Stockholm

Följer vattnet – Från Nacka strand och tillbaka till stan.

Igår var vi här på bloggen ute på en båtresa och tog Sjövägen från Saltsjökvarn till  Nacka strand. Och idag blir det en promenad där vi följer vattnet tillbaka mot Stockholm och Södermalm.

Vi har gått iland vid Nacka strand, stannar till och blickar över till Kungliga Djurgården.Och en bit bort, till höger, skymtar en liten del av Lidingö.  Hit kan man också fortsätta med Sjövägen om man så vill.

Vi följer vattnet

västerut och den här viken av Saltsjön/Östersjön i Nacka kommun heter Svindersviken. Viken hette tidigare Gäddviken, ett namn som var passade eftetrsom det här förr fanns gott om gäddor. Namnet Svindersvik kommer från en holländsk köpman, Johan van Swindern som ägde en hel del mark på båda sidor om viken. Han kom till Sverige på 1600-talet och var “hitbjuden” för att framställa tjära och beck. Och i mitten av 1600-talet överlät Danvikens hospital, som ägde mycket mark här på Sicklaön, en stor del till honom. Förutom Svindersviken och Gäddviken så förekommer också namnen Ryssviken och Troldalsviken. Namnet Ryssviken därför att ryska fartyg inte fick gå in till Stockholm med sin last. Trolldalen, eller som den också kallas Trollskogen är som namnet visar, en stor skog här i området och som kan verka trolsk.

Vi följer vattnet väster ut, längre in i Svindersviken. Vi följer vattnet västerut och närmar oss Svindersviksbron. Gott om rastplatser med både bänkar och små paviljonger finns att tillgå.

Vi startade i Nacka strand och följde vattnet längs de bruna strecken fram till Svindersviks gård.

Vi närmar oss Svindersbron, en bågbro över Svindersviken som leder över till Kvarnholmen. Bron invigdes 2016 och har underlättat för alla de som är boende på Kvarnholmen att ta sig in till stan. Om man nu inte vill ta “pendelbåten” så går det bussar.

Vi följer vattnet längs de fina trädäcken och närmar oss Svindersviksbron. Vi följer vattnet längs fina trädäck som gör det lätt att ta sig fram.  Även här på trädäcken finns det gott om bänkar utplacerade. Och det är ju inte förstagången vi går här. Men med startpunkt i Nacka strand är det premiär.

Dags för ett “pitstop”

Till höger om oss ligger Svindersviken och på andra sidan breder skogen med Ryssbergen  ut sig.

Här,en bit in, hittar vi årets första gullvivor.

Vi går vidare

och kommer till vattenvillorna i området Marinstaden. Lite mer rörelse i vattnet och vid villorna än när vi var här i mars månad.

Perfekt med egen båtplats på tomten.

Vi har siktet inställt på Svindersviks gård och hoppas att caféet skulle vara öppet.

Snart framme. Vi följer vattnet och Svindersviken en liten bit till. Ser bryggorna vid caféet på Svinderviks brygghus. Snart framme . Vi följer vattnet en bit till och ser den bortre delen av viken och ser bryggan vid Svindersviks brygghus, caféet. 

Jag tar sikte  på ett ledigt bord alldeles vid vattnet. Blir perfekt. Maken slår sig ner och jag hämtar vår förtäring. Kaffe och nygräddade våfflor med jordgubbssylt och grädde.

Perfekt att slå sig ner här och njuta av den vackra försommardagen. Vi satte oss på bryggan men ytorna är stora runt caféet och det är gott om plats.  Och även om man inte har vägarna förbi så är Svindersviks brygghus/café värd en omväg. Särskilt om det är vackert väder. (Hemsida via länken där också öppettiderna är angivna)

Absolut njutbart!

Flera ljuvliga vitsippsbackar passerar vi när vi lämnar Svindersvik. och vattnet kan vi fortsatt se skymta mellan buskarna

Visippsbackar ser vi när vi följer vattnet en bit till .En  bit till följer vi vattnet innan vi får vika av och ta oss till färjan i Södra Hammarbyhamnen som tar oss över till Söder och Stockholm igen. 

Och snart, efter en promenad på 8 km, är det bara en kort tur med färjan från Hammarby Sjöstad, Henriksdalsbryggan över hem till Söder.

 

36 svar på ”Följer vattnet – Från Nacka strand och tillbaka till stan.”

 1. Åh, va jag längtar efter att få gå denna promenad igen. Vi gick den i somras för första gången. Från Svindersvik till Nacka Strand. Vi fikade också på cafét då. Vi är fortfarande kvar i Torrevieja, det bokade planet igår blev inställt. Nu har vi SAS bokat den 19 maj, är inte inställt (än).
  Kramar från oss båda till er båda.

  1. Jag kan förstå att du längtar att gå här igen och kanske kan vi göra det tillsammans i sommar. Så fint längs vattnet och caféet är verkligen trevligt här i den fina miljön. Oj, funderade just på om ni hade kommit hem men jag vet att många plan ställts in. Hoppas det ordnar sig nu med SAS.
   Ha det så bra ni kan.
   Kramar och tankar från oss.

 2. Så vackert det är i olika delar av Sverige nu. Man vill sätta klackarna i marken så att tiden går lite långsammare. Inte dumt alls med små stopp på vägen och dessutom ett våffelstopp som kronan på verket!
  Jag, som är uppväxt i Bohuslän, norr om Göteborg, kallar gullvivor för majnycklar! Jag vet mycket väl att det är en helt annan blomma som heter så, men i Bohuslän tog man sig friheter!
  Kramar

  1. Visst är det! Och man ser varje dag hur naturen “slår ut”. Och lite mer långsamt kunde det allt få gå. Brygghusets café här på SVindersvik är verkligen så trevligt.Och fint att kombinera med en båttur till Nacka strand och sedan promenera längs vattnet.
   Vad trevligt det låter med “majnycklar” och klart att man har friheter om man är från Bohuslän.
   Kram och trevlig helg

 3. Vilken härlig promenadsträcka. Jag gillar trädäcket som byggts utmed vattnet och att det finns bänkar så att man kan slå sig när. Även om jag inte är en större vän av våfflor så hade det känts väldigt njutbart med en fika just där. Förmodligen en chokladboll för min del…

  Kram och god lördag!

  1. Det blev lyckat att ta båten till Nacka strand och sedan gå längs vattnet. Och i princip kunde vi förutom 1 km gå hela strackan hem till Söder men vattenkontakt. Vi valde våfflor men räkmackorna är väldigt goda liksom chokladbollarna.( Man kan också få lättare lunchrätter.)
   Svindersvik är ett ställe att rekommendera.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

 4. Wow, det är inte illa att promenera i 8 km i ennsådannfin natur med ett hav av vitsippor och även båtliv nere vid kajen. Avslutningsvis så blev jag väldigt sugen på våfflor men här blev det istället linsgryta och vitlöksbröd. Trevlig lördag från ett regnigt Jerez <3 Kram

  1. En jättefin promenad och med vattenkontakt i 7 av de åtta kilometerna innan vi var hemma på Söder igen. Våren här hemma är så vacker så det är fint att slå sig ner och bara njuta av allt fint i blomväg och annan grönska som naturen bjuder oss på. Snart kommer ju nästa fas i natuten, den mellan hägg och syren.
   Linsgryta och vitlöksbröd låter också gott.
   Kram och hoppas vädret piggnar på sig.

 5. Vad GOTT med våfflor.
  Har ett våffeljärn här hemma, dock länge sedan det användes.
  Får kanske ändra på det.
  Tittade på hemsidan, ser väldigt trevligt ut.
  Tack för promenaden.
  Själv har jag varit ut en sväng med kryckorna, tyvärr lite blåsigt och inte så varmt men sol.

  1. Här på Svindersviks Brygghuscafé är det alltid så trevligt och gott om plats. Lättare lunchrätter och väldigt goda smörgåsar finns, liksom kaffebröd som bakas på plats. Nu valde vi våfflor och de var jättegoda. Kanske kommer du att ta fram ditt våffeljärn. Jättetrevligt att du gick med här längs vattent via bloggen.
   Vad fint att läsa att du kunnat vara ute en sväng idag och haft kryckorna med dig. Lite omväxling blir det ju.
   Önskar dig fortsatt god bättring.
   Trevlig helg!

 6. Hola! Fin promenad! Har aldrig gått från Nacka strand – det måste vi testa! Jag finns det inget vätskehål efter vägen går det ju alldeles utmärkt att ha med sig egen förtäring. 😉 Och bänkar finns det ju gott om. Gillar verkligen Svindersvik – lagom ”lantligt” för min del och så nära stan!

  Vi har fått ihop 18 000 steg idag. Blev en promenad in till stan fram och tillbaka – hade lite specialinköp att göra. Stannade en kortis på Mosebacke för en sen lunchkorv. Nu åter hemma. Om vädret är ok i morgon kan det bli boule och berså. 😎

  Kramar från oss! ❤️

  1. Rekommenderar denna runda och då går man hela vägen längs vattnet på “trädäcket” I stort sett i övrigt den vända vi gick men då gick vi från stan. Svindersvik är en pärla och nu beställer man allt ute i kiosken men man kan sitta inomhus i “brygghuset” om man vill. Men vi valde bryggan. Vilken rejäl promenad! Vi kom upp i 16 000 steg. Gick till Sicla köpkvarter och sedan en bit i Nacka reservatet.
   B&B låter bra! hoppas på fint väder.
   Kramar!

 7. Våfflor, så gott! Jag har bara järn för belgiska våfflor och det är inte lika mumsigt som våra “svenska”.
  Så fint med gångvägen som har anlagts utmed vattnet. Kring Trekanten vid Liljeholmen har de också gjort det bitvis, där har vi gått några gånger, fint område. Svärmor bodde vid Nybohov 1988-2014 så där har vi varit mycket.
  Våren har verkligen etablerat sig i Stockholm, sommaren är om hörnet! Så fint med alla blommor!

  1. Nu var vi sugna på våfflor men man kan äta lättare lunch eller en riktigt god räkmacka eller andra goda mackor. Allt bröd bakas här och likadant med kaffebrödet. Trekanten och området där är också fint. Har cyklat där en del. Kan tänka mig att det blev en del besök där när ni hade din svärmor som bodde i närheten. Vi gillar ju att ta båt så nu gör vi det när det passar vädermässigt.
   Vi njuter av våra dagliga långpromenader och växlar om med att kombinera båt med promenaderna. Bra variation. Så vackert här hemma nu. Bara att njuta.

 8. Ser att du/ni gör era långa vandringar, bra där. Jag cyklar mest, faktiskt.
  Visst är de h är vitsippsbackarna helt enormt vackra!
  Idag blev det en mycket bättre dag vädermässigt än vad meteorologerna hade spått, så jag drog till torget vid tvåtiden för att kolla läget med att köpa balkongblommor. Det fixade jag.
  Trevlig lördag och stor kram!

  1. Vi har hitintills promenerat mycket, ca 8-10 km/dag. Och eftersom vi gärna vill vistas mer i naturen och kan det vara knepigt att cykla där. Man kan cykla på en del ställen men vi väljer gärna de mindre vägarna. Fint att du kan cykla och det finns ju en hel del fina utflyktesmål dit du kan ta dig.
   Vad roligt att få hem lite blommor till balkongen. Jag köpte en del till påsk, vackra violer, men de ska kompletteras med en del annat.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 9. Som sagt, Stockholm är fantastiskt!
  Våfflor, mums, det var länge sedan jag åt våfflor. Nu börjar jag undra om våffeljärnet kom med vid flytten? Bör kollas upp!
  Så synd att värmen försvann, hade varit mysigt nu när jag är ledig!
  Må så gott!
  Kram

  1. Ja! Stockholm har det mesta av det mesta. Vi var sugna på våfflor så det fick det bli. Men vill man ha en god macka så går det lika bra liksom riktigt gott kaffebröd som bakas på plats.
   Kanske har du du våffeljärnet med dig till Solna. Värt att söka efter.
   Tror värmen återkommer i morgon. Hoppas.
   Kram och trevlig kväll.

 10. Å på den där sträckan där går fötterna av sig själv. Och några stopp här var för lite historia och vila. Du ser nöjd ut på den bilden där Ditte 🙂 Bildserien visar ditt vackra Stockholm.
  I dag när jag gick genom Stadsparken här stannade jag och fotade just Gullvivor, Jag tror de heter Maria Nöklebånd på norska. Åtminstone kallade vi dem så.
  Lång och härlig tur, även om det är långt går det som en liten dans när omgivningen är så fin.
  Fortsatt fin lördagskväll.
  Stor kram

  1. Nästan så är det. En fin sträcka att gå och med en del pauser också. Jag ser nog nöjd ut här på bänken för att jag verkligen var det. Så fint att sitta här och blicka ut över vattnet.
   Kanske var det tankeöverföring här med gullvivorna. Namnet Maria Nöklebånd minns jag att det heter på norska.
   Kan tänka mig att det var fint i stadsparken hos dig idag.
   Tankar till dig.
   Kram

 11. Bra att du skrev när trädäcken kom på plats, för nu vet jag att vi måste ha varit där strax innan strandpromenaden invigdes. För när vi var där gick det inte att gå runt så att säga.
  Himla smart förresten att ha med sig rätt dryck, för vätskebalansen måste man ju säkerställa:-) Sedan gillade jag de röda träskorna med blommor i på bordet. En väldigt tilltalande touch:-)

  1. Såg nu att trädäcken reparerades och kan tänka mig att det är visst slitage här. Men kommer hela tiden ändå att kunna ta den här vägen nära vattnet.
   Vi hade en kanondag och visst är det fint med ett “pitstop” på en bänk här med fin utsikt.
   Café Brygghuset här på Svindersvik är verkligen trevligt och erbjuder helt klart “det där lilla extra” . Man känner sig väldigt välkommen. Området är också stort så man kan sprida ut sig. Och man handlar nu utomhus i en kiosklucka. Också himla bra.

 12. Trevligt, trevligt och åter trevligt. Svinderviks café som en extrabonus i slutet av inlägget.
  Här har de lovat kyla i morgon, men så småningom kommer värmen. Det är ju bara april ännu.
  Ha en fin helg båda två!

  1. Vi hade en fin dag med både båttur och en vacker promenad tillbaka till stan längs vattnet. Och med ett jättetrevligt stopp på Svindersviks gård och café Brygghuset. Så fin miljö. Tänkte lite på er när vi var här och vissa likheter finns med “Pettas” både vad gäller miljön och utbudet av det “ätbara”.
   Antar att ni har en del att syssla med nu i vårbruket. Mycket som ska ordnas utomhus.
   Önskar er också en fin helg.
   Ha det gott.

 13. Såg himla skönt ut det där! 🙂 Gullvivorna är ju helt underbara, vi hade mängder av såna på tomten i Sollentuna. Anders fick stränga order att klippa runt dom när gräsmattan skulle klippas.
  Nu ska vi – förhoppningsvis! – få tillåtelse att gå ut båda två i motionssyfte från och med lördag 2/5. Max 1 timme och max 1 km hemifrån. Riktlinjerna ska fastslås på tisdag…
  Trots restriktionerna låter det helt underbart! 🙂

  Ha en finfin söndag!

  1. Gläds verkligen med er. Så skönt att kunna få komma ut igen. Så behövligt. Men jag undrar vem som står och tar tid och mäter sträckan man går. Men säkert är det nödvändigt med restriktioner. Kan tänka mig att att tumultartade glädjefnatt skulle uppstå.
   Önskar er också en fin söndag.

  1. Perfekt att kombinera en båttur med en skön promenad längs vattnet. Och väldigt trevligt att pausa på Svindervsvik och café Brygghuset.Och visst är det en härlig tid nu. Bara att njuta.
   Trevlig söndag

 14. Naturen är som vackrast nu, många vårblommor har jag sett, men jag har inte sett några gullvivor än. Kanske beroende på att jag inte varit “på rätt ställe”. Så vacker promenad ni tog med våffelstoppl Jag älskar våfflor! Väldigt fina bilder!

  1. Tack! Njuter till fullo av både långa promenader och den vackra skira grönskan. Vi hade nog tur här som såg gullvivorna tror inte de är så “vanliga” ännu. Väldigt fint att kombinera båttur med en promenad längs vattnet. Och med våffelstopp.
   Önskar dig en fin söndag.

 15. Oj vilken fin promenad, än en gång…och det är alltid lika intressant att läsa dina fakta om de olika ställena i staden, tack för det <3
  Hoppas din söndag blir solig och fin, Ditte!

  1. Det blev en riktigt fin promenad och med trevligt våffelstopp. Jätteroligt att du uppskattar lite fakta som smyger sig in och det är alltid trevlvigt när du kommer med på rundorna.
   Önskar dig också en fin söndag. Här helt ok.väder men den sköna försommarvärmen har tagit semester.

 16. Börjar med bilderna, så vackert! Finns gullvivor redan!
  Nu måste vi ut på en liten prommis och kolla, tyvärr måste vi ta bilen dit där de växer, vill inte missa dom, men min man har ju så ont i ryggen, operationen måste ju vänta, det har vi förstås förståelse för, många som behöver sjukvård nu!
  Flytande villor med egen båtplats, ja herregud,-))) Kunde väl tänka mig att bo så där ,-)))
  Fint foto av dig på bänk.
  Svinderviks går, fint.
  Ha det fortsatt fint, blir nyfiken var jag får följa med nästa gång ,-)
  KRAM Primrose ,-)

  1. Tack!Vår promenad var väldigt trevlig och bra att kombinera en båttur men att sedan gå hem.
   Fint att ni kan ta bilen för att komma ut närmare naturen. Och helt klart bäst att spara makens rygg. men har ni tur så bör ni kunna se en och annan gullviva.
   Ha det fint du också och trevlig söndag.

  1. Gör gärna det! Och man kan ju börja med en paus på restaurang J och sedan slå sig ner under vägs. Rrkommenderar också Svindervsviks Brygghuscafé. Så trevligt och i vackra omgivningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *