Foto

Föda – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Föda är ordet  att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge.  Utmaningen i sig går ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. De orden vi i år fått att tolka är verb och det är fritt fram för egna funderingar och tolkningar kring orden. Och alla som vill är välkomna att vara med. (På hemsidan, länk ovan, finns temaorden angivna veckovis för hela året.)

Vad gäller bilderna så är de från arkivet.

Falklandsöarna. Pingviner vars ungar kan vara attraktiva som föda för sjöfåglarPingviner på Falklandsöarna. Och de finns i mängder på vissa stränder.  Men de riktigt  små ungarna kan också vara attraktiva för att föda andra sjöfåglar.

Ordet föda

tyckte jag var ett knepigt ord att tolka som verb. Mycket enklare hade det, i alla fall för mig, varit att tolka föda som ett substantiv. Men varför ska saker och ting vara enkla? Och en viss form av utmaningar tar jag mig gärna an. Så friskt vågat är hälften vunnet.

Jag har här tänkt mig föda i betydelsen ge upphov till: orsaka, ge upphov till,framkalla,  ge föda åt /livnära och att få barn Och jag börjar på Falklandsöarna dit jag kom i februari 2019. Och vad var det då som gav upphov till resan dit. Jo, en present från maken. Själva målet med resan var i och och för sig inte Falklandöarna eller något av de andra besöken som resan erbjöd. Nej, det var att runda Kap Horn som var det huvudsakliga målet med resan. I varje fall för maken.

På den här stranden fanns några få kungspingviner som är de största och resligaste. Men de flesta just här var åsnepingviner som är mindre i storleken.

Åsnepingvinerna lägger två ägg och de är ganska stora. Dessa försöker de vakta för t.ex labbar och andra sjöfåglar livnär sig gärna på dem.

Pingvinerna är goda simmare och vistas gärna  havet där de hittar sin mat. Men faror lurar.

I havet utanför Falklandsöarna händer det då och då att sjölejon, späckhuggare och sjöleoparder livnär sig på åsnepingvinerna. 

Ge upphov till

Att föda barn har jag inte upplevt men jag har upplevt att bli mormor. (Däremot har jag upplevt att adoptera tvillingflickor. Två pyttesmå bebisar som när vi hämtade dem på Sri Lanka var tre månader och vägde en bit under 3 kg)

Här är Max, äldsta barnbarnet, bara några timmar gammal. Han var så liten och så fin.  (Mössan på huvudet är för att han ska hålla värmen. ) Idag en stor kille på 11 år.

Dotter Liv med Max. Jag var i Peking och jobbade han kom till världen men fick snart bilder på honom. Endast tre månader gammal kom Max till Peking med sina föräldrar och jag fick äntligen hålla och välkomna honom.   

 

William, yngsta barnbarnet, blev född den13 september  2013. Den dagen minns jag så väl. Och endast några timmar efter det att han blivit född var jag och pojkarnas moster Helen på plats i Uppsala på Akademiska sjukhuset.

William, bara några timmar efter det att han blev född.  En liten knopp även han.

Hela barnbarnsfamiljen. Max intar sin nya roll som storebror och att nyss ha fått och fött barn är helt klart omvälvande.

En annan sak som också slog mig när jag funderade på ordet föda är vänskap. Och en vänskap kan ju födas på många olika sätt. Här är en fin vänskap som kommit till genom våra bloggar. En vänskap som också hållit i sig under årens lopp även om vi inte direkt ses så ofta.

Här ses vi, Tove,Elaine, Annukka och jag i Skellefteå. Tove, som står till höger, då bodde  då här i Skellefteå och ska ha vernissage. Och vi andra är “medhjälpare på olika sätt.

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans tolkningar.

 

 

25 svar på ”Föda – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Jag håller med om att det inte är det enklaste ordet att tolka men jag tycker att du lyckades väldigt bra. Fina bilder som vanligt och vilka fina minnen de bjuder på!

  Kram och god tisdag!

  1. Tack! Och en utmaning var det men jag kämpade på med verbet. Betydligt enklare med substantivet. Å andra sidan är ju tolkningen ganska fri. Men är det nu verb så ville jag försöka hålla mig där.
   Ja, minnen fick det bli och med synonymer till föda.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   kram

 2. Precis som du tyckte jag att det var ett knepigt tema att tolka. Å utan minsta tvekan så lyckades du perfekt igen. Betydligt mera varierat än vad jag åstadkom;-)
  Så Liv och Helen vägde under tre kilo när ni hämtade hem tjejerna. Det var inte mycket. Tre kilo brukar ju de flesta bebisar väga när de föds… Vilken tur att de klarade sig så fantastiskt bra. Både Max och William är söta grabbar nu, men “sötheten” är nog medfödd där:-)
  Ett härligt bidrag:-)

  1. Tack! Förstod att även Ama tyckte det var knepigt och valde det mer påtagliga; föda man äter-. Skönt att se att du också tyckte det var knepigt. Känns mindre ensamt då. Kände att det för min del blev en del nödlösningar men så får det ju vara ibland. Döttrarna var riktigt små när de föddes så att flyga hem med dem var minnesvärt. Av olika anledningar.
   Killarna var också små när de föddes, vägde en bit under 3 kg men de var så släta i hyn och med långa ögonfransar. Fina då och fina nu.

 3. Jag älskar pingviner. Dom är så coola!
  Dina bilder från dina små barnbarn, som numera är stora killar, är helt ljuvliga! Verkligen en fin tiolkning av föda! Bra jobbat!
  Kram

  1. Visst är de! En upplevelse att se dem-.
   Tack, det var ett svårt ord att tolka denna vecka och verbet föda var knepigare än om det varit ett substantiv. Å andra sidan är tolkningen ganska fri men jag ville se om jag kunde få ihop det hela. Killarna har växt och man kan ju undra var tiden tagit vägen.
   Kram

 4. Ljuvliga bilder på dina nyfödda barnbarn! De går rakt in i hjärtat!
  Kul att du visar en vänskapsbild! Det är en tolkning jag inte tänkte på. Kreativt av dig!
  Ha det gott! Nu är hösten på väg, det är lite småruggigt.

  1. Tack!Knepigt ord att tolka denna vecka tyckte jag. Fick fundera ett tag innan jag kom på något. Barnbarnen är fina nu och var det även när de föddes.
   Tänkte på att en vänskap ofta föds på något sätt och just den här vänskapen föddes genom våra bloggar.Och jag har även andra exempel på det. Så roligt.

  1. Tack! Ett svårt ord att tolka var det och jag fick fundera ett tag innan jag “landade”. Barnbarnen är så fina och ger oss alla så mycket glädje. Och liten har blivit stor. Gäller den båda och båda var ju väldigt små närde föddes.

 5. Håller med om att du fått till en superb tolkning av ordet föda.
  Fina bilder på barnbarnen och helt otroligt att ni fick hem era tvillingdöttrar 3 månader gamla och bara vägandes under 3 kg. Men allt har gått bra med ordentlig föda.
  Varm kram!

  1. Tack, men det var knepigt just för att jag ville försöka få till det med verbet.
   En så fin upplevelse att tänka tillbaka när barnbarnen föddes. Och visst hamnar jag också i minnen och tankar när vi reste till Sri Lanka för att möta våra älskade döttrar som då nyligen var födda. Små var de verkligen.
   Varm kram

 6. Vilka små vackra barnbarn! Det är nog så att man blir lite extra fin om man är mörkhyad.
  Att bli föda till någon eller att vara den som förser sig med föda, det är naturens lag.
  Så häftigt att ha sett pingviner i sin rätta miljö! Kram!

  1. Barnbarnen var fina när de kom och är det nu också och har hela tiden gett oss så stor glädje. Att bli föda eller vara den som förser sig med föda är ju naturens lag. Åta eller ätas gäller många gånger.
   Besöket på Falklandsöarna blev väldigt lyckat men jag visst inte riktigt då hur hotade en del pingviner var av andra varelser i havet. Men äta eller ätas gäller ju även där.
   Kram

  1. Tackar! Ett svårt ord att tolka var det helt klart. Förstår att igenkänningsfaktorn från Falklandsöarna och pingvinerna var stor. Men jag visste inte innan vi var där att de mindre pingvinerna kunde föda andra djur här i haven. Men naturens lagar gäller ju här också.
   Ha det fint du också.

  1. Verbet föda tyckte jag var knepigt att tolka i bild men några funderingar och bilder blev det. Besöket på Falklandsöarna och att se pingvinerna i sin naturliga miljö var riktigt roligt och intressant. Vad gäller barnbarnskillarna var det ju några är sedan de föddes men minnena finns kvar.

 7. Härliga foton från födelseögonblick. eller nästan… Absolut föds vänskap på många olika sätt, via sociala medier och bloggar är rätt vanligt och många fnyser åt det, men då har de heller inte testat!
  Pingviner är så oerhört rara, men varför heter de åsnepingvin? I alla fall inte pga utseendet, jag hittar inget som påminner om en åsna!
  Mycket fin tolkning på veckans tema, o du höll dig till grammatiken, inte oväntat!
  Kram

  1. Tack! Ett svårt ord tyckte jag det var att tolka. I varje fall som verb.Någon nödlösning blev det men i stort “verb”.
   Och visst är det fint med vänskap som föds och det kan den ju verkligen göra på olika sätt- Och alla sätt är bra. Jag har flera bloggvänner som jag träffat och som jag har har kontakt med utanför bloggen.
   Det svenska ordet är åsnepingviner och på engelska heter de “gentopenguines”. Vad jag förstått är det lätena som kan påminna om en åsna-Och det tycker jag kan stämma bra.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *