Stockholm

Folk i farten – Skön försommarkänsla i april

Gårdagen var verkligen generös och  bjöd huvudstaden åter på strålande väder och skön försommarkänsla. Och det redan i slutet av april- Även de mer kyliga vindar som ibland varit i sällskap tidigare med det fina vädret hade dragit sig undan. Temperaturmässigt var det hemma hos oss igår dryga +20 grader. En långpromenad, i långsam takt blev det. Och visst var folk i farten på olika sätt. Mer och mindre.

Gott om folk i farten var det helaa dagen och kvällen längs vår kaj här i Norra Hammarbyhamnen på Söder,Gott om folk i farten under hela dagen. Här hemma på kajen hos oss. (Fler var det i rörelse men de kom inte med på bild från balkongen.) 

Folk i farten

var det och på olika sätt. Och med mer eller mindre fart. Många var de som slog sig ner på gräsytor, bänkar, stenar och längs kajerna. För egen del njöt vi av en god långfrukost i lä på den icke inglasade balkongen och såg folkvandringen längs kajerna. För mig blev det dags för den dagliga rundan och jag lät fötterna bestämma rutten. Inte helt oväntat styrde de mig mot koloniområdena längs Årstaviken.

Tar man sig upp  här, en bit från vattnet så är det gott om plats och man slipper både  de flåsande joggarna som rör sig närmare vattnet och cyklisterna. (Cyklister som på den smala grusvägen närmast vattnet tror att de deltar i ett cykellopp. De ska rätta hastigheten efter de gående men detta självklara har fallit i total glömska. Dessutom finns rejäla cykelbanor längs Ringvägen som de kan nyttja. Jodå, jag cyklar också gärna men inte här längs vattnet.)

Folk i farten har det varit vid Eriksdalslundens koloniområde på Södermalm. Vårbruket är långt kommet. Här i koloniområdet vid Eriksdalslunden,ett stenkast från de trafikerade Ringvägen,Skanstull och Eiksdalsbadet har det varit folk i farten som gjort i ordning sina trädgårdar.

Denna dag kändes det som skön försommar och jag tänkte tillbaka när jag gick här och längs med Årstaviken i januari och redan då letade vårtecken.

Picknick i det gröna vid Årstaviken. Kanske inte den lugnaste platsen för just här vid grusvägen brukar det vara fullt av folk i farten som joggar eller cyklar snabbt Picknick i det gröna. Kanske inte den mest rofyllda platsen för det. För på grusvägen är det verkligen mycket folk i farten.

Mer folk i farten

än det brukar vara är det här längs Årstaviken denna vackra tisdag.  En hel del även i vila. Men nu är det Coronatider och  många har anammat detta med promenader och att ses ute. Och ska man röra sig kan man ju göra det i trevliga omgivningar med en och annan paus.

Här har man slagit sig ner för att sola.

Lite varstans såg jag att man satt upp sina pallkragar (odlingslådor) och verkar redo för vårsådden.

 Bryggan, alldeles vid restaurang Skrovet, hade också sina besökare.Och man sitter “på  distans”.  (Skrovet i sig har öppet helger nu i april och länken visar dem och deras meny)

En hel del folk i farten var det på gräsytorna övanför koloniområdena. En hel del folk i farten, i alla åldrar, var det på gräsmattorna ovanför koloniområdena. 

Visst blev det även ytterligare en sittning på balkongen.

Och eftersom jag inte ska vara i solen slog jag mig mer i lä, i skuggan, intill ena väggen. Och visst var det nu  på sena eftermiddagen än mer folk i farten längs vår kaj. En del i rörelse och andra i mindre rörelse.  Men kvällssolen verkar locka till utevistelse och detta blir till ett skådespel för oss. Här  på kajen är vi ganska bortskämda  med att det är viss rörelse  hela året och under den varmare tiden än mer.

Norra Hammarbykajen, Södermalm. Folk i farten - på olika sätt. Folk i farten. Några har tagit med sig stolar, andra sitter på kajen och en del går. Jodå, det finns gott om joggare också. 

Jag tittar snett över kanalen och ser att en av uteserveringarna  i Hammarby Sjöstad/Södra Hammarbyhamnen som har kvällssol är välbesökt.  Och många har även här slagit sig ner på kajen med god distans.

 

Nedanför oss kommer en paddlare glidandes. Funderade genast på om han tagit sig genom Hammarbyslussen. Men jag hann inte fråga.

Tittade bort mot restaurang Thaiboat. Här har man glesat ut bland borden utomhus och man tar in betydligt färre besökare. Men av gäller avstånden i kön så kan jag ha synpunkter. Tycker de väntande står väl tätt.

Vi satt länge kvar på balkongen och en kofta kom på.  Men är det en vacker kväll så är det. Och den tar vi gärna till vara. 

34 svar på ”Folk i farten – Skön försommarkänsla i april”

 1. Härliga vårtecken och vad skönt att ni fått så fint väder. Hjälper till i vår situation.
  Kan fortfarande inte ta in att man inte håller avstånd. Hoppas det går bra. Här i UK är det så viktigt.
  Njut av vårens ankomst!

  1. Just nu är det som sköna försommardagar och även idag +20 så vi njuter till fullo och många med oss. Visst är det viktigt med avstånd och jag tycker överlag att man är bra på det. Men det är nog mer de yngre som inte kommer ihåg vikten av det. Jag är ju ute väldigt mycket och rör mig och tycker att man i stort sett är bra på detta med avstånd . Men visst finns undantag. Vi sitter nästan varje dag på någon uteservering och inga problem där med glest mellan borden och avstånd. Skulle någon komma för nära så säger jag till. Men som du såg av bilderna från kajen så håller man avstånd. Tyvärr inte i kön här till Thaiboat.
   Men det är så befriande att kunna röra sig och bra för knopp och kropp.
   Ha det fint du också.

 2. I Umeå har fyra restauranter anmälts för trängsel.
  Personligen skulle jag aldrig besöka ett ställe med för mycket folk i dessa tider.
  Håller mig förstås mest hemma fortfarande med tanke på mina omständigheter.
  Tack för en solig promenad.
  Fint väder i norr också.

  1. Jag tycker det är bra att restauranger genast få stänga om de inte följer de riktlinjer som finns.Bra där av Umeå. Jag har förstått att några fått stänga här också men det kunde vara fler- De flesta jag passerar sköter det bra men sedan är det nog knepigare på en del håll i köer och så. Vi slår oss då och då ner på en del uteserveringar men väljer bara dem där det är gott om plats. Förstår att du inte kan komma så långt ännu men önskar och hoppas att du blir bättre för var dag.
   Härligt att ni också har sol.
   Ha det så bra du kan.

 3. God eftermiddag!
  Härligt att få följa med på din promenad och fina bilder därtill. Jag har suttit i solen en stund idag vid pooldäcket. Längtan då blev Torrevieja med ett glas 🍷 och en cigarett. Kanske tur att jag inte kunde åka dit. Lättare att vara utan cig här hemma. Måste erkänna att jag känner en viss stress att inte kunna träffa vänner . Reagerade på kön vid Thaiboat. Vi ligger ju illa till med viruset här i stan p g a alla pendlare till din fina stad. Ha det gott och många avståndskramar till dig och Bosse🥰

  1. God eftermiddag! Här är det full fart nu på kajen och det hela dagarna. Många jobbar ju hemifrån och tar dagliga promenader och passerar då här. De flesta här, tycker jag, håller bra avstånd men jag noterade särskilt att det inte var så på Thaiboat i kön. Däremot är det glest mellan borden där och det är positivt i sig. Nämnde det för dem idag när jag gick förbi och de hade när jag kom tillbaka satt ut streck för kön. Bra så. Viktigt att hålla avstånd. Visst är det trist att inte direkt kunna träffa vänner. Vi har några vi promenerar med och det är trevligt att sitta på en uteservering. Och det gör vi ju.
   Kram till dig från oss.
   Ha det så bra du kan.
   Avståndskramar

 4. Underbara bilder från en fin promenad <3 men vad är det folk inte förstår när dom inte kan hålla avståndet???
  Kram Ditte

  1. Tack! Ja, detta undrar jag också. Men jag påtalade bristerna ang. kön och idag fanns det markeringar på kajen. Skulle inte behövas men jag tror de yngre tror de är odödliga. Överlag tycker jag att avstånden hålls ganska bra. Men myndigheterna som ska se till att reglerna följs är mesiga och kunde ju i stället stänga ställena. Och det med omedelbar verkan.
   Kram och trevlig kväll.

 5. Jag tycker det verkar lite si och så med avstånden på uteserveringar men i parker och naturområden fungerar det bättre. Vädret har verkligen varit fantastiskt både i går och i dag. Här ska det visst bli svalare till helgen men jag hoppas på att det inte stämmer.

  Kram och god kväll!

  1. Vad gäller Thaiboat och de flesta uteserveringar här så är avstånden nu mellan borden oftast helt ok tycker jag.. Idag gick jag förbi Thaiboat och påpekade de dåliga avstånden i kön i går.Och se! Senare idag fanns det linjer på kajen om var man skulle stå.
   Det sköna vädret gör mycket till och här var det riktigt mycket folk längs vattnen och kajerna igår och även idag. Morgondagen ser lovande ut och det tackar vi för.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 6. Ja, vilken dag det var igår, och nästan ännu varmare idag? Underbart!
  På Piren igår så flyttade servitrisen på ett par som satt för nära varandra, bra så!
  Men jag är rädd att fler och fler gör som kön till Thaiboat, glömmer bort avstånden, hoppas jag har fel!
  Hoppas du haft en toppendag även idag!
  Kram!

  1. Visst är det skönt med värmen. Och även i morgon ser det lovande ut. Vad gäller Thaiboat så pratade jag med dem idag och och nu finns streck på kajen där kön ska gå. Bra så. Och inom restaurangområdet som även är på kajen så är det bra med avstånd. Fint att det var så också på Piren. Jag tycker nog annars att de serveringar som inte sköter sig med avstånd ska få stänga på en gång.
   Överlag tycker jag detta med avstånd hålls bra. Men inte hos alla.
   Vi har haft en toppendag idag också. Hoppas du också haft en behaglig dag.
   Kram

  1. Förstår att du längtar ut. Kan ju inte vara nyttigt eller bra att inte få komma ut. Här är det nu mer folk än vanligt ute och det är ju bra både för kropp och knopp. Och något man rekommenderas att vara. Givetvis med avstånd.
   Ha det så bra ni kan.
   Kram

 7. En skön promenad med många vårbetraktelser … trevligt att få följa med som alltid! Ganska tätt med folk i kön där vid Thaibåtrestaurangen …
  Ha en fin kväll!
  Kram

  1. Kön till Thaiboat reagerade jag också på och sa till dem idag. Och se! Linjer för kön kom upp. Men på THaibaot i sig är det gott om utrymme. Tycker de flesta är bra på att hålla avstånd men att myndigheterna direkt ska stänga om detta med avstånd inte hålls på krogar. Gäller även köer dit. Och visst blev det en skön promenad oc fint att s est många ute.
   Kram

 8. Trevligt att följa dina bilder! Ni har ju kalasläge där på kajen också, jag vet. Häromkring rör det sig inte något särskilt. Är det ljud, så är det mest oljud från stora parkeringen vid Folkets park.
  Ja, vilken underbar tur jag äntligen fick till. Har planerat den hela veckan. Vi skulle ha tagit en fikaträff, två körvänner och jag i morgon, i parken. Men avbokat, då den enas make har covid-19. Hon själv är inte sjuk men kan troligtvis ändå vara smittbärare. De är i 50-årsåldern. Synd.
  Men, som sagt, flera sitter i karantän här i stan och jag tor skräcken är stor bland de äldre. Nä, var och en gör ju som man vill.
  Det snällare ordet nu för “avstånd” är “mellanrum” – snällare så 😉
  Stor kram!

  1. Här är det många ute nu längs kajen och vattnet och fullt förståeligt i det vackra vädret.
   Vda roligt att du kom iväg på din cykeltur. Kan tänka mig att det var skönt och mycket fint att se. Här upplever jag inte att man är så orolig utan samlar energi genom att vara ute. Och att i de flesta fall hålla avstånd. Och just att man själv kan bestämma hur man vill göra uppskattar jag enormt. Skulle inte vilja ha det som i Spanien. Men säkert var det där nödvändigt. Och man får rätta sig efter det som gäller i landet där man är.
   Distans, avstånd eller melllanrum? Mellanrum för mig är kortare än avstånd. Så jag undrar var gränsen går. Men bara att den går…
   Stor kram

 9. Underbart, igenkännande, längtande efter vår, riktig vår utan snödrivor på två meter…men annars är det bra, första Storspovarna besökte oss igår och även Sångsvanarna nere på älven. Jodå, livet är helt ok just nu!

  1. Se där! Lite vår på gång även his er i norr. Och är storspoven och sångsvanarna på gång så är ju det ett gott tecken. Här har vi haft en par riktigt fina försommardagar och även morgondagen ser lovande ut med +20. Då ska vi vidga vyerna inom det so är möjligt för oss.
   Ha det så bra du kan.

 10. Vilken härlig dag det var igår, och idag var det ju nästan ännu bättre!
  Håller helt med dig om cyklisternas beteende på gångvägarna. Noll hänsyn, tyvärr. De äger världen, vilket de också verkar göra i trafiken har jag märkt. Kan inte låta bli att skratta lite. Vad är det för poäng att restaurangägarna tar sitt ansvar och glesar ut sittplatserna när gästerna ändå står tätt inpå varandra i kön. Hajar folk inte, eller…

  1. Verkligen sköna dagar! Bara att tacka och ta hand om dem. Jag tycker ju oftast av det jag sett att man är bra här på Söder med det här med avstånden . Men när jag nu såg den här kön utanför Thaiboat så gick jag förbi där idag och påtalade detta. Och se! Senare fanns det markeringar på marken om hur kön skulle vara uppmätt med avstånd. Bra så! De öppnade just den här delen på kajen igår och hade missat att markera. Men jag tycker ju att folk, i detta fall många yngre, kanske kunde tänka själva. Men det verkar svårt för en del.

 11. Underbart med vår! Vi gick igenom koloniområdet vid Eriksdalslunden i söndags och det är så mysigt där. Önskar man kunde få tag på en kolonilott men det är tydligen minst 20 års väntetid så det känns nästan för sent att ställa sig i kö.

  1. Visst är det fint här uppe. Vi lämnar ofta vägen längs vattnet och tar oss upp i de olika koloniområdena och det är alltid lika mysigt. Så välskött allt är. Ägarna lägger ner hela sin själ i sina växter. Och vi njuter av att se dem. Jag nöjer mig med att titta för stor villatomt med trädgård har vi haft och det innebär en massa jobb. Men då var då och nu är nu.

  1. Lika bra att passa på nu när det är så vackra dagar. Ser lovande ut idag också.
   Ha det fint du också!

 12. Ljuvliga vårdagar har vi nu att njuta av. Och stockholmare har alltid varit bra på att ta vara på stunden, sådan är min upplevelse i alla fall och dina bilder säger inte något annat.
  Två meter är rekommendationen hos oss när det gäller avstånd men visst glöms det bort och jag får liksom du säga till om folk kommer för nära. Eller så går jag undan, helt enkelt. Man kan ju inte göra så mycket mera än att ta sitt eget ansvar.
  Eriksdalslunden är paradisiskt vacker. Tack Ditte för att du tar mig med på era rundor och att jag får stå på er balkong och ser över trakten där ni bor.
  Ha en fin dag!

  1. Vi har haft några riktigt fina försommardagar nu med temperaturer runt +20. Många arbetar hemma, andra har blivit av med sina jobb och tar tiden att var ute. Här runt brukar det vara många som rör sig men nu i tider som råder är det än fler. Gammal som ung.
   Vi har några olika koloniområden längs Årstaviken här och jag går här nästa varje dag. Känns so att vara på landet. Jag njuter också av alla vackra små trädgårdar där ägarna lägger hela sin själ på sina växter. På balkongen ser vi folklivet runt om och det är roligt men på ett annat sätt.Fint att många söker sig ut.
   Önskar dig också en fin dag. Här ser det lovande ut.

 13. God morgon. Gott att äta långfrukost och studera folk som går förbi. Små kolonihus är så gulliga. liksom villor i miniatyr.
  Jag har aldrig sett något sånt när jag varit i Stockholm, man ser väl mest bara innestaden 🙂
  Cyklister får man se upp för. Jobbade i Växjö många år och de är en redig rondell och cykelstad. De är ungefär som flugor. De är överallt 🙂
  Underbara bilder du tar på dina färder dit fötterna för dig. Konstigt dock att inte folk kan hålla avstånd.

  Tack för rund turen och ha en fin torsdag.
  Kramiz

  1. Tack!Stockholm har mycket att erbjuda förutom rena stadsmiljöer. Naturen finns runt “hörnan”. Men man måste kanske veta om smultronställena för att hitta dem. Och kommer du tillbaka hit så ska jag gärna visa dig “mitt Stockholm”.
   Trevligt att du gick med här i bloggen.
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Kram

 14. Hej Ditte!
  Skriver pa I:s dator som inte har prickar …har ju kunnat hur man gör men kommer bara i hag ö.
  Ja jag laser i en grupp i Sumpan pa FB hur folk klagar pa restaurangerna nar dom ser hur det ser ut.
  Stang dom omg!! Dom medverkar ju till sjukdom och död!! Daltas gör det!
  Harligt vader ni har…rena sommaren. Har ar ocksa varmt,,,lite regn men fint annars. Trist med katantanen
  fast man far ju handla. Men jag törs inte. Flera veckor till ev utgang men om man bara far ga en sa gar det bort for mig ocksa…
  Ha det sa bra och halsa Bosse! Kram P ♥♥

  1. Hej P!
   Jag håller helt med. Om en servering inte har avstånd mellan bord och i köer så stäng den genast. Men jag går mycket och måste nog säga att man hnäller en del i onödan. Jag tycker att de allra flesta håller goda avstånd. Sitter ju dagligen på en uteservering och det är få jag ser där det inte är avstånd mellan bord och gäster.
   Strålande väder så det tar vi till vara. Så skönt. Långa och många promenader blir det och skönt och bra både för kropp och knopp. Här är mängder av folk ute och det är så roligt att se. Så glad att vi kan röra oss fritt.
   Nu väntar en båttur.
   Ha det så bra du kan. Hälsa I.
   Kramar från oss.

 15. Gomorron Ditte!
  Va härligt det ser ut på dina bilder! Det märks tydligt att vi har att väldigt avlångt land. Här uppe i norr är det långt kvar innan jag kan visa några sommarbilder.

  1. God förmiddag!
   Ja, visst är det ett avlångt land med stora skillnader. Här har vi nu haft några fina dagar med skön försommarvärme. Så även idag. Men sen får vi väl se…
   Ha det så bra ni kan. Hälsa K.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *