Stockholm

Följer kajen mot nygamla kvarter på Södermalm i Stockholm

Solen är på väg upp över hustaken i Hammarby Sjöstad/Södra Hammarbyhamnen och jag följer den. Det är knappt den orkar ta sig upp men lyckas till sist. Och har solen lyckats ta sig en bit upp på himlen så ska jag ta mig ut. Och det helst innan den försvinner igen. Dagens runda blir i nygamla kvarter på Söder och när jag går här så har jag  hela tiden författaren Per Anders Fogelstöm och hans stadsserie med mig i tankarna. Böcker som skildrar Stockholm mellan 1860 och 1968, livet här och följer några av dess invånare. Välkomna med till del 1/2 och promenaden fortsätter i morgon.

Solen får  kämpa sig upp mellan hustaken i Hammarby sjöstad.

Jag följer gärna kajen

längs Hammarby/Danvikskanalen när jag är ute och går . Och eftersom vi bor på kajen så befinner jag mig där när jag kommer utanför porten. Praktiskt! Jag har här tidigare skrivit om just det område vi bor i men i dagens runda blir det en fortsättning.

Start vid Hammarbyslussen och vidare längs kajen mot Barnängsområdet, Mandelparken och till Danviksbro.

Södermalm har gott om grönområden och en bit bort finns Barnängsparken och området Barnängen,väl känt från Fogelströms böcker.  (Ett gammalt industriområde) När Hammarby sjö, vattnet här som är en del av Östersjön, 1923 sänktes fem meter  och då skapades ett nytt hamnområde och den omedelbara kontakten med vattnet försvann från Barnängen. Så småningom rustades området upp och Barnängsparken kom till. Parken har efter hand blivit mindre eftersom en del av ytan blivit bostäder och privata trädgårdar till dessa.

Barnängsparken nås om man följer kajen en bit. En del av Barnängsparken som den ser ut idag. Lekytor finns och de nya bostäderna från 1997 skymtas mellan träden .

Barnängsbryggan där färjorna kostnadsfritt går över till Hammarby Sjöstad/Södra Hammarbyhamnen. Härifrån bryggan går också färjor via Masthamnen och Djurgården in till Nybroplan i Stockholm. Men då blir det en avgift. SL kortet gäller inte. (Mer info om färjorna och tidtabeller finns här)

Färjan har just lagt ut från kajen och är på väg till “Sjöstan”. En resa på fem minuter. I bakgrunden Hammarbybacken.

Inte direkt sol  längs kajen. Men den kanske den vilar sig i form.

Mandelparken

blir nästa stopp. Namnet har det fått efter kvarteret här som heter “Mandeln”. Namnet sägs komma från att det en gång låg en handelsträdgård här. Och förr fanns det på Söder gott om handelsträdgårdar. På 1930-talet låg här på östra Södermalm en av Stockholms största hamnar för kolonialvaror.  (Kvarteren runt om heter bl.a. Fikonet, Melonen, Nektarinen och Persikan)

 

En del av Mandelparken. På andra sidan Danvikskanalen ligger Danviksklippan med sina trekantstoppiga hus. (Kanalen byter längre västerut, mot Hammarbyslussen namn till Hammarbykanalen men det är ett och samma vatten)

Inne i bostadsområdet bakom  Mandelparken låg förr olika industrier. Här fanns Stockholms bomulls/spinneri och väveri AB, Barnängens industrier hade lokaler här och det fanns cigarr och tobaksfabriker. Dagens kvartersnamn Cigarren och Tobaken påminner om dessa tider.Och i kvarteret Tobaken, på en av gårdarna finns några skulpturer/figurer från Per Anders Fogelströms böcker om det gamla Södermalm. Konstnären är Lars Abrahamson

“Mannen har tagit upp en fisk ur sjön. Den glänser som silver och kanske är det sagans fisk. I barnens ögon”

Barnen betraktar fiskaren och fisken.

“Tvätterskan på bryggan sliter med sitt. Kvinnans roll. Vardagen. Renligheten.”

Jag lämnar gården och Fogelström för ett tag och går tillbaka mot kajen.

Danviksbron skymtar i bakgrunden. (Välkänd från Lasse Åbergs SOS Segelsällskapsresan)

 

22 svar på ”Följer kajen mot nygamla kvarter på Södermalm i Stockholm”

 1. Det är väldigt länge sedan jag läste Fogelströms böcker om Stockholm men jag minns att jag tyckte väldigt mycket om det jag läste. Nu har jag dessvärre glömt bort det mesta som skrevs så det kanske är på tiden att läsa serien igen. Men först ska jag plöja mig ner genom traven jag har på nattduksbordet.
  Under tiden följer jag gärna med dig på dina vandringar. Du är en så god berättare så det är ett rent nöje att göra följe med dig.
  Ha en fin fredag, ta vara på ljuset och många hälsningar från ön i havet, där det blåser rejält men nu från nordväst. En svans av Jan förmodar jag. Han härjar med folket norröver just nu.

  1. Fogelströmsböckerna läser jag i då och då för det är mycket här i våra kvarter som finns beskrivet i böckerna. Jag har läst dem flera gånger men intressant att bara titta på några kapitel och promenera just där.
   Det är väldigt trevligt att du följer med och jag vet att även Tove och en del till gärna går med så vi blir en liten grupp som går här tillsammans.
   Jag tar var på ljuset så mycket jag kan och även här har dte blåst idag, men lite. Förstår att ni har det blåsigare i Jans kölvattten. Men önskar och hoppas att han håller sig lugn.
   Önskar er en fin kväll.

 2. Tack för en trevlig promenad i ditt område. Per Anders Fogelströms böcker tyckte jag mycket om och de ger verkligen en intressant skildring av Stockholm. Det som i dag är centralt var rena landet i den första boken så nog har mycket hänt.

  Kram och ha en trevlig fredag!

  1. Livet här var ju väldigt tungt och bars upp av starka kvinnor. Jag använder ofta böckerna när jag letar promenadområden och läser då också på nytt några kapitel. Fogelströms anda finns liksom med när jag går här. Och Södermalm liksom de andra malmarna var ju rena landet med sina malmgårdar.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Kram!

  1. Solen fick jobba på idag men så orkade den vidare. Och det blev till sist en ganska fin dag men någon minusgrad. Ute var det väldans halt så jag var tacksam att benen var i gott behåll när jag kom hem igen.
   Kram!

  1. Tack! Vad roligt att du tycker det. Jo, det skulle jag absolut kunna ha. Och särskilt när vi är här hemma. För går gör jag mycket och ofta.

 3. Tusen tack för den fina promenaden och all intressant bakgrundsinformation. Kan också konstatera att det i dina trakter inte är förenat med livsfara att gå ut. Här hjälpte knappt Icebugs så isigt var det.
  Nu ser jag framemot del 2:-)

  1. Trevligt att du hände med! Jga konstaterar att vi är en skara som är ute och går. Jodå, halt var det. Rejält på sina ställen. Men jag gick som om jag hade ägg under sulorna. Alltså väldigt försiktigt. Del två kommer i morgon.

 4. Tänk att det finns så många parker av grönområden. Helt underbar runda som du tar med oss på. Fogelström känner man väl till och om jag inte minns fel har jag läst någon bok av honom. Även om solen är kortvarig så är det skönt att passa på att gå en promenad på södermalm. Trevlig kväll!
  Kram

  1. Här finns en hel del bevarade grönområden och särskilt under den varmare årstiden är de välbesökta. Söder är en grön stadsdel.Säkert har du läst någon av Fogelströms böcker där han så fantastiskt beskriver det hårda livet för arbetarna här på Söder i mitten av 1800-talet och framåt. En hård verklighet som är sann.
   Jag promenerar gärna och extra trevligt är det ju i solsken. Men man får skynda sig ut för solen är inte uppe så länge. Men dagarna blir ju längre-
   Kram och trevlig kväll.

  1. Vad roligt att du promenerat en del här på Söder och här finns så mycket. Det är ju en gammal arbetarstadsdel.
   Detta område är ju en del av det som finns med i Fogelströms lite senare böcker. I dessa trakter fanns det då många olika industrier och där Barnängen var en av dem. Jag försöker tänka mig in i hur det var då.

 5. Du har fina promenader. Tack för denna! Tjusigt, jag drömde mig bort.
  Jag väntar på ljuset, än så länge är jag lite mörkerintorkad.
  Godnattkram!

  1. Ja, det finns många att välja bland. Och just nu går jag gärn ai Fogelströms fotspår och med historiens vingar på axlarna.
   Och ljuset kommer. Lite mer -dag för dag.
   Kram!

 6. Hej, minns vilka fantastiska läsupplevelser Fogelströms böcker var. Kanske blir det omläsning någon gång och jag är inte säker på att jag läst allt. Ja just i den serien men det finns ju mera.
  Först tyckte jag de svartvita figurerna var lite patetiska där i omgivningen, men sen började jag gilla dem. Lite som skuggfigurer, o det kanske just är tanken. Man ska mer ana att deras skuggor lever kvar även sedan kvarteren moderniserats till oigenkännlighet. Kram

  1. “Skuggförmålen” är nog tänkta som just det. Den forna tiden har kvar sin skugga här i trakterna. Jag hade förut inte sett dem för de är inne på områdets gård och här i detta gamla industrimråde har ju delar av historien från Fogelströms böcker utspelat sig en gång i världen.
   Kram och trevlig lördag.

 7. Jättefin skildring och fina bilder, kul att få hänga med på din promenad. Testar den nog när det blivit varmare och man slipper gå myrsteg på isiga trottoarer.
  Dina kommentarer hos mig hamnar rätt och jag har lagt ut dom. Ingen fara.

  1. Tack! Ja, det var myrsteg som gällde och att gå som om jag hade “ägg” under sulorna. Hem kom jag också. Oskadd! Men våren är lite mer promenadvänlig här. Fint att kommentarerna kommit till rätta.

  1. Låter som en god idé att du vilar dig i form. För det blir en bit till att gå.
   Och det ser ut att bli en fin dag i Stockholm. Skönt så! Ha det fint ni också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *