Allmänt Stockholm

Fisken som försvann

I gårdagens inlägg reste jag i det blå, både i verkligheten och i tankarna och idag reser jag vidare bland erfarenheter o böcker och ett trevligt möte.  Det var på dags  igen för vår trevliga bokklubb med the “Beijing ladies” och vi skulle ses hos oss.  Bokklubben har bestått i många år och uppstod i Peking, för över tio år sedan, där vi var många deltagare. Nu är vi hemflyttade och många bor i Stockholmsområdet så har vi fortsatt att ses och ibland är vi fler och ibland färre.  Trevligt är det och vi presenterar böcker för varandra, lånar ut dem, pratar och skrattar mycket och äter gott.

Jag hade tänkt att bjuda på en våraktig middag och laga västerbottenlax; tunt skivad laxfilé som rullas och med västerbottenost i mitten och sedan lagas färdigt i ugnen.  Ska jag ha personlig och kunnig betjäning och någon som har bra utbud så går  till min lokala fiskhandlare på Götgatan med det passande namnet Göta fisk och här passade jag också på att köpa färsk gotländsk potatis. Laxen skars upp i tunna, stora och fina skivor och glad i hågen gick jag in till ICA vid Ringen/Skanstull för kompletterande inköp. Påsen från Göta fisk hade jag med mig i handen. KLar med inköpen kom jag på att jag skulle ha en flaska “bubbelvatten” men fick där lyfta ner en back och satte ner min “fiskpåse” på golvet.  Flaskan tog jag, lade i korgen och skulle ta min fiskpåse. Trodde jag. Men den var borta. Helt borta. Jag irrade runt några varv inne i butiken och tittade efter min påse, stirrade på andra kunder och var samtidigt helförb…Vem hade tagit den. Jag frågade vid fiskdisken om någon lämnat in påsen, frågade i kassorna och i infon. M Ingen kasse. Efter att ha fått hjälp även av butikspersonalen tvingades jag ge upp och gick tillbaka till Göta fisk och hoppades på att det fanns lax kvar att skiva upp som jag kunde köpa. Och liten bit fanns kvar Tur!  Jag berättade min historia och fiskhandlaren med som var så vänliga att ge mig både på laxen och en ny påse färsk potatis utan kostnad. Väldigt vänligt! Jag blev verkligen glad och kommer än mer att handla här. Härligt med en liten butik som ger ett sådant bemötande. Tacksam!

Direkt hem, drygt 90 minuter försenad, kom jag igång med maten och var nästan i mål när bokklubbsgästerna kom.

Västerbottenlax, färsk laxfilé rullad runt västerbottenost och med en bottensky av grädde. Tjugo minuter i ugn och sedan dekorerad med dill, tunt skivad rödlök och löjrom från Kalix. Till detta örtagårdssås och romsås. Den färska, verkligt goda gotlandspotatisen kokades och smörslungades med lättkokt sparris och sockerärtor. En riktigt god vårmiddag. Desserten blev äppelpaj från Normandie, som p.g.a. tidsbrist inhandlades på butiken Picard, en affär som har mängder av bra frysta varor.

Vi var bara fyra deltagare  i kvällens boklubb men hade tankar även på “absent friends”. Men här är Åsa från Västerås, Lena reste från Göteborg och   Mona från Gamla stan. Här har vi i alla fall kommit igång med maten. 

-Jodå, det blev en del bokprat också och en väldigt trevlig kväll. 

Idag har jag ägnat mig åt att lära känna en ny bekantskap i köket, nämligen ramslöken. Jag har tidigare smakat soppa där ramslök varit en av ingredienserna och jag har provat en fisksås med grädde, crème fraiche, cirtonsaft, grönsaksbuljong och ramslök, båda väldigt goda. Men hitintills har jag inte själv provat att laga något där ramslöken ingått. Nu har jag ett helt häfte att fördjupa mig i och ramslöken medföljde. Stort tack!

Vackra pioner fick  jag och de verkar slå ut så fint. Underbara färger!

 

 

 

 

30 svar på ”Fisken som försvann”

 1. Nej, du menar inte att någon stal din kasse?? Det är ju bra fräckt 🙁
  Men så snällt av fiskhandlaren att hjälpa till! Verkligen en fin gest! Och vilken tur att det fanns en liten bit kvar!
  Och det såg väldigt gott ut!
  Önskar er en fin kväll!
  Stor kram

  1. Jodå, jag blev av med kassen med fisk och den färska potatisen och jag stod bredvid. Verkligen fråckt och förslaget.
   Jag blev jätteglad över att fiskhandlaren gav mig ny lax och en ny påse potatis. Verkligen generöst och vänligt.
   Maten blev god och vi hade en väldigt trevlig kväll.
   Stor kram och trevlig kväll.

 2. Men gud vad snopet med fisken som försvann! Folk är verkligen otroligt fräcka… Fy fasen! Men vilken underbar service av affären – det var ju inte direkt dom som hade snott den. Det finns ändå hopp om mänskligheten 🙂 Förstår att du kommer att fortsätta handla där!

  Maten såg otroligt god ut! Gillar alla ingredienser. Kan verkligen sakna riktig löjrom (eller ännu hellre sikrom, faktiskt). Det har jag aldrig hittat här.

  Kul att ni har hållit ihop så länge – en härlig tradition! 🙂

  1. Jag blev helt ställd. och så arrrrg. Vilken fräckhet.
   Jättegulligt av fiskhandlaren att ge mig ny lax och en påse potatis. Jag blev så glad och tacksam.
   Maten blev jättegod och blev en fin vårmiddag. Och vi har roligt på våra “möten”.

 3. Nästan så man undrar om det var någon som hängt efter från affären. Må de få ett ben i halsen!

  Vad duktig du är på att laga mat, det ser så himla snyggt ut. Och gott.

  Vilken härlig färg det var på pionerna!

  1. Jag kunde inte ens först förstå att fiskpåsen inte fanns kvar. Och på ICA här är det alltid många besökare.
   Men så trist att detta ska hända. Jag är så glad för min generösa fiskhandlare, inte bara för att jag slapp betala,
   utan för hans fina omtanke. Verkligt generöst att ge mig ny lax och en ny påse färsk gotländsk potatis. Det finns hopp. Och jag komme ratt gå hit än oftare än jag gjort.
   Maten blev väldigt bra och uppskattades av gästerna . (Och av mig…)
   Pionerna är så vackra och jag njuter av att se dem.

 4. Men jisses … stal de kassen mitt framför näsan på dig? Så otroligt fräckt! Snällt av fiskhandlaren att bjuda på en ny kasse med lax och potatis – det skapar stort förtroende!
  Maten ser såå god ut – dreglar nästan 🙂

  1. Fiskpåsen stod bredvid mig när jag lyfte på backarna till bubbelvattnet. Och visst var det fräckt att bara ta påsen.
   Jag blev verkligen ledsen över det hela. Inte bara för pengarna jag lagt ut, men för tilltaget i sig. Hur kan man göra så?
   Men det kan man.
   Fiskhandlaren är så rar och det var så generöst att ge mig både ny lax och en påse potatis.Här ska det nu handlas än oftare.
   Och laxen smakade väldigt bra. Gästerna var nöjda och jag också. Vi fick en väldigt trevlig kväll.

 5. Vilken trevlig sammankomst. Vilket utbyte att tipsa varandra om olika böcker och samtidigt tjattra och skratta lite i emellanåt. Vilken god meny! Den måste jag absolut prova. Trevlig kväll// kram

  1. Vi har väldigt trevligt när vi ses och god mat, dryck och böcker är en bra kombo.
   Maten blev väldigt lyckad och kändes våraktig.
   Kram!

 6. Men vilken ful fisk som tog din påse! Fy, så gör man bara inte! Du måste ha blivit mer än snopen! Kanske lite temperament här? Men vilken tur att det fanns mer lax, för den rätten du gjorde såg verkligen superdupergod ut. Så läcker! Du kan du, Ditte! Den kanske jag ska försöka mig på nån gång, om lusten faller på. Kram!

  1. Jag blev verkligen både sorgsen och arg. I min värld gör man inte så här. Men tydligen så…
   Min fiskhandlare var mer än generös och bjöd mig både på ny lax och färssk potatis vilket jag uppskattade väldigt mycket.
   Middagen blev verkligen god och uppskattades av gästerna. Enkelt och väldigt gott!
   Stor kram!

 7. Fisktjuv – vad tråkigt! Men vilken generös fiskhandlare! Mysigt att läsa om Beijing-bokklubben som består och att se bilder på “kändisar”. Kram

  1. Fisktjuven hade jag inte ens tänkt på. Men nu vet jag att sådans kan finnas. Fiskhandlarens generösa bemötande gladde mig verkligen.
   Jag blev riktigt rörd.
   Maten blev lyckad och kvällen likaså. Och lite “kändisar” var det ju.
   Kram!

 8. Mycket ska man höra, men att stjäla en påse delikatesser på detta vis…grrrrr…förstår att du blev arg, men tacksam för den snälle fiskhandlaren! Det finns hopp!
  Maten du lagade är ju “to die for”- det receptet ska helt klart provas!!! Har du riven västerbottenost i fyllningen?
  Så kul med bokklubbsträffar med massa prat , böcker,go mat och dryck, det är sånt som får vardagen att piggas upp!!!
  Kram på dig!

  1. Jag blev både tvärilsk, förvånad och ledsen och gick runt på ICA och stirrade på alla kunder.
   Och hade jag sett någon med min fiskpåse hade jag illvrålat.
   Fiskhandlarens generositet betydde mycket och inte enbart för att jag inte behövde betala utan han varma inställning.
   Riven västerbottenost, salt och peppar i fyllningen och en bottenskyla grädde. (Man kan ju ta mer grädde om man inte serverar
   separat sås till. Jag hade romsås och örtagårdssås)
   DEt blev en trevlig kväll och vi hann med en del bokprat och byte av böcker också. Alltod så roligt att ses.
   Kram och trevlig torsdag.

 9. Det är helt otroligt så fräcka folk är. Fyyyy….. plus en massa fula ord. Tur att det fanns fisk kvar. Hoppas att den som åt den stulna fisken fick rejält ont i magen! Kram

  1. Jag blev både tvärilsken och ledsen och sedan så glad över fiskhandlarens generositet och välvilja.
   Önskar också att den som åt av den stulna laxen skulle drabbas av något….
   Kram!

 10. Du hann med andra ord. Inte bara med underbar mat utan även med att ta toppen bilder!!!
  Ramslök köper jag alltid när den säljs på Ica – sååååååå himla gott! Som soppa eller som Ramslöksmör – mums!

  1. Jag hann! Men jag var upprörd över att någon ens kan ta en “fiskpåse” som står bredvid mig.
   Och jag blev så glad över fiskhandlarens generositet. Maten blev väldigt god och kändes som en fräsch vårmiddag.
   Kvällen blev lyckad trots den försvunna laxen.
   Ramslök är för mig ganska nytt och ska prova med ramslökssmör till helgen och kanske soppa eller biffar. Återkommer.

 11. Jag blev både svettig och arg av att läsa storyn och kan se det framför mig. Usch vad arg jag hade blivit. Schysst av fiskhandlaren. Förstår att det blev stressigt för dig tiden innan de kom. Det låter mysigt att ni fortsatt att träffas genom åren. Vi åt ramslöksbiffar på restaurang i Kåseberga för ett tag sedan. Så gott att vi valde det nästa gång också. Hoppas du fick några bra boktips.
  Solkramar från Ystad

  1. Jag blev både arg och ledsen och gick ju sedan genom butiken väldigt noga och stirrade på övriga besökare.
   För kanske skulle min fiskkasse finnas hos någon. Jag hade den inte i handlingskorgen för att jag ville se den…Men det hjälpte föga när jag ställde ner kassen.
   Blev i alla fall så glad av min fiskhandlares bemötande att jag nu ska dkriva till lolaktidningen och skicka ett extra tack.
   Håller som bäst på att läsa den lilla receptboken där det finns förslag på vad ramslöken kan användas till.
   Spännande och säkert väldigt gott. Vad roligt att du valde ramslöksbiffarna för det fanns här ett liknande recept.
   Boktips fick jag och det är alltid så roligt att ses.
   Kram!

  1. Tack! Läxmiddagen blev bra när jag väl kom hem med den nya laxen och kunde laga till den.
   Är i Uppsala just nu och här är +24 så det känns som om sommar just nu.
   Önskar dig en fin eftermiddag och kväll.

 12. Så fräckt att bara ta din påse så men tyvärr upphör man inte att förvåna sig. Dock var det väldigt generöst av fiskbutiken att ge dig nya varor gratis för de var ju helt oskyldiga till det inträffade. Men sådant vinner en butik på i längden. Jag kommer ihåg när vi hade köpt ny kyl och frys. Vi ratade alla kedjor utan köpte direkt från Elektroluxbutiken. Efter en vecka välte äldsta fröken en stol in i kylen som fick en rejäl buckla i dörren. Vi kontaktade Elektrolux för att beställa en ny dörr och döm om vår förvåning när de bjöd på dörren.

  För övrigt lät laxrätten väldigt god så den ska jag försöka ge mig på. Vi har en bra fiskbutik i anslutning till ICA så de bör väl kunna skiva laxen. Använder du riven västerbottenost eller skivad?

  Kram och ha en härlig torsdag!

  1. Verkligen ett fräckt tilltag! Och jag blev både tvärilsk och ledsen.
   Fiskhandlaren var väldigt generös och han var ju helt oskyldig till det hela.Jag hade tänkt att jag “fått bita i det sura äplet”.
   Men lite lax ganns kvar som han generöst skivade och gav mig liksom en ny påse färsk potatis. Jag blev verkligen glad.
   Ofta lönar det sig att handla i mindre butiker som vet vad “Good will” är och har kunskap.
   Och så bra att det löste sig för er med en ny dörr till kylen. Många stora kedjor bryr sig inte alls om kunden.

   Din fiskhandlare kan säkert skiva laxen (Har testat hemma en gång men jag fick inga fina skivor.)
   Blir skivorna små, blir lätt dte i början av en laxfilé så kan man lägga ett par bredvid varandra.
   Riven västerbottenost blir nog bäst.
   Önskar dig ockås en fin torsdag och god bättring.

 13. Jag har aldrig hört något så fräckt…att stjäla en matkasse på det sättet. Fy, så lumpet! 🙁 Jag handlar ofta på Göta Fisk, de är så trevliga och ligger på hemvägen från tunnelbanan. Det brukar bli både lax, strömming och jordgubbar. 🙂
  Laxrätten ser verkligen god ut…och så färsk potatis till…mums! Du kan väl berätta vad du gjorde med ramslöken sen.
  Ha en fin fredag! Kram!

  1. Visst var det fräckt! Jag blev helt ställd och både arg och ledsen. Blev sedan så glad över fiskhandlarens generositet
   att ilskan försvann och jag kände stor tacksamhet. Inte bara öfr pengarnas skull utan gesten i sig. Göta fisk är verkligen bra och roligt att höra att du också handlar där.
   Middagen blev lyckad och vi hade en trevlig kväll.
   När ramslöken är provad ska jag berätta vad det blev. Ska provlaga nu i helgen.
   Önskar dig en skön fredag.
   Kram!

  1. Jättetrist med fisktjuven. Men jag fick ett så generöst bemötande i fiskbutiken att jag i alla fall slutade att var ledsen.
   Ilskan kvarstod ett bra tag. Tjuvar gillas inte.
   Ramslöken ska testas nu i helgen och dte blir en ny erfarenhet. Spännande.
   Bäst att njuta av den sköna sommarvärmen så länge den stannar och den lär göra det över helgen.
   Önskar dig en fin helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *