänningar!!!
  Tack för i dag…hoppas du hittade Tila!
  Kramar!! P ♥♥

  1. God afton!
   Jag tycker det är så roligt att se på och blev igår inbjuden till att vara med. Men kroppens “form” är inte den bästa och min klädsel igår tyckte jag inte passade in.
   Har tänkt på er när jag passerat “glashuset” och då har dte ibland varit sevillanas på gång. Ja, en man och nio kvinnor. Då fick han jobba.
   Stort tack själv för idag och “tila” hittade jag. Vet nu också att det är lindblomste. Har tagit ett par koppar till. Utan isbit.
   Stor kram från oss.

    1. Vilket bra namn och teet passar mig prefekt.Stort tack för tipset. Tänker extra på dig nu med detta te.
     Stor kram!

 5. Härligt med folkfest! Vi borde bli bättre på sådana också här uppe i Norden, men kanske det har med temperament och värmen att göra? För visst firar man allt mellan himmel och hav och håller fester oftare där du befinner dig än här uppe? Har det för mig i alla fall. Den sötaste lilla flamencodansös jag har sett någonsin. Med vita skor också.
  Tack för att du tog oss med på fest Ditte!

  1. Så är det! Här firas det mycket. Extra roligt tycker jag det är att alla – gammal, ung och “miniorer” (bebisar) är med. Det blir en trevlig blandning och inte så uppdelat efter ålder som det ofta är uppe i Norden. Jätteroligt att du var med.
   Men i kväll vilar jag mig i form.
   Kram

 6. Åh, där fanns mycket fint att hämta eller fästa ögonen på!
  Det är SÅ kul att titta på dansare. Och de små invigs tidigt, så söta.
  Mycket mat och goer mat, såg jag. Var det inte friterade bläckfiskringar där, på en bild? Mums.
  Första bilden och så den sista förstås, var trolska.
  Stor kram!

  1. Det gjorde det verkligen! Ögonen gick nästan runt. Vad som är så trevligt här är att alla, helt oavsett ålder, är med och alla har trevligt. En hel del skaldjur fanns att tillgå och visst var det fritterade bläckfiskringar som fanns med bland godsakerna.
   Det var en väldigt vacker kväll och det var verkligen trelvigt.
   Stor kram

 7. Fira ska man göra ofta, och spanjorerna verkar vara bra på det! Härliga bilder från festen, och så kul med både mat och dans därtill!
  Må så gott!!!
  Kram!

  1. Visst ska man! “Fiestor” är trevligt. Här, som i många länder söderöver, är alla åldrar med och det är inte så uppdlet som hemma. Alla kan vara med.
   Visserligen får man se upp med priserna här i tälten, tenderar att bli dyrt, men ser man upp så är det helt ok- Bäst att kolla innan vad man betalar för. Annars brukar man inte alls här behöva göra det
   Ha det bra du också-
   Kram!

 8. Jag älskar den festen! Vi har varit där en gång i maj och så förra året då vi även såg invigningen på kvällen med alla fyrverkerier! Så roligt att se alla dansare både professionella och de mera lekmannadito! Mysig stämning också i de små tältbarerna.

  1. Visst är den trevlig! Och extra roligt med alla åldrar som är med här under kvällen- Vi missade i oktober förra året men har varit med andra år då den varit just i maj. Jätteroligt att se alla dansare och många “amatörer” hängde på. Jag blev erbjuden en kurs men avstod…Men återkommer. En trevlig kväll blev det.

 9. Spanjorer kan det där med att festa loss oavsett var fiestan kallas eller när den hålls. Å du, lika bra att det inte var totalt mörkt, för då hade dina kalasbilder kanske blivit aningen sämre. Nu är dom helt underbara:-)
  Skrattade gott åt den lilla tjejen med “polkagrisdräkten”. Det ska helt klart böjas i tid och traditionen ska föras vidare. Men när jag såg klänningen tänkte jag på marknader på Costa Blanca där de säljer dessa prickiga klänningar i alla möjliga varianter.

  1. Lite fest så här piggar upp och stämningen fram på kvällen ökar- Kul att alla åldrar är med. Här är det ju inte direkt så uppdelat åldervis som hemma. Bilderna blev riktigt lyckade och jag tror viss stämning kunde skönjas.
   Den lilla tjejen var för söt och är det fest så är det- (Mamman gav tillstånd till att jag fick fotografera henne och jag skickade henne sedan fotot.)

 10. Hej, tack för alla fina bilder på vackra människor i vackra klänningar och småflickor som är söta som socker! Älskar färggranna kläder och danser som verkligen visar vem du är, inte bara hasa omkring på golvet som man gör i mitt fäderneland Finland. Tango, javisst, men särskilt eldig har den då aldrig varit. Inte är den svenska buggen heller särskilt eldig, lite hopp och skutt o snurr, säger jag som är avis över att inte behärska bugg särskilt bra.
  Karnevalstämning ser det ut att råda, och jag förstår att listiga handlare passar på att salta priserna så man får lite mer i egen ficka. Detsamma gäller ju på svenska marknader. Folk går dit för att fynda, men pyttsan, det är nog helt fel ställen att fynda på. Önskar dig en skön helg bland yra festivaldeltagare! Kram

  1. DEt är roligt att vara med och ute dessa kvällar. Och feststämning råder. Alla är också med- från de yngsta till de äldsta- Här är det inte så uppdelat åldersnässigt som hemma vilket jag uppskattar.
   “Sevillanas” är en eldig dans och med mycket uttryck. Jätteroligt att se på. Och man kan få lära sig några grundsteg här också. Färgglada klänningar och dräkter är det och roligt att se dem.
   Vad gäller bugg har jag inte hittat rätt takt där, men jag har inte riktigt gett upp. I övrigt gillar jag dans.
   Önskar dig ockeå en fin helg och att det ljuvliga vädret stannar kvar.
   Kram!

 11. Härligt med festligheter igen 🙂 Jag ser mest fram emot dom vackra hästarna, dom är så oerhört ståtliga (och en del söta pyttevarianter finns ju också med 😉 ) Men dom tjusigt klädda kvinnorna, männen och barnen är ju också härliga att skåda 🙂 Och maten, såklart. På senare år har dom haft vettigare priser och prislistor uppsatta. Jag hoppas och tror att lurendrejeriet med priset på käket är över.

  1. Visst är det! Och hästparaden seer jag också fram emot. Kul att se både upträdanden och de mer informella danserna som pågick lite varstans.
   Såg att det var tydligare prissättning i år men hörde några som klagade på att de fick betala för mycket. Men sökert är det numer mycket bättre- Annars handlar ju inte besökarna.
   Önskar er en fin fredag. Och vädret är ju lysande!

   1. Såg igår att det hade blivit sämre med “öppen prissättning” i år igen, och läste att flera har fått betala överpriser. Trist att det vände åt det hållet , såg betydligt bättre ut ifjol på den fronten.

    1. Vi hörde ju att spanjorer också klagade på prissättningen och inte ville betala överpriser. Trist, för man ska ju inte ehöva vara på sin vakt. Hoppas det kan återgå till prissättningslistorna som var i oktober.

  1. Jag var åskådare denna gång. Men kanske blir det att jag testar….
   En trevlig “feria” är det.

 12. Vilken härlig fest och så mycket fina klänningar. Det är alltid roligt med folk och fart. Vädret ser ju också fint ut. Och jag kan tänka mig att dom kan ta bra betalt på ett sånt ställe, det ser ju gott ut . Ha det bra och en skön helg önskar jag dig.

  1. Det är roligt att ta del av de festligheter som finns här. Roligt också att alla åldrar är med. Kul med dansuppvisningarna och man kan även själv få lära sig några grundsteg.
   Vädret är fortsatt fint och jag förstår att det är så hemma också. Hoppas det består hos er också.
   Trevlig helg!

 13. Att traska hem efter en sån fest måste vara lycka, de verkar ta vara på livet på ett helt annat sätt än ni nordbor!
  ,-)) Allt ser härligt ut!
  Ha det kanon.
  STOR KRAM Primrose ,-)

  1. Här är alla med, både ung som gammal och väldigt gammal- Alla har och får plats. En vänlighet och generositet finns hela tiden med. Och gkädjen.
   Jag gick hem med ett leende på läpparna.
   Stor kram till dig.

  1. En härlig fest är det och med “klackarna i taket” – mer bildligt kanske. Här är alla åldrar med. Nej, inte ett dugg farligt. Inte vad jag vet…
   Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *