Resor i Sverige

Fjällbacka – Ännu ett trevligt fiskeläge i Bohuslän

Nästan exakt mellan Uddevalla och Strömstad i Bohuslän, i yttersta havsbandet ligger det lilla fiskeläget Fjällbacka. Och här blev vårt nästa stopp efter Smögen. Fjällbacka omnämns i början av 1600-talet som “Fieldbacke”. Namn efter det branta berget ,Vetteberget, 74 meter högt, som ligger mitt i fiskeläget. Namnet Vetteberget kommer från det fornnordiska ordet ”viti” som betydde märke och syftar på röset på toppen. Detta märke var förr ett sjömärke, “vedde”.

Fjällbacka sett från en av bryggorna. Och kyrkan reser sig ståtligt över nejden uppe på kullen. Fjällbacka sett från en av bryggorna och kyrkan reser sig pampigt över nejden uppe på höjden.

Fjällbacka

växte med “sillperioderna”, alltså den tid när det fanns gott om sill. Och den kom just i perioder. De två senaste perioderna var från 1747 till 1808 och nästa mellan 1877 och1896. Under dessa perioder var det liv och rörelse och mycket pengar att tjäna. Men när sillen försvann blev det sämre tider och fattigt igen.

I samband med de goda sillperioderna började man koka tranolja av sillen och den användes bl.a. till läderfett och bränsle. Bl.a. så eldades Paris gatlyktor med bränsle från Fjällbacka.

Idag har samhället cirka 1000 invånare som är året-runt-boende och till det kommer en hel del som valt Fjällbacka som delårsboende. Jobbmöjligheterna är begränsade utanför turistsäsongen så många pendlar till jobb på andra orter och även till Norge.

Förr hade de stora fiskebåtarna sin hemmahamn här men de är borta sedan länge.  Det finns inte längre stora sillstim och även annan tillgång på fisk har minskat. Däremot har antalet kustfiskare som fiskar räkor och havskräftor från mindre båtar ökat.

Fjällbacka.I mitten av 1800-talet kom affärsverksamheten i gång och många små bodar som sålde varor fanns i de små husen. I mitten av 1800-talet blev det möjligt för mindre orter att få ha affärsverksamhet utanför städerna och Fjällbacka blev då en livlig affärsplats för lantbefolkningen. Små bodar som sålde allehanda varor fanns i många av de små husen.

Kungsklyftan i Fjällbacka

Genom Vetteberget går en stor klyfta, Kungsklyftan, som fått sitt namn efter det att kung Oscar II besökte Fjällbacka i slutet av 1800-talet. Tidigare hette klyftan “Ravneklåvan”  efter de korpar (ravn är korp på fornsvenska) som höll till här. Man kan gå genom klyftan och det finns också en trappa som leder upp till bergets krön. Berget är 116 meter högt och här uppe finns ett par olika vandringsleder. (Här i Kungklyftan och uppe på  Vetteberget spelade man in olika scener i filmen Ronja Rövardotter.)

Fjällbacka. TRappan upp till Kungsklyftan kär ha 135 trappsteg. Fjällbacka och trappan upp till Kungsklyftan. Det lär vara 135 trappsteg upp. Men väljer man att ta sig upp från baksidan är det inte lika brant.

Vetteberget reser sig mäktigt.

 

Skådespelerskan Ingrid Bergman ( 1915- 1982)

kom till Fjällbacka i slutet av 1950-talet tillsammans med sin tredje man, den svenska regissören och teatarproducenten Lars Schmidt. Stor uppståndelse! Fjällbacka var djupt religiöst och att gifta sig tre gånger var något helt otänkbart här-  Lasse Schmidt hade köpt ön Dannholm utanför Fjällbacka och där kom paret och Ingrids barn att tillbringa många somrar.

(Mer om Ingrid Bergman och Fjällbacka har jag skrivit om här.)

Fjällbacka och skådespelerskan Igrid Bergnmans torg. Skådespelerskan Ingrid Bergman kom under flera år att tillbringa somrarna på ön Dannholmen som ligger utanör Fjällbacka.Och här vi vattnet, hamnplan, finns sedan många år tillbaka Ingrid Bergmans torg.

Efter Ingrid Bergmans död donerade Lars Schmidt en bronsbyst av henne som om på plats 1983. Den är placerad vid det lilla torget vid gästhamnen.  Bakom statyn finns också en liten minnesutställning med personliga foton av Ingrids tid i Fjällbacka och på Danholmen. (Finns här sommartid)

En passande ros, en Ingrid Bergman ,fanns bland andra vackra blommor vid hennes bronsbyst.

Innan jag går upp för att titta på och kanske rent av denna gång komma in i kyrkan stannar jag till och blickar ut över havet.

Fjällbacka kyrka

ligger vackert uppe på berget. Och på berget, om det fanns något, så  byggde man förr gärna kyrkor där. Härifrån kunde kan se om faror närmade sig och då varna med hjälp av kyrkklockorna. Kyrkan här är från 1892 och byggd i röd granit från trakten. Tillgången på röd granit  är stor i Bohuslän och den blev ett vanligt byggnadsmaterial för kyrkor.

Framför kyrkan står en modern skulptur i glas och akvarell som kom till 2009. Den är tillverkad av sex olika sorters granit och gjord av konstnärerna Arne Isacsson (skvarell) och Pål Svensson (sten)

Fjällbacka kyrka. Skulptur; "Pålarne" i akvarell och granit. Finns här sedan 2009.Skulpturen här vid ingången till  kyrkan i Fjällbacka kallas ”PålArne”  och det efter namnet på konstnärerna.

(PS! Har man läst någon av Camilla Läckbergs böcker så känner så brukar Fjällbacka finnas med)

 

26 svar på ”Fjällbacka – Ännu ett trevligt fiskeläge i Bohuslän”

  1. Jag tänkte direkt på Camilla Läckberg när jag läste din inläggsrubrik idag. Har förstås läst hennes böcker.
    Men kände också till detta med Ingrid Bergman. Tänk så annorlunda det var för inte alltför länge sedan och tack och lov att allt har ändrat till en helt annan frihet för folk. Tre gånger gift är ju inget som helst brott skulle man tycka men kyrkan har alltid haft ett pekfinger, inte helt snällt alla gånger, för hur folk ska leva för att vara rättskaffens folk.
    Ljuvliga bilder igen, tack för detta Ditte!
    Kram

    1. Tack! Ett trevligt besök även här. Och Fjällbacka är ju lite lugnare och mindre kommersiellt än Smögen. Har man läst Camila Läckbergs bäcker så är mycket i Fjällbacka bekant.
      Kan förstå att Ingrid Bergman njöt av tillvaron här och på Dannholmen- Lugnet inte minst.
      Här i Bohuslän var man ju tämligen religiös så detta att I.B. varit gift flera gånger var knepigt. Men skönt att man ändrade sig efter hand och väl så småningom tog emot henne.
      Kram

  2. Så fint där i Fjällbacka, visste inte att Ingrid Bergmans /Lars Schmidts ö Dannholmen låg så nära Fjällbacka, så fint med ett torg och en staty av henne där!
    Ha det fint!
    KRAM

    1. Fjällbacka tycker jag mycket om och det är lite lugnare här. ”Jet setarna” håller mer till i Smögen-
      Och visst är det fint att Ingrid Bergman uppmärksammats här med en staty och ett litet torg. Tonvikt på litet.
      Ha det fint du också.
      Kram

  3. Camilla Läckert känner man ju igen. Och hennes miljöer. Alla de här kustsamhällen klänger sig fast vid klippor och berg. Vackert… men lite trångt. Pytte-tomter.
    Ingrid Bergman.. det hade jag ingen aning om…
    Lång resa… eller du kanske redan är hemma igen.. Kram!

    1. Miljöerna finns kvar och visst känner man igen sig i Camilla Läckbergs böcker.Dock inte min favorit men har läst en del av hennes böcker.
      Nej, inga direkta tomter i dessa gamla fiskelägen. Hus med större tomter ligger lite utanför.
      Jag gillar ju den karga naturen och miljän här. Och jag var mycket i Bohuslän som liten och när jag växte upp .
      Nu är jag hemma igen och vi har haft en fantastisk resa. Alla var supernöjda med allt och det är just så man vill att det ska vara .
      Kram

  4. Superfina foton och en text som innehåller det mesta om Fjällbacka.
    När jag var barn och bodde i Vårgårda så vet jag att det fina folket åkte därifrån till Fjällbacka, lite status. Jag gick i samma klass som doktorns pojke, så jag vet 😀

    Jo, jag har läst mesta delarna av Camilla Läckbergs böcker.
    Här gassar solen, passar fint när jag ska cykla till Gospel.
    Ha det fint, glad kram!

    1. Tack! Ja Fjällbacka har jag besökt en hel del som barn och under åren jag växte upp. Ohc fortfarande finns småskaligheten här. ”Jet set” liver är mer på Smögen.
      Vad gäller Camilla Läckberg hör hon inte direkt till favoriterna men några böcker har jag läst och visst känner man igen sig.
      Hoppas du haft en bra dag i sol. Stor kram.
      Sol även där jag är- Bara att njuta

    1. Visserligen är inte Camilla Läckberg en favorit bland deckarförfattarna för min del. Men en del böcker har jag läst och miljön känner man igen på plats.
      Fjällbacka tycker jag mycket om och här är det betydligt lugnare även i högsäsong än t.ex. Smögen och Marstrand. Men annars är Marstrand en favorit.
      Önskar dig också en fin start på veckan.

  5. Fjällbacka är Läckbergsböcker även för mig, men nu har du gett mig ett nytt ansikte på denna fina plats =)
    Underbara hus/båthus och så en ståtlig kyrka som tornar upp sig. Ha det fint och din nästa resa till midnattssolen låter spännande, jag antar att vi i bloggvärlden får följa med dig även dit. Kram

    1. Jodå, Fjällbacka har ju sitt namn på kartan och en hel del efter Camilla Läckberg. Men här är det ganska lugnt om man jämför med Smögen och annat.
      Laddar nu om inför resan till Kiruna och Abisko. Men först midsommar hemma-
      Jodå, de som vill är så välkomna med hit.
      Kram och trevlig kväll.

  6. Vilken mysig och charmig liten stad. Trodde dock inte att den var såååå liten – bara 1 000 året-runt-boende. Trodde det var många fler. Sedan tycker jag att Fjällbacka från sjösidan ser väldigt norskt ut. Eller har jag fel?! Tänker mest på ”sjöbodarna”. Ja, det är ju inte långt till norska gränsen. Även Smögen och Lysekil är ju så karakteristiska för Västkusten… och Norge.

    Härliga bilder som alltid:-)

    1. Tack! Fjällbacka är litet och ganska orört. Men visst blir det mer fart här i midsommar. Vad gäller utseendet med lite Norgekänsla kan jag hålla med. Men i lite plattare variant.
      Och Bohuslän var ju norskt till 1658 så en del finns kvar. Och detta med bergen är ju karakteristiskt och blir än med påtagligt i norra Bohuslän-

  7. Vilket härligt stopp i Fjällbacka som är en fin ort också. Om inte många kände till den så har ju Läckbergs böcker satt den på kartan får man väl säga.

    Kram och sov gott!

    1. Fjällbacka är väldigt trevligt och betydlig mindre fartfyllt än t.ex. Smögen. Jag tycker alltid om att komma hit och var här en del som barn. Mycket är sig likt.
      Kram och natti

  8. Såg en dokumentären eller om det var film om Ingrid Bergman och hennes tredje mans Dannholmen finns med. Läckbergböckerna och filmerna har jag också fått med mig.
    Fjällbacka är vackert både i sitt namn och som den kustpärla den är!
    Det är ju något med havet och klipporna och bergen som dina fian bilder visar!
    Tack för turen Ditte!
    Sista handen på förberedelserna till utställningen inför avfärd med frakt imorgon.
    Nu är det mun sjunde utställning och jag har min första i Skellefteå och i Arvika i minnet då du och Elaine var vid min sida 🙂
    Må gott kram!

    1. Fjällbacka med omgivningar är vackert och det är alltid roligt att komma hit. Spännande med dokumentären och jag ska se om jag kan hitta den. Bohuslän tilltalar mig mycket och på olika sätt.
      Tänker på dig nu med utställningen och kommer att sakna att inte var med dig. Men jag är det i tankarna ska du veta.
      Önskar dig det allra bästa.
      Många tankar!
      Stor kram

  9. ”Fjällbacka” får mig genast att tänka på Läckberg. Kul att kunna sätta det stället på kartan även i modern tid.

    Ha en finfin tisdag!

    1. Fjällbacka känner man genom Camilla Läckbergs böcker och här är det jämförelsevis lugnt även i högsäsong. Är en plats jag tycker om.
      Ha det så bra du kan och hoppas du mår bättre.

  10. Tänker att det nog ärCamilla Läckberg som satt Fjällbacka ordentligt på kartan, i alla fall för mig. Känner till Ingrid Bergmans koppling också, men kriminalromanerna som utspelat sig där är ju många. Jag kände bara till den röda Ingrid Bergman rosen, så roligt att se en rosa! Kan tänka mig det är rätt tid att besöka även den lilla pärlan så här på försommaren.

    1. Jag var i Fjällbacka en del som barn och det var långt innan Camilla Läckberg medverkade att sätta orten på kartan. Men roligt att hon gjort det. Dock inga böcker jag är så förtjust i men de säljs ju i mängder, inte minst utomlands. Ja, även i Sverige.
      Vi hade en fin em här och just nu är det en fin tid innan säsongen är i gång.
      Havet och naturen i Bohuslän lockar mig alltid.
      Trevlig tisdag

  11. Tack för resan genom Bohuslän. Så fina bilder och ni hade tur med vädret! Vi var en del i Fjällbacka i yngre dagar och tycker mycket om det lilla fiskeläget.
    Smögen är inte ”my cup of tea” riktigt, men visst är det fint där. Av någon anledning har festande yngre och äldre ställt till det så många gången på Smögen så det känns liksom i atmosfären. Jag vet att det är toppenfint på ickesäsong – men…
    Kramar

    1. Bohuslän är en en verklig favorit, men instämmer med dig i att Smögen kan jag lämna därhän. Men ett besök här blir det och många tycker det är trevligt att ha varit här efter att ha hört talas om platsen. Nu var det lågsäsong och gott om plats. Men Marstrand ligger högre i kurs hos mig och tror att många av våra gäster också blev förtjusta.
      Kram

  12. Har inte läst Camilla Läckberg, läser inga deckare. Och föredrar faktiskt att bilda mig min egen uppfattning av orten! Som frånskild några gånger själv ler jag åt förfasandet över tredje äktenskapet…
    Rosen var fantastisk

    1. Har läst ett par böcker av Camilla Läckberg men är inte något direkt ”fan”. Och precis som du vill jag ockås bilda mig en egen uppfattning om platser jag besöker.Fjällbacka är ju en lugn plats och jag förstår att Ingrid Bergman trivdes här i trakterna. Inte minst ute på Dannholmen. Rosen passade fint här vid hennes byst tillsammans med övriga rosor och blommor som var planterade.
      Tja, här var det ju så, i religiösa Bohuslän, att vara gift tre gånger inte var ”så bra”.
      Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *