Stockholm Trevligheter Utflykter

Fjäderholmarna igen! Mysig miljö och skärgårdskänsla lockar

Det är ännu en av dessa vackra augustidagar och tillsammans med väninnan Eva är jag på väg ut till Fjäderholmarna i Stockholms närmaste skärgård. Nu var det inte alls länge sedan jag var här.  Bara någon vecka sedan. Men att kombinera en kortare båtresa,  skärgårdskänsla, mysig miljö och  trevlig restaurangbesö  passar vid de flesta tillfällen.

Snart på väg från Slussen mot Fjäderholmarna

Fjäderholmslinjen tog oss från Stockholm /Slussen men det går också fint att åka från Nybroplan eller Nacka strand.

Valet för oss blev en tur till Fjäderholmarna

för att fira en vänskap som varat i  hela 50 år. Eva och jag träffades första gången i augusti 1968, när vi båda kom som förstaårselever, ”yngrekursare” till GIH, Gymnastik och Idrottshögskolan, på Lidingövägen i Stockholm.  Och sedan dess har vi följts åt genom livet. Klart att detta måste firas.

Nacka strand passeras och blicken fastnar på  Carl Milles skulptur, ”Gud Fader på himmelsbågen”

Lite skärgårdsmiljö anas när vi når Fjäderholmarna.Och visst infann sig genast lite skärgårdskänsla.

Vi börjar med en promenad runt ön (egentligen är det flera öar) och här möter man solklippor, en liten sandstrand, mysiga café/restaurang ”Röda villan”, hantverksbyn med glasblåseri och keramiktillverkning. Och utsikten över vattnet och Stockholms inlopp finns hela tiden med. Att promenera runt ön tar ca 15 minuter så det är inga stora avstånd direkt.

Vi stannar till vid glasblåseriet och tittar  lite på glasblåsning innan vi fortsätter.

Fjäderholmarnas krog skymtar –

-men vi skulle äta vår 50 års middag på restaurang Rökeriet.

Bord är beställt utomhus, alldeles vi vattnet och vi tar oss an menyn i lugn och ro.  Mycket gott att välja på men efter visst funderande  fastnar vi båda för fiskgrytan. Så gott och smakrikt!  Och rikligt med skaldjur av och god fisk.

Verkligt sjönära läge och härlig miljö. Att sedan personalen är serviceinriktad och förekommande är också plus i sammanhanget.

Fiskgrytan är verkligt god och gott bröd av olika varianter serveras till.

Det blev en väldigt trevlig firarmiddag och i den fina augustikvällen fortsätter vi att fira inne i Stockholm. Kulturfestivalen pågår.

Vacker resa tillbaka till stan –

-och himlens färger skiftade när solen var  på väg ner. 

 

38 svar på ”Fjäderholmarna igen! Mysig miljö och skärgårdskänsla lockar”

 1. Så mysigt på Fjäderholmarna! Just där ute har jag också suttit och ätit rökta räkor! Så gott, och fisksoppan ser supergod ut!
  HA en trevlig lördag! Kram

  1. Till Fjäderholmarna åkte jag mycket förr och särskilt när barnen var små. Sen har Fjäderholmarna vissa år fallit i glömska men nu har jag på kort tid varit där två gånger. Rökeriet är alltid ett bra val och fiskgrytan var supergod. Förra gången slog jag mig ner vid vattnet vid Röda villan. Mysigt och med lite annan typ av mat. Kul att du också var nöjd med ditt besök här ute. Rökta räkor är också väldigt gott. Önskar dig en fin helg. Kram

 2. Det ser verkligen riktigt trevligt ut. Vi var på väg dit när jag var i Stockholm senast, men inte heller den gången blev det så, men kanske nästa, vem vet…?

  1. Förr åkte vi hit ett par gånger per sommar men sedan glömde vi bort det. Har tagit igen det i år. En fin tur och särskilt om vädret är fint. Kanske nästa gång…? för dig.

  1. Trevligt att ta sig ut hit och äta middag. Nära och ändå med lite skärgårdskänsla som jag tycker om.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

 3. Men åh så härligt! Och fisksoppan såg verkligen god ut. Min svärmor kommer om några dagar och hon äter inte kött så jag hoppas vi kan äta mer fisk och skaldjur då (vi är så himla dåliga på det!). Jag har ett recept på en fisksoppa jag gjort flera gånger som är så god – kanske dags att prova på den igen men med allt det som Spanien kan erbjuda.

  1. Det blev en så fin eftermiddag och kväll här ute. Att miljön, service och mat var på topp gjorde det hela än bättre. Skaldjur gillar jag verkligen och just fiskgryta är ju både enkelt attt få till och väldigt gott- Men är det varmt ute så värmer den ju extra. Säkert värt att testa din fisksoppa när svärmor kommer- Råvarorna finns ju.

 4. Grattis till en lång vänskap! Jag har genom flyttar och annat som hänt i livet tappat bort mina gamla skolkamrater, och hittade en för bara något halvår sedan, min gamla bästis från tror det var tredjeklass. Sen följdes vi åt tills jag hoppade av gymnasiet för att börja jobba medan hon valde att fortsätta studera. Nu brevväxlar vi och ska ses i höst. Jag hade alla gånger också valt en fiskrätt när man har möjlighet och den ser helt ljuvlig ut. En minnesvärd kväll hoppas jag ni fick och vänskapen den fortsätter…
  Betyder det att du är utbildad gympalärare?

  1. Tackar! Ja, vi har följts åt. Och under åren vi bodde i Peking kom Eva på besök. Vi har gjort många olika resor tillsammans och har minnen från dem alla. Roligt att tänka tillbaka på. Extra roligt med en bilresa i en gammal SAAB genon Europa 1970 med punktering i en tunnel i Schweiz. Vad fint att du på nytt fått kontakt med din väninna och att ni ska ses.
   Jodå, vi har båda en examen som gympalärare. (Jag fortsatte senare att utbilda mig bla. till mellanstadielärare, speciallärare och i svenska för invandrare och lite till så att jag kunde undrevisa i några ämnen även på högstadiet. Eva blev lälare och senare professor i näringsfysiologi. Ohc hon jobbar fortfarande lite grann med forskning och är 70 år fyllda.) Kvöllen vlev minnsevärd och visst önskar jag att vår ävnskap fortsätter.
   Kram!

 5. Vilken underbar dag! Maten var ju helt i min smak precis som en båttur är.
  Tack för att jag fick följa med på molnet och ha nu en fin lördagskväll.
  Stor kram!

  1. Vi hade en jättefin eftermiddag och kväll. Så perfekt med en båttur och lite skärgårdsmiljö. Maten var riktigt god och både miljö och service på topp. Kil att du vara med där på molnet.
   Stor kram!

 6. Stort GRATTIS på 50-årsdagen. Helt fantastiskt att ni lyckades hålla er vänskap vid liv så länge. Tror inte att det är så många som är lika framgångsrika som ni där.
  Å Fjäderholmarna är ju perfekt för att fira en så fin dag. Å vilket väder också:-)

  1. Tackar! Ja, vi har hängt ihop i alla år och hoppas vi gör det i många år till. Att ta en tur till Fjäderholmarna blev väldigt lyckat och både miljö, omgivningar, mat och service var på topp. Tur med vädret hade vi också…

  1. Tackar! Och tack! Ja, det har varit och är en väldigt fin vänskap. Och att fira här ute på Fjäderholmarn ai den fina miljön passade extra bra.

  1. Här har det i mitt tycke varit väl varmt i sommar men nu är det betydligt svalare och lättare att andas. Fjäderjholmarna är alltid trevligt och så även denna kväll. Väldigt god mat och miljön är så fin. Stockholm med omnejd har ju mycket att erbjuda när det kommer till att ägna sig åt trevligheter. Jag har genom resejobbet varit runt i Sverige i sommar och här finns mycket. Är verkligen förtjust både i Bohuslän och Höga kusten. Och mycket annat också..
   Ha det fortsatt bra.

 7. Till Fjäderholmarna kan man ju åka hur många gånger som helst. Ni fick ett fint firande vid vattnet och god fiskgryta. Trevligt med långvarig vänskap. 🙂
  Ha en skön helg!
  Kram!

  1. Visst kan man! Jag var ju nyligen här och denna fina kväll kändes det bra med både en båttur och lite skärgårdskänsla. God mat på trevliga Rökeriet, med bord alldeles vid vattnet gjorde det det hela än bättre.
   Önskar dig en fin söndag.
   Kram!

 8. Gomorron Ditte!
  Du kan verkligen konsten att njuta av livet. Vilka fina bilder!
  Grattis till den 50-åriga vänskapen!

  1. Gomorron! Tack! Lika bra att passa på att ta det goda till vara. Och 50 års fin vänskap ville vi fira lite extra. Fjäderholmarna blev ett väldans bar val.

  1. Fjäderholmarna blev ett väldigt bra val i den fina augustikvällen. Och visst är 50 års vänskap väl värt att firas. Nu firar vi lite nu och då, men 50 års vänskap är verkligen speciellt.

 9. Grattis till er långa och fina vänskap! Verkligen värd att fira, och det på bästa sätt. Att gå ut och äta och njuta tillsammans i en sån underbar miljö – perfekt ju! 🙂

  Fjäderholmarna är onekligen värda flera besök, finns mycket att titta på där och sen byter ”dom” ju ut folket hela tiden också så det finns nya människor att studera 😉

  Ha en fin söndag!

  1. En fin vänskap är det och visserligen firar vi den då och då men nu var det ju jubileum, 50 år. DEt blev väldigt bra med en tur till Fjäderholmarna. Fin miljö i största allmänhet, väldigt god mat och skönt augustiväder gjorde det hela än bättre.
   Önskar er också en fin söndag.

  1. Ja, 50 år är en lång tid och vi har följts åt hela tiden. Och vi firadet blev verkligen väldigt lyckat.
   Stor kram och trevlig söndag.

 10. Tack ja jobbet kommer bli kanon, men skönt när tröttheten lägger sig, men räknar med nästa vecka med, blir mycket nytt när eleverna kommer. Fem nya och lära känna! 🙂

  1. Visst är det mycket både med planering och med nya elever. Men som du skriver brukar den värsta tröttheten försvinna efter ett par veckor när man kommit in i det.
   Trevlig söndag!

 11. Så fint det ser ut att vara på Fjäderholmarna. Jag har aldrig varit där, ej heller ätit fisksoppa.
  Får kanske lov att testa de resa och mat vid tillfälle.
  Kram/A-K

  1. Fjäderholmarna ligger ju nära stan med ändå med lite skön skärgårdskänsla. Mysig miljö och väldigt god mat.
   Ja, hit är det värt att ta sig om du är i Stockholm.
   Stor kram!

 12. Grattis till er långa vänskap! Klart att ni skulle fira ert jubileum och det gjorde ni bra. Fiskgrytan såg verkligen delikat ut.

  Kram och ha en fin söndag!

  1. Tackar! Och ett väldigt trevligt firande blev det i fin miljö och med mycket god mat.
   Kram och trelvig söndag.

  1. Nu var det andra gången jag var där i sommar och trevligt båda gångerna. Kul att du också var där. Ett trevligt utflyktsål är det och nära stan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *