Foto

Fluga – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Fluga är ordet att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så går den ut på att med bild och/eller/ text tolka ordet. Orden vi får att tolka är homonymer. Alltså ord där stavning och uttal är  lika men de har olika betydelser. Det är  fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla är välkomna att vara med. I veckans bidrag är de flesta  arkivbilder men  ett par gårdagsfärska finns också med.

Här är Curre med sin fluga.  Han är en ljuvlig labrador som jag är mattemor till . (Alltså “mattes” mor och Curre tillhör  är dotter Helen med familj) Foto Helen F.

Fluga?

Kom att tänka på lite olika saker;  som fluga i betydelsen insekt, en fluga man kan ha i stället för slips, ett fiskbete, en modefluga –  och även några ordspråk. Och även på en ramsa som min mamma lärde mig.

“Flyg fula fluga flyg och den fula flugan flög”, är en ramsa som jag fick lära mig som tvåring för att jag skulle kunna säga “F”. Och se det gick.  Min mamma berättade för mig  långt senare att jag uttalade F- ljudet med  tendenser till S.  Och hon tyckte det var viktigt att jag talade rent. (Jag föddes i Mariestad i Västergötland  och bodde sedan ett par mil därifrån, i Töreboda, och mycket kan man säga om dialekter, men inte att just “väschötskan” var direkt tydlig. Men med släktingar och kamraterna kom dock dialekten fram i liten skala)

Stockholm. Balkong. Försökte locka till mig en fluga med hjälp av en bullbit och en blåklint. Hemma på balkongen försökte jag igår med lockelse i form av en bullbit och en blåklint locka till mig en fluga. Helst fler.

 Hemma hos oss varit tunnsått med flygande flugor i sommar. Och inte har jag i någon större omfattning heller lockat dem till mig. Minns när jag bodde i Töreboda och besökte vänner med kor och hästar och där var det minsann ingen brist på dem. Där satt det även klisterremsor i taket, ofta i köket, för att flugorna skulle fångas. Försökte igår här hemma locka till mig några flugor. Arrangerade ett fat med en blåklint och en liten bit av en bulle. Satte mig för att vänta. Ingen lycka. Men efter ett tag så hände det. En fluga anlände. Inte till bullbiten på fatet utan till en kinesisk lykta. Fram med kameran och se jag fick med den på bild.

Stockholm. Södermalm. Balkong. En fluga har anlänt till en av våra kinesiska lyktor. Här har efter viss väntan en fluga anlänt till oss. Och den fastnade på bild. 

Fler flugor

Stockholm. Södermalm. Vitabergsparken. Parkteatern. Karl Dyall och Joachim Bergström i smoking och med fluga. Ser  för ett par år sedan “Vegas i Vitan” en av Parkteaterns föreställningar i Vitabergsparken på Södermalm. Här ett par av artisterna, Karl Dyall och Joachim Bergström. Och med smoking och fluga.

Barnbarnet William. Här julen 2014, drygt 1 år.  Finklädd med fluga. 

Men man kan också lockas till något, “dras som en fluga till…”  Här i Visby 2019 i juli under Almedalsveckan

Visby. Almedalsveckan 2019. Men hit dras man nog alltid som en fluga. Man kan  “dras som en fluga till något”. Tror att Visby drar många människor till sig när som helst udner sommaren.

 

Ett annat ordspråk; ” Gör inte en fluga för när”.

Här vid ett buddisttempel, nära vårt thailändska paradis på fastlande, möter vi en munk. Och i den buddistiska religionen är ofta förknippad med att inte göra en fluga förnär. Inte skada någon.

Vi skulle vidare och på vägen passerade vi denna orm . Är glad att vi satt på scootern men maken fick vända för att jag skulle få till en bild. Vet inte vilken sort det är men säkert skulle den ta sig an en och annan fluga.

Thiländsk orm. Kan tänka mig att den äter en och annan fluga- Kan tänka mig att denna thailändska orm gärna skulle komplettera med en och annan fluga.

En modefluga.

En fluga kan också vara något som är populärt på ett eller annat sätt. En modefluga. Kan gälla det mesta. Men ofta brukar detta med mode ändras med jämna mellan rum. Vad det än gäller.

En modefluga var det i början av 1970-talet att se ut så här när man var 19 år.  Loafers, kappa, knästrumpor  med strumpbyxor under och inte att förglömma den så “rätta” scarfen. Från det franska märket “Hermès”.  Inköpt på NK i Stockholm av min mamma. (Fick den i present)

Mina modestilar har verkligen växlat under åren. I mitten av 1960-talet, då jag var 15-16 år, var det “mods” mode. Svarta manchetsterbyxor och grön militärparkas som man drunknade , inköpt på butiken IMPO på Gamla Brogatanm var viktigt. Som tillbehör också helst rosa, ärmlös, ribbstickad jumper med polokrage och italienska mockaskor av märket “Mantovani.  Sedan var det Nalen och dans som gällde på lördagseftermiddagarna. Och i denna utstyrsel. För egen del hade jag tur och av min pappa fått en välanvänd arméväska i en sorts canvas  Med skotthål i .

Åren gick och det kortare modet på klänningar och kjolar var mode. Klart att jag hängde på.

Lysekil 1973. Jag är 24 år.

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans temaord.

 

PS Jag lyssnade idag, den 28/7  på ett “Sommarprogram” från Åland där bloggvännen Karin med  “Pettas blogg”pratade. Programmet sändes på alandsradio.ax.sommarprat. Lyssna gärna!

48 svar på ”Fluga – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Jag faller pladask för Curre med den rosa flugan! Han är helt underbar! De övriga flugorna är också bra men de når inte upp till Curres nivå! Tack för en fin bildserie!
  Ha det gott!

  1. Tack! Visst är han fin i sin röda fluga. Är bara vid högtidliga tillfällen han bär den.
   Ha det gott du också.

 2. Ännu en personlig och fin tolkning med så härliga bilder. Ni är lika fina såväl två- som fyrbenta men William är ju alldeles bedårande. Kul att se bilder från din ungdom för visst svängde modet en hel del men hängde med det gjorde man 😀

  Kram

  1. Tackar! Ja, orden kan ta en vida omkring. Och det gjorde “fluga” denna gång också. Ja, modeflugorna kom och gick men fick leta ett tag efter bilder.
   Kram och trevlig tisdag

 3. Så fin han är Curre i sin fluga. Flugor dvs vanliga är hur jobbiga som helst, denna årstiden (slutet av juli) bits de också. Ich. Ja vi bor ju på landet. I dina trakter kan jag tänka mig de är sparsamma.
  William var ju för söt, helt klart även utan fluga.
  Jaha de var modet 1970, kan tänka du stolt bar upp kläderna. Den typen av jacka kommer ju och går hela tiden. Supermodern ju. Lika så har ju de korta klänningarna kommit och gått. Nu är de på tapen igen. Fina bilder.

  Kramiz

  1. Tack!Visst är Curre fin! ! Och även utan fluga. Här såg jag en endaste. Och jag försökte locka fram fler men de ville inte ens komma till den utlagda bullbiten med socker. Då kan du tänka dig att det är brist.
   Och William har blivit stor så någon fluga är nu inte direkt aktuell. Men han skulle nog göra sig i en.
   Ja, olika modeflugor. Minns även när man i början av 70-talet skulle ha “shorts” som då kallades för “korts”.
   Jag var noga på den tiden att hänga med.
   Kram

 4. Såg precis ut som dig med Hermés -scarf, på 70-talet.Köpt i London på Harrods.
  Tror den kostade 24 pund.
  Fast min kappa var blå och scarfen turkos/blå/beige.
  Gillade senare ej mönstret, stora gevär!
  Sålde den för ett tag sedan!
  Tack för trevligt inlägg.

  1. Tack!Vad roligt att du kände igen dig. Vet att scarfen var jättedyr och jag gav den senare till min mamma. Och jag tror hon använde den fram till sin död 2002. På min scarf var det mönster som hade samband med hästar. Tror den då hamnade hos Stadsmissionen med mycket annat.

   1. Bästa bilden är på William =) Fast dina modeflugor är också snygga! Din korta klänning får mig att tänka på ett kort på min moster =)
    Snygg tolkning =)

    1. Tackar!Visst är lille William fin. Och snart fyller han sju år- Åren går. Ja, denna rosa frottéklänning minns jag. Är nog enda gången jag haft något rosa. Ja, förutom då den rosa ribbstickade ,ärmlösa polon. Har sett att detta mode med korta kjolar och stora glasögon är tillbaka idag.
     Kul att du kom att tänka på ett kort på din moster. Ja, minnen har man med sig.

 5. Du har verkligen slagit flera flugor i en smäll. Det är kul med de där “ordvitsarna”, att dras som en fluga till….., och att inte göra en fluga förnär. Undrar om våra ungdomar känner till sådana här ordstäv?

  1. Tack! Ja, det blev några flugor i en smäll. Visst är det roligt att fundera över ord och se var man själv landar och vad man associerar till. Vad gäller om ungdomar idag så är det nog en hel del de missar. Beror nog på hur “gamla” deras lärare är-

 6. Är impad, igen här! Vilka ansträngningar du gjorde för att locka flugorna:-) Allt för bloggen, helt klart. Kul att du lyckades. Å vilken blandning det blev sedan:-)
  Curre och William är mina favoriter. Sedan gillar jag din nostalgiska återblick till modet på 1970-talet. Antingen är mitt minne dåligt eller bara selektivt, men av kläderna du visar minns jag bara loafers som jag också hade, men rosa kläder hade jag inte. Hade dock en riktig militärparka som vägde ett ton och som jag köpte på dåvarande Överskottsbolaget. Vilka minnen du väckte nu:-)

  1. Kämpade på för att locka hit en fluga. Och en ynka en dök upp. Blev suddig dessutom. Visst blev det en flug- blandning.
   Fanns ju en hel del att associera till. Visst är William och Curre fina i sina flugor. Ja, även utan.
   Vad gäller den rosa klänningen är den tillsammans med den rosa ribbstickade, ärmlösa, polon de enda rosa plagg jag haft.
   Men den jättestora och tunga parkasen från IMPO, manchesterbyxorna och resten som hörde till väckte härliga minnen hos mig också- Kul att det blev så hos dig med.

  1. Tack! Och visst är det roligt att se var man hamnar i tankarna när det gäller dessa temaord.
   Ja, åren har gått- Men minnena finns kvar. Jag letade i albumen med pappersbilder för att hitta lite “modeflugor”. Och i alla fall modet med korta klänningar och stora solglasögon är ju tillbaka. Minns denna rosa frotté klänning. Nog det enda rosa plagg jag ägt.
   Önskar er också en fin kväll. Här har regnet kommit så inget balkonhäng i kväll

 7. Så roligt att se dina fina modebilder! Rosa klänning och stora solglasögon, är lika modernt nu som då.
  Scarfarna från Hermés är fortfarande populära och en från 70-talet gissar jag kan vara värd en del. Läser i inlägget ovanför att du inte har den kvar.

  1. Det var riktigt roligt att söka efter gamla pappersbilder och se vilka “modeflugor” som rådde. Detta måtte nog vara en av de få gånger jag haft något rosa. En rosa frottéklänning. jag minns så väl resan hit till Lysekil som jag gjorde med min pappa.Ja, tänk att modet kommer tillbaka i cykler. Vem minns inte utställda jeans/byxor.
   Scarfen gav jag senare tillbaka till mamma och när hon dog 2002 lämnade jag nog den med en hel del annat till Stadsmissionen. Säkert köpte någon den.

 8. Visst är Curre fin i sin fluga! Labbar är härliga vovvar!
  Lille William är också så söt.
  Vad tjusig du var där i kappa, sjal och knästrumpor! SÅ kul med modet och hur det har växlat.
  De levande flugorna har hittills varit väldigt få i år, åtminstone hos mig, gott det.
  Ha det så gott och stor kram!

  1. Visst är Curre fin. Men det är han också utan fluga.Ja, William är ju så fin och det är han fortfarande. Vet att han i samband med julen här 2014 när var modell för H&M och Polarn & Pyret. Tror han hade denna lilla kostym i deras reklam.
   Det är så roligt att fundera över dessa ord att tolka och se var man hamnar i associationer- Här blev det också lite varianter av modeflugor.
   Kul är det att det nu 2020 är modernt igen med stora solglasögon och korta klänningar/kjolar. Precis som för nästan 50 år sedan. Och även dessa v-jeans, utställda byxor.
   Levande flugor lyckades jag hitta en. Den endaste vi sett här hemma.
   Ha det fint du också.
   Stor kram

  1. Kul! Och du fick ju också se lite mode från förr också. Men de stora solglasögonen och korta kjolar är ju tillbaka idag. Och bilden är ju tagen för snart 50 år sedan. En ung Ditte.

 9. Roligt med modebilderna. Det lustiga är att vissa modesaker är så lokala, ibland bara i den skolan man gick i. Lustigt det där med flugor. Haha, knästrumpor ovanpå långstrumpor till exempel!

  Och konstigt igen med flugor, när man vill att de ska komma så är de puts väck! Men du lyckades!

  1. Så himla kul att gå igenom album och se hur modet var. Ren nostalgi och jag var väldigt snar att hänga på. Ivrigt påhejad av min mamma som gillade både mode och kläder. Ja, av pappa också. Jag gick ju i skola inne i Stockholm och pluggande sedan där så jag tror jag i mångt och mycket anammade det mode som var.Och på Nalen och dixieklubbarna i Gamla stan var det väldigt liknande klädsel.
   Mycket går ju igen idag med stora solglasögon, korta klänningar, v-jeans, platåskor m. m. Om det sen är snyggt är ju en smaksak. Men var sak har ofta sin tid och ålder.
   En levande fluga hittade jag men det är nog den enda jag sett i sommar.

 10. Snyggt fixat på temat fluga! William är ju helt klart sötast i sin fluga!
  Så kul att se bilder på dej i från unga år, trodde att kanske det skulle dyka upp en bild med dej som “mods”!
  Jättefina bilder är det allihopa, ja ormen där skulle inte jag vilja möta !
  HA det gott!
  Kram

  1. Tack!Visst är William fin. Både i och utan fluga. Mina modsbilder måtte befinna sig i ett album i källaren. Men jag lovar att det var en rolig tid. Kul att BP här kände igen sig, i varje fall i den stora gröna parkasen. Kul att se hur modet var och en hel del är ju tillbaka idag. Stora solglasögon, snäva klänningar, kjolar, v-jeans och annat.
   Ha det fint du också-
   Kram

 11. Wow vilka spiror! Scarfarna minns jag nog, Hermes som var absolut dyrast och bäst, men nog ser man lite tantig ut när man knyter den så. Minns att jag sett foton från 50-60 talet när Katherine Hepburn knyter den bak i nacken när hon sitter på en vespa i någon film, det såg coolare ut.Vilken möda du gjorde dig för att fånga flugan. Grattis till att du lyckades, lite komiskt att flugan valde att sätta sig på ett annat ställe än du planerat. Men du var snabb med kameran ändå’
  Min dotter hade problem med både r och s när hon var liten. Personalen på dagis avhjälpte problemet med följande ramsa. R:än kierrän kiekuraksi, S-än pistän taskuun. Glömmer den tydligen aldrig. Och ja, hon lärde sig fort. Och därmed kunde hon uttala min sambos namn Per istället för Pääli
  Kramen

  1. Skrattade gott åt “tanten” med scarfen om huvudet. Men det var mode här i slutet av 60-talet. Mamma köpte scarfen på NK och hon fick den sedan tillbaka. När hon dog hamnade den nog med en massa annat hos Stadsmissionen.
   Som Audrey Hepburn hade jag mina scarfar knutna när jag var ute och åkte vespa på 60-talet. Hittade även sådana bilder.
   Detta är den enda fluga jag sett i sommar men mina försök att locka fler gick i stöpet.
   Kul att du som mamma har minnen av den här ramsan. Och den hjälpte ju också din dotter. Min “flyg fula fluga” hjälpte också och jag minns den än.
   Kram

 12. Å, vad fint att få se gamla bilder av dig. Otroligt söt i din scarfs och knästrumpor *
  Vi har inte heller haft sådär många flugor i år, en och annan har här ju varit men det hör ju årstiden till.
  Måste säga att fluga är ett väldans bra ord att använda när man ska diskutera homonymer, så där triggades mitt lärarhjärta…kanske något att använda till lektion i höst 🙂

  Önskar dig en fortsatt fin onsdag!
  Kram Christina

  1. Tänk, vilket mode det var! Roligt att se gamla bilder och hamna tillbaka här i tankarna. Så många minnen.
   Är glad att flugorna lyst med sin frånvaro men just till temat hade det varit bra med ett par. Men en levande fick jag en bild på.
   Jag tycker det är så roligt att fundera över de ord vi får att tolka och nu 2020 är alla homonymer. Men sen kan det vara lite klurigt att hitta bilder till. Men det är ju i princip ett fototema med väldigt fri tolkning.
   Kul att du fick en idé här vad gäller en lektion till hösten.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Kram

 13. Men så fina bilder på dig! Ja såklart också på söta William och Curre 😊
  Flugor som flyger är jag ingen älskare av, men de runt halsen är fina!
  Stor kram

  1. Tack! I alla fall lite roliga. Och visst är William och Curre fina både med och utan fluga.
   Flugor i levande varianter avstår jag och lyckades bara hitta en.
   Stor kram

 14. Ramsan, Flyg fula…….. Minns jag väl. Mycket man kan lära av ramsor, som kan verka ganska banala.
  Gullunge William i fluga, så fin.
  Så fina bilder av dig, lika fin då som nu.
  Tack för tipset om sommarprat av vår gemensamma bloggvän Pettas, som ju nu har sommaruppehåll med bloggandet. Ska snart slå mig ner och lyssna.
  Ha det bra!

  1. Kul att du också minns ramsan. Och jag lärde mig genom den verkligen uttala F-ljudet tydligt.
   Bilden på William är ju gammal men han är så fin. Lika fin idag men sex år äldre-
   Ja, modeflugor har ju funnits. Tänk 60 och 70-tal-
   Tyckte det var roligt att tipsa om Karin, “Pettas” sommarprat.
   Ha det fint du också-

  1. Tack! De mer levande varianterna höll sig på avstånd men de övriga gick att hitta.
   Ja, dessa ungdomsbilder var ju vad som var modernt här i slutet av 60-talet och början av 70. Och en del är ju tillbaka idag igen. Kul att minnas denna tid.

 15. Hahaha Ditte, helt underbart att se dig i utstyrseln jag så väl kommer ihåg! De där knästrumporna ovanpå strumpbyxorna är bara för tjusiga för att inte tala om scarfsen på huvudet ! Verkligen pricken över i! Roligt med gamla bilder! De sötaste flugorna är tveklöst William och Curre! Kram!

  1. Ja, du minns… Tänk va! Men en del av detta mode är ju tillbaka. Tänk, idag, en scarf på huvudet knuten under hakan. Undrar om jag ska testa.
   Hittade ju bara en levande fluga. De trivs inte här. Men modeflugor fastnade jag mer på- Liksom på Williams och Curres flugor.
   Kram

 16. Underbart inlägg; från första ordet och bilden till den sista. Så roligt å se dig i stassen där! Att invänta fluga med lockbete gav en underbar bild! och sen så kom den ju men inte dit 🙂
  Härligt Ditte!
  Stor kram

  1. Stort tack! Det var ju knepigt att hitta levande varianter av flugor här och jag försökte verkligen tänka kreativt. Men en lyckades jag locka. Tur att det fanns en del andra flugor att tillgå.
   Ja, lite modeflugor och andra varianter på Curre och William.
   För min del blev det en nostalgisk resa tillbaka till 1960 och tidigt 70-tal- Men en kul tur blev det.
   Stor kram

  1. Tack!Jag är så glad för denna utmaning och för allt jobb du lagt ner på att ge oss alla ord. Att fundera över orden och dess betydelse ger så mycket. Och sedan att se var jag hamnar. Och väldigt roligt även att se hur andra tolkar orden.
   Jag, blev lite nostalgisk här när jag letade efter bilderna och det blev också en tidsresa. Tänk, en “Hermè scarf ” knuten under hakan. Ja, man såg ut så om man ville vara “med” här i slutet av 1960-talet. Men vad gäller kappan verkar liknande vara gångbara än idag. Och de korta klänningarnas tid är också tillbaka.
   Stor kram och många tankar till dig.

 17. Heisann så gøy med motebildene! Det er merkelig hvordan motene har forandra seg, men at jeg samtidig fremdeles kan gå i noen av de gamle klærne. Da jeg tok på meg badedrakta som jeg synes er så fin, fra da jeg var 17, så sønnene stopp! Jeg er absolutt for gjenbruk…. Nydelig barnebarn med påtrykt flue i halsen ;:OD)

  1. Jag hade roligt när jag mindes och letade fram dessa modebilder. Konstaterade att åren har gått men minnena finns kvar.
   Visst är det märkligt hur modet var och att en hel del också nu är tillbaka igen.
   Vad gäller baddräkt så kan nog det modet också ha ändrats en hel del.
   Visst är William fin i sin fluga.
   Ha det gott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *